+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Kino Domowe

kob2005
    Gość

Domyślnie Kino Domowe

Witam .
    Jestem tutaj nowy wiec na poczatku goraco pozdrawiam .
    Wiem ze moje pytanie nie dotyczy glownego tematu tego boardu ,niemniej licze na wyrozumialosc i pomoc .
    Tak na marginesie ,w koncu cdrlab to cdr i dvd ,dvd to dvd video ,a dvd video laczy siue z posrednia z audio .
    To wlasnie audio jest w glownej mierze moim glownym pytaniem .
    Jednak rozdziele to na na kilka pytan ktore mnie nurtuja :

1. Jak przystosowac PC do odtwarzania formatow cyfrowych?
    Jakie wymagania powinienem spelnic ? (jaka karta dzwiekowa ,jakie polaczenie - optyczne czy coaxial)

2.Przymierzam sie do zakupu taniego amplitunera i nie wiem jak to wszystko bedzie wspolgralo ? .
    -czy dzwiek n. DTS czy AC3 bedzie poprawnie transmitowany i odtwarzany przez amplituner ?

2.Na co zwrocic uwage podczas zakupu wzmacniacza KD i karty dzwiekowej ?
    Obawiam sie ze zintegrowana karta dzwiekowa nie speni chyba moich oczekiwan .
    3.Jak ma sie i "z czym sie je" odtwarzanie zwyklego stereo do surround-a ?
    4.Ostanio czytalem gdzies ze system dplx2 uzyty do surrounda w amplituenrach daje niezle efekty - nie wiem jakie i czego sie spodziwac .

Moze to na razie tyle moich pytan ,z gory przepraszam za OT ale mam nadzieje ze ktos z forum mial z tym stycznosc i pomoze rozwiac watpliwosci .

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

1. kazdy wspolczesny pc nadaje sie do odtwarzania multimediow w tym dzwikeow, pod warunkiem posiadania karty dziwkowej - obecnie praktycznie dowolnej, zeby wogule dzialalo, potem tylko jakosc i mozliwoscie sie roznia, ale o tym dalej...
    2. tanie ampl nie maja dekoderow najczesciej wiec musialby to dekodowac komp i odtwarzacz dvd (jesli dvd nie bedzie z kompa tylko ze stacjonarki) a podlaczenie wtedy by musialo byc po kablach analogowych - najpewniej 3 kable a jednej strony minijack (do kompa) a z drugiej podwojny chinch (do ampli), w zadkich przypadkach na 4 (jesli karta dzwiekowa 7.1 i takiz amplituner
    jesli odtwarzacz jednak ma dekodery to jeszcze musialby miec wejscie cyfrowe (te wejscia nie sa dwukierunkowe), jakie - to w zasadzie obojetne czy coaxial czy optyk, optyk na pewno jest drozszy, bo musisz kupic gotowe kable, a coaxial w dobrym skalepie zarobi ci taki jaki chcesz
    jesli te warunki (jeden z powyzszych) sa spelnione to nie ma najmnijszego problemu z odwarzaniem dowolnego rodzaju dzwieku otaczajacego czy tez stereo

drugie 2.:> wazne zeby karta miala odpwiednie wykscia a ampli wejscia i to w zasadzie wsio - przejsciowki cyfrowe sa, ale sa drogie, wiec nie warto

co do intergy - sa one coraz lepsze, ale nadal pozadna karta z jakis powodow kosztuje kilkaset zlotych i wiecej
    jesli masz nowke plyte glowna i dziwek lepszy niz ac97 (np jakis soundstorm) to mozesz na tym pozostac najwyzej dokupisz karte za jakisz czas, jesli masz ac97 lub inna kilkuletnia mobo - nawet nie kombinuj zpodlaczaniem tylko kup karte )

3. stero to dwa kanaly a sourround to kilka najczesciej 6, 7 lub 8
    jak sie ma? nie ma najsmniejszego problemu zeby wiele kanalow splaszczyc do stereo czy stereo rozbic na wielekanalow - w zasadzie operacja jest tak prosta ze czy zajmie sie tym komp czy ampli (prze dekodeki dolby prologic2) to efekt bedzie ok
    imho z powodu wiekszej mocy obliczeniowej i subiektywnych odczuc lepiej to robi komp, ale moze to autosugestia lub fakt ze mam 2 zestawy wielokanalowe - przy kompie i w ampli, polaczone, wiec mam porownainie, ale niezbyt rowne - komp ma duzo tansze kolunmy, ale za to wszystkie takie same, stacjonarka to fachowe podlogowe, ale za to tyly o wiele mniejsze...)

