+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Płyta wielokrotnego zapisu

Szeregowy Letni_wiatr ma szanse

Domyślnie Płyta wielokrotnego zapisu

Chcę mieć płytkę wielokrotnego zapisu, na której będę robił codzienny backup danych małej wielkości.

Ma to wyglądać tak: zmodyfikuję jakiś katalog lub dokument, to kasuję na płytce jego starą wersję i nagrywam nową. Jak na dysku ...

Nie wiem czy tak można na DVD RW, ale z tego co czytałem o programie In CD, to teoretycznie powinien coś takiego umożliwiać. Z drugiej strony nie wiem, czy czasem w przypadku DVD RW nie ma konieczności sformatowania całej płytki by skasować pliki.

Z kolei DVD RAM daje teoretycznie daje takie możliwości (obsługa jak dla dysku), choć w necie znalazłem wiele narzekań na ten format.

Jaka płytka wielokrotnego zapisu najlepiej się nada do mojej LG GSA-66N?

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Witaj

InCD można również formatować płyty wielokrotnego zapisu takie jak +rw czy -rw oraz oczywiście płyty dvd-ram
    Zapis bez weryfikacji można wykonać na płytach +rw oraz ramach poprostu płyta ta będzie się wraz z zapełnianiem testować niemniej jednak ja tego nie polecam chociaż to tylko moje subiektywne zdanie oraz opinia

od czasu kiedy stałem się szczęśliwym posiadaczem nagrywarki obsługującej format dvd ram korzystam wyłącznie z ramów jeżeli chodzi o zapis pakietowy

Narzekania są... niestety wolne płyty niby x3 ale format ten posiada sprzętową ochronę przed błędami np. i to dodatkowo spowalnia zapis na tych płytach.

Ponadto ciężko dostać płyty z indeksem x5 a co dopiero mówić o x12

Pzdr
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    Witaj

InCD można również formatować płyty wielokrotnego zapisu takie jak +rw czy -rw oraz oczywiście płyty dvd-ram
    Spoko, tylko czy na "erwuszkach", gdy skasuję plik o nazwie "Moje opowiadanie o dupie Marynie z dnia 1.1.2008" i zastąpię go plikiem "Moje opowiadanie o tym samym co wcześniej z dnia 2.1.2008", to czy w tym celu muszę:
    a) zaznaczyć plik: "Moje opowiadanie o dupie Marynie z 1.12008" i nacisnąć klawisz Del i potem nagrać "Moje opowiadanie o tym co wcześniej z dnia 2.1.2008"
    b) czy też w tym celu muszę sformatować cały nośnik i dopiero potem nagrać nową wersję w miejsce poprzedniej.

To jakby zasadnicza różnica .

A co do DVD RAM to jakich nośników używasz?
    I czy w Win XP SP 2 musiałeś instalować jakieś wygibasy by korzystać z płytek RAM?
    Czy tylko: wkładasz, klikasz, wklejasz i potwierdzasz zastąpienie poprzedniego pliku o tej samej nazwie?

Talking

Nie trzeba kasować tych plików poprostu się zamieni bo to prawie to samo co z ramami ale jest wiele różnic np. na dvdramach pliki się defragmentują żeby miały szybszy dostęp do danych na płycie

Ja używam tego co jest dostępne czyli Verbatim x3 nawet dzisiaj widziałem w jednym sklepie internetowych że cena spadła do 6 PLN za sztukę

To zależy jeżeli system plików FAT32 ci wystarczy na tych płytach to nic nie trzeba instalować ani InCD ani innego softu do UDF natomiast jeżeli interesuje cie system plików UDF to albo sterownik co daje na rapidzie i moim skromnym zdaniem jest lepszy od InCD albo wspomniane już InCD

Niestety u mnie się często pojawiał komunikat o uszkodzonym systemie plików na płycie i zostawał jedynie format płytki bez możliwości odzyskania danych które na niej były

został UDF z którym takich problemów niema...

Inna kwestia jest taka że wbudowana funkcja RAMów działa z płytami o prędkości max x3 i jakbyś dorwał taką z indeksem x5 to niesformatujesz jej niestety...

Link:

http://rapidshare.com/files/80764552...river.rar.html

Minus tego sterownika to obsługa UDF w wersji max 2.0 konkretnie obsługuje FAT32 UDF 1.5 oraz UDF 2.0 ale moim zdaniem jest lepszy od InCD z którym odkąd pamiętam coś było nie tak albo jakieś bugi albo BSOD itp i teraz po instalacji tego najnowsze również widzę że jest coś nie ten tego
    Pod VISTĄ problemów niema ponieważ ta obsługuje zapis w UDF do wersji 2.5 oraz odczyt płyt z UDF 2.6

Pzdr
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Domyślnie

O Viście myślałem, ale Duronek 1200 + grafika Riva TNT2 mogłyby źle służyć jej odpicowanej grafice .

Co do pliku z rapida, to pobrałem i nawet chciałem zainstalować: XPDrv5026BHAOEMEN.exe ale pojawił się komunikat, że to co chcę zaktualizować nie jest jeszcze zainstalowane .

Wink

Cytat Napisał Letni_wiatr
    O Viście myślałem, ale Duronek 1200 + grafika Riva TNT2 mogłyby źle służyć jej odpicowanej grafice .

Co do pliku z rapida, to pobrałem i nawet chciałem zainstalować: XPDrv5026BHAOEMEN.exe ale pojawił się komunikat, że to co chcę zaktualizować nie jest jeszcze zainstalowane .
    Najpierw z tego folderu trzeba uruchomić setup.exe po instalacji nie restartować kompa tylko uruchomić update czyli ten plik który uruchomiłeś jako pierwszy...

Tylko pamiętaj że ten sterownik jest tylko do DVDRAMów zwykłych +-RW nim niesformatujesz płytek

Do tej grafiki chyba niema sterowników pod Vistę nawet więc klops

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)