+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: nie widać danych na DVD-R

Szeregowy robbo12345 ma szanse

Domyślnie nie widać danych na DVD-R

Witam mam pytanko. Zainstalowałem sobie VISTĘ zgrałęm pod tym systemem pare Płyt DVD-R z filmami i innymi duperelami zrobiłem kopie Instalatora VISTY, przeinstalowałem znowu na XP i tu zaczynają się schody XP nie widzi to co zgrałem pod VISTA (przeinstalowałem na XP dlatego ze amm tylko 512 ramu) teraz chciałbym odzyskac to co zgrałem na DVD-R a tu lipa puste DVD-Ry, czytałęm gdzieś na necie ze jak zgram coś pod nowym systemem to pod wcześniejszym nie da sie odczytać (dla mnie bynajmniej to lcoś nie tak). Moja pośba czy da sie jakoś odczytać to co na DVD-R, bo nawet Viste mam zgraną teraz pod Vistą i nie moge zainstalować nawet jej wcześniej miałem robioną kopie pod XP viste i było git ale dałęm kolesiowi. proszę o pomoc. pozdrawiam.

PS nie wiem czy w dobrym dziale i forum umieściłęm ten post.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Bzdura - system nie ma nic do odczytu. Być może po prostu nie nagrałeś płyty, niepodałeś w jaki sposób je nagrywałeś (program, wersja itp). Najprościej o nagraniu płyt przekonasz się wkładająć je w innej nagrywarce na innym kompie, jeśli płyty są puste, to wiadomo co było przyczyną...

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Powinieneś sprawdzić nagrane płyty na innym napędzie. Poza tym jak jakich płytach nagrywałeś i jaką masz nagrywarkę
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

może nagrałeś obraz płyty , w nero jest taka opcja , sprawdź co robiłeś i daj znać
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy brynjubitr ma szanse

Domyślnie mam podobny problem

to niekoniecznie wina nagrywarki. ja mam taki problem, ze wypalilem cala DVD-R z mp3 pod win xp, a jak wlozylem plytke do Visty to widzi pusty nosnik. absolutnie zadnych danych. znalazlem na innych forach, ze ludzie maja podobny problem, wystepujacy rowniez w druga stone. dane z plyty nagranej pod vista nie sa widoczne pod xp. moze tu znajde rozwiazanie ktos ma jakis pomysl?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Przydałoby się wiedzieć jak są te płyty nagrywane, jakim programem? Ale ogólnie nie powinno tak być.

Domyślnie

Cytat Napisał brynjubitr
    to niekoniecznie wina nagrywarki. ja mam taki problem, ze wypalilem cala DVD-R z mp3 pod win xp, a jak wlozylem plytke do Visty to widzi pusty nosnik. absolutnie zadnych danych. znalazlem na innych forach, ze ludzie maja podobny problem, wystepujacy rowniez w druga stone. dane z plyty nagranej pod vista nie sa widoczne pod xp. moze tu znajde rozwiazanie ktos ma jakis pomysl?
    Chyba sie mylisz kolego. Czy twoje doświadczenia wynikają z tego, że swoje testy robiłeś na identycznej nagrywarce, a był zmieniany system Jeżeli nie to nie pisz takich bzdur. W 99 % odczyt zależy od nagrywarki. Napisz dokładnie skąd masz swoje obserwacje, to będzie można wyciągnąć jakieś wnioski. Myślę, że płytę sprawdzałeś na dwóch różnych kompach, ale z różnymi systemami. Tak, więc twoje testy nie są miarodajne.
    Nec 3540A

Starszy sierżant warrior ma szanse Avatar warrior

Domyślnie

Cytat Napisał brynjubitr
    Dlaczego z góry zakładasz , że to nie wina nagrywarki, bo ja bym raczej rozpatrzył to właśnie od tej strony, bądz też przyczyna może leżeć po stronie nośników.
    Zamiast upierać się przy swoim ( ponieważ jestem pewien, że system nie ma nic do tego, to jest nie do pomyślenia), podałbyś więcej szczegółów na temat nagrywarki, płyt jakich używasz, w jaki sposób wypalałeś nośniki itp.
    Sprawdziłbyś także na innym kompie stan nagrywarki.
    P * O * Z * D * R * A * W * I * A * M

SZCZĘŚLIWY TATO

Piszę poprawnie - FULL POLISH.

