+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Verbatim DL 2.4x MKM 001

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Thumbs down Verbatim DL 2.4x MKM 001

W końcu odżałowałem parę złotych i kupiłem wspomnianą w tytule płytkę DL - wg. niektórych testów płyta dobrze się pali nawet na 8x - tak też spróbowałem (BenQ 1645 FW: BSQB)- WOPC pierwszą warstwę palił wolniej 4x, druga już 8x - czas palenia niecałe 23 minuty. Niestety płyta po wypaleniu nie daje się odczytać (BenQ 1640, NEC 4571) - wogóle zawiesza się komp - niepomaga nawet wyciągnięcie płytki i zamknięcie szuflady oraz jest brak reakcji na słynną trójcę klawiszową Tylko hard reset To że, płytka przepadła to nic - ale dziwi mnie dlaczego się wszystko zawiesza
    Może ktoś się wypowie jak udało mu się wypalić te nośniki.

A jednak płytka się czyta - tylko straaaaaasznie długo (z 2 minuty - wcześniej przerywałem, bo myślałem, że nic z tego). Zamieszczam skana jakości - gdyby nie pewne momenty, byłoby znośnie :/ Niestety końcowka jest zupełnie nieczytelna
    Załączone obrazki Załączone obrazki Verbatim DL 2.4x MKM 001-benq____dvd_dd_dw1640_bsqb_20-june-2006_11_43.png   Verbatim DL 2.4x MKM 001-benq____dvd_dd_dw1640_bsqb_20-june-2006_11_56.png   Verbatim DL 2.4x MKM 001-benq____dvd_dd_dw1640_bsqb_20-june-2006_12_22.png  

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@anabolo
    no z ilości odpowiedzi na Twoje pytanie widać że nośniką DL dużo brakuje do polularności
    Ja mam w swojej kolekcji jedną taką Verbatim'e była palona na LG GSA-4163B x2.4.
    Verbatim DL 2.4x MKM 001-verbatimdlx2.4-2.4.png
    No jakość nie jest tragiczna, moja PStwo nawet odczytuje płyte bez problemów ale chciało by się powiedzieć: za te pieniądze pownno być lepiej, znacznie lepiej...

Domyślnie

No to fakt - nośniki DL niestety mają zbyt wysoką cenę do pojemności, którą oferują.. A co do jakości płytki, to raczej średnio się spaliła - widziałem lepsze skany tej płytki palonej 8x. U mnie gdyby nie te pewne miejsca jakość też była by na poziomie jakiś 90.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

No ja troche teraz żałuje że nie wypaliłem x4 może by było lepiej? Chciałbym wiedzieć jaka jest optymalna prędkość zapisu dla tego nośnika bo jakby co to szkoda troche kaski na Xperymenty
    Wspominałeś coś o testach tej płyty, mógłbyś zamieścić linke do nich?

Domyślnie

Mi się niewydaje, żeby Ci na LG wyszło lepiej, gdyż te nagrywarki raczej cienko palą DL - większa szybkość może tylko zaszkodzić. A co do eksperymentów, to niestety jest drogo - ja zaryzykowałem i zniszczyłem w zasadzie płytę - jednak liczyłem się z tym - choć w moim przypadku była to prawdopodobnie wina najnowszego firmware BenQ, gdzie niby poprawiono zapis DL.. Świetne palenie widziałem na o wiele starszym biosie - BSLB.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

No pewnie masz racje z tym że LG nie najlepiej pali DL, przynajmniej mój model, ale jak on wychodził to sama obsługa DL była sukcesem za to inne rzeczy potrafi robić dobrze
    Jak teraz będe miał wypalić DL to napewno poprosze o to moje BenQ DW 1655 jak tylko wróci z servisu
    Już nie żałuje że wypaliłem tak wolno, znalazłem test tej płyty wypalonej na tym LG co ja mam czyli:
    LG GSA-4163B palona x4 jest:tutaj
    To jest nagrane na jakimś starym BIOS'ie ale pewnie i na najnowszym by było gożej ze wzrostem prędkości, tak jak mówiłeś, chociaż druga warstwa w całości wyszła elegancko widać duże problemy na pierwszej warstwie czyżby zła strategia zapisu?
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 29.Jun.2006 o 12:51

Szeregowy setunia ma szanse

Domyślnie

Witam na forum.
    Mam problem podobnej natury. Sprzęt DW1640 BSRB. Płytka ta sama MKM 001 i nie rusza jej w ogóle. Zaraz na początku wywala błąd fiksacji sesji?
    Może ktoś ma receptę na ten sprzęt - jaki Bios i jaka płyta?
    Musze wypalic dwie płyty DL.
    Dla ułatwienia zestaw BSGB i PLatinum już próbowałem zaraz po zakupie - dymek!
    Pomocy.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał setunia
    ...
    Dla ułatwienia zestaw BSGB i PLatinum już próbowałem zaraz po zakupie - dymek!
    ...
    Pomocy.
    Witam,
    co znaczy to stwierdzenie z nagrywary naprawde poszedł dym?
    Czy płyte tylko popsuła?

Domyślnie

No nie gdybym spalił nagrywarkę przy pierwszej próbie zapisu to na pewno wymieniłbym ją na inną i nie byłoby pewnie tego postu. Ino się plitka skopciła "zapis zakończony niepowodzeniem"

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Proponuje byś się zastanowił czy zasilacz jest dobrze dobrany w Twoim komputrze (nic o nim nie napisałeś) jeśli zasilacz ok'a to przeinstaluj Nero, ASPI, sprawdź czy UDA jest dla nagrywarki i dysku włączone. Można wreszcie sprawdzić na innych płytkach może to ich wina.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 06.Aug.2006 o 17:10

Domyślnie

Zasilacz to Modecom 350GTF może nie najwyższa półka, ale do tej pory nie narzekałem na niego. Nero ASPI i Udma jest OK. Wszystkie inne płyty, a używam raczej tych porządniejszych wypala bez problemu (przykładowy skan w załączniku) Problem jest taki, że tą płytkę wywala bez rozpoczęcia nagrywania. Zaraz po kupnie jeszcze na starym BIOSie BSGB próbowałem z Patinum DL bo tylko takie mieli w sklepie, ją wprawdzie skopciło, ale chociaż zaczeło nagrywać a tą chociaż w Q-suite pokazuje OK to nawet nie zaczyna i to mnie gnębi . Może ma na to wpływ, że jest to jeden olbrzymi plik 7,8GB, ale mam to też jako obraz i ani nero, ani Alkohol nie dają rady. Przy Alkoholu taka sama reakcja, może do DL są inne ACPI ja mam Adapteca 4,71 to chyba standart?

No znalazłem knifa - problem był taki, ze plki miały atrybut "ukryty". Po zmianie atrybutu poszło elegancko tylko z radości zapomniałem zmniejszyć prędkość i..... nastepna płytka na ściane, nagrało się tylko 5GB.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Verbatim DL 2.4x MKM 001-benq____dvd_dd_dw1640_bsrb_06-august-2006_20_04.png   Verbatim DL 2.4x MKM 001-benq____dvd_dd_dw1640_bsrb_06-august-2006_20_04a.png  
    Ostatnio edytowane przez setunia ; 06.Aug.2006 o 20:51

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@setunia
    fajnie że pofatygowałeś się i opisałeś rozwiązanie problemu
    zazwyczaj ludzie jak sami rozwiążą problem to nic nie pisza

Domyślnie

Cytat Napisał setunia
    No znalazłem knifa - problem był taki, ze plki miały atrybut "ukryty". Po zmianie atrybutu poszło elegancko tylko z radości zapomniałem zmniejszyć prędkość i..... nastepna płytka na ściane, nagrało się tylko 5GB.
    Z jaką prędkością paliłeś to płytę? Bo widzę, że też na BenQ 1640.

Domyślnie

Z 8x i podane rozwiązanie jest niestety błędne. Po kupnie następnej plitki mimo zmiany atrybutów nie mogłem nagrać w Nero. Dopiero Alkohol przyjął obraz płyty. Więc pytanie jest aktualne: czy ktoś ma doświadczenia w nagrywaniu dużych plików ~8GB? Oczywiście zmieniłem tryb na UDF. To tez nic nie dało. Objaw był taki, że nagrywarka nie zaczynała nawet nagrywania i po przygotowaniu plików od razu przerywała pracę.

Domyślnie

No widać te płytki coś się nie palą na overspeed @8x (być może na BSLB było lepiej, albo po prostu Verbatim coś zmienił w tych płytkach na gorsze :/). Wg mnie, zdatne palenie powinno się udać jeszcze przy 4x. A co dokładnie wypalasz ? Dane w postaci jednego pliku 8 giga, czy gotowy obraz

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)