+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: I po co te jakości??

pzw
    pzw jest nieaktywny
    Szeregowy pzw ma szanse

Angry I po co te jakości??

Cześć. Ludzie jedno mnie u was dziwi, ale się nie obraźcie. W jakim celu straszycie ludzi, którzy nie wiedzą co to C1, C2, PI, PO skoro i tak te błędy są poprawiane przez napęd posiadający korekcję błędów. Jestem trochę tym zaszokowany. Jak testuję swoje nagrywary to sądzę teraz, że dioda zaczyna świecić wtedy, gdy rozpoznaje nośnik i nagrywa, gdyż kiedy sprawdzam błędy na płytach to w ogóle nie świeci. Ja tam raczej nie chciałbym aby płyta przeżyła więcej niż ja. Owszem mam stare płyty Cd, źle nagrane według was, ale i tak działają. Jeśli was uraziłem to przepraszam.

Szeregowy komputerowiec ma szanse

Domyślnie

Też się zgadzam, w życiu nie sprawdzałem jakości płyty(a nagrywarke mam od ok. 9 lat) i jakoś jeszcze żadna płyta mi nie przestała działać, a zazwyczaj kupuje ta najtańsze.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

skoro tak obaj uważacie to macie dużo szczęścia że macie tak dobry sprzęt i zarazem mylicie się oboje , miałem palnik Lite-on i paliłem na nim płytki media-store bo były tanie , mowa o płytach dvd poniewarz mam dość okazałą kolekcję filmów ( 280 tytułów ) , wielkie było moje zdziwienie kiedy po niespełna trzech miesiącach od palenia chciałem obejrzeć film , wkładam płytkę do stacjonarnego dvd a on nic , wkładam do kompa , do tej nagrywarki która je paliła a ona nic , pod eksploratorem wszystko jest widoczne , pliki vob , sub , ifo , ale odpalić się nie chce , pogrzebałem po necie i znalazłem to forum ( dzięki niebiosom że ono istnieje ) na którym dowiedziałem się że mój były palnik nadaje się do palenia w piecu a płytki na których wypalam są świetnymi podstawkami pod kufle z piwem ( do dzisiaj ich używam ) dowiedziałem się jakie są dobre nagrywarki , jakie dobre płytki i jak sprawdzić jakość zapisu ( nero info tool ) , zmieniłem sprzęt , kupuję markowe płytki ( verbatim ) wypaliłem ponownie 280 tytułów ( nie napiszę ile jestem w plecy ) ale po ponad ośmiu miesiącach wszystkie filmy chodzą , więc nie piszcie takich bzdur że takie informacje nie są potrzebne , może dla takich GENIUSZY jak Wy coście pozjadali wszelkie rozumy , są ludzie którym to może pomóc , a jeśli jeszcze macie jakieś wątpliwości to wysilcie się troszkę i poszperajcie trochę po tym zacnym forum i poczytajcie , może coś i dla Siebie znajdziecie , widząc po Waszych ilościach postów to jesteście żadkimi gośćmi na tych stronach , proszę więc Was PZW i KOMPUTEROWIEC najpierw poczytajcie a potem oceniajcie , z poważaniem Asterix
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy komputerowiec ma szanse

Domyślnie

Szczerze powiem, że nie jestem "geniuszem, który pozjadał wszystkie rozumy", a wręcz przeciwnie, osobą, która się wogóle nie zna się na nagrywaniu.
    Może prawdą jest, że mam szczęście, że nie zapsuły mi się żadne płyty i dlatego uważam, że bardziej profesjonalni niech sobie sprawdzają jakość, a zwykli śmiertelnicy niech nie sprawdzają
    Ps. Co do ilości postów, to zarejestrowałem się dzisiaj, więc się nie dziw, że mam ich tylko tyle

