+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Kilka pytań - czy sonki są dobre?

gpr
    gpr jest nieaktywny
    Szeregowy gpr ma szanse

Question Kilka pytań - Czy sonki są dobre? testy płyt

Obecnie używam płyt marki SONY bo są po prostu ładne i dosyć tanie (ok 1.2zł) a jednak firmowe
    SCREEN: http://img201.imagevenue.com/img.php...Y_122_91lo.JPG
    DRP5GG0001 3K - na srebrnej obwalucie i
    6272 409 +R E C .... na preźroczystym plastiku
    Podaje bo nie wiem które z nich to technologia wykonania czy coś (tak tak jestem lamerem jeśli chodzi o płyty )

1. Zwracam sie z pytaniem czy to dobre płyty?
    tzn jaką opinie o nich mają moderatorzy lub osoby które sie znają na płytach (może jakiś link do ich testów)
    Chodzi mi o ich długowieczność i jakość nagrania.

Z doświadczenia wiem tyle że nie rysują się od byle czego, jeszcze nie wyrzuciłem żadnej przy wypalaniu.

2. Czy kolor płyty ma jakieś znaczenie odnośnie jej trwałości?
    Podobno płyty białe lub przeźroczyste mają tendencje do żółknięcia i nie są "długowieczne".

Jestem osobą która na równi z marką stawia wygląd płyty i kupuje tylko białe (patrz sony). Nigdy nie kupiłbym kolorowej.

3. Macie może jakieś testy płyt DVD+R?
    Mógłby ktoś wkleić jakiegoś linka do takowej strony?
    Szukałem na waszej stronie ale widze testy tylko nagrywarek - zestawienia płyt DVD+R brak

4. Czytałem gdzieś że za pomocą NERO można sprawdzić jak dobrze jest wypalona płytka - w %
    A. Jak się to sprawdza? oraz
    B. co oznaczają te procenty (np. 60%)
    może jakiś link ktoś poda lub wytłumaczy

Użyłem NERO TEST DRIVE do zeskanowania płyty:
    SCREEN: http://img240.imagevenue.com/img.php..._122_221lo.jpg
    5. Jakie są dopuszczalne średnie Pl errors, Pl Failures, Jitter?
    Ostatnio edytowane przez gpr ; 27.Feb.2008 o 00:21

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał gpr
    1. Zwracam sie z pytaniem czy to dobre płyty?
    tzn jaką opinie o nich mają moderatorzy lub osoby które sie znają na płytach (może jakiś link do ich testów)
    Chodzi mi o ich długowieczność i jakość nagrania.
    Odpowiem pośrednio. To czy te płyty są dobre zależy w dużej mierze od nagrywarki. Może jest to śmieszne, ale po latach doświadczeń w produkowaniu sprzętu DVD, robienia nagrywarek 18X i wejścia już na rynek HD i BluRay producenci nie są w zasadzie tworzyć uniwersalnych nagrywarek, które obsłużyłyby poprawnie chociaż 80% nośników. Pomijam tutaj kilkanaście modeli różnych producentów, które okazały się hitami (notabene kolejne modele tych samych producentów często już nie były warte uwagi).

Ja mam dwie nagrywarki. Jedna radzi sobie spoko z TDK DVD-R 8X, ale tylko w konkretnym wydaniu (i to w zasadzie wszystko z czym sobie radzi dobrze). Druga przedkłada +R i też dwóch czy trzech firm, a resztę pali bardzo przeciętnie/słabo (jest wśród nich ta którą podałeś .
    Proponuje ci wypalić kilka różnych nośników i przetestować palenie na palnikach LiteOna w programie KProbe2.

