+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 23 z 23

Temat: Jaki aparat cyfrowy?

Nol
    Gość

Domyślnie Jaki aparat cyfrowy?

Powoli mój portfel dojrzewa do tego, aby zakupić aparat cyfrowy. Zbieranie pieniędzy na ten cel zajęło mi trochę czasu, więc chciałbym kupić już coś z wyższej półki, żeby potem nie żałować wydanej kasy w błoto. Dysponuję max 3 tysiącami złotych.

Zalezy mi na aparacie o dość dużym zoomie optycznym (10x mile widziane), wiernie odwzorowującym kolory oraz potrafiącym robić zdjęcia przy słabym oświetleniu/w nocy. Zakladam, że urządzenie będzie umożliwiało swobodną korektę czasu ekspozycji itp itd. Wszelkie inne opcje mile widziane. Liczy się dla mnie również solidność samej obudowy (nie lubię miniaturek, jakoś im nie ufam) oraz możliwość ew. zamontowania jakichś filtrów/ dodatkowego obiektywu.

Nie ukrywam, że nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie, dlatego proszę Was o pomoc. Wszelkie rady, sugestie i opinie mile widziane.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

P.S.
    Jesli macie pod ręką jakieś linki do testów, artykułów, recenzji lub for dyskusyjnych poświęconych aparatom cyfrowym, to będę wdzięczny za podanie.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 23.Mar.2005 o 20:56

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

niedawno kupilem i jestem zadowolony z aparatu minolta z3
    koszt to okolo 1100 pln w niemczech, sprowadzony do polski to kolo 1300, w zestawie z futeralem (orginalnym minolty), aku 2100-2300 mAh, fachowa ladowarka (opcje wykrywania napiecia, rozladowywanie, napiecie podtrzymujace itp) oraz karta 512 kingston SD high speed to juz koszt okolo 1600 (wiec warto)
    dla porowaniania cena sklepowa to 2000 sam aparat
    jest juz nowszy model z5 (z4 nigdy nie bylo) jest dosc drogi - kolo 2000, a roznic nie ma
    z2, z1, z10 sa tansze, ale slabsze, wiec ja nie polecam, ale cena robi swoje

ma tryby cyfrowe tematyczne, pelna automatyke, mozliwosc ustawiania jednego z parametrow lub wszystkich, podlaczenie do kompa (jako dysk wymienny bez zadnych sterow) lub do tv jako uzadzenie video, opcje kamery (pol godziny na karcie 512 przy 30 klatkach i rozdzialce 320)
    w zestawie dostaniesz 3 plyty softu (nie uzywam wiec nic o tym nie powiem) i karte 16MB
    zapis filmow do mov a zdjec do jpeg, mozliwosc kopiowania zdjec pomiedzy kartami itp
    obsluguje pictbridge jesli masz taka drukarke, ma opcje kopii email i podstawowe funkcje retuszu, ale to bajery bez znaczenia praktycznego imho
    wady: max zoom wymaga stalowej reki (mimo antishake), samowyzwalacz ma na sztywno 10 lub 2sec, nie zapisuje raw ani tiff, zdjecia nocne w automacie nie wyjda (nie lapie ostrosci)
    zalety - stosunek jakosc/cena, swietne zdjecia, nie wymaga softu do zgrania plikow, szybki start, duzo ustawien manualnych lacznie z balansem bieli czy trybami lampy, mozliwosc zalozenia filtrow (np niefirmowy polaryzacyjny kosztuje lacznie z potrzebnymi nakladkami kolo 150 pln), mozliwosc dokupienia nakladki szerokoontnej, mozna robic naprawde piekne zdjecia juz z odleglosci 1cm!, szybki (jak na cyfrowke) wyswietlacz, korekcja dioptryczna w wizjeze dla ludzi noszacych okulary, siwetne zdjecia seryjne lacznie z bractetingiem, autofocus z mozliwoscia blokady, zmiany punku pomiaru, albo trybem stalego nastawiania, sanki na lampe, zlacze do statywu

jesli wymagasz wiecej to popatrz na serie A zamiast Z, ale ceny odstraszaja

myslalem tez o kodakach - ceny minimalnie nizsze, ale nienormatywne aku i sprzedaje sie ich zdecydowanie mniej

wsio znajdziesz na allegro - sa firmy ktore zyja ze sprowadzanie tylko aparatow z niemiec i w razie problemow moga nawet zawiesc (na wlasny koszt!) aparat do niemiec (tam sa 2 lata gwarancji, u nas rok!)
    Ostatnio edytowane przez nimal ; 24.Mar.2005 o 11:25

