Wskazówka dotyczy programu NERO.
Podczas nagrywania pliku na nośnik DVD, który ma rozmiar powyżej 2GB natraficie na komunikat (patrz załącznik). Informuje nas, że plik powyżej 2GB nagrany w standardzie ISO nie będzie widoczny. Postanowiłem to sprawdzić oraz napisać rozwiązanie.
A więc tak. Nie sugerowałem się komunikatem i wypaliłem pliki (jeden plik miał powyżej 2GB) w standardzie DVD ISO. Wszystko pięknie się nagrało, ale w systemie nie było widać tego pliku, choć ślad po nagraniu świadczył, że został wypalony.
Gdy przeczytacie jeszcze raz komunikat, to Nero podpowiada, że należy wypalić w standardzie UDF. W Nero widnieją dwie pozycje: UDF oraz UDF/ISO. Przy wyborze drugiej pozycji problem pojawił się ponownie. Przy wyborze samego UDF - płyta się nagrała, plik istnieje.
Reasumując. Podczas nagrywania pliku powyżej 2GB w standardzie ISO sugerujcie się komunikatem i przerwijcie proces nagrywania. Wybierzcie kompilację UDF z ustawieniami automatycznymi dla UDF, a plik nagra się bez problemu.
Uwaga! Nie wszystkie systemy operacyjne wspierają wszystkie wersje UDF. Więc nawet powyższa wskazówka może nie przynieś rezultatu. W przypadku systemu XP wymagany jest najnowszy Service Pack. Warto zobaczyć jaki system ma wbudowaną obsługę UDF:
http://pl.wikipedia.org/wiki/UDF_%28...plik%C3%B3w%29

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem