+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: No to jak w koncu jest z ta archiwizacja :)

zed
    zed jest nieaktywny
    Starszy szeregowy zed zero jak zero

Question No to jak w koncu jest z ta archiwizacja :)

Witam serdecznie wszystkich w Nowym Roku!

Mam proste, acz bardzo konkrente pytanie. Otoz jako fan muzyki, zbieram naprawde sporo roznego rodzaju nagran, ktore staram sie systematycznie archiwizowac na plytach CDR/DVDR (glownie Verbatim, czasem Sony Supremas kiedy nie ma ,,Verbek" no i generalnie omijam szerokim lukiem ,,made in China", czy plytek o podejrzanym wygladzie etc.). Problem w tym, ze nawet najlepiej wytloczona plyta gwarantuje zywotnosc dzwieku conajwyzej kilkunastoletnia i to przy diabelsko wygorowanych standardach przechowywania i obcowania sie z plyta. Teoretycznie rozwiazaniem problemu sa dyski back-upowe, gdzie w razie awarii jednego mamy caly material na innym. Dowiedzialem sie jednak, ze i one nie gwarantuja stuprocentowej zywotnosci, na dajmy to, nastepnych 50-60 lat, bo sa rowniez dosc czesto awaryjne, oraz w przypadku najmniejszych zmian pol magnetycznych i rzeczy podobnych tracimy wszystkie dane.

I teraz mam pytanie: jak mozna archiwizowac w bezpieczny sposob dzwiek audio/video, nie chcac miec w mieszkaniu laboratorium wojskowego i wydac majatku (w sensie doslownym) na sprzet?

Pzdr

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

heh , na takie pytanie nie ma ostatecznej odpowiedzi, na kieszeń szarego człowieka nie ma sprzętu który zachowa takie dane na wieki , z drugiej story na co komu przechowywanie danych na taki długi czas skoro upodobania zmieniają się średnio co 10 lat , wiem po sobie , a co do magazynu to ja używam dysków HDD i to mi wystarcza
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

zed
    zed jest nieaktywny

Domyślnie

A jakie polecilbys dyski zewnetrze back-upowe?

Archiwizuje w zwiazku z pewnym projektem, wiec dane te musza byc trwale dosc.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

moje archiwa zbieram na dyskach wewnętrznych HDD i pakuję do szuflady , szkoda mi kasy na jakieś wymyślne dyski zewnętrzne back-upowe , wystarczy kieszeń na dyski i miejsce w szufladzie , na prędkości mi nie zależy więc dane przechowuję na swoich starych dyskach które wymieniam na nowe większe
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

zed
    zed jest nieaktywny

Domyślnie

No itu jest maly problem, poniewaz jesli dane z dysku znikna, utracone zostana bezpowrotnie a w chwili realizacji projektu nie moge sobie na to pozwolic...stad moje unizone pytanie o wlasnie dyski buck-upowe lub wglednie inna bezpieczna metode archiwizacji danych w technice cyfrowej.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Czesc!

Ja rozwiązałem ten problem kupując NAS. Proponuję przynajmniej dwu-dyskowy, i robić mirroring, albo backup wybranych danych z jednego na drugi. Jakby jeden z nich padł, to drugi zachowa najważniejsze dane. Do tego obowiązkowo UPS, nawet tylko dla samego NASa, dzięki czemu zabezpieczysz się przed przepięciami i ew. elektrycznym uszkodzeniem macierzy jak i dysków. Dzięki temu masz bezpieczne i elastyczne rozwiazanie do przechowywania danych. Do tego ( w zależności od modelu i producenta) otrzymasz masę funkcji dodatkowych, takich jak chociażby DLNA. Dane mogą być dostępne dla telewizorów w domu, odtwarzaczy sieciowych, komórek, czy wszystkiego innego co dasz radę wpiąć do sieci domowej.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

zed
    zed jest nieaktywny

Domyślnie

Dziekuje za odp.

Czy ow wynalazek jest dostepny w formie ponad 2-dyskowej? Material, ktory w przyszlosci bede chcial zarchiwizowac, obejmie ponad 1000 zwyklych plyt CDR oraz kilkadziesiat plyt DVDR zapisanych w bezstratnych formatach WAV (niektore sa w rodzielczosci od 48 do 96 / 24 i 32) oraz VOB (dotyczy plikow video).

Domyślnie

Tak, są dostępne macierze do zastosowań domowych obsługujące od 1 do 5 dysków.

Wg. tego co napisałeś potrzebujesz 700GB miejsca na obrazy płyt CD i powiedzmy 50*DVD, czyli 250GB na obrazy płyt DVD. Wszystko to zmieści się bez kłopotu na jednym dysku o pojemności 1TB, nie wiem jak tam z funduszami na ten projekt, przybliżony koszt:
    1) Zestaw minimum - 990zł, tylko na potrzeby tego projektu, słaba wydajność, ale przynajmniej tanio.
    2*WD WD10EARS CAVIAR GREEN 1TB 64MB SATA II 220zł = 440zł
    D-Link Obudowa zewnętrzna 3,5" DNS-323 Ethernet = 400zł
    UPS ORVALDI 400GE easy 400VA/240W = 150zł

2) 1900zł zestaw lepszy, dwa razy większa pojemność, dużo możliwości dodatkowych:
    2*WD CAVIAR GREEN WD20EARS 2TB SATAII 64MB 400zł = 800zł
    NAS Synology DS211J = 800zł
    UPS = 300zł
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

zed
    zed jest nieaktywny

Domyślnie

A ktory z zestawow jest bardziej wytrzymaly? Bo o predkosc specjalnie mi nie chodzi (poniewaz owe dyski sa mi potrzebne glownie do samego przechowywania materialu), natomiast priorytetem jest tutaj wytrzymalosc i niezawodnosc sprzetu w sensie utrwalenia danych.

PS
    Czy pojedynczy dysk moze back-upowac sie? Zdecydowanie mysle o opcji z dwoma dyskami niezaleznymi, w razie awarii jeden pozostaje caly czas czynny i sprawny.

Domyślnie

Osobiscie wybralbym synology, znam te urządzenia już od kilku generacji i mam do nich bardzo duże zaufanie. Niestety, coś za coś - cena tych nasów jest zawsze wyższa od konkurencji.

Jeden dysk - ''backupować się''? Jeżeli myślisz o przenoszeniu danych pomiędzy partycjami na nim to bez sensu, bo nie zapewnia żadnej dodatkowej ochrony. Jedyne wyjście to NAS z dwoma dyskami w RAID1 - czyli mirroring. Jeżeli jeden dysk ulegnie uszkodzeniu, drugi zawiera wszystkie informacje. Po takiej awarii po prostu wymieniasz uszkodzony dysk, dane się automatycznie synchronizują pomiędzy nowym a starym dyskiem i poziom bezpieczeństwa wracają na normalny (wysoki) poziom.

zed
    zed jest nieaktywny

Domyślnie

Czyli rozumiem, ze aby dokonac mirroringu, potrzebne mi beda 2 nasy synology...w sumie to co mi potrzebne, to wylacznie dyski bez zadnych dodatkowych bajerow w celu wylacznie archiwizacji.

Domyślnie

Nie, potrzebna Ci jest jedna macierz Synology z dwoma dyskami.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)