+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Żywotność danych na nośnikach CD-R

eloise
    Gość

Domyślnie Żywotność danych na nośnikach CD-R

Witam,

jeśli dobrze pamiętam w momencie "bumu" płyt CD-R producenci zapewniali i zarzekali się, że na ich nośnikach trwałość wypalonych danych będzie taka sama przez 100 lat (!), a niektórzy dawali nawet dożywotnią gwarancję

jakież było moje zdziwienie, kiedy chciałem zagrać w kilka staroci i włożyłem do nagrywarki dwie kilkuletnie płyty CD-R, wypalone jakieś 3-5 lat temu (nie pamiętam dokładnie kiedy), z małą prędkością (x4), otóż, ani nagrywarka, którą wówczas nagrałem owe płyty (Teac CD-W54E v1.1), ani nowa nagrywarka Lite-On 52327S vQS5A nie zdołały odczytać w całości żadnej z płyt, owe nośniki to:

1 - Nashua 650 MB
    2 - EMTec 650 MB 1x-16x

(załączam zrzuty ekranowe ze Smart-Burna 3.1.8 i CDSpeed 3.55)

bardzo dziwi mnie słaba trwałość danych na EMTec-u (dawny BASF), przecież to markowa płyta, a nie jakaś "no-name",

szczerze powiedziawszy to teraz nie bardzo wiem na czym archiwizować dane, skoro po kilku latach i tak ich nie odczytam...
    Załączone obrazki Załączone obrazki Żywotność danych na nośnikach CD-R-emtec.jpg   Żywotność danych na nośnikach CD-R-emtec1.jpg  

Laser
    Gość

Domyślnie

To ze basf ( emtec ) taki jest to w sumie sie nie dziwie - sam kiedys nagrywalem na nich i mam czasami podobny problem z odczytaniem ich zawartosci ( to był blad ale coz wtedy dysanów nie było a to były jedne z tanszych i "markowych nośnikow" ) ... ale nashua ? to przeciez podobno calkiem niezle nosniki ... ale tutaj nie ma reguł moze sie jakis badziew trafil ?
    Ostatnio edytowane przez Laser ; 06.Dec.2004 o 19:42

eloise
    Gość

Domyślnie

EMTec i jego skan powyżej to nic, dosłownie nic w porównaniu ze skanem płyty Nashua, po prostu opadły mi ręcę...

dodam, że odczyt robiony jest na tej samej nagrywarce, na której nagrałem ową płytę, Lite-On nawet jej nie rozpoznał
    Załączone obrazki Załączone obrazki Żywotność danych na nośnikach CD-R-nashua.jpg   Żywotność danych na nośnikach CD-R-nashua1.jpg  

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

don't worry kopie zapasowa mojej ukochanej gry AoE II zrobiona na Verbatimie musialem wyrzucic i ponownie robic BURN (3 lata na polce), to samo z SwordFish - tez Verb, 2 i pol roku
    niestety nawet najlepszym zdazaja sie wpadki

Vice-szeryf Zetoxa zero jak zero Avatar Zetoxa

Domyślnie

... a no właśnie, a 7-letni Philips x4 od TY trzyma się świetnie
    Załączone obrazki Załączone obrazki Żywotność danych na nośnikach CD-R-philips.png  
    c'est la vie !
    zetoxa[małpka]gazeta.pl

Nol
    Gość

Domyślnie

Mnie też te problemy dotyczą... Choć generalnie pocieszam się, że płyty DVD powinny wytrwać dłużej. Choćby dlatego, że warstwa zawierająca dane jest zatopiona pomiędzy dwoma warstwami (0,6 mm każda) poliwęglanu, co zapewnia znacznie dłuższy czas życia danych niż to ma miejsce w formacie CD. Bo w nim wystarczyło drasnąć nadruk i po danych.

Jeśli tylko mam zbędne fundusze w kieszeni, to staram się kopiować cenne dane na płyty DVD. Niestety nie zawsze jest to łatwe - niektóre stare gry musiałbym nagrywać na oddzielnych płytach, a nie na jednej :/ A to by trochę kosztowało

Szeregowy adderek ma szanse

Domyślnie

Czy aby na pewno żywotność DVD ma być dłuższa?
    Przecież jest tam upakowanych więcej danych na takiej samej powierzchni.
    Ja bym raczej się upierał przy tym że ta żywotność powinna być zbliżona (o ile ne krótsza).

Nol
    Gość

Domyślnie

Gęstość upakowania danych nie ma takiego wpływu na żywotność, jak np. zadrapania wierzchniej warstwy ochronnej (w przypadku płyt CD oznaczało to strate danych) czy promieniowanie UV itp. Zaznaczam, że mówimy tutaj o czystej eksploatacji już nagranej płyty - nie zagłębiam się w jakość samego zapisu, która zależy od nośnika i nagrywarki.

