Jak jest z trwałością i jakością tych płytek? Chodzi o płytki cd-r. Spód taki bladożółtawy. Chyba ten barwnik jest najgorszy prawda? Niestety nie wiem jaka produkcja.
Jak jest z trwałością i jakością tych płytek? Chodzi o płytki cd-r. Spód taki bladożółtawy. Chyba ten barwnik jest najgorszy prawda? Niestety nie wiem jaka produkcja.
Ostatnio edytowane przez Martix ; 10.Feb.2007 o 10:26
Skąd Ty wyczaiłeś takie informacja? Od kiedy kolor płyty "taki bladożółtawy" oznacza, że płyta jest sabej jakości?
Kolor żółtawy od strony zapisu (oczywiście, gdy płyta nie jest farbowana) oznacza, że nośnik posiada barwnik ftalocyjaninę.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
No tak masz rację. Po prostu kiedyś płytki (TDK i Verbatim) z reguły miały nibieskawo-zielony odcień (przynajmniej ja na takie akurat trafiałem) a później (z regóły te najtańsze jak np EMTEC itp maiły właśnie taki żółtawy) stąd te skojarzenia z niską jakością![]()
Ostatnio edytowane przez Martix ; 10.Feb.2007 o 14:22
Barwa, jak ty to piszesz "nibieskawo-zielony" miały płyty, które posiadały barwnik wykonany z cyjaniny stabilizowanej metalem. W tej chwili wszystkie nośnika, z wysokimi indeksami, mają kolor żółtawy, czyli wykonane są z ftalocyjaniny (inaczej będzie z nośnikami cd-r audio). Musi być tak, ponieważ ftalocyjanina jest dobrym barwnikiem do wypalania z dużymi prędkościami. Jeden minus tego barwnika jest to, że nagrywany z niskimi prędkościami może stwarzać problemy.
Na jakość płyty wpływa wiele czynników, począwszy od wymiarów, a skończywszy na "wnętrzu" nośnika. Czyli liczy się precyzja wykonania płytki.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Dzięki za wyjaśnienie. Tak własnie gdzieś kiedyś wyczytałem że te żółtawe (ftalocyjanina) niezbyt nadają się do wypalania w niskich prędkościach. Że ten barwnik jest strasznie czuły/wrażliwy. Stąd moja awersja do żółtegoJa wypalam zazwyczaj 8x. Dobrze że moja palarka jest delikatna
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)