+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Gdzie kupować płytki do wypalenia !

Szeregowy jeryb ma szanse

Domyślnie Gdzie kupować płytki do wypalenia !

Mam wielką prośbę o podanie mi gdzie najlepiej kupować różnego rodzaju płytki (CD-R,DVD-+R). Ponieważ chcę je używać szczególnie do archiwizacji, zależy mi na takim sklepie, w którym kupie towar bez obaw o jakość płytek.
    Przy okazji jakie nośniki polecacie (głównie pod kątem niezawodności względem upływającego czasu). Mam nagrywarke: LiteOn LDW-411S
    Z góry dzięki

Starszy kapral Miho ma szanse Avatar Miho

Domyślnie

Cytat Napisał jeryb
    Przy okazji jakie nośniki polecacie (głównie pod kątem niezawodności względem upływającego czasu). Mam nagrywarke: LiteOn LDW-411S
    Z góry dzięki
    Najpierw zmień nagrywarkę Bo ta to już lekki zabytek a do tego jeszcze Liteon Polecam jakiegoś Pioneera , potem poszukaj Verbatimów. I pełen sukces

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

Ja się przyłączę. Zgadzam się z Miho. Dodam tylko, że należy zwracać uwagę na to gdzie są te nosniki produkowane. Dobrym zakładam jest np Mitsubishi chemical company (gdzieś był na ten temat artykuł) (czasem DVD z nieznaną etykietką pochodzące z takiej fabryki są lepsze od markowych wytwarzanych niewiadomo gdzie) W artykule było jeszcze pare nazw fabryk ale zapamiętałem tylko tą (artykuł z jakiejś gazetki sprzed paru lat).

Ja również mam pytanie, czy istnieją jakieś szczególnie trwałe nośniki. Kiedyś polecano nośniki ze złotym lustrem (podobno 500 lat trwałości), ale jak jest z barwnikiem, przecięż on już nie jest tak trwały.
    Jakie zatem kupować by np zdjęcia przetrwały przynajmniej 50 lat. Czy nie ma takiego nośnika?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 30.Oct.2006 o 19:31

Domyślnie

No jeżeli Verbatim to właśnie z fabryki Mitsubishi ( kiedyś były dostępne z CMC i MBI ale od dłuższego czasu ich nie ma - verbatim chyba wycofał się z tych eksperymentów) Pisząc o złotym kolorze masz na mysli EMTECa z 24 karatowym cos tam , cos tam. Myslę że to chwyt marketingowy. Co do trwałosci to Verbatim gwarantuje 100 lat trwałosci powłoki AdvancedAzo - to powino Panom wystarczyć. A teraz troszkę racjonalniej - prawdopodobnie zmierzamy w kierunku absurdu. Kto z was będzie za 10 lat posiadał sprawny sprzęt do odtworzenia takiej płytki. Odp - nikt!. za 2 latka , góra trzy wszyscy bedziemy "przegrywać" i trzymać fotki, filmy, etc na dyskach holograficznych, flash'ach , Blu Ray, HD-DVD itp.Wię przestańmy zjmować się takimi abstrakcyjnymi tematami jak 500-set letnia trwałość nosnika Co do " nieznanych nosników z oznaczeniem MCC04" - jak napisałeś - to życzę powodzenia. Słyszał kolega o fake ID? Pewnie nie. Ale o podróbie dresu " Puma" ze stadionu 10-lecia pewnie tak. No to mniej wiecej to samo
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 30.Oct.2006 o 18:38

Domyślnie

Cytat Napisał Miho
    Co do " nieznanych nosników z oznaczeniem MCC04" - jak napisałeś - to życzę powodzenia. Słyszał kolega o fake ID? Pewnie nie. Ale o podróbie dresu " Puma" ze stadionu 10-lecia pewnie tak. No to mniej wiecej to samo
    Nie wiem o co chodzi z tym MCC04 - niczego takiego nie napisałem
    Chodzi mi o sytuację gdy w tej samej fababryce dajmy na to Mitsubishi na tym samym materiale, w tych samych warunkach uzywając tej samech technologi wytwarza się np verbatimy i jakieś tam inne płytki które róznią się od Verbatimów tylko logo no i ceną (tzn są tańsze).
    Markowe płytki mogą przecięż być wytwarzane w róznych zakładach stąd m.in. biorą się różnice w jakości. Zatem ważniejszy jest zakład w którym płytka jest wytwarzana nie logo (marka) pod którym nosnik jest sprzedawany.
    Do takich wniosków doszedłem po przeczytaniu tego artykułu.

