+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 22 z 22

Temat: Ranking Nagrywarek

Szeregowy jarekexe ma szanse

Domyślnie Ranking Nagrywarek

Sorry za prawdopodobnie głupie pytanie, ale czy gdzieś na tej stronie znajduje się jakikolwiek ranking testowanych nagrywarek?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Takiego rankingu nie znajdziesz. Ale ci ludzie teraz wygodni.... Najlepiej zobaczyć ranking i kupić najlepszą nagrywarkę.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Co w tym takiego dziwnego? Widzę, że kotś tu poświęca mnóstwo czasu na testowanie tych nagrywarek. Czemu nie zrobić jakiegoś zestawienia?

Poza tym ja nie jestem "wygodny" tylko "zapracowany". Spędzienie kilku godzin w internecie przy czytaniu i porównywaniu nie jest u mnie możliwe.

Domyślnie

Cytat Napisał jarekexe
    Co w tym takiego dziwnego? Widzę, że kotś tu poświęca mnóstwo czasu na testowanie tych nagrywarek. Czemu nie zrobić jakiegoś zestawienia?
    Poza tym ja nie jestem "wygodny" tylko "zapracowany". Spędzienie kilku godzin w internecie przy czytaniu i porównywaniu nie jest u mnie możliwe.
    Wiele ludzi chce dostać jednoznaczną odpowiedź jaką nagrywarkę kupić. Czy też za pomocą rankingów, czy też za pomocą wskazania, która jest najlepsza. Najlepiej, żeby pomoc przychodziła błyskawicznie. Przepraszam, ale nic się nie stanie jak sobie na necie poszukasz, więc wejdź na google i do dzieła.
    Nec 3540A

Domyślnie

Gdyby to było takie proste to bym sobie dawno sam wygooglał. Jednak nie wiem czy jesteś tego świadom, istnieją ludzie, którzy nie mają czasu googlać godzinnami dziennie. Dziecko, praca i studia zabierają czas. Dlatego zwracam się o pomoc do tych co takowy czas posiadają.

Nie potrzeba mi gotowej odpowiedzi, wiem, że taka nie istnieje. Jednak gdyby na jednej stronie zestawić te wszystkie testy [a przynajmniej dane techniczne] to mógłbym sobie prawdopodobnie w mniej niż godzinę wybrać jakąś. A tak wczoraj spędziłem ponad 2 analizując test JEDNEJ nagrywarki. Tylko co teraz skoro nie mam pojęcia jak wypadła na tle innych?

PS, czemu zacytowałeś cały mój poprzedni post?

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

No własnie - na cdrlab masz testy większości nagrywarek jakie obecnie sa na rynku, trzeba poczytać na spokojnie.

Na forum masz topici typu "jaką nagrywarkę wybrać/kupić". Trzeba się wgłębić i zastanowić na czym ci najbardziej zależy. Jedne świetnie nagrywają a mają kiepski odczyt, inne znowu słabo radzą sobie z tanimi płytkami itd itp.

Dlatego nie ma gotowych rankingów, bo trudno to porównywać a nagrywarki idealnej nie ma. Każdy wybór będzie jakimś kompromisem i wyborem mniejszego zła.

W gazetkach masz co jakiś czas 'rankingi' m.in. nagrywarek. Tyle, że ich wyniki często bywają śmieszne dla ludzi którzy choć trochę się znają w temacie, a najczęściej na kilometr śmierdzi od nich sponsoringiem.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Powiem tak.
    Miałem już do czynienia z wieloma nagrywarkami DVD.
    Od LiteOna LDW451S (przerobionego na SOHW 832S), poprzez Toshibę SD-R5372B, NEC-a ND 3540A, Benq DW 1640, NEC-a ND 4551A, LiteOna SHW 1635S i ostatnio Pioneera DVR-111.
    Z tych nagrywarek zdecydowanie odradzam Toshibę (zepsuła się dwa razy i w końcu się jej pozbyłem).
    Z LiteOnami też różnie bywa. Wymagają dobrych nośników, a często pierwsze biosy są nieudane i dopiero aktualizacje przynosza poprawę (tak jest w przypadku SHW 1635S). Generalnie to sprzęt raczej dla zaawansowanych użytkowników.
    NEC-i z kolei znakomicie nagrywają, ale odczyt zwłaszcza porysowanych płyt to dla nich duży problem.
    Benq dobrze czytał i zapisywał, no i miał oprogramowanie, które umożliwiało np. nagrywanie płyty z prędkością wyższą niż dedykowana.
    Generalnie bardzo dobry napęd, ale obecnie już raczej niedostępny.
    Seria 1650/1655 też jest udana, ale już 1670 to tragedia.
    Z tego wszystkiego najlepszy jest Pioneer.
    Jedyne do czego można się przyczepić to głośna praca.
    Bardzo szybki odczyt. Dobra korekcja i bardzo dobra jakość nagrywanych płyt (na wszelkiego rodzaju płytach).
    Do tego dochodzi możliwość modyfikacji i przerobienia na model z zapisem DVD-RAM i Label Flash.
    Polecam
    Obecnie to chyba najlepszy wybór.

Szeregowy adax zero jak zero Avatar adax

Domyślnie

Ja powiem tak: mam BenQ1655 i PIONERR 111L i jest
    Ostatnio edytowane przez adax ; 24.Sep.2006 o 21:13
    POZDRAWIAM

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Cześć,

Od dawna myślę o wprowadzeniu rankingu nagrywarek. Pierwszy etap to praca koncepcyna, ustalenie odpowiednich wag poszczególnych składowych, dodanie wartości jakości zapisu do bazy itd. Z tym już dawno sobie poradziłem.

Drugi etap to oprogramowanie tego wszystkiego. Nie jestem asem PHP, w sumie to znam ten język trochę lepiej niż C64 Basic :> A nasz programista będzie mógł zająć się tym tematem dopiero za minimum dwa miesiące.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Teraz jak to czytam wszystko, to dochodzę do wniosku, że chodziło mi o coś innego. Użyłem złego słowa "ranking". Miałem na myśli bardziej coś w stylu "zestawienie".

Zdaję sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak najlepsza nagrywarka, bo wszystkie mają wady i zalety. Ale zestawienie wszystkich cech większości [tych popularniejszych] nagrywarek w jednym miejscu [np. zwykła tabelka], pozwoliło by takiemu nieszczęśnikowi jak ja wybrać najbardziej odpowiedni model w miarę szybko. Prawda?

Stworzenie takiej tabeli nie powinno nastręczyć zbyt wielu problemów. Szczerze mówiąc mógłbym się podjąć takiego czegoś... jednakże ze względu na niewielką ilość czasu, to by to potrwało

Domyślnie

Zrobić obiektywny ranking czy zestawienie będzie bardzo trudno. Każdy wykorzystuje nagrywarkę na swój sposób. Mimo to uważam, że rankingu, chcą ci którzy chcą uzyskać szybką odpowiedź jaka nagrywarka jest najlepsza. Jak wiele osób napisało idealnych angrywarek nie ma. Wszystko jeszcze dobrze jak po zakupie dana osoba nie ma pretensji to nikogo, że nagrywarka zachowuje się tak, a nie inaczej. Niestety na początku jest pytanie: "jaką kupić...." potem pomóżcie, bo kupiłem nagrywarkę xxxx miała być taka dobra, a.... Dlatego też uważam, że każdy powinien sam wyciągnąc wnioski i samodzielnie wybrać nagrywarkę, żeby nie mieć do nikogo potem pretensji.
    Nec 3540A

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

@ Sobal: Jeśli można zasugerować to ja takie zestawienie widzę w najprostszej formie - pionowej tabelki, gdzie na górze są nazwy modeli, niżej dane techniczne, jeszcze niżej prędkości i wyniki jakości nagrywania poszczególnych nośników a na samym dole krótki dodatek z podsumowań testów i opisane oprogramowanie, wyszczególnione plusy i minusy napędów wg testującego. I tylko można będzie sobie zaznaczać trzy dane modele i w następnym kroku będzie porównanko tylko tych trzech obok siebie. Zresztą co ja będę uczył ojca dzieci robić...

@ wszyscy poszukujący najlepszego napędu: polecam poczytać tylko podsumowania testów jeśli ktoś nie ma czasu czytać całych testów albo wyszukać sobie wątki na forum gdzie ktoś pyta który napęd wybrać spośród trzech bo Ci kolesie przeważnie wybrali już najciekawsze napędy i mają dylemat który z nich wybrać :]

Domyślnie

Popieram szeregowego Hosaka. Dokładnie o to mi chodziło.

Domyślnie

Cytat Napisał Hosaka
    @ wszyscy poszukujący najlepszego napędu: polecam poczytać tylko podsumowania testów jeśli ktoś nie ma czasu czytać całych testów albo wyszukać sobie wątki na forum gdzie ktoś pyta który napęd wybrać spośród trzech
    Popieram w tej kwestii kolegę. Zamiast zakładać nowe wątki jaka nagrywarke wybrać, to lepiej poszukać wątków, w których było takie pytanie zadane. Według mnie tabelka z prędkościami nagrywania jest mało ważna, Prawie wszystkie nagrywarki nagrywają z podobnymi prędkościami, poza tym nie jest to czynnik, którym należy sie kierować przy wyborze nagrywarki. Zresztą wypuszczenie nowego firmware może zmienić oblicze nagrywarki i nagrawić minusy jakie wcześniej posiadała. Wątpię czy warto poświęcać czas i pieniądze, aby coś takiego robić.
    Nec 3540A

Domyślnie

Gdybyście przejrzeli tego typu wątki oczami żółtodzioba w temacie nagrywarek, to byście doszli do wniosku, że nie mają one większego sensu.

Gość A: Mam zabiam kupić nagrywarkę. Pomóżcie.
    Gość B: Kup NECA 4571
    Gość C: Kup Pioneera DVD 111
    Gość D: Te wyżej są kipeskie, kup BENQ jakiś tam.

Widzicie, do czego zmierzam? A jeszcze częściej, po pytaniu gościa A następuje standadowa odpowiedź: "poszukaj na forum, takich wątków było już tysiąc". Koniec.

Niestety ale tego typu wątki żadko pomagają. Pozatym te wypowiedzi "Kup ten model" w ogóle nie mają dla mnie wartości, bo ja musiałbym wiedzieć na ile ten gość jest wiarygodny, na podstawie czego wybrał ten model itp...

Dlatego zestawienie byłoby dobrym rozwiązaniem.

PS [edit] Moje wypowiedzi nie są wyssane z palca. Ostatnio zakpuiłe kilka rzeczy tego typu, starając się uzyskać pomoc od ludzi na forum [kamerę, aparat, monitor, dysk twardy]. W każdym przypadku kończyło się to tym, że ślęczałem godzinami porównując dane techniczne wielu modeli i analizując sprzeczne informacje ich dotyczące.
    Ostatnio edytowane przez jarekexe ; 27.Sep.2006 o 06:39

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie

Z moich wniosków na forum wynikły 2 wybory:albo Pioneer 111 albo Plextor 760.Zobacze na Matki Boskiej Pieniężnej i wybór bedzie zależny od kasy ale skłaniam się ku Pioneerowi.A co do Benq to szybko go zajeździłem

Domyślnie

@ jarekexe: No to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko samemu zastanowić się czego tak naprawdę oczekujesz od swojej nagrywarki, poczytać recenzje i zrobić sobie samemu takie zestawienie długopisem na kartce. Ja tak robiłem. No ale najpierw przemyśl sam nie zlecaj tego innym - Czy chcesz żeby miała Light Scribe, DVD RAM czy może jakieś inne funkcje z których będziesz korzystać, poza tym musisz wziąć też pod uwagę na jakich nośnikach będziesz nagrywał czy będziesz wydawał więcej na markowe nośniki Verbatim itp czy oszczędnie byle by nagrać i odtworzyć to na innym kompie. No i w jakim przedziale cenowym ma być nagrywarka. Jest wiele innych rzeczy na które warto zwrócić uwagę ale o tym powstał już specjalny artykuł SoBala na CDRLab. Tak jak pisałem - najwięcej dowiesz się o napędzie z podsumowania testów które Sobal zrobił i opublikował. W podsumowaniach są zwięźle opisane wady i zalety napędów i jakość nagrywania. Przeglądnięcie samych podsumowań nie zajmie dużo czasu a ja mogę Ci zasugerować żebyś zwrócił uwagę na Pioniera - solidność, jakość i świetnie nagrywa i czyta nawet mocno porysowane płyty oraz BenQ (modele od 1640 do 1655) - solidny i dobry ale kapryśny - nagrywa najlepiej na dobrych płytkach i słabo odczytuje porysowane płytki. Mam Pioniera 111 oraz BenQ 1655 którego kupiłem dla LightScribea i jestem bardziej niż zadowolony i polecam każdemu te napędy. Chociaż wiem że 1655 jest już prawie niedostępny w sklepach. Nic więcej nie mogę pomóc w tej sprawie bo wybór należy do Ciebie i sam musisz zastanowić się poważnie żeby kupić coś z czego będziesz zadowolony. jak ktoś Ci coś poleci i to kupisz może się okazać że Ciebie wcale nie usatysfakcjonuje taki napęd.
    Tak czasami sobie myślę że chyba lepiej żyć w nieświadomości jak niektórzy co po prostu wejdą do hipermarketu i zobaczą że jest promocja na nagrywarkę marki X i kupią ją bez wahania. (jak mój wujek który jest zawsze zadowolony z zakupu ) - pozdrawiam wujka

