+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Pentium III a chipset 440BX

Nol
    Gość

Domyślnie Pentium III a chipset 440BX

Posiadam starą płytę główną opartą na chipsecie Intel 440BX, w której obecnie siedzi procesor 366 MHz Celeron. W instrukcji mogę wyczytać, że maksymalnie obsłuży procesor Pentium II 550 MHz (FSB 100 MHz x 5,5) Slot 1. Szukałem takiej jednostki na Allegro, lecz bezskutecznie Znalazłem za to procesor Pentium III 550 MHz, również na Slot 1 i z FSB 100MHz na 5,5 mnożniku. I teraz pytanie - czy jest jakaś szansa, że taki procesor uruchomi się na mojej płycie głównej? Proszę o jakieś rady/uwagi/linki do źródeł, w których mógłbym otrzymać taką informację.

Z góry dzięki.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja też miałem ten sam problem. Posiadałem płytę ASUS P2B i chciałem wsadzić tam P3-800MHz, ale niestety nie poszło. Przeczytałem info. że po aktualizacji biosu można do tej płyty wsadzić (chyba) max p3-600MHz na Slot1 z magistralą 100MHz.
    PS. Napisz jaką posiadasz płytę główną, bo bez tego to mało Ci powiemy.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Nol
    Gość

Domyślnie

Gdzie ja mam łeb Płyta: Procomp B683

Domyślnie

Ale NOL pisał, czy bez problemu obsłuży jego płyta procek na Slot1, więc o żadnej przejściówce nie potrzeba pisać.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

A moja dawna płyta była też oparta na czipsecie co wyżej. Posiadała ona mnożnik x8 a magistrale do 133Mhz. Zamontowałem w nim p3-800Mhz Slot1 i jakoś nie poszła. Dopiero wyczytałem, że maksymalnie może obsłużyć procek p3-600Mhz, choć ustawienia pozwalają na większy.
    Nie można sugerować się ustawieniami, bo ja się na tym przejechałem. Najpier lepiej poszperać w necie, a dopiero kupić odpowiedni procesor.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

dobra przejściówka i po kłopocie a jeszcze dostaniemy mozliwosc krecenia (na BX z czymś w stylu slocket3 abita wszystko do poziomu coperka bedzie brykać ( u mnie to był cellek na rdzeniu coperka ustawiony ciut niżej 1GHz)) o procach na slot1 _nalezy_ zapomniec, jak juz coc to przejściówka i procek do tego
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Nol
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie zastanawiam się nad kupnem Pentium III Slot 1 550 MHz... Mam nadzieję, że moja płyta go obsłuży...

A propos przejściówek - czy jest jakaś szansa, że ta płyta pociągnie przejściówkę z procesorem 633 MHz Celeron? Mam możliwość kupna takiej przejściówki razem z tym celeronem za cenę podobną do samego PIII 550 MHz. W tym momencie nie wiem na co się zdecydować - nie chcę stracić kasy, a tylko ożywić starego złoma...

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cana
    dobra przejściówka i po kłopocie a jeszcze dostaniemy mozliwosc krecenia (na BX z czymś w stylu slocket3 abita wszystko do poziomu coperka bedzie brykać ( u mnie to był cellek na rdzeniu coperka ustawiony ciut niżej 1GHz)) o procach na slot1 _nalezy_ zapomniec, jak juz coc to przejściówka i procek do tego

Cana, masz może jakieś dokumentacje takich przejściówek, tzn instrukcje uruchamiania kompa z czymś takim, ustawianie jumperów itd. Mogę kupić coś takiego, tylko zastanawiam się jaki mam potem mnożnik na płycie ustawić...

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

1. na p3 nie ma mozliwości zmiany mnożnika poza tzw samplami inzynierskimi które takowego przeszkadzacza nie posiadały więc zabawa mnoznikiem odpada i problem też
    2a. takowe ustrojstwa załatwiały problem rozpoznawania przez mobo typu procesora (sławetne izolowanie malowanie pinów w procku
    2b.dostarczały poprawne napięcia dla proca
    i poza wjątkami w stylu abitowskiego wynalazku który miał tyle do ustawiania ze bez flaszki lepiej było nie podchodzić, to zwykle miały 2-3 zworki i zwykle opisane

ps. ale żeby nie było tak miło i prosto to mam jeszcze na stanie parę przejściówek klasy hiper noname, które bardzo wybrednie podchodziły do kolaborowania z mobo uzależniając to chyba od układu plam na słońciu w chwili lutowania na fali stojacej tak że jak juz brałem przelotek to zastrzegałem że w razie niechodzenia będę podmieniał. Czasem pomagało zflashowanie mobo nowym/dzikim biosem z jakimś starociem klasy p2 300 w czasowo umieszczonym w gnieździe aby można bylo uruchomić procki o zegarze wyższym niż 0.5GHz
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Nol
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi się, że czas na zakończenie całej sprawy.

Poszedłem m.in. za radą Cany i kupiłem na giełdzie procesor Pentium III 500 MHz (550 MHz nie udało mi się dopaść, w ogóle mało było Pentium III na Slot 1:/ ). Odpalenie komputera z nowym procesorem przebiegło bezproblemowo (nie musiałem nawet aktualizować BIOSu), a podczas pracy odczułem duży wzrost wydajności (bardzo zauważalny).