Cytat Napisał Miho
    Pisząc o złotym kolorze masz na mysli EMTECa z 24 karatowym cos tam , cos tam. Myslę że to chwyt marketingowy.
    Nie, chodziło mi o KODAKa kiedyś były takie płytki cd ze złotym lustrem.

PS. Mam nadzieję, że mój Pionek bedzie mi służył dłużej niż 2 lata. Moze pobije cd-rom który przeszedł po 10 latach pracy do rezerwy (ale jeszcze nie na emeryturę
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 30.Oct.2006 o 19:39

Domyślnie

No czyli własnie to o czym napisałem wyżej. Płyta "Thinx" z MID nośnika MCC04 - nie oznacza że płyta została wyprodukowana przez Verbatima.Ordynarna podróbka do odróżnienia gołym okiem bez potrzeby testowania. Nie ma czegos takiego jak <tej samej fababryce dajmy na to Mitsubishi na tym samym materiale, w tych samych warunkach uzywając tej samech technologi wytwarza się np verbatimy i jakieś tam inne płytki które róznią się od Verbatimów tylko logo no i ceną (tzn są tańsze)>
    Fakt ten został potwierdzony w serwisie angielskojezycznym CDRinfo w postaci oficjalnej wypowiedzi przedstawiciela MCC w Europie i jakimś info na stronie Verbatim Europe. Były swego czasu też nieudolne próby dystrybucji fałszywych Verbatimów - ale sprawa szybko wygasła. Jest tam także informacja aby płyty kupować w duzych sieciach handlowych - ponieważ mamy pewność iż pochodzą z oficjlnego kanału dystrybucji MCC. Doczytałem sie także na CDRinfo takiej tezy. Mianowicie znak "Verbatim" i nazwa handlowa hroniona jest wszystkimi prawami, natomiast oznaczenie MID MCC04 prawdopodobnie nie jest, w zwiazku z czym co drugi skośnooki patałach wali płytki z takim oznaczeniem. To oczywiscie przypuszczenia kolegów zza oceanu, nie wiem jak jest faktycznie.
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 30.Oct.2006 o 19:49

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

jak pisałem w innym wątku MCC03 fabryki Mitsubishi sa te vobis co ostatnio kupuje nagrywaja sie dobrze choc nietestowałem zadnymi programami ale mają juz ze 2 miechy najstarsze i wszystkie czytelne
    a kosztuja 79 groszy

Domyślnie

A skąd kolega wie że nagrywają się dobrze , skoro kolega nie potestował sobie zadnej płytki.

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

co do jakości to niemam pewności
    ale nietestuje dlatego ze moja nagrywarka juz ledwo zipie liteonek 451 więc raczej niebyły by testy obiektywne
    ale licze ze sie ktoś zkusie i przetestuje na nowym sprzecie

obecnie tylko takie kupuje bo znimi niemam problemu przy nagrywaniu inne tanie niestety czesto po nagraniu sa nieczytelne. Umnie naturalnie

Domyślnie

Cytat Napisał Miho
    płyty kupować w duzych sieciach handlowych - ponieważ mamy pewność iż pochodzą z oficjlnego kanału dystrybucji MCC.
    Dużych czyli jakich? MM, EW, Saturn, czy może Auchan? Z tego co słyszałem to w marketach też zdarzają się podróby.

