+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Płyty DVD-R czy DVD+R

Szeregowy rdcom zero jak zero

Domyślnie

Zakupiłem właśnie Liteona 832S i w związku z tym mam pytanie na jakich płytach lepiej nagrywać na plusach czy minusach?

Heraklit
    Gość

Domyślnie

Zaleca się na "+", choć Lite-on najlepiej sprawdza się przy nagrywaniu na dobrych nośnikach np: Verbatim (digital movie), TDK.

Nol
    Gość

Domyślnie

To już może nie tyle, że się zaleca, ale o ile się orientuję, to LiteOny lepiej sobie radzą z zapisem DVD+R. Ktoś tu to nawet piosał na forum. Chyba Marius...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Yup, lepiej na plusach.

EmpiRe
    Gość

Domyślnie

Z reguły nie uczestniczę w żadnych dyskusjach, bywa jednak, że po lekturze krew mi się burzy i muszę coś napisać:

Na początek Mini Przewodnik dla posiadaczy WSZYSTKICH nagrywarek:

1. Do KAŻDEJ nagrywarki należy indywidualnie dobrać odpowiedni nośnik.

2. Doboru nośnika należy dokonać na podstawie WYNIKÓW TESTÓW, a nie dobrych rad wróżki, opartych na domniemaniach wynikających z podziału gęstości mgły przez ilość pajęczyny, lub nie znoszących sprzeciwów twierdzeń opartych na przemyśleniach „bo mnie się tak wydaje, a nawet tak jest”.

3. Określenia nośnika dokonuj kierując się WYŁĄCZNIE jego IDENTYFIKATOREM, a nie marką. Płyty wielu marek są często nośnikami tego samego producenta, bywa jednak też, że poszczególne serie tej samej marki są w rzeczywistości nośnikami różnych prooducentów, często o zupełnie innych parametrach.

4. Testy udowodniły, że nawet najgorsza nagrywarka może nagrać wysokiej jakości płytę (zarówno plus jak i minus) pod warunkiem odpowiedniego doboru nośnika.

5. Testy dowiodły, że całkowicie błędne jest twierdzenie, że nagrywarki nagrywają dobrze na tzw. „dobrych” (czytaj drogich) nośnikach, a źle na tanich. Wyniki świadczą o tym, że nawet najlepsza nagrywarka może fatalnie (jakościowo) nagrać płytę bardzo drogą i „markową” i odwrotnie, „kiepska” (co w świadomości przeciętnego odbiorcy znaczy po prostu tania) nagrywarka może dokonać wysokiej jakości zapisu nie tylko na bardzo drogim nośniku.

6. Nie ma totalnie dobrych nośników – jeśli nie jesteś pewien jak zachowa się dany nośnik w nagrywarce znajomego, nie udawaj wielkiego znawcy i nie odzywaj się po prostu. Pewność w tym zakresie określa się na podstawie rzetelnej wiedzy i doświadczeń, a nie domniemań !To że dany nośnik uzyskał przyzwoity wynik na jakiejś nagrywarce nie oznacza, że tak samo będzie na innej. Nie można generalizować. Trzeba więc bardzo uważnie podchodzić do wyników testów publikowanych w różnych recenzjach i odnosić je do swojego napędu.

7. Nieprawdziwe, ale za to często spotykanie (niestety także w „ustach” wielu znawców) jest twierdzenie, że wolniejszy zapis gwarantuje lepszą jakość. Bzdura. Zależy to wyłącznie od nośnika i właściwości nagrywarki. Wielokrotnie bywa tak, że wolniejszy zapis przynosi gwałtowny wzrost ilości błędów.

8. W warunkach amatorskich w miarę rzetelnej oceny jakości zapisu dokonuje się nie podstawie „a u mnie chodzi bez problemów”, lecz na podstawie wyników testów. Do najpopularniejszych należą testy Kprobe (posiadacze LiteOna i pochodnych) i Plextools (Plextor), ale dołączają powoli także inne aplikacje: na przykład Nero Speed i DVD Identifier.

A teraz konkretnie dla LiteOna 832S: wyniki dotyczą firmware 0A z utawionym auto Booktype i skorygowaną strategią zapisu według empirycznie dobranych przeze mnie niektórych propozycji zawartych w rec_tweak.conf (rewizje od 2.02 do 2.07). Bez żadnych innych „wynalazków” OmniPatchera. Testy Kprobe przy ECC Blocks sum 8/1 i prędkości 4x (najczęściej popełniany fatalny błąd – odczyt na prędkości max !). Podaję dla tych, którzy nie wiedzą: przy tych parametrach PI Max nie powinno przekraczać 280, a więc wszystko co poniżej jest zgodne z normą. Testy wykazują jednak, że odtwarzacze stacjonarne tolerują z reguły bez problemów wynik do 600, na niektórych nośnikach nawet znacznie więcej. PIF Max nie powinien przekroczyć 4 (zaznaczam – przy stosowanej przez mnie wartości ECC Blocks sum na 1). Pojedyncze „szpilki” o większej wartości są sporadycznie dopuszczalne.

