+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Elixir 256mb Ddr 400mhz Jednostronna

Szeregowy jan24 ma szanse

Question Elixir 256mb Ddr 400mhz Jednostronna

kupiłem teraz pamięc ELIXIR 256MB DDR 400MHZ JEDNOSTRONNA OZNACZENIE Z NAKLEJKI M2U25664DS88B3G-5T Z KOŚCI N20S25680BT-5T
    a posiadam płyte gówną ECS L7S7A2 płyta oczywiście obsługuje pamięci 266/333/400 mhz ddr ale jak podłączyłem ta pamięc to mi sie albo zawiesza komputer jak juz sie załaduje windows albo w trakcie ładowania windowsa to mi sie komp restartuje i tak wkółko odnowa i niewiem od czego to jest bo posiadam dwie pamięcie po 256/400 mhz ddr kingstony i mi chodzą normalnie a pamięc była podłączana bez tych dwóch kingstonów i niewiem czy ta płyta nieobsługuje takich pamięci ELIXIR 256MB DDR 400MHZ JEDNOSTRONNA albo coś jest z pamięcią bo płyta to wontpie czy by to było prosze o pomoc bo juz niewiem od czego to jest moze ten model pamięci jest cos nietak albo jak sprawdzic ta pamięc zeby sie upewnic od czego to jest te zawieszanie i restartowanie kompa.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj,

Pamięci to niestety awaryjna sprawa. Postępuj według tych kroków, które podam poniżej. Zakładam że problemy pojawiają się przy starcie systemu, więc są widoczne od razu. Masz też trzy banki na płycie głównej. Oznacz sobie pamięci A,B(Kingstony) i C(Elixir), oznacz banki 1,2,3.

1) Upewnij się że masz najnowszy BIOS. Opróżnij wszystkie banki pamięci. Zresetuj CMOS na płycie głównej. C do 1. Jeżeli nie wstaje, lub jest niestabilny - C do 2 i następnie do 3. Jeżeli za każdym razem są problemy to na 99% masz uszkodzony moduł Elixir. Pomiędzy każdym obsadzeniem pamięci resetuj CMOS. Jak nie działa to w BIOSie sprawdź czy masz opcję podniesienia napięcia dla pamięci, jeżeli tak, to podnieś o JEDNĄ wartość (nie wiem jakie to wartości na tej płycie). I ponów próbę. Jeżeli i to nie pomoże - idź do sklepu wymienić na sprawny moduł.

2) Jeżeli tu jesteś to znaczy że w jednym z banków Elixir się uruchomił. W tej sytuacji obsadź jednego kingstona w pierwszym wolnym. Uruchom komputer, jeżeli niestabilny, wtedy zastąp A przy pomocy B. Jeżeli zadziała, wtedy obsadź ostatni bank pozostałą kością pamięci. Jeżeli niestabilnie - podnieś napięcia.

Niestety, czasem trzeba żonglować przy większej ilości modułów...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia