+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Temat: No i na czym palić?? Małe wątpliwości...

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie No i na czym palić?? Małe wątpliwości...

Kupiłem wczoraj cake'a 10 sztuk Verbatimów DVD+R 16x Made in Taiwan. Miałem nadzieję, że będą się palić lepiej od indyjskich, których zostało mi jeszcze pół cake'a 25, co prawda te "Mad in India" nie były jakieś koszmarnie beznadziejne, ale tęsknię za czasami kiedy błędów PIF było ~100... Teraz przekraczają nawet 1500... Zauważyłem niestetym, że ten tajwański ce****ące się podobną, a może i gorszą jakością, na Litku już się nie pali takj dobrze jak kiedyś, przy czym właściwie mogę wykluczyć teorię, że są to objawy padania napędu - nie tak dawno nagrywałem równolegle te nowe płyty i resztki starszych, ze "starych, dobrych czasów" - różnica pomiędzy jednymi i drugimi na tym samym napędzie była wyraźna. Pioneer DVR-111D pali już lepiej.

W związku z tym mam pytanie. Czy są jakieś lepsze płyty na dziś dzień? Coś co nagrywa się z małą ilością błędów i nie pada po miesiącu, czyli płyty solidne i firmowe rzecz jasna. Może Sony? A może TDK już uporał się z własnymi problemami z jakością? A może Pastele od Tayo Yuden? Żeby tak tylko dało się gdzieś dorwać te ostatnie...
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 21.Sep.2006 o 18:18

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Podobna sytuacja jest z TDK. Też sporo ludzi narzeka, że mają problemy z ich zapisem. Nawet ktoś ostatnio pisał o kiepskiej jakości płyt Sony po zapisie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Więc na czym palić? Nie ma już dobrych płyt?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Kolega Atlantis wreszcie zauważył różnicę Ja podobny dylemat przerobiłem parę miesięcy temu. Na czym palić skoro i verby zrobiły sie średnie Powtórzę się i powiem palić na nośnikach optodisc OR8, które znajdziemy np. w vakossach DVD+R x8, niektórych blupopach oraz emtekach. Płyty wychodzą w cenie niewiele powyżej 1 zł za sztukę, a palą sie lepiej od niektórych verbów Przykłady:
    Załączone obrazki Załączone obrazki No i na czym palić?? Małe wątpliwości...-vakoss_dw1650_1_optodisc_or8.png   No i na czym palić?? Małe wątpliwości...-emtec2optodisc_or8.png  
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Zauważyłem różnicę bo zwyczajnie jeszcze do niedawna u mnie paliły się tak z ilością PIF około 100, dopiero niedawno skończył się ten cake...
    A takim płytom nie ufam, choćby jak sie paliły na początku. Co myślicie o Sony?

Domyślnie

Nie paliłem Sony x16, ale z tego co czytałem są raczej "średnie". Lepsze były x8.
    Nec 3540A

Domyślnie

A w porównaniu z obecnymi Verbatimami?
    Jakoś do firmy Sony mam większe zauifanie niż na Vacoss - zwyczajnie bardziej znana marka, od takiego vacossa już więcej ludzi słyszało o esperanzie czy pletinumie, a co do emtec to nie tykam się tego odkąd w tajemniczy sposób (prawie) wszystkie CD-R tej firmy zajął mi grzyb.

Domyślnie

Nikogo nie będę przekonywał do płyt vakoss. Dobrze wiem, że może teraz trafiają mi się świetne egzemplarze to za jakiś czas może być już gorzej. Ogólnie twierdzę, że płyty na nośniku optodisc OR8 są świetne i już. Markowe płyty oparte na tym nośniku to chyba samsungi. Za jakiś czas zobaczę jak będzie z trwałością tych płyt. Może grzyb ich nie zje
    Nec 3540A

Szeregowy maxpaster ma szanse

Domyślnie

jeszcze nie wypalilem na vakosach ani jednego mega bez bledu.Tak sie sklada ze kupilem cake 50 i wszyskie wyladowaly w koszu poza 1.

Domyślnie

Nie napisałeś jakie to były vakossy. Na nagrywam tylko na optodisc. Jeżeli są to minusy lub vakossy zrobione na innym nośniku to może być tragicznie. Nagrałem już ponad setkę vakossów i płyty wypalone są świetnie.
    Nec 3540A

Szeregowy maxpaster ma szanse

Domyślnie

Pamietam tylko ze byly pokryte zlota folią

Domyślnie

Tutaj przyznam Ci rację. Te vakossy złote to straszny badziew. Ja ngrywam na vakossach które są pomarańczowo-srebrne. W drugiej strony porównywanie płyt tylko po kolorach to nieporozumienie, gdyż pomimo tego samego wyglądu, może być inny nośnik.
    Nec 3540A

Domyślnie

Kupiłem cake'a Sony DVD+R 16x, oto pierwsza wypalona na Litku 812S z prędkością 4x.

Jakieś komentarze? ;P

Domyślnie

Jak dla mnie to całkiem niezłe palenie.
    Nec 3540A

arczibandit
    Gość

Domyślnie

Też paliłem ostatnio na tym nosniku - SONY DVD+R 16x@6x

Model : 2-0-0-0 H:LITE-ON DVDRW SOHW-1693S KS0B
    Disc : DVD+R , SONYD21 [Sony Corporation]
    Speed : Max
    ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/8
    Scanned range : 0 - 2145426
    Sampling count : 97323
    Errors : 1
    PI Max : 19
    PI Average : 1,61
    PI Total : 25672
    PIF Max : 9
    PIF Average : 0,22
    PIF Total : 3501

Mysle, że minimalnie słabsze palenie niż to post wyżej...chociaż PIF'y troche bardziej sobie pofolgowały...ale w przyzwoitej normie. Może różnica wynika z zastosowania innej prędkości nagrywania...albo nagrywarki...albo FW...albo nosnika... Kto wie
    Załączone obrazki Załączone obrazki No i na czym palić?? Małe wątpliwości...-sony_6x_crop.jpg  

Domyślnie

A co inni mogą powiedzieć? Takie wyniki jak z testu arczibandita zdarzają się często, czy razczej wyjątek? Mogę kupić bez stresu drugiego cake'a bez obaw, że wynik będzie jak posta wyżej?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia