+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Płyty na specjane dane

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie Płyty na specjane dane

Czy da się gdzieś w PL kupić te złote, drogie płyty przeznaczone do zapisu bardzo ważnych danych?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Więcej na temat tych złotych nośników możesz przeczytać w tym wątku
    Warto przeczytać moje wątki, bo tam jest dużo wyjaśnień.

Te nośniki możesz spotkać w marketach, aukcjach oraz w sklepach komputerowych. Mało ich jest, ale może coś spotkasz. Warto jeszcze użyć google... a na pewno znajdzie Ci sklepy z tymi płytami.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

A coś innych firm niż EMTEC?
    Tak właściwie z tym złotem to pic na wodę, czy naprawdę ma wpływ na trwałość?
    Chodzi mi o jak najbardziej pewny nośnik do archiwizacji zdjęć z cyfrówki.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

W linku co Ci podałem, tam opisałem jakie zadanie ma spełnić złoto. Przeczytaj...

Jeżeli nie chcesz bawić się w "złote nośniki", to zakup płyty firmy Verbatim. I pamiętaj, że warto sprawdzać co kilka miesięcy lub raz w roku, czy dalej płytę da się odczytać bez żadnych problemów.
    Warto jednak używać płyt CD-R do archiwizacji bardzo ważnych danych, niż DVD-/+R, ponieważ jakość płyt CD-R jest o wiele wyższa niż DVD.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Hmm... Właśnie tego nie byłbym tak do końca pewien - co prawda mniejsza gęstość danych, ale barwnik w płycie CD ma o wiele bliżej do świata zewnętrznego niż w przypadku DVD. Powietrze ma bliżej do danych w przypadku CD niż DVD. A problem polega na tym, że tak naprawdę nie da się stwierdzić empirycznie jaka jest trwałość płyt, wszystko to spekulacje... Tak czy inaczej gdyby dało się uzyskać większa pewność, to dobyłoby dobrze...
    Ja przynajmniej teraz robię wszystko co się tylko da - tzn. dobre płyty (kiedyś Verbatim, teraz głównie Sony, bo Verbatimy zaczęły dawać straszne wykresy... :/), najnowszy firmware nagrywarki, odpowiednia prędkość zapisu + w przypadku ważnych danych pliki naprawcze w formacie PAR2.

BTW jakie są najtrwalsze nagrywalne nośniki? Nie mówię o płytach, al;e bardziej ogólnie. Coś czego specjaliści używają.

Szeregowy młody15 ma szanse Avatar młody15

Domyślnie

a płyta DVD-RAM podobno ma trwałość 30 lat wiec nadawała by się znakomicie do cennych danych

Domyślnie

AFAIK -RAM daje CO NAJMNIEJ 30 lat. Zresztą to na początku był właśnie nośnik dla profesjonalistów, który teraz wchodzi pod strzechy. Szkoda, że tak późno, ale lepsze to niż nic...
    Właśnie zastanawiam się nad archiwizowaniem cennych plików na -RAM, w moim przypadku cenne, to takie, których nijak nie można zdobyć podobnie, czyli takie, które wyprodukowało się własnoręcznie - zdjęcia z cyfrówki, napisane prace itp. Zastanawiam się jeszcze nad Verbatimami -R Archival Grade, gdy już wejdą do sprzedaży, zresztą niewykluczone, że zastosuje obydwa rozwiązania - cena je jest straszna, a dane o których mowa nie przyrastają w zastraszającym tempie. Do przenoszenia zdjęć, noszenia po znajomych itp. oczywiście jeszcze jedna kopia na zwykłym +R.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)