+ Odpowiedz na ten temat
Poka¿ wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: bia³y osad na p³ytce lightscribe

Szeregowy quachu ma szanse

Domy¶lnie bia³y osad na p³ytce lightscribe

Witam
    Zauwa¿y³em, ¿e po kilku tygodniach od wypalenia etykiety na p³ytce dvd z lightscribem pojawia siê bia³y nalot. Jak na razie u¿ywa³em p³ytki imationa (testowo) i philipsa (¿eby ewentualnie potwierdziæ spostrze¿enie) - w obu przypadkach nalot siê pojawi³. Czy znany jest powód powstawania takiego osadu i czy np. na TDK te¿ bêdzie wystêpowa³o to zjawisko? Ewentualnie co zrobiæ, ¿eby p³yta nie pokrywa³a siê tym proszkiem? Je¶li chodzi o nagrywarkê, to u¿ywam BenQ 1655.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal
    Sk±d
    Gady

Domy¶lnie

Witaj,
    Mo¿esz zrobiæ zdjêcie i zapodaæ w za³±czniku? To by da³o ja¶niejszy obraz sytuacji. Jak przechowujesz te p³yty?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domy¶lnie

P³ytki s± przechowywane standartowo w pude³kach (tych grubszych - nie slimach) i stoj± sobie w pokoju, czyli warunki przechowywania s± standartowe. Je¶li chodzi o zdjêcia, to pode¶lê jako¶ pod koniec tygodnia, bo przed za³o¿eniem w±tku star³em to, co siê do tej pory zebra³o musi siê wiêc uzbieraæ na nowo.

Ju¿ tylko u¿ytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW
    Sk±d
    W-ñ

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ quachu
    to pode¶lê jako¶ pod koniec tygodnia, bo przed za³o¿eniem w±tku star³em to, co siê do tej pory zebra³o musi siê wiêc uzbieraæ na nowo.
    Fajnie to brzmi. Co¶ mi siê wydaje, ¿e warstwa LS powolutku traci swoj± ¿ywotno¶æ.
    A jak siê maj± rysunki na p³ytce? "Wymazuj± siê"
    Skrzynia:
    sebawl[ma³pa]tlen.pl

Mój sprzêt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

tomek.xp
    Go¶æ

Domy¶lnie

@quachu
    no najlepiej to bêdzie jak look'niemy se to zdjêcie ale ja tak siê zastanawiam gdzie ten nalot móg³ siê pojawiæ bo przecie¿ z tego co siê orientuje to w przypadku DVD warstwa LightScribe jest pomiêdzy dwiema warstwami z poliwêglanu wiêc nie rozumiem, poliwêglan wszed³ z czym¶ w tzw. reakcje

Szeregowy Hi End ma szanse

Domy¶lnie

Dok³adnie mam kilka takich p³yt nalot pojawia sie od strony etykiety i ¶ciera sie palcem wygl±da to jak talk dziwne ze wczesniej tego nie by³o p³yty mam w albumie a album w szufladzie tak ze s³oñce niema dostêpu , a co najdziwniejsze na nowych kupionych razem z tymi wypalonymi nie ma nic zadnego nalotu ,

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal
    Sk±d
    Gady

Domy¶lnie

Czy kto¶ móg³by w koñcu zrobiæ zdjêcie no i jakich konkretnie (CD czy DVD) p³yt to dotyczy?
    Inna sprawa, je¿eli oka¿e siê ¿e to zjawisko jest bardziej powszechne, czy kto¶ chcia³by mi wys³aæ jedn± p³ytê do analizy? Zrobi³o by siê kilka badañ chemicznych coby to sprawdziæ co to za zwi±zek i jak powstaje... Je¿eli dotyczy to p³yt CD wtedy mo¿na by za³o¿yæ ¿e utlenieniu ulega warstwa do nadruku... Ale to tylko gdybanie.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domy¶lnie

jak na moje to ple¶ñ

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag
    Sk±d
    Poznañ

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ SoBal
    Czy kto¶ móg³by w koñcu zrobiæ zdjêcie no i jakich konkretnie (CD czy DVD) p³yt to dotyczy?
    Inna sprawa, je¿eli oka¿e siê ¿e to zjawisko jest bardziej powszechne, czy kto¶ chcia³by mi wys³aæ jedn± p³ytê do analizy? Zrobi³o by siê kilka badañ chemicznych coby to sprawdziæ co to za zwi±zek i jak powstaje... Je¿eli dotyczy to p³yt CD wtedy mo¿na by za³o¿yæ ¿e utlenieniu ulega warstwa do nadruku... Ale to tylko gdybanie.
    Faktem jest ¿e po jakim¶ czasie pojawia siê "bia³awy" nalot, w za³±czniku zdjêcia makro (ma³o udane, ciê¿ko jest uchwyciæ ten efekt aparatem, "przejecha³em" palcem aby by³a ró¿nica), p³yta to Verbatim DVD+R.