Domyślnie

Cytat Napisał komputerowiec
    Szczerze powiem, że nie jestem "geniuszem, który pozjadał wszystkie rozumy", a wręcz przeciwnie, osobą, która się wogóle nie zna się na nagrywaniu.
    Może prawdą jest, że mam szczęście, że nie zapsuły mi się żadne płyty i dlatego uważam, że bardziej profesjonalni niech sobie sprawdzają jakość, a zwykli śmiertelnicy niech nie sprawdzają
    Ps. Co do ilości postów, to zarejestrowałem się dzisiaj, więc się nie dziw, że mam ich tylko tyle
    nie mam do Ciebie pretensji skoro jesteś nowicjuszem , dziwię się że tak szybko zgadzasz się z powyższym postem , pewnie nie czytałeś postów na temat jakości wypalania a zgadzasz się z nimi , warto przelecieć po informacjach zawartych na forum zanim coś się napisze , pozdrawiam
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

pzw
    pzw jest nieaktywny
    Szeregowy pzw ma szanse

Smile

Po pierwsze jeżeli Asterix Cię uraziłem to przepraszam.
    Po drugie ja wypalam na płytach CD firmy esperanza, media store i teraz na jakichś XDiscach i nic mi się nie zepsuło. Jeżeli chodzi o płyty DVD to kupuję płyty TESCO (producent UME[coś tam]) i wszystko działa . Nagrywałem kiedyś Verbatimy na lg (hl-dt-st) gce-8481b i wszystko co nagrałem nie działało. Teraz mam samsunga sh-s182d sb04 i wszystko działa idealnie i wypala się na max. obrotach. Nawet mi proponował dla płyty Verbatim DVD-R 16x 18x...

Domyślnie

Cytat Napisał pzw
    Po pierwsze jeżeli Asterix Cię uraziłem to przepraszam.
    Po drugie ja wypalam na płytach CD firmy esperanza, media store i teraz na jakichś XDiscach i nic mi się nie zepsuło. Jeżeli chodzi o płyty DVD to kupuję płyty TESCO (producent UME[coś tam]) i wszystko działa . Nagrywałem kiedyś Verbatimy na lg (hl-dt-st) gce-8481b i wszystko co nagrałem nie działało. Teraz mam samsunga sh-s182d sb04 i wszystko działa idealnie i wypala się na max. obrotach. Nawet mi proponował dla płyty Verbatim DVD-R 16x 18x...
    nie uraziłeś mnie , jeżeli już to mogłeś urazić kogoś z forumowiczów , kogoś kto się stara pomóc innym w jak najlepszym użytkowaniu sprzętu i bez strat w źle wypalonych płytkach , to co na tym forum ludzie piszą , może nie dla wszystkich , ale jednak jest potrzebne , pozdrawiam bez urazy
    Pozdrawiam

:) yag22 ma szanse

Domyślnie

chlopaki robicie swietna robote, dzieki Wam wiecej wiem i ciagle sie ucze, a chyba kazdemu zalezy na jakosci i trwalosci nagranych płyt. Ja popieram te "jakosci" jak pisze kolega @pzw. Ciągle nowe osoby zaczynaja przygode z nagrywaniem - im tez jest potrzebna pomoc, napewno zaczerpna Waszych postów wiele ciekawych i rozwiazujacych ich problemy pytan. Pozdrawiam, tak trzymac
    Ps. Ja wlasnie dowiedzialem sie o tescie Qscan i nie wiedzialem, ze moj Benq i Plextor go tylko moze przeprowadzic. Ot taki przyklad, ze forum jest potrzebne i "jakosci" jak najbardziej

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Oliwy do ognia: czy nie uważacie, że aby używać nagrywarki nie powinno się mieć 10-tego stopnia wtajemniczenia i pięciu fakultetów? Owszem dobrze i czasem przyjemnie być bardziej świadomym użytkownikiem (zwłaszcza niektórych systemów operacyjnych i niestety ciągle nagrywarek). Ale czy nie sprzęt powinien służyć nam, zamiast my sprzętowi (męczyć się przy nim)? Fakt, że niestety tak nie jest, ale...