2. Czy kolor płyty ma jakieś znaczenie odnośnie jej trwałości?
    Podobno płyty białe lub przeźroczyste mają tendencje do żółknięcia i nie są "długowieczne".
    W przypadku CD rzeczywiście były całe artykuły. Co ciekawe, te jasne miały być właśnie długowieczne, a w efekcie część żółkła i jakość odczytu spadała - często uniemożliwiając odczyt z takich płyt czegokolwiek.
    Z DVD jest pewnie podobnie, ale ja nie natknąłem się na jakieś zbiorcze zestawienia co do barwników.

3. Macie może jakieś testy płyt DVD+R?
    Mógłby ktoś wkleić jakiegoś linka do takowej strony?
    takie testy robione są w testach nagrywarek.

4. Czytałem gdzieś że za pomocą NERO można sprawdzić jak dobrze jest wypalona płytka - w %
    Tak, alternatywa do LiteOn i KProbe2, ale działa tylko na kilku napędach. Nie używam.
    Nazywa się toto NeroCDDVDSpeed.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 27.Feb.2008 o 13:13

gpr
    gpr jest nieaktywny
    Szeregowy gpr ma szanse

Domyślnie

Niestety na żadne z moich pytań odpowiedzi nie uzyskałem
    W pierwszym pytaniu chodzi mi o technologie wykonania -podobno różne marki płyt mogą być wykonane z tych samych materiałów w tej samej technologii i w tej samej fabryce. Być może moje sonki to tak naprawde jakiś rodzaj TDK, Verbatimów czy FROGów.
    -Drugie moje pytanie to jakby kontynuacja pierwszego.Nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem
    -Trzecie pytanie tyczy też jakości wykonania - bo niby czemu Verbatimy są takie dobre? Dlatego chciałbym ujrzeć jakieś testy lub ocenę tych płytek od kogoś kto się zna na żeczy.
    NAJWAŻNIEJSZE są jednak pytania 4 i 5

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ad1. Jakość tych płyt zależy do różnych czynników, więc odpowiedzi nie dostajesz jednoznacznej. Jeżeli miałbym jednak oprzeć się na kilku testach, to z pewnością te płyty zasługują na pozytyw. Czasami zdarza się, że są nawet lepsze od Verbatimów. Jeżeli chcesz poznać je bliżej, to zapraszam do odwiedzenia testów nagrywarek, gdzie tam znajdziesz test płyt DVD.

Ad2. Jeżeli chodzi ci o kolor warstwy zapisywalnej, to tam nie znajdziesz innego koloru niż grafitowego/siwego. Kolorowe płyty występowały m.in. w CD-R (kiedyś sporo o tym pisałem na forum). Jeżeli natomiast chodzi Ci o nadruku, to moim zdaniem nie ma to znaczenia, ponieważ pod "kolorem" znajduje się warstwa ochronna (dotyczy płyt DVD).

Ad3. Wejdź na testy nagrywarek, a potem na stronkę z jakością zapisu płyt DVD. Tam możesz sprawdzić jakość płyt i porównać je z jakością płyt z innego testu.
    http://cdrlab.pl/article_lista_1.html

Ad4. Za pomocą NERO CD-DVD Speed można sprawdzić jakość płyty, ale istnieje kilka pułapek. Nie wszystkie nagrywarki umożliwiają sprawdzenia jakości płyt, a jak już umożliwiają, to nie znaczy, że wykonują to prawidłowo. Najlepszym testerem są nagrywarki DVD firmy LiteON oraz BenQ 1650/1655 - są to ostatnie najlepsze napędy do testowania spod tego programu.
    Również można zastosować inny wariant, np. odpowiednia nagrywarka DVD firmy Plextor + PlexTools.

Ad5. Już na forum było o tym pisane. Opisałem wyniki i podałem dopuszczalne wartość błędów.
    http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=3361
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 29.Feb.2008 o 08:28
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał gpr
    Niestety na żadne z moich pytań odpowiedzi nie uzyskałem
    I obawiam się że nie uzyskasz bardziej obiektywnych odpowiedzi.