1. RICOHJPNR02 – nośnik +R x 8 (czyli u nas handlowo na przykład Platinum „Plus” x8 za około 3 złote) – wykorzystasz atut prędkości tej nagrywarki i uzyskasz bardzo wysoką jakość. Np. wyniki z moich doświadczeń (uśrednione dla kilku egzemplarzy tej płytki): PI Max 50 – 120 w zależności od egzemplarza), ale wartości bliskie PI Max dotyczą tylko około 10% płytki. Pozostały obszar płyty to PI o wartościach od 2 do 50. PIF Max 2 – 4, PIF Total od 120 do kilku tysięcy. Testy nie sygnalizowały żadnego problemu z odczytem na jakimkolwiek odtwarzaczu stacjonarnym do jakiego mieli dostęp testujący – ja osobiście i rzetelne testy jakie spotkałem w Internecie (na takich też można przecież bazować). W przypadku starszych odtwarzaczy nie rozpoznających +R (to już naprawdę dinozaury były) wystarczyło zapisać ze zmienioną na DVD-ROM wartością Booktype. Ogólnie – szóstka z minusem.

2. RITEKG05 – nośnik –R x8 (handlowo na przykład Platinum „Minus” x8 za około 3 złote). To tak dla równowagi zadającej kłam nieprawdziwym twierdzeniom, że „LiteOn lubi plusy”. Ważne – dla tego nośnika należy zmienić strategię zapisu na MXL RG03 (jeśli nie wiesz o co chodzi, nie zabieraj się za to i szukaj raczej innych nośników). Co prawda czytałem, że zgłaszano wyniki odbiegające od pierwszych testów przy tej strategii, ale sam sprawdziłem na kilkunastu płytach z serii RITEKG05 dostępnej w Polsce jako Platinum „Minus” x8 że wszystko było (i jest nadal) OK. Uśrednione wyniki: PI Max od 30 do 80, PIF Max od 2 do 4, PIF Total od 200 do kilku tysięcy. Ogólnie – szóstka.

3. RICOHJPNR01 – nośnik +R x 4 (handlowo między innymi Sony +R x 4, ale nie tylko, jest wiele, wiele innych). 832S z modyfikacjami o których było na początku, rozpoznaje ten nośnik jako 8x i zapisuje rewelacyjnie (nie ma na to oceny, bo szóstka z plusem to za mało). PI Max od 5 do 30, PIF Max od 1 do 4, PIF Total od 20 (!) do kilkuset. Rewelacja. Płytki takie można teraz kupić po 4 – 6 zł, bo to już tylko 4x i powoli wypadną z rynku.

4. VDSPMSAB001 – nośnik +R x 4 (handlowo jako Mediastore +R x4). Najtańsze jakie znalazłem (1,7 zł). Uwaga – na wielu nagrywarkach zupełnie niestrawne płyty - nie kierować się wynikami dla 832S przy innych nagrywarkach. Na testowanym egzemplarzu LiteOna uśrednione wyniki: PI Max od 220 do 290, PIF Max od 3 do 5 (pojedyncze szpilki, a więc OK) PIF Total od 5000 do 8000 - to wyniki ku mojemu zaskoczeniu – bo ta sama płyta np. na LG 4081 i LG 4082 (które z kolei znacznie lepiej niż LiteoN zapisują wiele innych nośników): PI Max 1100, PIF Max 60, PIF Total ponad 370 tysięcy). A więc dla 832S wyniki jeszcze w normie. Co prawda już na granicy wartości dopuszczalnych, ale ujdzie dla mniej ważnych materiałów.

Ale już Mediastore –R x 4 na 832S nie skomentuję – nie nadaje się do publikacji.

Dla Lite-Ona 832S jest wiele odpowiednich nośników, zarowno plusów jak i minusów. Ja podałem tylko jednostkowe przykłady. Ale właśnie dzięki tej nagrywarce możesz sobie porobić sam testy i dobrać odpowiedni nośnik.

Mam nadzieję, ze moja odpowiedź dała Ci nieco więcej wiedzy, niż uwagi moich „przedmówców”. Moderatorowi proponuję skopiowanie fragmentu mojego postu w zakresie „Mini Przewodnik dla posiadaczy WSZYSTKICH nagrywarek” i umieszczenie jako „Przyklejony”. Przyda się wielu początkującym i nie tylko.

"Yup, lepiej na plusach" co to "Yup" miało oznaczać ?

Domyślnie

OK, EmpiRe:

Ad 2, 6: jak najbardziej, aczkolwiek jeśli masz na myśli mnie, to masz również pewien problem.

Podana przeze mnie informacja, że nagrywarki Lite-Ona generalnie lepiej radzą sobie z nośnikami '+', pomimo tego, że jest generalizacją, jest generalizacją odpowiadającą prawdzie, opartą zarówno na testach, jak i indywidualnych doświadczeniach użytkowników i własnych.

Źródło: wejdź na forum CD Freaks i obejrzyj posty i testy z ostatniego roku, w dziale Lite-Ona i w dziale nośników. Ja czytałem/czytam je na bieżąco, Ty najwyraźniej nie.
    Lite-Ony częściej radzą sobie dobrze z DVD+R/W i choćbyś nie wiem jak nie lubił tego faktu, jest to jednak fakt. Aby moja wypowiedź była jaśniejsza: nie powiedziałem nigdzie, że Lite-On nie potrafi nagrać niczego dobrze na DVD-R/W lub na tanim nośniku. Powiedziałem natomiast, że lepiej radzi sobie z +R/W (oraz w innych postach, że lepiej radzi sobie z nośnikami dobrej jakości).

Dzięki za poradnik dla użytkowników - jest naprawdę dobry.

Co do ostatnich akapitów Twojego posta:

- Nazywanie przedmówców 'przedmówcami' w sytuacji, gdy Twoja własna wiedza i spokój umysłu pozostawiają nieco do życzenia, nie jest uznawane za właściwe zachowanie - na jakimkolwiek forum.
    W sytuacji, gdy Twoja wiedza przewyższa wiedzę kogoś, kto napisał coś głupiego, również nie jest uznawane za właściwe zachowanie - na jakimkolwiek forum.
    Niezależnie od intencji, próby (udane lub nie) obrażania użytkowników lub sugerowanie podania przez nich błędnych informacji bez poparcia tego jakimś żetelnym dowodem nie są mile widziane - na jakimkolwiek forum.

- 'Yup' jest jedną z kolokwialnych odmian angielskiego słowa oznaczającego potwierdzenie. Nie znam jego etymologii i nie jestem pewien, od czego się wywodzi (być może od 'yes', ale niekoniecznie), ale jego znaczenie jest mniej więcej identyczne, jak 'yes'. Czy Twoja ciekawość została zaspokojona ?

Jeżeli nie zgadzasz się z tym, co zostało napisane, chętnie posłucham kontrargumentów, obejrzę linki itp. Ale skoro dostarczyłem Ci jeden (do forum CD Freaks), też się z nim zapoznaj.

MTM

Heraklit
    Gość

Domyślnie

EmpiRe,
    muszę Ci przyznać rację, że podawanie nazw nośników jako dobre "na oko" bez ich wcześniejszego przetestowania jest mało użyteczne. Sprawdziłem Kprobe moje podane nośniki, czyli Verbatim Digital Movie (Mistubishi Chemical Co.) i parametry mieszczą się w normie (PIMax 17, PIFMax 4, o ile dobrze je zinterpretowałem). Natomiast ma problem z nośnikiem Verbatim DVD+R 4x (producent jak wyżej). Wszystkie trzy nośniki są nagrane przez Ghost'a i na każdym Kprobe pokazuje komunikat servo error, oczywiście w różnych miejscach. Jak w takich sytuacjach interpretować te wyniki i czy znaczy, że nośnik jest wadliwy, czy też Ghost błędnie zapisuje?

Domyślnie

Heraklit, jaką masz nagrywarkę dokładnie ? KProbe potrafi wyrzucać tego typu błędy na prawidłowo nagranych płytach. Wcześniej dość dużo osób miało z tym problemy, ostatnio mniej, ale widać, że program nadal wymaga dopracowania.
    Spróbuj wykonać test transferu w Nero CD-DVD Speed. Uruchom program, wściśnij F2 i poczekaj na zakończenie testu. Sprawdź, czy będą jakieś widoczne załamania na wykresie.
    Jeśli nie będzie załamań, możesz jeszcze wykonać test PI/PIF pod tym programem. Jeśli sam nie zgłosi błędów, a wszystkie dane dają się bez kłopotu odczytać, problem na 100% leży po stronie KProbe.
    Jeśli będą jakieś kłopoty z odczytem - były doniesienia o niezbyt dobrych partiach MCC 002 i może nieszczęśliwie trafiłeś na jedną z nich.

EmpiRe
    Gość

Domyślnie

"Ad 2, 6: jak najbardziej, aczkolwiek jeśli masz na myśli mnie, to masz również pewien problem." - W czym mialem mieć Ciebie na myśli. Nie miałem. I jaki to ja mam problem ?

"Podana przeze mnie informacja, że nagrywarki Lite-Ona generalnie lepiej radzą sobie z nośnikami '+', pomimo tego.... " - Niepotrzebnie się tłumaczysz, bo nie miało to z Tobą nic wspólnego i nie było do Ciebie adresowane. Chodziło ogólnie o generalizowanie, a nie zarzut że Ty to robisz.

"Ja czytałem/czytam je na bieżąco, Ty najwyraźniej nie" - A niby skąd taki wniosek ?

"Nazywanie przedmówców 'przedmówcami' w sytuacji, gdy Twoja własna wiedza i spokój" - Za dużo filmów ogladasz. Aż mnie zatkały te pretensje. A jak Ci mialem napisać - "przedpiszący" ? Czy aby na pewno w każdym słowie trzeba doszukiwać się podtekstów ? Pisząc "przedmówcy" w cudzysłowiu, miałem na myśli przenośnię, że to nie o mowę chodzi a o pisanie i nawet mi do głowy nie przyszło obrażać kogokolwiek. No cóż skoro przypisaleś mi coś, czego nie miałem na myśli, to moja wina. Następnym razem muszę wyrażać się jaśniej.

Cały mój tekst był reakcją na bezradność wielu zagubioinych użytkowników, którym nikt nigdzie w kilku prostych zdaniach nie wytlumaczył o co chodzi. I wcale nie chodzi o wiedzę akademicką, a o tych parę prostych zasad. A już na pewno nie mialem intencji nikomu ubliżyć.

Heraklit, sprawdź, czy te nośniki są czytelne. To znaczy, czy masz dostęp do kompletu zapisanych danych ? LG dawała mi taki komunikat na kilku nośnikach i zawsze był to wynik wadliwej płyty. Przy teście na KProbe podobnie - płyty byly zapisywane na innej nagrywarce i mimo pomyślnego zakończenia operacji, jednak zapis nie był w pełni udany. Sprawdź to tak jak radzi Marius innym programem i niekoniecznie na tym samym napędzie.

Domyślnie

Witaj, EmpiRe.

Cieszę się, że to nieporozumienie. Przepraszam za nieco gwałtowną reakcję, Twoja wypowiedź rzeczywiście była pod niektórymi względami nieco niejasna i stąd takie, a nie inne, wnioski.

Za drobne wyjaśnienie mojej reakcji może posłużyć fakt, że wiele trolli wyraża się o kimś używając cudzysłowu, kiedy chce go obrazić. Myślę, że użycie wyrażenia "przedmówca" (bez cudzysłowu) w odniesieniu do autora poprzedniego posta jest jak najbardziej na miejscu (na newsach funkcjonuje też słowo "przedpiśca").

Jeżeli zawierasz w wypowiedzi zbyt wiele negatywnych emocji, jednocześnie nie wyrażając się w sposób, który wyklucza błędną interpretację (sam wiem, że nie jest to łatwe), zwykle możesz oczekiwać, że odpowiedź na Twój post będzie w podobnym stylu. Dziękuję za wyjaśnienie, co dokładnie miałeś na myśli. Mam nadzieję, że w przyszłości uda nam się uniknąć tego rodzaju nieporozumień.

Pozdrawiam,
    MTM

Szeregowy adax zero jak zero Avatar adax

Domyślnie

Posiadam nagrywrkę LITEON 1213S nagralem kilka płytek zarówno + jak i - moje uwagi: plytki DVD-R nagrywają mi się lepiej niż DVD+R i to zdecydowanie>K-Probe przy płytkach '' - '' pokazuje bardzo dobre wyniki PI i PIF a przy '' + " to prawdziwa kaszana. Nagrywam na Verbatimach x4. Przy DVD+R występuje jeszcze jeden problem programy nagrywające wykrywają tylko pedkość nagrywania x4 nie ma możliwośći nagrania z prędkością x2.4 .Dlaczego tak się dzieje?

Domyślnie

Ponieważ firmware dla 1213S to jedna wielka porażka jak dotąd.

Szeregowy ploft zero jak zero

Domyślnie

czy na płyty DVD-R lub DVD+ Rmożna przeżucać filmy?

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Tak w obu przypadkach.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy ploft zero jak zero

Domyślnie

dzięki

pozdro

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)