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Zamiast podać jakieś sensowne dane to po prostu bijecie pianę i nie ma z tego żadnego pożytku. Sam kiedyś wypaliłem masę płyt CD-R, które mimo upływu już 5-6 lat wciąż się dobrze czytają, zero problemu. I to na Platinumach, które do tej pory nie mają danych oficjalnego producenta. Zresztą paliłem na różnych i z mojego doświadczenia wynika, że to nie nagrywarki są w 100% winne padaniu płyt tylko fakt obniżania kosztów produkcji przez wszystkie firmy na rynku. Płytki robione są z dużo gorszych jakościowo materiałów zarówno przez marki Memorex jak i Philips czy Verbatim. Palone pół roku temu Verbatimy CD-R już mają problemy z odczytem. Ale co tu się dziwić. Wiele osób chwali się często jakie to super tanie płyty kupili i jakie "super" jakościowo. Nikt nie zdecyduje się na zakup płyty DVD-R za 5 PLN jakiejś firmy jak obok stoi innej firmy za 2 PLN.
    Zamieszczone na forum informacje odnośnie jakości płyt nie mogą być traktowane jako wytyczne absolutne. Co najwyżej mogą służyć celem poprawienia orientacji na rynku płyt i nagrywarek. Bardzo często się zdarza że ta sama płyta wypalona na tych samych nagrywarkach z inną datą produkcji wypali się zupełnie inaczej. Nie mówiąc już o fakcie wypalenia płytki przez zupełnie różne nagrywarki. Tak więc po zasięgnięciu opini zainteresowany powinien taką płytkę dodatkowo sprawdzić na swojej nagrywarce.
    Bardzo dużo osób mówi tutaj jaka to wspaniała jest marka Verbatim. A moja nagrywarka nagrywa je dużo gorzej niż niejedne nonamy.

Kto powinien korzystać z informacji na forum i weryfikować te dane? Myślę że zależy to od tego co się wypala, jak cenne są to dane. Wiadomo, że fotografia cyfrowa i cyfrowe video-filmowanie są już w zasiegu ręki przeciętnego zjadacza chleba. A dyski twarde z gumy nie są. Ja osobiście nie chciałbym aby masa materiału (zdjęcia i filmy rodzinne) poszła do kosza, bo nie chciałem poświęcić tych 10minut dodatkowo i zweryfikować jak owe płyty się wypaliły. A bazowanie na doświadczeniu, że po wypaleniu działa, jest następną głupotą.

Kończąc, chcecie się bawić w twardzieli i nie sprawdzać jak się wypaliło, wasza sprawa. Ja osobiście wolę to sprawdzić.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Oliwy do ognia: czy nie uważacie, że aby używać nagrywarki nie powinno się mieć 10-tego stopnia wtajemniczenia i pięciu fakultetów? Owszem dobrze i czasem przyjemnie być bardziej świadomym użytkownikiem (zwłaszcza niektórych systemów operacyjnych i niestety ciągle nagrywarek). Ale czy nie sprzęt powinien służyć nam, zamiast my sprzętowi (męczyć się przy nim)? Fakt, że niestety tak nie jest, ale...
    Po co sprawdzać olej w silniku, poziom powietrza w oponach czy poziom płynów? Czy nie powinieneś kupić komputera postawić i powinien bezproblemowo działać?
    Niestety, auto się psuje, komputer często ulega awariom programowym lub sprzętowym. To dotyczy wielu rzeczy z naszego otoczenia. Wyobraź sobie jaka musi być precyzja zachowana aby wytłoczyć dobrze płytkę albo skompletować układ lasera wraz z pozycjonerem w nagrywarce. Tak niestety jest. Jak ktoś nie ma ochoty weryfikować tego co nagrywa to jest to jego wewnętrzna sprawa. Ale niech da innym swobodę wyboru tego co robią. Pytanie w stylu 'po co to robicie' jest naprawdę idiotyczne.