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja tam polecam Canona.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy plutonowy Tygrysek zero jak zero Avatar Tygrysek

Domyślnie

To jest bardzo Ciezkie pytanie, poniewaz kazdy ma inne wymagania.

Jesli chodzi o mnie testowalem sobie kilka aparatow i z kompaktowych cyfrówek Kodak 7590 jest ciekawym egzemplażem
    http://ipf.com.pl/aparaty_cyfrowe/opis.php?id=24

Bardzo dobre odwzorowanie kolorow, duży LDC 2,2 cala, matryca 5 mega, zoom optyczny 10x, itp.

Z wad należy podreślic że nie ma możliwosci podlączenia zew. lampy na gorącej stopce. np w Minolcie jest taka możliwosc.

Jesli chodzi o zmiane obiektywów to musiałbyś zainwestowac w cyfrową lustrzanke lecz musisz sie liczyc z znacznie wiekszymi kosztami.

Jesli chodzi o serie Z Minolty to antishake w nich działa beznadziejnie czytaj wogole. Dla porównania mam z pracy model A1 i funkcja ta działa prawidłowo
    (w załączniku masz fotke robianą z ręki 2 sek zaswietlania przysłoną 2.8. )

Obecnie na rynku jest mnóstwo podobnych do siebie modeli rożnych firm i dla tego wybor jest ciezki. Zainteresowalbym sie tez modelami fujii - ostatnio ogladalem zdjecia z aparatu tej marki i były całkiem dobre.

Wyjsciem z sytuacji jest takze dozbierania kaski i zainwestowanie w NIKONA D70 lub Canon 300D - z stanow mozna go juz kupic za 1000 dolarów ale jego niestety nigy nie testowalem, co do nikona to cena wacha sie kolo 5 tys zlotych) Otrzymujesz wtedy juz pelnowartosciowa lustrzanke cyfrowa. Gotową do dalszej rozbudowany.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jaki aparat cyfrowy?-pict0005ccc.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Tygrysek ; 24.Mar.2005 o 12:23
    ..::TyGrYseK::..

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Ja tam polecam Canona.

A czym motywujesz swoja wypowiedz?

Domyślnie

zacznijmy od podstaw - czyli ile
    ja napisalem o imho najlepszym w cenie 1000-2000 apracie (kodak 7590 tez bralem pod uwage, ale ten aku...)
    tygrysek pojechal w wzyszy prog...

Domyślnie

Cytat Napisał nimal
    zacznijmy od podstaw - czyli ile
    ja napisalem o imho najlepszym w cenie 1000-2000 apracie (kodak 7590 tez bralem pod uwage, ale ten aku...)
    tygrysek pojechal w wzyszy prog...

Dlatego ze pracuje na sprzecie lekko drozszym i takie zboczenie zawodowe

A 7590 bedzie dobrym wyborem

Zapomianilem jeszcze o jednej zasadniczej rzeczy akurat dla mnie waznej - aparat ten posiada akumulator
    Ostatnio edytowane przez Tygrysek ; 24.Mar.2005 o 14:50

Szeregowy Kataryniarz ma szanse Avatar Kataryniarz

Domyślnie

Tylko Canon - najlepsza optyka

Canon Powershot S1 IS - 1680zł
    Canon Powershot G6 - 2680zł

...a ja mam tylko A75, za ktorego zaplacilem kiedys 1800

Domyślnie

Cytat Napisał Kataryniarz
    Tylko Canon - najlepsza optyka ..........

Kurcze ale poprzyj ta wypowiedz jakimis konkretami. Taka opinia jest dla mnie bezwartościowa.