Domyślnie

wiec tak: wypalalem na 3 roznych kompach (wszystkie to lapki, 2 Acery, 1 Asus) 3 plyty, kazdy komp ma inna nagrywarke i zanioslem pozniej to na Viste (lapek HP)...i pusto. wszystkie kompy, na ktorych nagrywalem maja xp. co dziwne ostatnio wypalilem znowu na swoim, zanioslem na Viste...i sa wszystkie dane! nie zmienialem zadnych opcji zapisu, nagrywalem kolejny raz nero 7.0, znowu na nosniku DVD-R. Mysle, ze ostatnio Vista miala po prostu dobry humor

Domyślnie

a co do nagrywarek to: 1. Philips DVD-RAM SDVD8821 2. TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D 3. nie mam juz dostepu do tamtego lapka ale byl chyba jakis Samsung

Domyślnie

Ile razy jeszcze trzeba ci powtarzać, że nie jest to wina systemu Jaki humor visty Sam jesteś jak humor. Wina braku odczytu leży po stronie nagrywarki lub nośnika. W dalszym ciągu nie napisałeś na czym nagrywasz (chodzi mi o nośnik)
    Nec 3540A

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Ja obstawiam nośniki lub napęd w komputerze, który odczytuje.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał brynjubitr
    Jedyny związek z niemożnością odczytu płyt pod XP palonych płyt pod Vistą może być tylko jeden - nagrywanie multisesyjne - wystarczy zamknąć płytę i musi chodzić!

Cytat Napisał brynjubitr
    a co do nagrywarek to: 1. Philips DVD-RAM SDVD8821 2. TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D 3. nie mam juz dostepu do tamtego lapka ale byl chyba jakis Samsung
    Te napędy to raczej raczej szajs - zrób upgrade firmware'u i zacznij używać dobrych płyt!

Szeregowy resorsky ma szanse

Domyślnie

Otóż wstyd panowie...
    Każdy kto myśli, że to wina czytnika CD/DVD albo płyt jest w poważnym i niezaprzeczalnym błędzie.

Po pierwsze:
    Nero 8 jak najbardziej widzi nośnik i zamkniętą sesją - podczas gdy system Vista nawet o tym nie myśli. Wystarczy w nero zrobić kopię płyty, nawet na nośnik tej samej firmy i wszystko działa.

Po drugie:
    Podobny problem pojawia się także przy pamięciach przenośnych (Pendrive), tyle, że problem objawia się troszkę inaczej. Vista nie potrafi sobie poradzić z otwarciem/eksplorowaniem. Komunikat - "nie można otworzyć aplikacji". Wystarczy otworzyć jako urządzenie przenośne - problem znika. Nie panowie, nie ma syfów, autorun'ów, po prostu tak ma. Podobnie również, jest z partycjami, XP nie za wiele ma wspólnego z Vistą, raz widzi raz nie widzi, nie wspominając już o partycji założonej pod Vistą i próbach odpalenia jej pod XP.

Po trzecie:
    Nie jestem w stanie zliczyć ile już robiłem instalacji tegoż cudownego systemu, no i problem pojawia się na prawdę sporadycznie. Najwyraźniej jest to konflikt System/Soft.

W moim przypadku akurat, tego typu badziewia zaczęły pojawiać się dopiero przy kompilacji SP1. Zestaw softu jaki używam, nie zmienia się zbytnio. Dodam, że płyty też się nie zmieniają. Wszystko pięknie działało, jednak ostatnia instalacja zaczęła sprawiać psikusy. Proszę nie traktować mnie jak leszcza, bo zjadam zęby na mało-miękkim od 6.22. A to, że długo będziemy czekać, zanim cały ten bajzel stanie się funkcjonalny i w pełni kompatybilny to już inna sprawa.

Proponuję - albo łopata kilof - czyli na siłę - nero i wio, albo jakąś świeżą wersję MS, najlepiej samemu Vlite'm.

Pozdrawiam Serdecznie.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)