+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: uszkodzony plik cdr

Szeregowy aniablue ma szanse

Domyślnie uszkodzony plik cdr

Potrzebuje pomocy, komputer zaatakowaly mi wirusy i uszkodzily dosc powaznie plik cdr, jest to bardzo wazny dokument ktorego niestety nie zrobilam kopii zapasowej bo kto by pomyslalm ze moj szef po godzionach bedzie siedzial w necie na www.golebabki.pl i zepsuje mi kompa. plik nie chce sie ani uruchomic ani skopiowac. programy antywirusowe nie sa wstanie rozwiazac problemu poniewaz nie sa wstanie usunac wirusow ktore zagniezdzily sie w plikach systemowych windows. moze ktos wie jak zregenerowac taki plik, moze macie jakies oprogramowania lub jakis trkiki komputerowe znacie ktore uratuja mnie przed utrata danych a moze nawet pracy.

Gorzala
    Gość

Domyślnie

Hmm... rozumiem, ze cdr to plik Corela, tak?
    Moze warto sprobowac skopiowac go z wiersza polecen i otworzyc na innym komputerze?

Natomiast na zawirusowany system nie ma nic lepszego jak jego ponowna instalacja

Pozdrawiam.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

wirus w pliku corela... hm, pewnie po pliku bo raczej zostal nadpisany
    ale srob jak radzi Gorzala - moze nie plik jest uszkodzony tylko Corel i nie moze go otworzyc

Domyślnie

problem w tym ze on sie nie otwiera na innym komputerze nie da sie go nawet skopiowac, a proba usuniecia wirusow z danego dysku zakonczyla sie fiaskiem.

Gorzala
    Gość

Domyślnie

Jak sie nie da skopiowac, to jak zostal przeniesiony do innego komputera?

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

1. użyj adobe illustratora najwyższej numerkowo dostepnej wersji do otwarcia tego pliku
    2. użyj jego kopii zapasowej ( chyba tego nie wyłaczyłes?) którą z automatu robi corel
    3. sprawdź moze któraś z przegladarek graficznych sobie z tym poradzi
    a tak BTW ten corel otwiera inne cdrki?
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Domyślnie

podlaczylam dysk z danym plikiem jako podrzedny i stad sie wziol na innym kompie...udalo mi sie usunac wirusy i juz teraz plik da siekopiowac i nagrywac ale nie otwiera sie niestety... sprobuje w tym adobe ale jestem juz pesymistka co do tego... mimo to dzieki za pomoc

ps.wylaczam zawsze atomatyczna kopie zapasowa, bo zabiera to mi za duzo miejsca i przerywa ciagle prace, a przy duzym rozmiarowo pliku dlugo to sie zapisuje...

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

ja zawsze zapisuje plik po każdej ważnej i czasochłonnej lub zakończonej sukcesem operacji pod nową nazwą a po ukończeniu projektu wszystkie pliki pomocnicze z wszystkich użytych aplikacji zapisuje na płytkach do archiwum wraz z plikiem finalnym zgodnie z zasadą że lepiej skopiowac za dużo niż zbyt mało ( płyty sa tanie ) ale to tak na przyszłość rada
    jutro jak w tyrce bedę sprawdzę co z tego co mam otwiera jeszcze nadpisanego/uszkodzonego cdra
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Domyślnie

wylaczac kopie zapasowa w corelu nieliczac archiwum na cd, kopii zapasowych z automatu i synchronizacji plikow na dwoch kompach to dodatkowo pracuje na jednej kopii, a po zakonczeniu przed zamiana na curvy (uwielbiam ta nazwe ) zapisuje jako wersja do druku (z przyczyn chyba oczywistych)
    no dobra a w temacie:
    czy w pliku zachowala sie miniaturka i corel przy probie otwierania rozpoznaje go jako wlasny plik czy odrazu wyzuca ze nieznany rodzaj pliku?
    czy naglowek pliku (pierwsze kilka znakow, najczesciej 3, dla coreldraw jest to RIFF) pozostal bez zmian?
    jesli na oba pytania odpowidz brzmi NIE to niestety nie widze szns odzyskania pliku, gdyz zostal w calosci nadpisany plikiem wirusa

Domyślnie

na oba pytania odpoweidz brzmi tak, plik jest wciaz crdem, przy probie otwarcia go w corel widac nawet podglad, otwiera sie do 74 procent i wypisuje ze blad przy odczycie. naglowek tez bez zmian pozostal. czy to znaczy ze jest jeszcze jakis sposob na uratowanie tego pliku...?

Domyślnie

szanse jakies sa:
    sprubuj zaimportowac plik do dokumentu zamiast otwietania - moze da rade zaimportowac czesc...
    sprobuj otworzyc/zaimportowac innym programem obslugujacaym standard corela - np Illustratowem, Freehandem...
    niektore przegladarki grafik potrafia zrenderowac do wyswietlenia pierwsza strone dokumnetu wektorowego - sprobuj kliku typu acdsee, irfanview... marna szansa, nie wiem dokladnie ktore progsy (poszukaj w googlach - coreldraw preview czy podobnie), ale moze...
    no i przepusc scandyska najpierw - moze kwestia walnietego klasta... choc jesli kopiowales i nadal to samo...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)