+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 77

Temat: Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Question Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??

Kupiłem ostatnio parę sztuk swoich ulubionych plusowych verb 16x Jednak po wypaleniu i przy skanowaniu, wyszło, że jest nowe ID - YUDEN000T03 zamiast MCC 004. Trochę inaczej wygląda wierzchnia warstwa - jest jakby bardziej błyszcząca.... Niewiem czy dostałem jakąś podróbkę (w co wątpię - płyty biorę w tym samym miejscu ) czy po prostu Verbatim wpadł na pomysł oszczędności... Płytka palona na benku 1640 BSRB @8x oraz na Samsungu 182D SB04 @8x.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-uden003-8x.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-yuden8xsam.jpg  

Starszy kapral Miho ma szanse Avatar Miho

Domyślnie

Nie wiem skad ten pomysł o oszczednosci. TY zawsze były najdrozszymi płytami. Pocieszę cię. Nadal dostępne są MCC. Na kartonie są oznaczane jako silver matt, te które kupiłeś to silver glossy. Inaczej też jest foliowany cake. Ten od TY ma całą kolorową folię, a MCC jest z foli przezroczystej i widać papierową wkładkę.Inaczej jest też oznaczony cake. W miejscu gdzie jest kod paskowy napisane jest.Mitsubishi Chemical Company, natomiast TY ma napis Mitsubishi Kagaku Media Company. To takie niuansiki które zainteresowanym pozwolą na znalezienie odpowiednich płyt. Niestety nie zapodam testów ponieważ " umarł " mój Plextor i czekam na nowego Ale jeśli masz jakieś wiarygodne teściki to wrzuć - sprawdzimy co lepsze TY czy MCC

Domyślnie

Lepsze palenia uzyskiwałem na MCC - a te yuden'y po raz pierwszy mi się trafiły pod etykietą verby (raz trafiłem na nie w przypadku TDK +R 16x) - co do cake'a się nie mogę wypowiedzieć, bo nie kupiłem całego.... Palenie w sumie nie jest mimo tego złe - PIF momentami za duży, ale płyty luzem były, więc zawsze jakieś śmieci się przyczepiają i to za pewne przez to... Zresztą benq średnio się nadaje do testów.

Domyślnie

O własnie - ostatnie zdanie jest bardzo trafne Poczekam na mojego Plextorka to potestujemy te płytki dokładniej.Co do TY to owszem , były dostepne pod marką Verbatim , tyle że jako Verbatim Pastel +R . W slimach po 5 szt. Jak do tej pory nikt nie zrobił niczego lepszego do wypalania.Niestety ostatnio gdzieś je wcieło, sa tylko minusy MCC

Domyślnie ?

Cytat Napisał Miho
    O własnie - ostatnie zdanie jest bardzo trafne Poczekam na mojego Plextorka to potestujemy te płytki dokładniej.Co do TY to owszem , były dostepne pod marką Verbatim , tyle że jako Verbatim Pastel +R . W slimach po 5 szt. Jak do tej pory nikt nie zrobił niczego lepszego do wypalania.Niestety ostatnio gdzieś je wcieło, sa tylko minusy MCC
    Ale to były chyba "ósemki" MCC z tego co pamiętam.... Czy źle pamiętam?

Domyślnie

4 i 8.Szesnastek nie widziałem

Domyślnie ?

Cytat Napisał Miho
    4 i 8.Szesnastek nie widziałem
    Dlatego na nich nie nagrywałem

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie Verb x16

jedna z cake (100szt.)
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-verb.png  
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

No ale to jest seria MCC...

radkx
    Gość

Domyślnie One chyba są beznadziejne :/

Witam. Dopiero zaczynam przygodę z DVD. Niedawno kupiłem nagrywarkę asus 1608P3s przerobiłem ją na pioneera 111l. Znalazłem na forum że ta nagrywarka najlepiej nagrywa verby + x16 w prędkości 8. Kupiłem więc całe pudełko 50 dvd.
    Mam niestety bardzo dużo błędów PI error w Nero Cd-dvd speed 4.7. Czasami nawet ponad 270 :/. Wiem że nie powinnienem sprawdzac jakosci na pionku ale nie mam jak. A niektórym nie przekracza na verbach 100 blędów.Wyniki u innych to przeważnie na verb mcc. Nie wiem wiec co jest nie tak te płyty czy nagrywarka walnieta.
    http://img292.imageshack.us/my.php?i...wybiostec1.jpg
    http://img92.imageshack.us/my.php?im...wybiostwp1.jpg
    Pierwsza palona w 8 druga w 6.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez radkx ; 27.Dec.2006 o 18:12

Domyślnie ?