Domyślnie

Dokładnie! Nie wiem jeszcze co rozumiesz przez podróby. Płytę no name z kodem MCC czy nie-verbatima wygladajacego jak Verbatim. Z tym drugim jeszcze sie nie spotkałem i nie słyszałem aby ktos cos takiego kupił ostatnio. Tak jak pisałem wyżej, w zeszłym roku przez krótki okres czasu takie płyty sie pojawiły, ale z tego co wiem nie w hipermarketach.Można też kupować na allegro ( ja czesto tak robie) u znanych sprzedawców. Polecam CD Mania. A w razie jakiejś podróby odróznisz ja na "oko" po krawedzi płyty. Zwłaszcza jak są w cake 25szt.lub wiekszym. Oczywiscie mam na mysli osobę która już troszkę płytek w ręku miała. Bo jak trafi na laika to zonk. Ale naprawdę precyzja i sposób wykonania Verbatima jest tak chrakterystyczny że ciężko nie zwrócić uwagi na ewentualne wylewki kleju na krawedziach w przypadku podróbek czy innych takich wynalazków.
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 30.Oct.2006 o 21:08

Domyślnie

Należę do laików. Aż tak bardzo nie interesują mnie dane techniczne nośników po prostu chcę by były bardzo dobrej jakości oraz dobrze i długo chroniły dane.

Chodzi mi o ten drugi przypadek. Nie rozumiem sensu podrabiania jakiegoś kodu MCC bo 99% uzywających nagrywarkę DVD zapewne nie wie co to takiego (ja też należę do tej grupy więc może mnie oświecicie co to za tajemniczy kod)

Jesli chodzi o równą krawędź płytki to rzeczywiście warto zwracać na to uwagę by m.in. nie rozwalić sobie napędu, ale przecięż zazwyczaj mozna sobie ją obejrzeć dopiero po zakupieniu płytek no chyba że ktoś sobie otworzy opakowanie w sklepie

Ciekawe czy ktoś sprawdzał róznice np w Verbatimach pochodzących z róznych fabryk np na Tajwanie czy Indiach. Wiadomo że każda parita z tej samej fabryki może się różnić a co dopiero płytki z różnych zakładów.

Co do zakupów w duzych sieciach to słyszałem rózne opinie. Niektórzy twierdzą że łatwo tam kupić towar dziwnego pochodzenia lub poserwisowy, ale nie wiem czy tego nie mówi konkurencja

Ostatnio kupowałem Verbatimy w Komputroniku (15zł/10szt) Jestem zadowolony. Chyba mam oryginały
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 31.Oct.2006 o 10:59

Domyślnie

Sprawdź pod światło - powinien być znak wodny. To oczywiście żart
    A MCC to poprostu skrót od Mitsubishi Chemical Corporation

Domyślnie

Dzięki za rozszyfrowanie kodu
    Sprawdziłem płytki w ultrafiolecie. Na oryginałach powinien świecić napis Verbatim i drobnym drukiem Mitsubishi Chemical Company 2004/2005/2006. Jesli tak nie ma to jest podróba
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 31.Oct.2006 o 21:08

Szeregowy Kipa ma szanse Avatar Kipa

Domyślnie

Cytat Napisał Miho
    Nie ma czegos takiego jak <tej samej fababryce dajmy na to Mitsubishi na tym samym materiale, w tych samych warunkach uzywając tej samech technologi wytwarza się np verbatimy i jakieś tam inne płytki które róznią się od Verbatimów tylko logo no i ceną (tzn są tańsze)>
    Ja mam jednak inne zdanie i posłużę się przykładem:
    W Bieruniu jest mleczarnia która produkuje kefir - Mildes (tak się nazywała zanim wykupił ją Danon), oczywiście produkuje też kefir Danon, który różni się jedynie ceną i to nie we wszystkich sklepach.
    Natomiast w Pilznie oprócz Urquel Pilsnera rozlewany jest Gambrilis (może nazwę nieco przekręciłem bo w Polsce to piwo nie jest dostępne) dla mnie nie do odróżnienia w smaku, natomiast Urquel Pilsner produkowany w Naszej Kampanii Piwowarskiej (Tychy - Poznań) smakuje już inaczej, pomimo zachowania takiej samej receptury. Myślę, że wniosek nasuwa się sam
    Z tego co wiem, to praktyka stosowana przez większość producentów wyrobów o renomowanej marce, gdzie cena jest wysoka i w tym segmencie runku trudno zwiększyć sprzedaż. Więc przy pewnej nadprodukcji stosuję się właśnie taką metodę jak produkt "no name", czy też inna mniej znana marka - pozwalającą na sprzedaż dodatkowej produkcji nie psując rynku dla wypracowanej marki. Nikt o tym nie będzie oczywiście trąbił na lewo prawo, tylko robi się to "po cichu", raczej utrzymując w tajemnicy.
    Zawsze znajdzie się ktoś, który nie wie, że tego się nie da zrobić - i to zrobi!