W pierwszym pytaniu chodzi mi o technologie wykonania -podobno różne marki płyt mogą być wykonane z tych samych materiałów w tej samej technologii i w tej samej fabryce. Być może moje sonki to tak naprawde jakiś rodzaj TDK, Verbatimów czy FROGów.
    Sorry, ale twoje pierwsze pytanie jest zgoła odmienne. Rzuć okiem na post pierwotny. Ale na to ci mogę odpowiedzieć. Jest kilka fabryk, które produkują nośniki dla różnych marek np: Mitsubishi Chemical Corporation itd.
    Mimo, że produkuje je jedna fabryka to często nośniki różnych marek różnią się między sobą niewspółmiernie. Ba, często ta sama marka, te same oznaczenia produkcyjne, a płyty różnią się jak diabli. Wynika to pewnie z faktu, że maszyny tłoczące nie pracują non-stop. W przypadku CD była kiedyś mowa o trzech fazach pracy maszyny podczas produkcji płytek: faza startu, faza normalnej pracy i faza zatrzymywania. W każdej z tych faz płytki są produkowane. Po fazie stopu maszyneria jest konserwowana i uruchamiana ponownie. Można się domyśleć, że jakość płytek w fazach startu i stopu jest dużo gorsza niż podczas normalnej pracy maszyny. Właśnie w tych dwóch fazach wychodzą te tańsze produkty. Myślę że z DVD jest podobnie.

-Trzecie pytanie tyczy też jakości wykonania - bo niby czemu Verbatimy są takie dobre? Dlatego chciałbym ujrzeć jakieś testy lub ocenę tych płytek od kogoś kto się zna na żeczy.
    Bo więcej zapłacili w fabryce?

gpr
    gpr jest nieaktywny
    Szeregowy gpr ma szanse

Domyślnie

Dzięki
    Szczególnie tobie SEBAW!

Ale jest takie coś:
    Mam Lite-ona SHM-165P6S
    Płytka była sprawdzana i nagrywana właśnie na nim.
    Użyłem NERO TEST DRIVE do zeskanowania płyty:
    SCREEN:
    http://img240.imagevenue.com/img.php..._122_221lo.jpg
    oraz 2 test:
    http://img184.imagevenue.com/img.php..._122_155lo.jpg

Test 1 i 2 są podobne więc faktycznie liteony dobrze sprawdzją ale mimo że pierwszy test wyszedł lepiej (płytka miała mniej błędów) to ma o wiele mniejszą notę 57 do 70% - CZEMU?
    Co ciekawe - płytka z wykresu SEBAW ma jeszcze więcej błędów od moich a mimo to ma 97% - TE PROCENTY TO JAKAŚ LIPA CZY CO

Czemu nie zeskanowało mi błędów Jitter

Domyślnie

Zobacz, że na początku wykresu są widoczne bardzo wysokie wartości błędów PIE oraz PIF. A to ma wpływ na jakość odczytu no i na ocenę nośnika.
    Brak w teście Jitter'a może świadczyć, że napęd "nie potrafi" informować o tym program lub program nie wspiera do końca nagrywarki.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 29.Feb.2008 o 19:06
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

gpr
    gpr jest nieaktywny
    Szeregowy gpr ma szanse

Domyślnie

Tak ale to jest ta sama płytka!
    Za pierwszym razem mimo że wyszło mniej błędów dostała 57%
    a za drugim razem mimo że wyszło ciutkę więcej błędów PIE I PIF dostała 70% !
    Mam Nero 7

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał gpr
    Tak ale to jest ta sama płytka!
    Za pierwszym razem mimo że wyszło mniej błędów dostała 57%
    a za drugim razem mimo że wyszło ciutkę więcej błędów PIE I PIF dostała 70% !
    Mam Nero 7
    PI max..

Domyślnie

Na wynik ma wpływ dużo czynników, np. programy pracujące w tle, sterowniki ASPI, itd.
    Jeżeli masz LiteON'a to na Twoim miejscu testowałbym płytki w programie KProbe.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)