Mnóstwo ludzi np sądzi ze najlepszą optykę maja Olympusy

Dla przykładu KODAK DX 7590 posiada optyke firmy Schneider-Kreuznach - i to np mówi mi że profesjonalna firma zadedykowała optyke do tego modelu (firma zajmuje sie obiektywani od 1914 roku, dla przykładu firma Canon powstała 1933 roku, chodz nie jest to wyznacznik co jest lepsze ale staram sie przedstawic jakies informacje.)
    Ostatnio edytowane przez Tygrysek ; 24.Mar.2005 o 15:05

Domyślnie

z ta optyka to roznie...
    niewatpliwie jest wazna, jesli nie najwazniejsza, ale np Sony wklada optyke Zeiss'a (czyli klasa sama w sobie), jednak aparatow to robic nie potrafi... minolta, kodak czy fuji za 1/5 tej ceny zrobi takie same zdjecia, wiec po co przeplacac
    porownywalem na meczu ligi zakladowej, gdzie byl nasz zakladowy fotogram z soniaczem 8Mpx za 6000 i kolega z fuji za 2000 (fuji nie polecam, bo woooolno odswieza sie obraz na lcd, ale nie wykluczam ze poprawili...)

Domyślnie

Czym mam to poprzec?
    Chyba tylko wlasnym doswiadczeniem i przeczytanymi opiniami - zanim kupilem Canona mialem w reku Kodaka, Olympusa i Minolte... bez powodu nie wybralem Canona

Domyślnie

Cytat Napisał Kataryniarz
    Czym mam to poprzec?
    Chyba tylko wlasnym doswiadczeniem i przeczytanymi opiniami - zanim kupilem Canona mialem w reku Kodaka, Olympusa i Minolte... bez powodu nie wybralem Canona
    Nie mow mi ze majac w reku poszczególne aparaty mogłes ocenich ich optyke ?

A po za tym w poszczególnych markach sa rozne modele?

Ja pracuje np na Nikonach i na pewno bym ich nie zamienil na Canona - a używam Nikon F5 , Nikon F100, Nikon D100
    (Mowa tylko i wyłacznie o lustrzankach)

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witam,
    Moim zdaniem przy takich pieniądzach jak ma Kolega jedynym rosządnym zakupem jest Canon EOS-300D. W tej chwili w stanach można go dostać już od 599$, co przy obecnym kursie tej waluty daje trochę ponad 1800PLN.
    Wraz z aparatem otrzymasz wystarczający na początek obiektyw, możliwe że za pozostały 1200 PLN da się kupić jakieś proste szkiełko do makro.
    Teraz odpowiedź dlaczego? Świetne odwzorowanie kolorów, szybkość pracy, możliwość dodania funkcji dostępnych w 2 razy droższym sprzęcie (firmware z EOS-10D) i bardzo duże możliwości konfiguracji pry pomocy wymiennych obiektywów.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

[QUOTE=Tygrysek]Nie mow mi ze majac w reku poszczególne aparaty mogłes ocenich ich optyke ?QUOTE]

Przeciez to bardzo proste - kilka zdjec i juz widac roznice

Oczywiscie najlepszym wyborem jest EOS300D, ale u nas cena "troche" za duza ...nie kazdy ma mozliwosc sprowadzenia z USA.

Domyślnie

[QUOTE=Kataryniarz]
    Cytat Napisał Tygrysek
    Nie mow mi ze majac w reku poszczególne aparaty mogłes ocenich ich optyke ?QUOTE]

Przeciez to bardzo proste - kilka zdjec i juz widac roznice

Oczywiscie najlepszym wyborem jest EOS300D, ale u nas cena "troche" za duza ...nie kazdy ma mozliwosc sprowadzenia z USA.

Według mnie trzeba zrobić pare zdjec w roznych warunkach - naswietlic na to papier bez zadnych korekcji i porównać.

A napisałeś wcześniej ze tylko trzymajac w reku.
    Wiec to wydało mi się za mało wnikliwe.
    Maszyny cyfrowe naświetlaja w rozdzielczosci 300ppi a monitor pokazuje Ci w 72ppi więc na pewno nie wyłapiesz wszystkich różnic.
    Zakładam ze robimy z tego zdjęcia a nie pliki na twardym dysku

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Witam,
    Moim zdaniem przy takich pieniądzach jak ma Kolega jedynym rosządnym zakupem jest Canon EOS-300D. W tej chwili w stanach można go dostać już od 599$, co przy obecnym kursie tej waluty daje trochę ponad 1800PLN.
    Wraz z aparatem otrzymasz wystarczający na początek obiektyw, możliwe że za pozostały 1200 PLN da się kupić jakieś proste szkiełko do makro.
    Teraz odpowiedź dlaczego? Świetne odwzorowanie kolorów, szybkość pracy, możliwość dodania funkcji dostępnych w 2 razy droższym sprzęcie (firmware z EOS-10D) i bardzo duże możliwości konfiguracji pry pomocy wymiennych obiektywów.

Fakt ze aparat ten dosc mocno staniał i jest ciekawym rozwiazaniem.
    Ale powiedz mi proszę czy ta cene znalazłes na jakims sklepie internetowym czy to jest cenna z normalnego sklepu z stanów?

Nol
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedzi Przyglądałem się różnym aparatom podczas świąt i zostały w zasadzie tylko dwie kandydatury: Minolta DiMAGE A200 i Canon 300D. Minolta jest tradycyjną, 8 megapixelową cyfrówka, a Canon to już cyfrowa lustrzanka.

Co byście z w/w modeli polecili? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że cyfrowa lustrzanka to klasa sama w sobie, jednak nie jestem w pełni przekonany, że wykorzystam choć 70% możliwości tego aparatu. Nie jestem jakimś zapalonym fotografem-hobbystą, a nawet jeśli chciałbym się nim stać, to po prostu nie mam na to czasu. Kolejnym kryterium, którym muszę się kierować, jest łatwość obsługi. Nie tylko ja mam się tym urządzeniem posługiwać, ale także moja Matka. Dlatego aparat powinien również umożliwiać szybkie i bezbolesne (czytaj: bez kilkuminutowego ustawiania) zrobienie zdjęcia.

W Minolcie podoba mi się 7x zoom optyczny - wiem, że podczas jakichś wyjazdów Mama mogłaby z niego skorzystać (np. podczas fotografowania zaybtków się przydaje). Kolejna sprawa to możliwość kręcenia filmów. Wiem, że od tego są kamery, ale jak pisałem wyżej - aparat będzie również wykorzystywany przez rodzinę. U Canona możliwości nagrywania filmów nie ma, a jeśli chodzi o zoom, to kitowy obiektyw daje 3,5x. Wiem oczywiście, że mogę dokupić inny, ale to już przekracza moje możliwości finansowe (i tak muszę doliczyć na start jakaś kartę >=512 MB i dodatkowy akumulator).

Zaletą Canona jest natomiast to, że ma użyteczny tryb ISO 800 - mniejsze szumy niż Minolta. Jeśli chodzi o odwzorowanie barw, to pomiędzy tymi modelami nie zauważyłem specjanych różnic (naczytałem się wieeeelu recenzji przez święta)... Ogólnie rzecz biorąc oba aparaty są dobrej lub nawet bardzo dobrej jakości. Pytanie tylko co byście wybrali biorąc pod uwagę w/w kryteria.

Domyślnie

heh, pojechales wyzej z cena niz ja moglem
    mimo wszystko wybralbym minolte - obie firmy sa bdb, oba aparaty powinny sluzyc Ci wiernie dlugie lata
    filmy wbrew pozorom na minolcie mozna krecic (ale aku wtedy jada strasznie ), w mojej mozna sobie zazyczyc 640x480@30fps i to naprawde ladnie wyglada, normalnie krece na 320x240@30fps, zeby wydluzyc czas nagrania mozesz zjechac do 15fps i obraz jest ciagle niezly (minolty nie maja programowego ograniczenia dlugosci nagrania - wszystko zalezy od wielkosci karty!)
    ale to jakby nie cecha aparatu na ktorej nalezy opierac wybor - w sytuacji awaryjnej mozesz cos nagrac i wynik bedzie ok nawet jak wrzucisz to na dvd z wakacji np
    jednak najwazniejsze imo sa zdjecia - i tu minolta daje Ci lepszy obiektyw w standardzie
    sam pisales ze zalezy Ci na zoomie a nie stac Cie narazie na kupno dodatkowego obiektywu do canona - wiec sam juz wybrales

jesli nie jestes pewny czy wykozystasz mozliwosci canona to daj sobie spokuj - aparat jest super i ma dobry stosunek jakosc/cena, ale jak chcesz zabic komara to nie strzelasz z armaty? wiec jak chcesz dobry i szybki aparat to wez minolte, canon to drozsza (body moze niewiele, ale jeszcze obiektyw!) zabawka dla zapalanecow

Domyślnie

Według mnie tylko i wyłacznie lustrzanka.

Dlaczego?

Szybkosc naswietlania o niebo lepsza niz kompaktem, przez co zdjecia beda lepsze. Jeżeli chodzi o jakosc - dokładnie chodzi mi o ostrosc lustrzanka zdecydowanie wygrywa.

Moze i mniejszy Zoom ale na początek wystarczy a pozniej w miare potrzeb bedziesz mogl zainstalowac wiekszy obiektyw.

Moje skromne zdanie, Poniewaz robie fotki Nikonem D100 a mamy jeszcze w pracy Minolte A1 moge wyłowic pewne roznice. I na pewno jesli chodzi o ostrosc to lustrzanka bedzie miała zdecydowana przewage.

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał nimal
    jak chcesz zabic komara to nie strzelasz z armaty?
    To prawda Oprócz tego wydaje mi się, że Minolta jest bardziej novice-friendly To ma dla mnie spore znaczenie - ja sie mogę bawić w ustawienia, ale wątpię, aby się to Mamie podobało - w końcu ona też sponsoruje aparat i nie mogę myślec tyko o sobie

A propos filmów - zdaje się, że ta Minolta A200 ma jednak ograniczenie długości nagrywania. Polska strona Minolty podaje max długość jednego pliku do 15 minut. Trochę szkoda, ale z drugiej strony, kto kręci tak długo aparatem cyfrowym?

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tygrysek
    Według mnie tylko i wyłacznie lustrzanka.
    Z pewnością masz sporo racji... Generalnie wybór aparatu to cięzki orzech do zgryzienia. Dlatego podjąłem decyzję o wstrzymaniu się z kupnem do czerwca. Jak dobrze pójdzie, to do lipca skończe obecny semestr i będę mógł zająć się na poważniej tematem kupna aparatu. Zostawiam sobie najbliższe dwa miesiące na ochłonięcie i wybranie optymalnego modelu. Liczę również na lekki spadek cen.

Ciężko stwierdzić co wybiorę. Na ten moment zostanę przy Minolcie. Jak już pisałem wyżej muszę iść na kompromis pomiędzy jakościa zdjęć, a łatwością obsługi. Nie tylko ja będę korzystał z aparatu.

Domyślnie

Tak jak piszesz jest to ciezki orzech do zgryzienia - sam miałbym spore problemy kupujac nawet tylko dla siebie.

Pamietam jak dzis - bedac na wycieczce, prosilem ludzi aby mi zrobili moim aparatem fotke, no bo oprocz widokow i mojej dziewczyny przydałoby sie abym tez byl na fotkach i w momencie jak dostawali do reki cos wiekszego i lekko innego niz compakt - gupieli.
    Nie mowie juz o autofokusie to była to magia dla niektorych.
    Wiec na pewno musisz sie tez liczyc z Mamą aby było jej porecznie z robieniem fotek.

meltbanana
    Gość

Domyślnie Help!

Potrzebuję pomocy!

Zamierzam kupić cyfrówkę do zdjęć m.in. architektury, rzeźby etc.
    Aparat powinien się sprawdzać zarówno na powietrzu przy dobrym oświetleniu jak i w pomieszczeniach takich jak kościoły, gdzie światła jest niewiele. Do tego przydałby się także stabilizator obrazu, lub coś co po prostu umożliwi mi robienie zdjęć z ręki bez strat na jakośći obrazu.

Na zakup mogę przeznaczyć do 1100 PLN.
    Pozdr.!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)