W tym momencie sprzęt składał się z procesora Pentium III 500MHz, 64 MB RAMu i płyty głównej z kontrolerem IDE DMA 33. Na dzień dobry spróbowałem odpalić film w DivX (die Another Day, 2002 rok). Ku mojemu zaskoczeniu odtwarzanie przebiegło bezproblemowo (nie licząc lekkich, jednosekundowych zwisów co jakieś 1-2 minuty). Ale to jeszcze nic - przywiozłem do domu jedną z nagrywarek DVD... Wsadziłem Lite-Ona 1633S(@1653S) do kompa i spróbowałem nagrać płytę DVD. Do tego jeszcze coś mi się popieprzyło i zamiast ustawić prędkość na 2x, to zostawiłem na 8x... I co się okazało? Z kontrolerem IDE DMA 33, z 64 MB RAMu i procem 500 MHz nagrałem płytę DVD z prędkością 8x bez żadnej konieczności uruchamiania systemów typu buffer underrun. Po prostu odpadłem! Wydaje się, że taki złom, a DVD nagrywa!

Jednak 64 MB RAMu to stanowczo za mało do w miarę wydajnej pracy, więc zdecydowałem się na zakup dodatkowych 128 MB. Właśnie testuję nową pamięć i muszę powiedzieć, że w tym momencie komputer spełnia moje oczekiwania: praca "biurowa", odtwarzanie filmów, nagrywanie płyt, surfowanie po sieci itp - wszystko płynnie i bez przycinek.

Dodam, że moja obecna konfiguracja (rozpisana poniżej) to maksimum, które da się z tej płyty głównej wycisnąć. Większy procek nie ma tutaj sensu, bo wydajność i tak będzie limitowana przez kontroler IDE DMA 33. Teoretycznie RAMu można dodać więcej, ale po co - aplikacje, z których korzystam i tak 192 MB mają dość.

Obecna konfiguracja:
    Płyta główna:
    Procomp B-683 na Intel BX440, kontroler IDE DMA 33
    Procesor:
    Pentium III 500 MHz Slot 1
    Pamięć:
    192 MB RAM
    Grafa:
    GeForce 2-MX 400
    Dysk:
    SeaGate Barracuda 20 GB
    Napędy optyczne:
    Plextor W1610-TA
    CD-ROM 24x (sic!)

Normalnie wymiatam
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 20.Apr.2005 o 00:09

Nol
    Gość

Domyślnie

Jako ciekawostkę podaję skan płyty nagranej na tym kompie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pentium III a chipset 440BX-.png  

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Wiesz Nol - celek 366 a p3 500 to jednak zajebista roznica. Mam p3 800 i wlasciwie wszystko chodzi sprawnie, poza naprawde pojedynczymi przypadkami z divx-ami choc i tak tu mozna mowic o minimalnym dyskonforcie. Nie mam dvd-rw, ale cdrw wymiata spoko 52x bez jakichs wiekszych ograniczen z innymi progsami z buforem rzedu 95-98%. Konwersje z mp3 w locie tez wyrabia nawet do 24x. Temperaturki calkiem spoko.
    Dodam tylko ze tak mam teraz na win 2k3 + 512 RAM i wczesniej identycznie na win ME + 128 RAM.

Niestety te zestawy wysiadaja przy konwersjach video, gdzie liczy sie praktycznie tylko zegar procka.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu

Niestety te zestawy wysiadaja przy konwersjach video, gdzie liczy sie praktycznie tylko zegar procka.

To prawda, ale od tego to ja mam głównego kompa z 1,256 GB RAMu DDR 400 MHz i Athlonem 2200+ Ten PIII 500 MHz służy mi w momencie, kiedy przyjeżdzam do domu na weekend. Za to na uczelni czeka na mnie potwór

Nol
    Gość

Domyślnie

Hehe W normalnych warunkach (za granicą) nie przejmowałbym się i po prostu kupił drugiego kompa do domu Al jesteśmy w Polsce i trzeba lubić to, co się ma A w zasadzie wskrzeszać to, co się ma

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

hmm

szefostwo wywalalo pare kompow i w jednym byl p3 650. plyta to qdi na bx'ie.
    puscilem go na magistrali 133 - teraz to 133*6.5= ok 866.
    wiec da sie. potrzebne dobre mobo. a co do wspomnianego w posice asusa p2b - owsze proc poszedlby przy odpowiednim biosie i revision plyty glownej.

co do wskrzeszania.

mam jakas plytke z amd 500 jak ktos kce. mozliwe ze bede tez wywalal plytke f-sc z celkiem 700.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Hehe W normalnych warunkach (za granicą) nie przejmowałbym się i po prostu kupił drugiego kompa do domu Al jesteśmy w Polsce i trzeba lubić to, co się ma A w zasadzie wskrzeszać to, co się ma

hmm - mam teraz susa 6838NeB (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16004). nie powiecie ze sprzet jest zly.

mimo tego ze jestem w uk (za granica) to dalej wskrzeszam stare kompy. ostanio wskrzeszylem celka 700 +40GB hdd + 128 ramu na plycie f-sc (815e).
    przyznacie ze niektorzy lubia robic to dla frajdy.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    przyznacie ze niektorzy lubia robic to dla frajdy.
    pzdrwm Nikita_Bennet
    To prawda - była ta nutka nostalgii kiedy wyciągnąłem z pudełka starą płytę główną z Celeronem 366 Potem znalazłem resztę komponentów (m.in. CD-ROM 24x oraz CDRW Plextora 16x) i jakoś wskrzesiłem maszynę

Choć w tym momencie bardzo by mi się przydał starszy laptop - mam zamiar w wakację zająć się elektroniczną diagnostyką samochodów (przez interfejs OBDII) i nie chce mi się zawsze kompa targać do garażu/na działkę itp. Nie mówiąc już o diagnostyce w czasie jazdy, co w ogóle odpada:/

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)