Domyślnie

I znowu zgadzam się w całej rozciągłości z kolegą. To chyba najlepsze rozwiązanie. Uważam, że ranking niewiele pomoże osobie, która szuka nagrywarki. Dopiero opinie użytkowników oraz dobrze przeprowadzony test pokazują jaką nagrywarke kupić. Suche liczby, oraz zdawkowe komentarze w rankingu nic nie powiedzą.
    Nec 3540A

Domyślnie

Hosaka
    Masz całkowitą rację. Chętnie bym tak zrobił. Tylko po pierwsze jeszcze tydzień temu nie miałem o nagrywarkach bladego pojęcia. Pojęcia takie jak DVD-RAM, Dual czy Double Light, LightScribe, PIE/PIF, LabelFlash, ECC były dla mnie zupełnie obce. Samo przyswojenie sobie tych pojęć zajęło mi tydzień. Kolejny tydzień spędzę na porównywaniu tych danych i zastanawianiu się co jest dla mnie lepsze. W ten sposób miną 2 tygodnie, które mógłbym spędzić z rodziną. Warto?

Na prawdę da się zrobić coś co by pomogło ludziom takim jak ja. Tabelka zestawiająca wszystkie cechy, może odnośniki do poszczególnych stron testu każdej z nagrywarek. Końcowe podsumowanie, słowniczek pojęć... jest dużo możliwości.

Domyślnie

Jak już SoBal pisał dopiero za dwa miesiące ruszą prace do takiego zestawienia. Miejmy nadzieję że wszystko pójdzie gładko i za dwa miechy pojawią się jakieś wieści. Zestawienie będzie, trzeba poczekać.

@ jarekexe: Sam byłem kiedyś w podobnej sytuacji co Ty, z tą różnicą że miałem czas żeby posiedzieć te 4 godzinki na dobę przy kompie, poczytać co nie co i dowiedzieć się wszystkiego. Wiem jak to jest. Wcześniej żyłem w przekonaniu że wystarczy kupić cokolwiek co nagrywa płytki a producenta wybrać tego samego co mam telewizor bo jest dobry i będzie piknie. A tu jednak istny Matrix! Żyłem w złudzie.
    Teraz już zaczynasz uświadamiać sobie jak głęboka jest królicza nora i chyba już wiesz że pytania typu "pomóżcie mi wybrać nagrywarkę" nie mają sensu bo zdań na ten temat jest tyle co użytkowników tego forum i czytania to byś miał tyle że minęło by Ci dzieciństwo Twojego synka czy też Twojej córeczki. Może po prostu wybierz coś co zaspokoi Twoje oczekiwania na dzień dzisiejszy, coś co po prostu będzie dobrze nagrywało a bajery typu DVD-RAM sobie daruj bo założę się że komuś takiemu jak Ty zależy na nagrywarce żeby po prostu nagrywać zdjęcia na płytki, muzykę i filmy i nic więcej, do tego dorzuciłbym np Ligh Scribe żeby ozdabiać płytki na których będą albumy ze zdjęciami Twojego dzieciaka do odtwarzania na stacjonarnym dvd więc wszystko musi być nagrane porządnie, na lata i tak oto wyszło mi z tego równania BenQ 1655.
    Jeśli nie potrzebujesz LightScribe a masz dużo porysowanych płyt to kieruj się na Pioniera np model 111.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Toś mnie podsumował... ale w sumie masz sporo racji. Cały czas krążę wokól tego Pinieera, ale ponoć nie jest zbyt cichy a i słyszałem opinie, że kiepsko czyta marnie nagrane płyty - prawda to?

I jeszcze pytanko - czym w praktyce różni się LightScribe od LabelFlasha? Teorię znam [chyba] a jak to wygląda w życiu codziennym?

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Jest trochę głośny, ale dobrze czyta.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)