+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Verbatim DVD+RW 4x

arczibandit
    Gość

Domyślnie Verbatim DVD+RW 4x

Jako ciekawostkę zamieszczam test jakości płyty Verbatim DVD+RW 1-4x.

Oczywiście pierwsze, dziewicze palenie; Prędkość 4x; Jednosesyjna; Sfinalizowana.

Model : 2-0-0-0 G:LITE-ON DVDRW SOHW-1693S KS0B
    Disc : DVD+RW , MKMA02 [Mitsubishi Chemical Corporation]
    Speed : Max
    ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/8
    Scanned range : 0 - 2261342
    Sampling count : 102962
    Errors : 1611
    PI Max : 499
    PI Average : 5,70
    PI Total : 96215
    PIF Max : 151
    PIF Average : 1,29
    PIF Total : 21810

Czy ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego PI i PIF w tak duzym stopniu odbiegaja od wyników nagrywanych analogicznie verbów DVD+R...?

I skąd wziął się taki wysoki pik błędów na początku płyty (dodam że podobne piki wystąpiły już kilka razy w testowanych przeze mnie płytach DVD+RW-różnych producentów)

Poza tym na końcu płyty (ok.97%) zaczęły pojawiać się ciągłe błędy, którym towarzyszył komunikat: SERVO ERROR 030900. Pole to KProbe oznaczył na zielono. Czy ktoś wie co oznaczają tego typu błędy
    Załączone obrazki Załączone obrazki Verbatim DVD+RW 4x-verb_dvd-rw_4x.jpg  
    Ostatnio edytowane przez arczibandit ; 08.Sep.2006 o 23:53

arczibandit
    Gość

Domyślnie

Zastanawiające... nikt nie potrafi odpowiedzieć na postawione pytania czy po prostu nikomu się nie chce tego zrobić...?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Pewnie dlatego, że ten LiteON jest taki świetny.. A czemu płyty DVD+R inaczej się palą? To oczywiste - bo tam jest w ogóle użyty inny materiał do produkcji, poza tym płyty RW gorzej odbijają światło, w związku z czym są wolniej odczytywane oraz bardziej podatne na błędy odczytu - stąd gorsza jakość zapisu. Co do błędu, to nie znam przyczyny tego :/ Ale wygląda to jednak na problemy z samą nagrywarką - możesz spróbować inny firmware (nowszy nie zawsze znaczy lepszy).

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Po co Kiedys juz dalem post dla tego nosnika dokladnie tutaj http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...light=verbatim . Gdybys to znalazl nie kupilbys tego verba wogole.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Witam
    Ja ze swojej strony moge dodać że na innym polskim forum robiłem testy tej nagrywarki (która troche przeszła -jakieś około 300 dvd wypaliła) właśnie którą posiadasz i byly zajebiste po dwóch miesiącach liteon padł może napęd ci się wykańcza? jak tak i masz jeszcze gwarancje to ci wymienią na nowszy model bo tego już dawno niema. Mnie wymienili w sierpniu na SHW-160P6S
    Pozdrawiam
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

arczibandit
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Druss
    Po co Kiedys juz dalem post dla tego nosnika dokladnie tutaj http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...light=verbatim . Gdybys to znalazl nie kupilbys tego verba wogole.
    Kurcze, rzeczywiscie - przyznaję ze skruchą że nie szukałem podobnego tematu. Obserwowałem forum od dobrych kilku tygodni i nie zauwazyłem aby ktokolwiek podnosił temat płyt DVDRW i nie spodziewałem się ze po prostu sporo juz zostało powiedziane wcześniej.

Tym bardziej zależało mi na wyjaśnieniu sprawy bo kupiłem cake 10 szt. tych verbów (okazyjna cena 30 zł/cake, Media Markt) i jestem z nimi zapakowany na długo... Czyżby okazja po raz kolejny zamieniła się w bubel-azję...

Ale...