Domyślnie

To fragment Chipa. To chyba ten artykuł czytałem.
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/p...ion_84881.html

(...) Niewątpliwie każdy, kto wypalił choć trochę płyt w swoim życiu, ma zaufanie do konkretnej marki. Rzadko kto jednak wie o tym, że kupując krążki tej samej firmy, możemy za każdym razem nabyć inny nośnik. Otóż większość firm sprzedających płyty CD-R nie zajmuje się bowiem ich wytwarzaniem - o czym łatwo możemy się przekonać, odczytując dane zawarte w specjalnym obszarze informacyjnym, tzw. ATIP-ie (Absolute Time in Pregroove) nośnika. Zawarte są tam między innymi dane o długości płyty (jej pojemności), rodzaju podłoża (ftalocyjanina, cyjanina, azocyjanina itp.) oraz mocy lasera, jaką musi posłużyć się nagrywarka podczas zapisu, a także nazwie wytwórcy. Odczyt tych informacji dla wszystkich nośników, jakie przetestowaliśmy, pozwala stwierdzić, że wiele krążków różnie oznaczonych i sprzedawanych w różnych cenach w rzeczywistości wyprodukowano w tej samej fabryce: np. CMC Magnetics Corporation, Prodisc Technology Inc. czy też Ritek Co. (...)
    (...) Zdarza się także, że różne partie płyt określonej marki pochodzą w istocie od różnych producentów. Jedynymi nośnikami, dla których nazwa handlowa zgadzała się z tym, co zostało zapisane w ATIP-ie płyty, są krążki firm TDK oraz Princo. Nic w tym dziwnego - wszak obaj producenci mają własne fabryki płyt CD-R. (...)

(...)Niemal wszyscy dystrybutorzy sprzedają bowiem pod swoją marką nośniki pochodzące z najróżniejszych zakładów. W rezultacie krążki Taiyo Youden raz kupuję pod marką Sony, innym razem Verbatim, a jeszcze innym TDK. Co ciekawe, nawet firma Mitsubishi Chemicals (właściciel marki Verbatim) sprzedaje dyski pochodzące z zakładów konkurencji (seria dysków DataLife). (...)

Jesli chodzi o piwo to rzeczywiście czeskie jest lepsze. Wydaje mi się, że za sprawą wody, ale być może jest to też kwestia różnic w ciągu technologicznym.

Domyślnie

No wszystko się zgadza. Tylko jak kolega zauważył kefirek smakuje tak samo, a płyta no name z kodem MCC nie wygląda po wypaleniu tak samo jak verbatim MCC. Mnie jest wszystko jedno jak to sie bedzie nazywać. Ma to sie poprostu dobrze wypalać. A niestety o produktach no name za 70 groszy napisac tego nie mozna.Niestety. I na tym polega cały dowcip. Oczywiscie były swego czasu płyty Verbatim z fabryki w indiach z kodem MBI - ale też wypalały sie rewelacyjnie.Potem była partia CMC - nie wypalały sie dobrze, ludziska na forach psioczyli - i szybko znikneły.Na szczescie bezpowrotnie.I dalej mamy cool MCC04@MCC03.Albo jak ktos lubi w slimach Verbatim Pastel od TY. Też bardzo cool Ale wszystkie te cool płytki sa dalej pod marką Verbatim.
    I co ważne<Co ciekawe, nawet firma Mitsubishi Chemicals (właściciel marki Verbatim) sprzedaje dyski pochodzące z zakładów konkurencji (seria dysków DataLife). (...)> Nic nie napisali aby firmy no name sprzedawały produkty MCC pod swoją markąA z drugiej strony patrząc to akurat sprzedawanie Verbatimów z fabryczki Taiyo Youden to naprawdę nie ujmuje MCC, Sony , czy TDK
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 03.Nov.2006 o 23:50

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)