Cytat Napisał radkx
    Mam niestety bardzo dużo błędów PI error w Nero Cd-dvd speed 4.7. Czasami nawet ponad 270 :/. Wiem że nie powinnienem sprawdzac jakosci na pionku ale nie mam jak. A niektórym nie przekracza na verbach 100 blędów.Wyniki u innych to przeważnie na verb mcc. Nie wiem wiec co jest nie tak te płyty czy nagrywarka walnieta.
    http://img292.imageshack.us/my.php?i...wybiostec1.jpg
    http://img92.imageshack.us/my.php?im...wybiostwp1.jpg
    No właśnie - z tego co widzę też trafiły Ci się yuden'y, zamiast MCC, które są wg mnie lepsze - też zauważyłem, że PIE na nich drastycznie rośnie wraz z wzrotsem prędkości zapisu - co u Ciebie wyraźnie widać... Mimo wszystko PIF jest całkiem przyzwoity, a PIE może spokojnie dochodzić do 280. Na przyszłość wykonuj też wolniej skanowanie - najlepiej @4x - od prędkości odczytu wartość PIE jest bardzo zależna.

radkx
    Gość

Domyślnie

Niestety w pioneerze tylko 8 albo max da się ustawic w szybkosci odczytu.
    Na 2 plytce palonej szybkoscia x6 mam Pi errors maksymalne 342 czyli sporo powyzej 270. Pi Failures max 5. Ta plyta jest do wyrzucenia? Czy wytrzyma rok, dwa?

Domyślnie ??

Cytat Napisał radkx
    Niestety w pioneerze tylko 8 albo max da się ustawic w szybkosci odczytu.
    Na 2 plytce palonej szybkoscia x6 mam Pi errors maksymalne 342 czyli sporo powyzej 270. Pi Failures max 5. Ta plyta jest do wyrzucenia? Czy wytrzyma rok, dwa?
    To zależy - jeśli dojdą zabrudzenia, rysy oraz nasłonecznienie czy zbyt niska/wysoka temperatura to może się czytać, lub nie - warto zaznaczyć, że wartości PIE powyżej 280 nie oznaczają nie możności odczytu - po prostu taka płyta w zależności od napędu będzie odczytywana wolniej - mi się udawało całkiem sprawnie kopiować płyty z PIE > 600. A co do skanowania to może spróbuj DVD-Info Pro (chodzi mi o prędkości) - alternatywa dla Nero CD/DVD Speed - niestety nie darmowa :/

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Ostatnio trafiłem również na verby + x16 od TY. Potwierdzam niestety, że ich jakość jest gorsza od MCC. Na dodatek plex 760 nie bardzo sobie z nimi radzi Przy nagrywaniu z prędkością x12 czasami jitter przekracza 12 (według nerocdspeed). Tymczasem benek 1650 z tą samą prędkością nagrywa z jitter na poziomie 8. Poniżej skan z nagrania za pomocą benka.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-dw1650_yuden000_t03_2.png  
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Mój 755 wogóle nie rozpoznaje tych Verbatimów. Zaraz po rozpoczęciu palenia wyawala błąd kalibracji mocy. Ale co do jakości - że gorsza - to będę oponował. Moje ostatnio zakupione LG pali na nich zdecydowanie lepiej niż na MCC. Test TA zawsze Excellent. Błędów PI/PO mam mniej , chociaż wyższej wartości ( zdażało się i 7 ) Mnie się wydaje że one są dobre " inaczej " Tu chyba sporą różnicę robi to na jakim palniku się to pali. Na jednych gorzej , na innych lepiej. Chociaż przyznam ze smutkiem że jak na TY to się troszkę zawiodłem Liczyłem na lepsze wyniki.
    Test wygląda podobnie jak u punishera. Też wali mi taką szpilę w okolicach początku płyty.
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 20.Jan.2007 o 18:04

Domyślnie

Spaliłem już kilka verbatimów od TY plexem 760 i niestety jestem zawiedziony.... ale nagrywarką nie nie płytami. Płyty są dobre, to plex jest wybredny przy nagrywaniu. Ciekawe jak sobie z tymi płytami poradzi pionek 111?
    Nec 3540A

Domyślnie ?

Cytat Napisał Miho
    Mój 755 wogóle nie rozpoznaje tych Verbatimów. Zaraz po rozpoczęciu palenia wyawala błąd kalibracji mocy. Ale co do jakości - że gorsza - to będę oponował. Moje ostatnio zakupione LG pali na nich zdecydowanie lepiej niż na MCC. Test TA zawsze Excellent. Błędów PI/PO mam mniej , chociaż wyższej wartości ( zdażało się i 7 ) Mnie się wydaje że one są dobre " inaczej " Tu chyba sporą różnicę robi to na jakim palniku się to pali. Na jednych gorzej , na innych lepiej. Chociaż przyznam ze smutkiem że jak na TY to się troszkę zawiodłem Liczyłem na lepsze wyniki.
    Test wygląda podobnie jak u punishera. Też wali mi taką szpilę w okolicach początku płyty.

A można wiedzieć co to za model LG? No i fajnie byłoby też zobaczyć efekty palenia na nim... W sumie co z tego, że płyty są teorertycznie lepsze, skoro jak na razie mamy jeden palnik x LG, który je dobrze pali - BenQ co prawda ma ją w FW, ale zapis jest gorszy - być może pomoże SolidBurn po którymś paleniu...

Domyślnie

Płyta verbatim DVD+R x 16 od TY palona x8 na plexie 760
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-px760_yuden000_t03_1.png  
    Nec 3540A

Domyślnie

A więc pokolei. Ostatni mój "testowy " zakup to LG GSA-E10L w wersji zewn. na USB podpięta do lapciaka.
    Zrobiłem test tego nieszczęsnego verbatima, najpierw na 111. Wykres jest bardzo dziwny, nie wiem czy to nie głupieje mój Plextor. Już raz wysłałem go do Alstora, ale niby wszystko jest O.K
    1/8ECC
    Test TA początek Very Good, środek i koniec - Excellent. Płytka palona x8
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-verbatim-tyx8-pioneer-111.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 23.Jan.2007 o 20:18

Domyślnie

Test PIE , palone x8 na 111. Testy z LG - coming soon
    Niestety nie bedzie testów z zapisu x16 ponieważ ! - liczę tu na małą pomoc - na moim lapciaku HP nie mogę wypalić nic x 16. Max. predkość jaką wyciąga nagrywarka ( wszystkie na USB - Plextor PX 755 i LG GSA H10L oraz Asus @ Pioneer 111l na FireWire ) to x12. Podejrzewam że ograniczeniem może być transfer z HDD ( 5400 rpm na SATA )Może ktośma jakiegoś pomysła , albo już walczył z takimi objawami.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-verbatim-tyx8-pioneer111-pie.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-pocz-tek.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-srodek.jpg  

Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-koniec.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 23.Jan.2007 o 20:59

Domyślnie

Wykres PIE rzeczywiście dziwny. Może płytka miała jakieś zabrudzenie? Oglądałeś powierzchnię płyty po wypaleniu?
    Nec 3540A

Domyślnie

oglądałem i to mocno. Ale płyta wyjęta ze 111 przełozona do Plexa. Myslę że to jakiś zonk z Plextorem. Ostatnio dziwnie się potrafi zachować.
    Zapodaje pierwsze testy Verbatima TY palony x8 na GSA-E10L. Beta i Jitter - coming soon
    Do oceny przez Wysoką Izbę
    Wielkości w normie , ale dziwi mnie liczba PIF - 10406. Chyba naprawde Plex mi zgłupiał, albo jest w stanie terminalnym
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-gsa-e10l-x8.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-gsa-e10l-x8-pie.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 23.Jan.2007 o 22:10

Domyślnie

Reszta testów Verbatim TY x8 palony na GSA-E10L.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-beta-jitter-test.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-pocz-tek.jpg   Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-srodek.jpg  

Nowe Verbatimy DVD+R 16x ??-ta-koniec.jpg  

Domyślnie

Cytat Napisał Miho
    Test PIE , palone x8 na 111. Testy z LG - coming soon
    Niestety nie bedzie testów z zapisu x16 ponieważ ! - liczę tu na małą pomoc - na moim lapciaku HP nie mogę wypalić nic x 16. Max. predkość jaką wyciąga nagrywarka ( wszystkie na USB - Plextor PX 755 i LG GSA H10L oraz Asus @ Pioneer 111l na FireWire ) to x12. Podejrzewam że ograniczeniem może być transfer z HDD ( 5400 rpm na SATA )Może ktośma jakiegoś pomysła , albo już walczył z takimi objawami.
    O tym czy to twardziej się nie wyrabia możesz łatwo się przekonać korzystając w Nero przed wypaleniem z opcji "Określ maksymalną prędkość zapisu". A jeśli problemem jest USB (a raczej nieodpowiednie sterowniki), to sprawdzisz to oczywiście przez NeroCD/DVDspeed, przy użyciu Test transferu z kontrolera (F6). W zasadzie dysk w lapku (nawet 4200 RPM) powinien wyciągnąć 30 MB/s co najmniej, a więc w zupełności wystarczająco dla zapisu 22x. Czasami pomocne też jest ręczne zmniejszenie extra-buforu w Nero, tyle, że przy wypalaniu niewarto oczywiście próbować robić coś innego....

Domyślnie

Dzieki za konstruktywną wskazówkę. No więc tak: Dla LG GSA-E10L podpiętą na USB test transferu z kontrolera wynosi 24 199 KB/s, pomiar predkości w Nero 19,2 czyli 26 524 KB/s, dla ASUSa podpiętego na FireWire test transferu z kontr do napędu wynosi 25 908 KB/s. Do wypalania stosowałem Nero z plików IFO i ImgBurn oraz Alcohol z obrazu ISO. Zawsze max to bylo 12 . Jak ustawilem 16 to dojechalo do 13,5 i w z powrotem do 12.ASPI zainstalowane , ale nie wiem czy przy USB ma to znaczenie.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)