Kupi³em nieca³y rok temu p³ytki TDK DVD+R 16x (koñczy³ mi sie szpindel p³ytek SONY). W miêdzyczasie zmieni³em komputer (w tym i nagrywarkê z TDK880N na Pioneer'a 215D-BK). Jaki¶ tydzieñ temu skoñczy³y siê p³ytki SONY wiêc zacz±³em wypalaæ na TeDeKach. Nagra³em pierwsz± p³ytkê, drug±, trzeci±. Po jakim¶ czasie wrzuci³em p³ytkê numer 1 z programami aby po reinstalacji systemu zainstalowaæ je na nowo... By³em naprawdê ¼dziwiony, gdy napêd nie móg³ odczytac p³yty, zacina³ siê a po jakim¶ czasie wywala³ komunikat "B³±d CRC". Przegra³em co siê da³o na inn± p³ytkê... tak, na kolejn± p³ytê TDK, my¶l±c ¿e to potprostu wadliwa p³yta - w koñcu ka¿dej firmie mo¿e sie zdarzyæ. Now± p³ytê zapisa³em w po³owie i to co zapisa³em dzia³a³o. Wiêc nagrywa³em beztrosko dalej a¿ nagra³em 15 p³yt danych, w tym co najmniej 5 z bardzo dla mnie waznymi danymi... Dwa dni temu chcia³em przegraæ te dane z p³yt, gdy¿ by³y mi potrzebne do pracy. Nie da³o siê ich odczytaæ. Wpad³ mi pomys³, ¿e w³a¶nie utraci³em wszystkie, BARDZO WA¯NE dla mnie dane... Wrzuca³em po kolei p³ytki do napêdu i ¯ADNA Z 15 P£YT NIE CHCIA£A SIÊ ODPALIÆ, lub po odpaleniu sypa³y CRC... W ten sposób straci³em bardzo wa¿ne dane, które musze odpracowywaæ po nocach do pracy, straci³em te¿ swoje dane pami±tkowe a tak¿e pliki muzyczne (bawie siê troszkê w komponowanie muzyki) :/ ju¿ nawet nie wspominaj±c, ¿e wpakowa³em 30z³ w g*** My¶la³em ¿e ze z³o¶ci pogryzê te p³yty.... Przyszed³ mi do g³owy pomys³, ¿e mo¿e ten mój pionek jest niezgodny z tymi p³ytkami, wiêc prêdko wpi±³em TDK880N na ata i zacz±³em ponownie odczytywac p³yty... Dramat, nagrywarka mieli³a, mieli³a i nie mog³a wymieliæ... Ze z³o¶ci w³o¿y³em czyst± p³ytkê i wypali³em j± bylejakimi danymi na TDK880N, po nagraniu p³yta nadawa³a siê do ¶mieci... Przpeorwadzi³em testy w Nero DiscSpeed - wywali³o mnóstwo ¿ó³tych i czerwonych kwadratów, sektory p³yt uwalone...
Zatem przestrzegam przed bardzo powa¿an± przeze mnie do niedawna firmê TDK - nie kupujcie tego bo to jest syf... Zw³aszcza niebieskich p³ytek z takimi mazañcami na poligrafii w szpindlach (moge zrobiæ foto) - to jest gorsze ni¿ Esperanza z któr± takich problemów nie mia³em nigdy... Nigdy nie zdarzy³o siê, aby ca³e pude³ko by³o powalone... Nawet u Akossa (kiedy¶ taka chiñska firma producent czystych p³ytek CD).
Je¶li kto¶ nie wierzy, to zosta³o mi jeszcze 10 czystych p³ytek od tego syfnego producenta...
Wczoraj kupi³em opakowanie Verbatim'ów - wypali³em 3 p³ytki, ¶migaj± a¿ mi³o... Testy w Nero DiscSpeed równie¿ idealne - na zielono, 0 uwalonych sektorów.
Smutno mi, bo zawiod³a mnie firma któr± do tej pory stawia³em na 1 miejscu je¶li chodzi o jako¶æ...

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowied¼ z Cytatem

Google search detective