@SoBal je¶li chcesz jutro Ci wy¶lê t± p³ytê do testów.
    Za³±czone obrazki Za³±czone obrazki bia³y osad na p³ytce lightscribe-ls.jpg   bia³y osad na p³ytce lightscribe-ls_2.jpg  

tomek.xp
    Go¶æ

Domy¶lnie

@melag
    zaniepokoi³a mnie Twoja wypowied¼, nie dosyæ ¿e nalot pojawi³ siê na DVD tam gdzie ta warstwa powinna byæ najbezpieczniejsza to jeszcze na Verbatimach, jak do tej pory ³udzi³em siê ¿e to wina jakiego¶ trzeciorzêdnego producêta. Jeszcze bym prosi³ o napisanie po jakim czasie mo¿na siê spodziewaæ takiego nalotu, moje najstarsze DVD LightScribe Verbatim DVD x16 maj± co¶ oko³o trzech tygodni i jeszcze nic nie widaæ.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 30.Jun.2006 o 21:57

stary wyga NevtoNx ma szanse Avatar NevtoNx
    Sk±d
    £aszczów

Domy¶lnie

e to ¶ladowe ¶ladowe ,,,,,,,,,, nie poviem co amfy chyba cholrea vie mo¿e Persil ludzie czy napravde nie macie co robic ? mi to wyglada na ser...... edamski moze gouda nie go³ota ,,,,,,,,,
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 30.Jun.2006 o 23:29
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 co¶ tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasi³ka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I ma³e klumieñki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag
    Sk±d
    Poznañ

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ tomek.xp
    @melag
    zaniepokoi³a mnie Twoja wypowied¼, nie dosyæ ¿e nalot pojawi³ siê na DVD tam gdzie ta warstwa powinna byæ najbezpieczniejsza to jeszcze na Verbatimach, jak do tej pory ³udzi³em siê ¿e to wina jakiego¶ trzeciorzêdnego producêta. Jeszcze bym prosi³ o napisanie po jakim czasie mo¿na siê spodziewaæ takiego nalotu, moje najstarsze DVD LightScribe Verbatim DVD x16 maj± co¶ oko³o trzech tygodni i jeszcze nic nie widaæ.
    Etykieta LS wypalana by³a jakie¶ 10 m-cy temu. Na "¶wie¿ych" etykietach nie ma nalotu (przynajmniej u mnie) i nie ma tu wielkiego znaczenia producent p³yt, wygl±da na to ¿e dochodzi do "starzenia" siê pow³oki LS czyli utleniania.
    Jestem ciekaw jaki tlenek powstaje ?

tomek.xp
    Go¶æ

Domy¶lnie

@melag
    Tak¿e jestem ciekaw co siê dzieje na tych p³ytach, ciekawe tak¿e czy problem bêdzie mia³ miejsce na no¶nikach w tej nowszej wersji LightScribe'a tzn. 1.2
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 27.Jul.2006 o 11:44

Domy¶lnie

No wiêc, przepraszam, ¿e odzywam siê po tak d³ugim czasie. Mia³em wstawiæ zdjêcia, ale okaza³o siê, ¿e ten py³ek powstaje nie w tak krótkim czasie jak mi siê zdawa³o... My¶lê, ¿e za³±czone zdjêcia mo¿e troszkê lepiej uka¿± problem ni¿ fotki melaga. Aha, u mnie nalot w takim stanie jak jest na zdjêciach powsta³ po ok. miesi±cu czasu. Na fotkach p³yta Philipsa DVD-R wypalona w BenQ 1655. ¯eby nie by³o w±tpliwo¶ci: ciemniejsza strona jest po przeczyszczeniu, ja¶niejsza za¶ z nienaruszonym nalotem.
    (P³yta jest kopi± zapasow± oryginalnego filmu)
    Za³±czone obrazki Za³±czone obrazki bia³y osad na p³ytce lightscribe-a1.jpg   bia³y osad na p³ytce lightscribe-b1.jpg  
    Ostatnio edytowane przez quachu ; 27.Jul.2006 o 01:14

Ju¿ tylko u¿ytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW
    Sk±d
    W-ñ

Domy¶lnie

Ale kaszana...
    Wolê ju¿ kupiæ nagrywarkê z LF, ni¿ LS i mieæ potem nerwy, ¿e rysunki siê wal±.
    Skrzynia:
    sebawl[ma³pa]tlen.pl

Mój sprzêt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domy¶lnie

ciekawe co to jest mo¿e nowa odmiana kurzu

tomek.xp
    Go¶æ

Domy¶lnie

@quachu
    dziêki za zdjêcie, nie spodziewa³em siê ¿e nalot jest a¿ tak "chamsko" widoczny.
    Od siebie moge napisaæ ¿e jedyne LightScribe jakie posiadam to Verbatim DVD+R i CD-R w wersji 1.2 i tam takich problemów nie zauwa¿y³em a te¿ by³y robione na DW 1655 i miesi±c ju¿ mino³ od ich wypalenia.

Domy¶lnie

Co ciekawe, obecnie na p³ytce Imationa, któr± nagra³em tu¿ po zakupie nagrywary tworzy siê zdecydowanie mniejsza ilo¶c tego proszku ni¿ na pocz±tku. .. No có¿, ja czekam na analizê sk³adu chemicznego, której podj±³ siê SoBal

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o w±tku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Podobne w±tki

1. Lightscribe w Liteon 16H5S
    Napisane przez randy_starr w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 39
    Ostatni post / autor: 02.Oct.2006, 14:10
  2. LightScribe - przerywa zapis
    Napisane przez memo w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21.Sep.2006, 14:01
  3. Najlepsza nagrywarka DVD LightScribe ?
    Napisane przez kross w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 08.May.2006, 00:31
  4. Nec ND 4551A vs. LightScribe
    Napisane przez domin w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17.Mar.2006, 20:02
  5. Problem z LightScribe
    Napisane przez dayzee w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 05.Mar.2006, 22:10

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35