Witam!
Poniewaz malo sie mowi na forum o nosnikach dvd rw, wiec postanowilem stworzyc watek ogolny na ten temat
Na poczatek moje doswiadczenia: mam tdk-rw 4x oraz verbatim -rw 4x - obie plyty nagrywaja sie i odczytuja prawidlowo. Nagrywam (i robie testy jakosci) na Pioneerze dvr-111 (tak wiem, ten naped sie nie nadaje, ale tym bardziej stary dvd-rom toshiba, nie mam innych). Plyty daja bardzo dobre wartosci pif (wartosc max nie przekracza 4, ale sa nowe, jak i sama nagrywarka) i rowniez niezle pie (max pie przekracza czesto te 280, ale nie ma tragedii, ogolna ocena plyty jest bardzo dobra).
Najnowszym moim nabytkiem jest Verbatim -rw 6x. Nagral sie ogolnie dobrze (pierwsze palenie), z wyjatkiem miejsca mniej wiecej w 2/3 plyty (okolice 3gb) gdzie przy tescie jakosci wyskoczyl pik 28 pif (pie tez bylo wieksze niz na reszcie plyty). Druga taka sama miala tez w podobnym miejscu dwa takie piki - tez pierwsze palenie. Oczywiscie odczytuje sie bez problemu, choc przez ten blad, ocena jakosci w nero cd/dvd speed 56.
Co do innych plyt, info od znajomego: Philips +rw 8x okazal sie totalna porazka: jedna dziewicze palenie miala na lg 4163 czy jakos taka druga na nagrywarce pioneera K16RS (laptopowa). Jedna plyta w ogole po kasowaniu w laptopowym pionku przestala dzialac (sprawdzalem ja u siebie na moim "stacjonarnym" Pioneerze, naped w ogole jej nie widzi, jakbym zamknal powietrze, z tym ze dlugo to powietrze rozpoznaje
) natomiast druga jest niskiej jakosci, wychodza duze pif i pie (ale dziala). Troche lepiej sytuacja przedstawia sie z tdk -rw 6x - plytka nagrywa sie i odczytuje (ale nie na tym lg, tylko na obu pioneerach) ale jest bardzo wysokie pif na calej dlugosci plyty. Ponadto ten laptopowy pionek potrafi ja nagrywac tylko 2x (oficjalnie nie ma do niego nowszych biosow).
Wsrod szybkich plyt (>4x) dvd rw z ktorymi mialem do czynienia zdecydowanie wygrywa verbatim dvd-rw 6x.
Prosze innych uzytkownikow o wypowiedzenie sie w sprawie roznych dvd rw (zarowno + jak i -), wiem ze na przyklad anabolo troche sie tym bawil, juz kiedys pisal na ten temat![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem