+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Dźwięk dolby z kompa

Szeregowy NEOKaliPL ma szanse

Unhappy Dźwięk dolby z kompa

Mam taki problem:
    Jak chce sobie pograć na kinie domowym albo obejżeć film to chciałbym mieć dźwiek dolby suround albo dolby digital itp... Kino jest z amplitunerem do którego, jak nie trudno sie domyślić (nawet ja na to wpadłem), muszę podłączyć komp. Nie za bardzo wiem jak to zrobić. Najpierw, zanim zacząłem próbować z dolby, podłączałem sobie normalnie audio L i R i miałem stereo. Póżniej ktoś mi powiedział że żeby z kompa szedł sygnał w dolby muszę podłączyć chinchem pod cyfrowe wejście- tak zrobiłem, ustawiłem w ustawieniach dzwięku dźwięk dolby s. ale na amplitunerze wyświetla że źródło jest stereo.
    Czy ktoś wie co jeszcze mógłbym zrobić Może od tego powinienem zacząć: czy muszę mieć dodatkową kartę dziękową jeśli mam tylko audio na płyćie głównej (ale jest to msi digital dolby)
    Proszę o pomoc

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Napisz jaką posiadsz płytę główną bo chciałym zobaczyć jakie wyjścia ma audio.
    Dźwięk przestrzenny zależy również od ścieżki audio, tzn. jak utwór jest zapisany w standardzie 2.0 to raczej nie będzie to chodziło w 5.1 prawidłowo i dlatego sprzęt sam ustawia rodzaj dźwięku.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

MSI 865PE Neo2-P for intel p.4
    Jako źródło dźwięku jest np divx i w filtrze ac3 jest ustawiene by było dolby, albo na przykład gra gdzie w audio biore surround ale nie eax...

Czy wyjście coaxial wystarczy by podłączyć amplituner i by było dolby
    Nie potrzeba żadnych innych kabli Bo podłączam po coaxial i testuje w ac97 głośniki i działają tylko stereo, a ustawiam 6chanel dla 5.1.
    Z mojej płyty są 3 wyjścia chinch (niebieski, zielony i jeszcze jakiś) i coaxial. Jak to podłączyć do amplitunera by był dookólny i co ustawić w ac97
    \pomocy/

W amplitunerze jest jakby 4 miejsce w które można podłączyć zewnętrzne urządzenie. Gniazda w tym to: coaxial3, optical3, audio L, Audio R i video s.
    i co z czym dziabnąć
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 08.Apr.2007 o 22:36

Domyślnie

Jeżeli film nie zawiera audio w formacie 4.x lub 5.x lub 6.x itd. ale 2.1 to amplituner rozpozna automatycznie i ustawi się na 2.1 i nie zmienisz tych ustawiń, bo dla pozostałych głośników nie ma ścieżek. Możesz jedenynie nastawić na Dolby Pro Logic (jak posiadasz).
    Tak jest u mojego kuzyna na Yamaha.
    Jak dobrze wyszukałem to Twoja płyta posiada gniazdo optyczne, więc skorzystaj z tego, jeżeli masz jeszcze wolne gniazdo w sprzęcie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Tak już zrozumiałem że jak jest ścieżka 2.1 to sprzęt nie puści 5.1- już to wiem.
    Ja sprawdzam w sterowniku do płyty głównej w którym można konfigórować zestaw głośnikowy i testować każdy głośnik i to na pewno jest surround (komputer nadaje 6 ścieżek ale tak jak powiedziałem działają tylko przednie w stereo-z kompa jakby nie wychodzi dźwięk dookólny)
    Zadam jeszcze raz pytanie: czy przez podłączenie optical lub coaxial idą wszystkie ścieżki do dolby Czy potrzebne są jakieś inne kable (inne kanały), czy coaxial załatwia sprawę
    Bo ja tak podłączam a amplituner pokazuje że stereo (harman/kardon). Moge ustawić przekonwerterowany dzwięk stereo na pro logic itp. ale to nie to samo...

I powim że tu nie chodzi o to że nie ma z kompa dolby bo chyba na pewno jest. Nawet jak mam windowsa i ustawiony dźwiek w sterowniku audio 5.1 to dźwięk jest dookólny (powinien wychodzić z kompa jako 5.1). Moim problemem jest podłaczenie do amplitunera. Jeśli można zpytać to ten kumpel ma oprócz optycznego czymś jeszcze połączony komp z amplitunerem (jeśli chodzi o dzwięk)
    Być może nadal coś kope w ustawieniach w kompie że nie mam dolby...
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 08.Apr.2007 o 22:37

Domyślnie

Dzwięk 5.1 będzie wychodził z komputera, gdy film lub muzyka będzie w tym systemie zapisana. Najlepiej to sprawdzisz na filmie DVD w systemie 5.1
    Co do optical lub coaxial to jeden kabelek załatwi wszystko, gdyż nie jest to przekaz "jednego kanału", ale tam idzie więcej informacji. Mój kuzyn połączył za pomocą kabla optycznego i wszystko chodzi jak należy, tylko film/muzyka musi byś zapisana w systemie 5.1 aby efekt - na wszystkich głośnikach - usłyszeć.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Puszczam DVD ale z kompa leci stereo Będę próbował coś w ustawieniach w kompie...
    Ale mimo ta dzieki za pomoc

Domyślnie

Po roku czasu już coś niecoś wiem o ustawieniach dzwięku dookólnego, napiszę może się przydać...
    Zacznę że moja karta niestety nie miała wyjścia optycznego, a przez to tzw coaxial (cyfrowe) dzwięku surround nie uzyskałem. Być może nawet karta nadawała sygnał 6-cio kanałowy ale najprawdopodobniej w formacie z którym amplituner harman/kardon sobie nie radził...
    Teraz, mając laptopa łączę sie najczęściej przez wyjscie optyczne w małym słuchawkowym jacku (dosyć mało spotykane gniazdko i kabel) tzw. SPDif i podłączam do normalnego wejścia w amplitunerze. Tak jak mówił SEBAW żaden to kłopot. Trochę problemów może sprawić znalezienie, zainstalowanie i skonfigurowanie sterowników do dźwięku 6 kanałowego w Divx (tzw AC3 filter) czy w DVD czy w grach. We wszystkich przypadkach w ustawieniach jako wyjście bądź konfigurację głośników ustawiam SPDif (gdzie indziej może to być optical), a nie dolby surround czy 5.1 surround jak to robiłem wcześniej. Chodzi o to że przy ustawieniu surround komputer 'na swoim pokładzie' dekoduje cyfrowy dzwięk wielokanałowy i puszcza gotowy analogowy sygnał dla odpowiednich głośników, czyli te ustawienia są odpowiednie jeśli głośniki są bezpośrednio podłączone pod kartę, ew. prosty wzmacniacz;
    natomiast gdy ustawiamy że dzwięk ma iść przez przewód optyczny, z karty wychodzi surowy sygnał cyfrowy który musi zdekodować amplituner i dopiero wtedy 'rozdziela' go do wszystkich głośników...
    Podobnie się sprawa ma z tym przewodem coaxial (czyli zwykły chinch tak naprawdę) ale mi się jeszcze nie udało zrobić tak by z tego jednego przewodu z komputera ampli dekodował do 5.1;
    ale odtwarzacz dvd tak jest właśnie podłączony i wszystko gra (tzn 1 chinch załatwia dzwięk dookólny)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)