+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 28

Temat: Linux ........???

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Zastanawia mnie ilu forumowiczów korzysta z dobrodziejstwa systemu Linux .. jakie posidaja dystrybucje .. co sadza o tym systemie .. czy mieli juz z tym systemem do czynienie.
    Bo prawda jest taka że linux z roku na rok staje sie coraz popularnijszy ... a tym samym prościejszy w uzyciu ....Jesto to również niezła alternarywa dla systemu windows ....

γεια σου woitas zero jak zero Avatar woitas

Domyślnie

linux mandrake, a to z tego powodu, że dopiero startuję z tym systemem.
    największą bolączką dla mnie jest instalacja sprzętu.
    no ale od czego jest net...

Domyślnie

aha i jeszcze jedno ... kazdy linuxsowiec zadaje zawsze te pytanie .... KDE czy GNome a moze jeszcze cos inengo (Icewm .....)

Szeregowy Pedros zero jak zero Avatar Pedros

Domyślnie

Cytat Napisał komputerek
    aha i jeszcze jedno ... kazdy linuxsowiec zadaje zawsze te pytanie .... KDE czy GNome a moze jeszcze cos inengo (Icewm .....)
    ... konsola?

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Wydaje mi sie KDE wyszlo lekko do przodu.
    Ja uzywam na wydziale tylko PLD.
    W domu uzywam glownie WinXP, ale przygotowywuje juz sobie srodowisko do pracy w Mandrake (kadu, skrzynki itp..)

Laser
    Gość

Domyślnie

Ile wejsc jest z danego systemu czy przegladarki powiedza Wam STATYSTYKI

Ja od siebie powiem ze moja przygoda z Linuxem trwała moze dwa tygodnie góra miesiac - za duzo przyzwyczajen z MS

Ale raz na jakis czas odpalam sobie Knoppixa z CD

Pozdro

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

nasze statystyki troche oszukuja nie rozpoznaja mozilli

inna sprawa - czy ktos z was potrafilby zrobic liste programow codziennego uzytku - najwazniejszy jest manager plikow - ktore dzialaja pod linem? jaksi prosty edytor grafy [no na tyle prosty zeby dzialaly optymalizacje do png], paker [nie lha - tylko ludzki jakis, zeby inni tez mogli to otworzyc] = genralnie jak zrobic z lina system w ktorym dziala wszystko-tylko-nie-gry?
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Szeregowy Smartek zero jak zero Avatar Smartek

Domyślnie

Linux jest cool, ale z powodu braku miejsca na dysku twardym nie moge go miec.. ale juz niedlugo, niedlugo
    Polecam stronke www.linuxroot.tk - to nie spam, to reklama
    pozdro

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Ja od dość dawna, i wiele razy - bardzo wiele razy zabierałem się do rozpoczęcia pracy z linuxem. Zawsze na pierwszy ogień szedł RH. Wszystko mi praktycznie pasowalo, tylko czasem miałem problemy z niektórymi bzdetami. Potem przyszła kolej na gry, wine dawał sobie radę wyśmienicie w weilu wypadkach, czyli i tutaj mi pasowało - niestety większość programów do testówpłyt powstała właśnie dla Win32... No i tak oto jestem na WinXP

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat

inna sprawa - czy ktos z was potrafilby zrobic liste programow codziennego uzytku - najwazniejszy jest manager plikow - ktore dzialaja pod linem? jaksi prosty edytor grafy [no na tyle prosty zeby dzialaly optymalizacje do png], paker [nie lha - tylko ludzki jakis, zeby inni tez mogli to otworzyc] = genralnie jak zrobic z lina system w ktorym dziala wszystko-tylko-nie-gry?

Czyli :
    Linux ..
    Jeżeli chodzo programy codzienego uztku w wersji dla linuxsa to zobaczcie sobie tu :

http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-l...en/table.shtml
    A tak pozatym to windowsowske programy tez chodza min . IE 6.0 . Photoshop , MS office XP ,Quick TIme , WMP i wile innych
    SA do tego fajne progsy min cros over ale i tez wine i winex czyli wien z Directx
    a tak pozatym to jako nowy serwis to zajol bnym sie na waszym miejscu nagrywanie na linuxsie bo robicie blad jak kazdy mylac kompa z windowsem a w tym przypadku cdrw z tylko i wylacznie windowsem , na linuxsie te sa progsy do nagrywana , badzcie orginalni i zajmijcie sie nagrywanie z punktu widzenia linuxsa! - nie zaszkodzi a pomoc moze
    A wogule to linux i tak jest ladniejszy niz win xp ...... 100% zmiany wygladu itd...nic tylko instalowac ... zawsze mozna miec win xp i linuxsa na jednym kompie w jednym hdd

Domyślnie

A co to przegladarki to w linuxsie wiekszosc bazuje na moziili a mozila to przecierz Netscape

Szeregowy misz_masz zero jak zero Avatar misz_masz

Domyślnie

Ja tam wolę Operkę. Pod winem działa nieźle ale dopiero pod linuksem rozwija swoje skrzydła i niestety Mozilla jej nie dorata do pięt. Co do menagera plików to jest Krusader, wypisz wymaluj Total Commander, do grafiki GIMP choc może nie jest najprostszy, a co do pakera to choćby ARK. No i to wsio na KDE bo GNOME jakoś do mnie nie przemawia. Dystrybucja to Mandarynka 9.2. A gram w wolnym czasie tylko w jedną grę -Enemy Terrotory.