Już sama budowa płyty DVD może dać do myślenia. W przypadku płyt CD od dołu mamy warstwe 1,1 mm poliwęglanu przykrytą warstwą z danymi i warstwą ochronną + ew. nadruk (razem 1,2 mm). Wszyscy wiemy, że płyty wraz z upływem czasu lubią się m.in. utleniać (zwłaszcza te gorsze nośniki, niezabezpieczone), co znacznie zwiększa ryzyko utraty danych. Oprócz tego częste są zarysowania warstwy z nadrukiem, która ma pod sobą zapisane informacje. Taka rysa jest już gwoździem do trumny.

Płyta DVD skonstruowana jest inaczej - tutaj informacje znajdują się pomiędzy dwoma warstwami poliwęglanu o grubości 0,6 mm. Czyli żadne zadrapanie nadruku nie zniszczy nam danych, a promieniowanie UV też będzie miało od wierzchniej strony utrudniony dostęp do warstwy z danymi.

Oczywiście osobną kwestią jest żywotność barwnika użytego do produkcji nośnika. Producent może podawać 50 lub 100 i więcej lat, ale nie oszukujmy się, codzienna eksploatacja płyty znacznie ten czas skróci. I tutaj mają znaczenie rysy, szkodliwe promieniowanie (odpowiedni sposób przechowywania) itp. Płyta DVD z tym sobie poradzi lepiej.

Domyślnie

No tak... ale przecież następuje takie coś jak dyfuzja. Dodatkowo jest ona zintensyfikowana gdy podgrzejemy płytę (odczytujemy ją bądź też np. położymy na słońcu bądź kaloryferze.... słońce dodatkowo ma działanie negatywne ponieważ częściowo promieniowanie słoneczne zawiera światło o częstotliwości która może być wykorzystywana do zapisu danych i w ten sposób nośniki magnetyczne też się mogą teoretycznie przez światło rozmagnesować).
    Gęstość upakowania danych ma znaczenie może nie na prędkość dyfuzji ale na szkody jakich ta dyfuzja może dokonać. Dobrze to widać na przykładzie dyskietek: mam kilka dyskietek (chyba 360kB) które jeszcze można odczytać oraz kilka dyskietek 1.44 zapisanych nieco gęściej - chyba 1.66MB. Te starsze Mogę jeszcze odczytać. A te nowsze.... no cóż

Tak więc ja się jednak będę upierać że gęstość upakowania danych może być istotna dla żywotności płyty.

No i teraz pytanie: jaki wpływ ma dyfuzja wewnątrz warstwy danych płyty DVD na czytelność? Zapewne nie dowiemy się tego bez specjalistycznych badań

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adderek
    No i teraz pytanie: jaki wpływ ma dyfuzja wewnątrz warstwy danych płyty DVD na czytelność? Zapewne nie dowiemy się tego bez specjalistycznych badań
    Właśnie. Nadmiar wiedzy szkodzi, że aż głowa boli.
    Może wystarczy po prostu kupowac sprawdzone modele danej marki, przechowywać toto we właściwym sposób: z dala od kurzu, w pokojowej temperaturze, w ciemnościach i obchodzić soę ztym czymś jak z własnym jajkiem (na ogół mamy dwa)!

Domyślnie

Cytat Napisał żółtodziób
    Właśnie. Nadmiar wiedzy szkodzi, że aż głowa boli.
    Może wystarczy po prostu kupowac sprawdzone modele danej marki, przechowywać toto we właściwym sposób: z dala od kurzu, w pokojowej temperaturze, w ciemnościach i obchodzić soę ztym czymś jak z własnym jajkiem (na ogół mamy dwa)!
    Nie zgodzę się. Kobiety mogą mieć więcej albo nawet nie mieć jajek wcale
    Zjawiska takie jak dyfuzja zachodzą nawet w podanych przez ciebie warunkach. Dla przykładu: gdybyś miał do czynienia ze specjalistycznym sprzętem do pracy przy ekstremalnie niskich ciśnieniach (nazywanych próżnią albo bardziej poprawnie UHV) wiedziałbyś że taki sprzęt... trzeba co jakiś czas również "oczyścić" ponieważ przez ścianki przenikają do środka cząsteczki.... no i w tej "próżni" też jest ich masa.
    No ale trzeba teraz sprawdzić jak to będzie z tą żywotnością.

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Skoro chcesz sprawdzi żytotność, to sprawdź sam, skoroś dociekliwy.
    Tak czy owak nie będzesz i tak mieć na nią wpływu inżynieryjnego tylko taki, jaką ma śmiertelnik (temperatura, światło, ect.).

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Najłatwiej by było nagrać płytę a potem do komory klimatycznej... ktoś ma wolną taką komorę ?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Proponuje załatwić sobie zabiegi przeciwreumatyczne w komorze krioterapeutycznej i posiedzieć tam z nośnikiem bez ubranka, no dobe!
    A potem? Zobaczy się jak dzia płyta, kości i przede wszystkim, czy sie przeżyło!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Najłatwiej by było nagrać płytę a potem do komory klimatycznej... ktoś ma wolną taką komorę ?
    W szpitalu...
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)