+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Sprawdzone sposoby czyszczenia plyt...

Szeregowy eddpl zero jak zero

Domyślnie

witam
    mam niezle porysowana plyte naped ja "widzi" ale niestety malo co ktory plik da sie skopiowac czy macie jakies sposoby aby ja wyczyscic, lub jakis program ktory te dane zdola odczytac?

Nol
    Gość

Domyślnie

Dawno temu miałęm podobny problem z płytą dla mojej konsoli Playstation. Kolega pomógł mi wtedy jakimś sprayem. Nie wiem i nie pamiętam co to dokładnie było, ale nie dość, że wyczyściło nośnik, to jeszcze (tak mi się wydaje) wniknęło w zarysowania i płyta od tamtej pory była czytelna. To właśnie po tamtym doświadczeniu doszedłem do wniosku, że płyt nie warto pożyczać. Dla przypomnieniea dodam, że gry na Playstation kosztowały wtedy ok 200 zł.

Laser
    Gość

Domyślnie

Sa takie wynalazki - w sumie nie sa drogie 30pln, pytanie tylko czy jest sens w to inwestowac dla jednej płyty - inna sprawa gdy mamy wiecej takich płytek
    Płyte umieszcza sie w odpowiednim "urzadzeniu" w ktorym jest taka tarcza ktora nasacza sie preparatem czyszczacym i pewnie kreci [ niczym jak super hiper mega duper mikserem z tv shopu )

Jezeli jestes zainteresowany to to wyglada tak - http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...p;details=9627

jezeli płyta jest mocno zmatowiona, porysowana to chyba nie ma bata- delikatne rysy da sie wypolerowac - gdzies widzialem tez i takie wynalazki ( dziala podobnie jak polerowanie lakieru samochodowego ) ale raczej bym sie nie łudził / próbowac zawsze mozna )

Nol
    Gość

Domyślnie

Takimi polerkami jakie są u lakiernika pewnie dałoby się wiele rzeczy wyprostować. Daję temu nawet 70% szans. Ale nikt nie będzie inwestował w tak drogi sprzęt. Tak na marginesie, to zajmowałem się kiedyś modelarstwem i zawsze mnie też ciągnęło do lakiernictwa I jak widziałem ten profesjonalny sprzęt... Mniam...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Jeżeli chodzi o samo czyszczenie: zwykle używam denaturatu lub płynu do mycia naczyń. Oba mają wady i zalety (a płyn musi być dobry).

Jeśli na płycie znajdują się jakieś naprawdę cenne dane (mówię o naprawdę cennych), proponuję negocjacje z najbliższym optykiem (tym od okularów itp.). Przy użyciu swojego sprzętu, jest w stanie zebrać cienką warstwę z płyty, co potrafi czasami zdziałać cuda. Trzeba go tylko przekonać.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)