Czy mógłby ktoś podać mi różnice między dvd- a dvd+?
Czy mógłby ktoś podać mi różnice między dvd- a dvd+?
Ja ci napisz trochę inną różnicę. Otóż dużo ludzi twierdzi, że format + jest lepszy od -, ale moim zdaniem format - jest lepiej "przysfajany" przez napędy DVD. Z tym formatem napędy DVD lepiej sobie radzą, a nośniki są lepiej odczytywane. W przypadku + jest na odwrót.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
plyty + byly od poczatku [dawno temu] i w teori przystosowywane do zapisu danych, NIE filmow
plyty '-', przeciwnie
dodatkowo - w fazie projektowania plyt w jeden z rodzajow [nie pamietam, ale to nieistotne tak naprawde] wpisano mechanizm zabezpieczenia przed kopiowaniem. mechanizm ten jest tak beznadziejny ze nikt nigdy z niego nie korzystal, ale faktem jest ze jest wbudowany w specyfikacje - dlatego tez nosniki tego rodzaju sa [a raczej byly] tansze - bowiem w niektorych krajach nie dodawano do ich ceny podatku od piractwa [nakladanego min na wszystkie plyty audio cdr, kserokopiarki czy nagrywarki cdr/dvdr]
na poziomie uzytkowym w tej chwili nie ma roznic - z jednym wyjatkiem, standard '+' znacznie szybciej sie rozwija, dostepne juz sa plyty Dual Layer, na takie w wykonaniu '-' jeszcze dlugo poczekamy
ale jesli chcesz nagrywac na uzytek komputerowy to ciebie standard wogole nie powinien obchodzic, tylko to ktora plyta najlepiej sie nagrywa na twoim sprzecie [tego nikt trzeci nie pomoze ci ustalic]
a jesli chcesz filmy - to jakie plyty czytaja sie na twoim sprzecie - tego niestety tez zadna teoria nie opisuje [choc generalnie im drozsza plyta '-' tym powinno byc lepiej - ale to jest bardzo czesto zla teoria]
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
hm, co do kompatybilnosci to roznie twierdza,ja osobiscie nie mam na razie problemow z zadanym ze statndardow, ale tez za malo plyt mi przez lapki przeszlo zeby to traktwac jako ogolnik
jesli jednak chodzi o technologie to + jest nowszy i szybszy (wyszly juz nagrywarki - 8x, ale na razie na zadnej plycie nie osiagnely nawet zblizonej predkosci, granice technologi juz sa pewni osiagniete i do magicznego 16x nie dobija minusiki wogule albo nie za szybko), juz na DL (w minusach dopiero "trwaja badania") czyli podwojna warstwe i raczej tu widze przyszlosc - wieksze mozliwosci wypromuja standard
btw: kto dzis pamieta ze kiedys magnetowidy tez byly w dwoch standardach i na poczatku to byla ruletka co kupujesz? wygral VHS; ja nie pamietam tych czasow - gdzies to przeczytalem
edit:
tak sie rozpisalem ze mnie Sid wyprzedzil![]()
To jakie dvdr (filmy) czytają sie na Twoim sprzęcie, czasem można sprawdzić na www.dvdrhelp.com. Na przykład mój Pionek 444 czyta zarówno + jak i - i zarówno R jak i RW.
Jabba
w przypadku starszych stacjonralnych czytnikow wazna jest tez kombinacja nagrywarka-plyta - niektore plyty nagrane np liteonem za nic sie nie odczytaja w sprzecie XXX ale ta sama plyta nagrana NEC'iem - bez problemow
to wciaz jest magia a nie nauka scisla...
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
... dlatego do dzis nie wszyscy wiedza czy to magia czy nauka
pozdr
The Pain is killing me ...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)