Szeregowy rork ma szanse

Domyślnie

@ElfOnCd masz 100% racji, a ten fragment
    Bardzo często się zdarza że ta sama płyta wypalona na tych samych nagrywarkach z inną datą produkcji wypali się zupełnie inaczej. Nie mówiąc już o fakcie wypalenia płytki przez zupełnie różne nagrywarki.
    (plus inne daty produkcji nośników (patrz jakość verbatima kiedyś i obecnie, ale chyba znów wraca powoli do dobrej jakości)) ma szczególne znaczenie przy robieniu testów sprzętu, tzn. powinno sie używać płyt tej samej partii w każdym kolejnym teście, albo napisać jasno i wyraźnie, że robiono je na różnych nośnikach, zainteresowani będą wiedzieli o co mi chodzi

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

@ElfOnCd
    Widzisz ElfOnCd prezentujemy dwa odmienne podejścia do życia: Ty chcesz się zajmować wszystkim co Cię otacza (kontrolować to), a ja chcę w tym czasie zarobić 10x więcej pieniędzy niż Ty w ten sposób zaoszczędzisz, żeby zlecić to innym i mieć święty spokój.

Cytat Napisał ElfOnCd
    Wyobraź sobie jaka musi być precyzja zachowana aby wytłoczyć dobrze płytkę albo skompletować układ lasera wraz z pozycjonerem w nagrywarce.
    No to mnie zagiąłeś, bo wyobrazić sobie tego nie patrafię.
    Wytłoczyć płytkę powiadasz... aha...
    A Ty widziałeś kiedyś jak działa mechanizm pozycjonowania lasera? Chyba nie.

Zaiste:
    Cytat Napisał ElfOnCd
    wewnętrzna

Bez urazy.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    @ElfOnCd
    Widzisz ElfOnCd prezentujemy dwa odmienne podejścia do życia: Ty chcesz się zajmować wszystkim co Cię otacza (kontrolować to), a ja chcę w tym czasie zarobić 10x więcej pieniędzy niż Ty w ten sposób zaoszczędzisz, żeby zlecić to innym i mieć święty spokój.
    Być może. Jednak za zarobione dodatkowo pieniądze nie kupisz wszystkich utraconych informacji. A zlecanie czegoś innym i wiara na 100% w to co robią niestety często wychodzi bokiem. Znasz takie słynne powiedzenie murarzy/tynkarzy: "panie, ale ktoś to panu spier....lił". Czy zdziwisz się jeśli ci powiem, że mówi tak prawie każdy nowy tynkarz, którego zatrudnisz? A powiedzenie mechaników samochodowych: "panie, tak już było"?
    Masz rację, nie da się wszystkiego okiełznać, tak samo jak sam sobie auta nie naprawię, ani nie wytynkuję ścian. Jednak dobrze jest od czasu do czasu skontrolować co zostało zrobione.

No to mnie zagiąłeś, bo wyobrazić sobie tego nie patrafię.
    Wytłoczyć płytkę powiadasz... aha...
    Ja też nie widziałem procesu, ale śmiało mogę powiedzieć, że jakich metod bym nie użył i narzędzi, w warunkach domowych nie stworzę własnej czystej płytki CD, nie mówiąc już o DVD. A mikroskopijnych rozmiarów ścieżki na nośniku też z czegoś się biorą.

A Ty widziałeś kiedyś jak działa mechanizm pozycjonowania lasera?
    Mniemam, że Ty również nie. Ale jeśli zakładasz, że są to dwa ruchy małym śrubokrętem to się mylisz. I w zasadzie żaden serwis się tego nie podejmuje bo i tak człowiek tego dobrze nie ustawi. A maszyna, coż rozregulować się też potrafi.

Myślę, że wnioski są oczywiste, Ty nie sprawdzasz płyt i nie pytasz po co my to robimy, a zarabiając dzięki temu 10x wiecej kasy wydajesz na b.drogie (sprowadzane prosto z fabryki) płyty i super nagrywarki, a my, zarabiając 10x mniej, kupujemy popularne produkty (tanie) nie pozbawione wad dopasowując je empirycznie. I to cały temat.

Zaiste:
    Bez urazy.
    Nie żywię.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)