Trzeba zauważyć, że płyty które testowane były wcześniej były wypalone słabiej niz ta której skan zamieściłem. Gdyby nie wysoki pik PIF I PIE na samym początku płyty mój Verb wypalony byłby bardzo przyzwoicie.Przecież poza wspomnianym obszarem, wartosci błędów PI nie przekraczają killkunastu jednostek. PIF zreszta podobnie. (moze nie jest to dobrze widoczne bo przez ten mega pik na początku skala stała sie mało czytelna). W przypadku płyty testowanej wcześniej PIE rzadko spada poniżej 40.
    Podobnie z wartosciami uśrednionymi: PIE=40 vs. PIE=5,7 u mnie i PIF=8 vs. PIF=1,29 u mnie. Może nie daja one zbyt wielu informacji ale chyba jednak świadczy to o lepszej jakości palenia...

Suma summarum mam nadzieję że verby które kupiłem nie są takie najgorsze, chociaż pik błędów na początku płyty istotnie ją dyskwalifikuje. Nie wiem jak reszta z cake'a, bo nie sprawdzałem jeszcze, ale mam cichą nadzieję że lepiej...

Cytat Napisał anabolo
    Pewnie dlatego, że ten LiteON jest taki świetny
    To miała byc ironia Wiem,że to nie model typu high-end, ale mnie spisywał się jak dotąd bez zarzutu...biorąc pod uwagę jego atrakcyjną cene w momencie zakupu i roczne doświadczenia z nagrywanie płyt uważam jego zakup za udany.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ?

Cytat Napisał arczibandit
    To miała byc ironia Wiem,że to nie model typu high-end, ale mnie spisywał się jak dotąd bez zarzutu...biorąc pod uwagę jego atrakcyjną cene w momencie zakupu i roczne doświadczenia z nagrywanie płyt uważam jego zakup za udany.
    Dla mnie udany LiteON oznaczał nagrywrki CD-RW, a nie to badziewie co serwują teraz..

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

ech widze że musze jeszcze raz zabrać głos. Ja paliłem na tym litku sporo i dvdr a także i rw i do czasu było ok ale od pewnego czasu napęd ten zaczął robić różne niespodzianki np. nagrany nośnik na litku niebył czytany przez neca albo wypalony na necu. Potem jeszcze na końcu doszła sprawa braku możliwości odczytu innych niż tłoczonych dvd a potem padło zupełnie...
    Pozdrawiam
    PS-fakt faktem nagrywarki liteona cdrw były faktycznie przednie ;P
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

arczibandit
    Gość

Domyślnie

Druga płyta z wspomnianego wcześniej cake'a.

Nagrana jedynie pierwsza sesja - 1400 MB (ok.31% płyty).

Model : 2-0-0-0 G:LITE-ON DVDRW SOHW-1693S KS0B
    Disc : DVD+RW , MKMA02 [Mitsubishi Chemical Corporation]
    Speed : Max
    ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/8
    Scanned range : 0 - 720484
    Sampling count : 36064

PI Max : 101
    PI Average : 9,38
    PI Total : 49990
    PIF Max : 39
    PIF Average : 4,46
    PIF Total : 23776

Niestety sytuacja się powtarza. Duży pik błędów na początku (choć istotnie mniejszy niż przy pierwszej płycie), później troche lepiej ale wcale nie dobrze.
    Rzeczywiście te płyty wyglądaja na syfiaste...ale trudno, bede sie z nimi bujał póki się da.

Rozwiązałem natomiast (chyba) problem SERVO ERROR - otóż pojawia sie on dopiero na niezapisanym obszarze płyty. Tutaj wystapił po 31-szym %. Wygląda na to że KProbe zle "detect'uje" zapisany obszar danych na płycie, i zaraz po minięciu ostatnich zapisanych bloków wywala błąd. Dzieje sie to tylko w przypadku płyt DVD+RW bo sprawdzajac wcześniej inne różne nośniki nie wystąpił podobny defekt. Może więc błąd programu. Wiem że jest nowsza wersja - muszę sie zaopatrzyć.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Verbatim DVD+RW 4x-verb_dvd-rw_4x_2.jpg  

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)