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat

manager plików-krusader,edytor grafy-XnView
    paker-winrar dla linuxa
    ...i wiele wiele innych np.gadugadu-kadu,open office...

jeśli system ma slużyć do wszystkiego oprócz gier to linux napewno się nadaje.

rycho

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

No właśnie doszliśmy do największego problemu, w jaki magiczny sposób uruchomić jedną jedyną grę... na linie... Delta Force Black Hawk Dawn, jak tylko ktoś mi powie jak - to stawiam M9.2 jako podstawowy system operacyjny.

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Cytat Napisał misz_masz
    ... A gram w wolnym czasie tylko w jedną grę -Enemy Terrotory.
    Javohl!

Co do tych programow to Gimp jest niezly, a jak ktos potrzebuje menagera plikow to uruchamiamy konsole i wpisujemy mc

Kadu jest fajne ale IMO ma pewne niedociagniecia w stosunku do gadu (wydaje mi sie ze historia jest troche dziwnie zrobiona)

Domyślnie

A moze ktos wie czy da sie odpalic na linuchu medalca AA?
    pozdro

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

AA tak jak wszystkie giery na opengl powinny pojsc bez najmniejszego problemu - tak samo warcraft 3 odpalony w trybie ogl zasuwa az milo

ja mam nadzieje ze pod tym wine to ruszy mi tlen

xnview to niestety 1000 razy za slaby program na moje potrzeby - ale jesli mowicie ze dziala photoshop to moze moje psp ruszy...
    dotyczy to tez bsplayera
    gimp nie jest zaawansowany - psp do piet nie dorasta, ale jest strasznie skomplikownay w obsludze - autor[zy] nie przylozyli sie do logicznosci interfejsu
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

γεια σου woitas zero jak zero Avatar woitas

Domyślnie

mam grafę ati.
    podobno w auroxie nie trzeba rekompilować jądra (tak jak w mandrake 9.2), żeby cieszyć się dobrodziejstwem akceleracji po zainstalowaniu driverów do w/w grafy.

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    AA tak jak wszystkie giery na opengl powinny pojsc bez najmniejszego problemu - tak samo warcraft 3 odpalony w trybie ogl zasuwa az milo

ja mam nadzieje ze pod tym wine to ruszy mi tlen

xnview to niestety 1000 razy za slaby program na moje potrzeby - ale jesli mowicie ze dziala photoshop to moze moje psp ruszy...
    dotyczy to tez bsplayera
    gimp nie jest zaawansowany - psp do piet nie dorasta, ale jest strasznie skomplikownay w obsludze - autor[zy] nie przylozyli sie do logicznosci interfejsu

Tlen pojdyie ale gdac sie nie da .... y tzm ye dl linuksa komuniokatorow jest od groma yamisat tlena jest tleenx2 i nowa wersja tlennx3 ktorz tey w win32 dyila , mamz tey gnu gadu 2, gaim, kadu itp

na stronie wine pisye co rusyz a co nie i ta lista nie jest mala poyatm podalem wzyej link do programow linuksowzch to sobie yobacycie ile tego tam jest

Domyślnie

komputerek, moze zmienisz sobie jezyk klawiatury zzzzz yyyyyyy zzzzzzzzzz yyyyyyyyy lol
    pozdro

Szeregowy Jacoob zero jak zero Avatar Jacoob

Domyślnie

mandreake 9,2 ale dopuki nie rusze z netem pod linuchem to chyba nigdy nie zaczne używać go na codzień
    Pozdrawiam Jacoob

Domyślnie

Nie, na 100% pod mandrake 9.2 wszytskie opcje i konfiguracje dzialaja widac musisz miec cos egzotycznego ale na 100% net powinien ci chodzic tyle ze trzeba sie z tym pobawic mandrake to nowy system ma chyba pół roku

Szeregowy MaciejT zero jak zero Avatar MaciejT

Domyślnie

Z odzysq danych:

Koolo: a tak samo tylko że Aurox Live
    Inetrnet działa super, GNU Gadu2 (obsługuje też Tlen), OpenOffice.pl
    Wszystko działa od razu bez najmniejszej potrzeby jakiejkolwiek konfiguracji. Szkoda tylko, że moja płyta główna obsługuje max. 512 Mb RAM. Polecam

SidTheRat: u mnie pod auroxem nie dziala net zasluga nowej plyty glownej na nf2ultra i integry sieciowki [albo firewall na routerze nie puszcza - ale nie wierze ze cos mi zmienilo MACa karty sieciowej - i to tak ze po resecie znow jest ok]

wiec jak narazie aurox czeka na lepsze czasy - pozatym troche mnie on irytuje

Koolo: Ja mam wszystko stare jak cholera celek 1Ghz i płyta GIGABYTE na intelu 815EP ale za to Aurox wszystko rozpoznaje bez najmniejszych problemów. To jedyna zaleta przestarzałego sprzętu.

Komputerek: Jeszcze oprocz auroxsa .. bo tu chodzi jedynie o nowe wersje ktore beda rozpoznawac sprezt jest jeszcze Mandrake Move , Knopix ... moze by to sprobowac ale zawsze z najnowszymi cyferkami wersji ....[/b]

Szeregowy Jacoob zero jak zero Avatar Jacoob

Domyślnie

Cytat Napisał komputerek
    Nie, na 100% pod mandrake 9.2 wszytskie opcje i konfiguracje dzialaja widac musisz miec cos egzotycznego ale na 100% net powinien ci chodzic tyle ze trzeba sie z tym pobawic mandrake to nowy system ma chyba pół roku
    pewnie że egzotyczne -- chello przez modem zewnętrzny podłączony przez usb, modem-sterowniki tylko pod winde(patrzyłem na stronie producenta modemu) mam nadzieje że nowsza wersja rozwiąże mój problem(już leży i czeka na zainstalowanie)
    Pozdrawiam Jacoob

Domyślnie

Tak , ale moze linux ma swoje stery ..i nie potrzebuje nic z zew..

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)