4. to juz czesciowo opisalem - generalnie dp2 czesc tonow przzuca na tyle kanaly i dodaje przesuniecie czasowe, efekt niezly

kob2005
    Gość

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz sporo mi wyjasnila .
    Korzystajac z okazji prosze o wiecej
    Sprecuzuje nico dalsze pytania .

1.Amplituner ma wszystkie dekodery ,jakie mnie interesuja - od DPL do DTS .
    Chce po prostu jako zrodlo uzywac PC - dzwiek poleci za pomoca coaxial lub optyka do wzmacniacza .
    Nie wiem czy ktos odtwarzaj juz po cyfrowym kabelku format DTS Audio ?
    Zaglebilem sie nieco w temat ...okazuje sie ze 90% kart nie radzi sobie z przesylem DTS Audio po kabelku cyfrowym do Amplitunera ? .
    Chodzi (z tego co zrozumialem) o to iz karty dzwiekowe wysylaja po "cyfrowce" tylko dzwiek 48KHz ? - a jak wiadomo DTS Audio to 44.1KHz .
    Czy ktos mial podobne problemy i czy je rozwiazal ?
    Ponoc tylko karty na Envy24 jako tak radza sobie z tym problemem ?.

2. Jak wyglada i dlaczego roznica (ponoc gra to inaczej) pomiedzy coaxial i optykiem ? .Jedni chwala bardziej coaxial inni optyka .

3.Jaka jest roznica pomiedzy DPLx a DPLX II ? - czy oba kanaly efektowe (tylne) w przypadku rozbicia sygnalu ze stereo sa kanalami stereofonicznymi ? .
    Wiadomo ze w przypadku zwyklego DPL - kanaly tylne sa monofinizowane .
    Oczywiscie caly czas mam na mysli rozbicie sygnalu stereo do DPL .

Dziekuje za cierpliwosc .

Domyślnie

DPLx? to mnie zaskoczyles - slowa o tym nie znalazlem nawet na stronie dolby, a oni to raczej powinni cos na ten temat pisac...
    hm, przybliz temat skad to masz? masz na ampli wybor pomiedzy DPLx a DPLx II? to drugie to sprawa jasna - tyly sa "stereo" - prawy i lewy przesuniete sa w przeiwne strony , do tego dolozony jest centrum tylny, moze on byc rozbity na dwa tylne, nadal przez przesuniecie

co do problemow z przeslaniem DTS - raczej nie powinno byc problemow, choc szczeze przyznam ze ja mam to na laczach analogowych, wiec mnie ten problem nie dotyczy
    na pewno przez cyfrowy kabel nie rpzepchniesz max mozliwosci dvd w wiecej niz 6 kanalach, ale z drugiej strony jesli masz zestaw 5,1 - to po co?
    jesli jednach chcesz miec pewnosc ze nic nie zawiedzie - podlaczaj analogowo - finansowo wyjdzie to podobnie - dobry kabel audio kosztuje mniej wiecej 1/3 optyka wiec luz, coax jest troche tanszy

kob2005
    Gość

Domyślnie

Oczywiscie z tym DPLx - to dlowna pomylka z mojej strony - przepraszam .
    Chodzilo mi oczywiscie o roznice pomiedzy DPLII a DPLIIx .
    Moj amplituner to Yamaha RX-V450 i wlasnie dokonalem kilka eksperymentow .
    Oto wyniki :
    Karta Audigy2 polaczona z amplitunerem optykiem .
    Na pierwszy rzut poszlo zwykle MP3 .Efekt calkiem przyzwoity ,na wyswietlaczu wzmacniacza pokazalo PCM ,wrzucilem DPLII ,DPLIIx- i tak jak pisales z tylu stereo z tym ze dodatkowo w DPLIIx mamy glosnik centralny tylni .
    Pozniej AC3 ,WinDVD po zaznaczeniu "spdif" - wyslal ladnie 5.1 do wzmacniacza .
    Chcac przeslac AC3 audio (plyta Areo - Jerre) musialm zaopatrzec sie w kodek AC3Filter (kilka eksprymentow i dziwk ladnie przeslany po optyku) .
    Dalej poszlo DVD z dzwiekiem DTS - tak samo WinDVD poradzil sobie bez problemu ,na wzmacniaczu oswiecila sie kontrolka DTS .

Na koniec przyszla pora na DTS Audio (dla tych co nie wiedza: dts audio meisci sie na zwyklej plytce CD) i tu zaczely sie schody .
    Karta zamiast przslac 44.1KHz przesyla 48KHz do wzmacniacza co objawia sie wyzszym dzwiekiem - wyzszym znaczy w skrocie : muzyka szla o kilka tonow wyzej - cos na styl resamplingu .
    Na razie wiem tylko tyle (siedze i eksperymentuje od 6.00) :
    Nie radzi sobie z tym dzwiek zintegrowany ani Audigy 2 - ten sam fekt .
    Szperalem nico w internecie - zarowno na stronach creative-a jak na ogolnych audio - dominuje ten problem .
    O 7.00 napisalem do creative-a emaila ,o 11.00 otrzymalem odpowiedz - w skrocie :
    "ble ,ble ,ble .....niestety nasze karty nie supportuja standardu DTS Audio ....ble ble ...format DTS Audio jest zbyt nowym formatem ..."
    Po tej odpowiedzi poszly w ruch kabelki analogowe .
    Po "analogu" wszystko gra i buczy .
    Zatem problem dotyczy tylko przesylu cyfowego .
    Dlaczego nie podoba mi sie rozwiazanie analogowego podlaczenia ?
    Pierwszy powod to "burdel" - podlaczenie takiej ilosci przewodow - powoduje nizle zamieszanie .
    Drugi chyba najwazniejszy - komfort .
    Stosujac cyfrowe lacze praktycznie siadam i slucham ,formaty automatycznie zmieniaja sie w amplitunerze .Po podlaczeniu analogowym trzeba niestety za kazda zmiana odtwarzanego formatu dzwieku zaglowac pilotem .
    Jak na razie bawie sie amplitunerem dopiero jeden dzien ,niemniej pragne podziekowac za odpowiedzi ,ktore nakierowaly mnie nieco na wybor .
    Moze jest cos o czym powinienem jeszcze pamietac ? jakes sztczki ,tipsy ?
    Tak czy inaczej dziekuje za odzew .
    Zapomnialbym - moj zestaw glosnikowy skalda sie z 6 kolumn (4 podlogowe ,centralny i centralny tyl) - zrezygnowalem z suba gdyz litrarz kolumn jest dosc pokazny a pokoj maly.

Domyślnie

DTS audio - faktycznie nie mialem z tym do czynienia... jesli roznica w dzwieku jest irytujaca a nie chcesz rezygnowac z tych plyt, zawsze mozesz zostawic podlaczenie podwojne, cyfrowe zawsze, analogowe tylko dla tego jednego rodzaju... wiem, kable...
    bo raczej nic innego nie wymyslimy chwilowo - czeka Cie wymiana karty dwiekowej za jakis czas

tez mam nie za duzy pokoj i szczerze to bez suba sobie kina nie wyobrazam no ale to kwestia odczuc i kolumienek - jakies dwa lata temu topowy zestaw sugerowany technicsa byl wyposazony w 5 identycznych kolumn podlogowych i tez nie mial suba!
    w kazdym razie - pamietaj zeby wobes tego poinformawac sprzet ze suba nie ma! konkretnie ta czesc ktora dekoduje - czyli program na kompie
    jak wiesz kazdy kanal ma swoja sciezke zapisana i w kazdym normalnym programie wybiera sie do ilu kanalow ma to dekodowac - jesli bedziesz mial dekodowanie do 5.1 a sluchasz tego na 6.0 to sciezke suba szlak trafi (chyba ze liczysz na inteligencje ampli ktory to wykryje i odpowidnie orzbije dzwiek... ja bym na to w przypadku suba nie liczyl... sprawdz

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia