Mam pytam :
Mam p³yta g³owne MSI 865PE Neo2 i procesor P 4 HT 2,8 GHZ.
Procesor ma 2800 Mhz + P³yta G³owne ma 924 = 3724 Mhz , ja utwórz OK kolor czarny,Reset powrót 2800 Mhz
POMÓC![]()
Mam pytam :
Mam p³yta g³owne MSI 865PE Neo2 i procesor P 4 HT 2,8 GHZ.
Procesor ma 2800 Mhz + P³yta G³owne ma 924 = 3724 Mhz , ja utwórz OK kolor czarny,Reset powrót 2800 Mhz
POMÓC![]()
Probowales podrecic wszystko duzo za duzo, nie dziw sie wiec ze taki by³ tego skutek, ciesz sie ze Twoja p³yta automatycznie przywraca ustawienia do standardowych bo bys jeszcze mial zabawe z resetowaniem biosu.
Jesli nie wiesz co do czego sluzy i nie masz pojecia jak podkrecac to sie za to nie bierz bo mozesz w najgorszym przypadku cos uszkodzic !
Pozdrawiam
Ja mysli brak wentylator w P³yta G³owne ?
dodatowy wentylator zgodnie 3724 Mhz dobrze czy zle ?
Temperatura to glowny problem podczas OC ale nie tylko, to ze masz taki procesor i plyte wcale nie oznacza ze uda Ci sie stabilnie podkrecic zestaw dajmy na to o 200MHz. OC to proces z³ozony - trzeba miec pojecie jak co dziala umiec odpowiednio ustawic timingi pamieci, napiecia itp itd. Dodatkowo inne podespo³y takie jak zasilacz czy pamieci sa bardzo wazne - musza byc wysokiej jakosci co i tak nie daje Ci gwarancji ze uda Ci sie to podkrecic - kazdy podzespó³ ( nawet gdy jest tego samego producenta ) podczas OC zachowuje sie inaczej - i to mozna odkryc tylko podczas d³ugich testów.
Jedno jest pewne - tego typu wynalazki jak Core Center czy inne AI OC to tylko czysty zabieg marketingowy ( w sumie dzialaja ale i tak zawsze lepiej robic wszystko recznie - wtedy ma sie jaka taka pewnosc co sie zrobi³o i w razie czego co poluzowac zeby to dzialalo )
Z drugiej strony co Cie napadlo ze chcesz za wszelka cene osiagnac te 3.8Ghz ?, nie wiem jaka masz reszte sprzetu ale CPU to nie wszystko ...
Odpowiadajac na pytanie o wentylator - jego wymiana nic Ci nie da ( no moze gdy kupisz jakis super drogi to och³odzisz tego prescotta i bedziesz mial ciszej ).
1. IMO temperatura CPU jak na stan pseudo idle jest wysoka, choæ mam takiego samego preszkota i on normalnie na boxowym ch³odzeniu ma 44C (ot taki urok grzejnika), a w³asnie IMO w stresie procek pewnie dobije do 70 albo i wiêcej a jak pamiêtam specyfikacje intela to za du¿o jak na procek (straszliwie skracasz mu ¿ycie)
2. nie rób OC od razu jednym rzutem, tylko metod± niewielkich kroków, i co pewien czas zapuszczaj jakie¶ testy (super pi, pakowanie olbrzymich plików, 3dsmark) i jak alles ok to bujaj dalej, a jak juz po któryms krêceniu okaze siê ze testy nie przechodza to powrót do ustawieñ z poprzedniego etapu i odpalenie wszystkich testów jakie masz ( i nie 5 miniuttylko taki stres trwaj±cy przynajmniej parê godzin)
|||^ Lenistwo jest drog± do ¶wiêto¶ci ^|||
|||||^^^ a blu¼nierstwo do raju ^^^|||||
|LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||
Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)