+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Problem z usunięciem linuksa.

Szeregowy jasut zero jak zero

Unhappy Problem z usunięciem linuksa.

Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
    1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych?
    2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

Nie powinno być żadnych problemów.
    Windows skutecznie zniszczy wszystko co nie należy do niego.

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Nooooooooooooooooooooooooo w końcu

Człowieku nie usuwaj tego To będzie najgorszy błąd jak juz chcesz miec okienka to zainstaluj obok ...

Tyle chce powiedzieć .. wskazówek nie podam bo wole żeby ta kopia przetrwała .. nie ruszem palcem w celu zabicia pingwina

Domyślnie

Cytat Napisał jasut
    Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
    1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych?
    2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Skoro nikt nie pisze to ja coś napisze ale pewnie problem został już rozwiązany bo to i tak zaden problem pozbyc sie tego problemu

Partycje linuksowe dzis usuniesz wszytskim chodzby instalatorem windows tworzac nowe

Nie ma czegos takiego jak bootsector linuksa .. linux instaluje sie tam gdzie chcesz czyli albo na MBR ( pierwszy sektor dysku) i tam instaluje Lilo ( Linux loder ) badz na paoczatku kazdej partycji wtedy na hdaX .. Windows natomiats posiada ( o dziwo ) swoj loader nazywa sie on NT loader i on sam instaluje sie zawsze na MBR czyli instalujac windows na dysk gdzie jest juz linux tworzysz sobie opartycje od nowa a mbr sie nadpisze mozesz tez usnac zawartosc MBR w dosie .. poleceniem

Fdisk /MBR

Jeżeli ten ktos zdecyduje sie na istnienie win i lina robisz tak samo jak wyzej czyli instalujesz sobie wina a pozniej lina .. mozna odwrotnie wtedy instalujesz wina na partcje która sobie stworzysz badz w linuksie wydzielisz z wolengo miejsca ( zalezy jak sa partycje zrobione czy 1 czy na /home /var itd sa odzielne ) pozniej trzeba przeladowac lilo ... w ktorym nie bedzie jeszcze windowsa dopiero teraz w lilo robi sie dopis do windowsa choc to bardzo ogólnie powiedziane wszytsko zalezy od partycji ..

Ja bym radził pozostawić swiat open source na hdd ... taka okazja .. miec juz odrazu w laptopie i pewnie wszytsko działa ...

tyle .. wiec podsumowujac .. nie mysl duzo tylko wlóz windows do cd i instaluj a wszytsko zespuje ... nawet partycje linuksowe

Moje pytanie ..

Jaka to dystrybucja

HERFLIG:) najdmen ma szanse Avatar najdmen

Lightbulb zgadzam sie z komputerkiem:)

komenda MBR w fdisku powinna wszystko załatwić tak będzie najszybciej, jeżeli to nie pomoże to postaw windę na innej partycji i pobaw się narzędziem typu Partition Manager, ALE PROPONUJE ZOSTAWIĆ TEGO LINA, W KOŃCU JEST FAJOWSKO ORYGINALNIE ZAINSTALOWANY 100% DZIAŁANIA.
    IONIC.pl - Twój partner w e-biznesie...
    Konta www, serwery dedykowane, vps kolokacja i usługi datacenter.

Domyślnie

Cytat Napisał komputerek
    Skoro nikt nie pisze to ja coś napisze ale pewnie problem został już rozwiązany bo to i tak zaden problem pozbyc sie tego problemu

Partycje linuksowe dzis usuniesz wszytskim chodzby instalatorem windows tworzac nowe

Nie ma czegos takiego jak bootsector linuksa .. linux instaluje sie tam gdzie chcesz czyli albo na MBR ( pierwszy sektor dysku) i tam instaluje Lilo ( Linux loder ) badz na paoczatku kazdej partycji wtedy na hdaX .. Windows natomiats posiada ( o dziwo ) swoj loader nazywa sie on NT loader i on sam instaluje sie zawsze na MBR czyli instalujac windows na dysk gdzie jest juz linux tworzysz sobie opartycje od nowa a mbr sie nadpisze mozesz tez usnac zawartosc MBR w dosie .. poleceniem

Fdisk /MBR

Jeżeli ten ktos zdecyduje sie na istnienie win i lina robisz tak samo jak wyzej czyli instalujesz sobie wina a pozniej lina .. mozna odwrotnie wtedy instalujesz wina na partcje która sobie stworzysz badz w linuksie wydzielisz z wolengo miejsca ( zalezy jak sa partycje zrobione czy 1 czy na /home /var itd sa odzielne ) pozniej trzeba przeladowac lilo ... w ktorym nie bedzie jeszcze windowsa dopiero teraz w lilo robi sie dopis do windowsa choc to bardzo ogólnie powiedziane wszytsko zalezy od partycji ..

Ja bym radził pozostawić swiat open source na hdd ... taka okazja .. miec juz odrazu w laptopie i pewnie wszytsko działa ...

tyle .. wiec podsumowujac .. nie mysl duzo tylko wlóz windows do cd i instaluj a wszytsko zespuje ... nawet partycje linuksowe

Moje pytanie ..

Jaka to dystrybucja
    Instalka Windowsa niestety nie rozwiązuje problemu. Przy pomocy fdisk-a DOS sformatowałem partycje FAT-em 32, zapodałem mu instalkę WindyXP, początek przebiega normalnie , instalator ładuje pliki i po chwili pokazuje komunikat
    STOP:c0000221 Unknown Hard Error
    \SystemRoot\System32\ntdll.dll

Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa.

Nie wiem co to za dystrybucja, gdyż jest już wspomnieniem po formacie. To nie mój laptop więc nie ja decyduję o systemie w nim zainstalowanym.

fdisk/mbr już testowałem, ale problem jest nadal nie rozwiązany. Ciekawym jest to, że instalacja win98 też kończy się czarnym ekranem.
    Ostatnio edytowane przez jasut ; 28.Aug.2005 o 22:30

Domyślnie

Cytat Napisał jasut
    Instalka Windowsa niestety nie rozwiązuje problemu. Przy pomocy fdisk-a DOS sformatowałem partycje FAT-em 32, zapodałem mu instalkę WindyXP, początek przebiega normalnie , instalator ładuje pliki i po chwili pokazuje komunikat
    STOP:c0000221 Unknown Hard Error
    \SystemRoot\System32\ntdll.dll

Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa.

Nie wiem co to za dystrybucja, gdyż jest już wspomnieniem po formacie. To nie mój laptop więc nie ja decyduję o systemie w nim zainstalowanym.

fdisk/mbr już testowałem, ale problem jest nadal nie rozwiązany. Ciekawym jest to, że instalacja win98 też kończy się czarnym ekranem.

SystemRoot to nie zadna pozostałoś linuksa ...windows nie rozumie co to Root tutaj problem lezy po stronie NTloadera widac zainstalował się ale nei wiem z jakiej partycji ( badz numeru partycji ) ładować okienka stad problem pliku "ntdll.dll" bo ona albo laduje windowsa badz jest to plik loadera

z WIn 98 niema co probowac za stary .........

nie baw sie w dosa .. dos i tak błednie sformatuje dysk jezeli jest wiekszy niz 80 gb z tego co wiem fdisk tez ma ograniczenia -jakos tak

Uruchom instalke XP tam w liscie partycji były pewnie " partycje nieokreslone dla win " czyli te ext3 ...

wiec nawet jezlei strworzyles partcyjce w dosie .. zrob je jeszcze raz win xp instalatorze tam tez sie usuwa .. potem restet i dopiero stworzysz nowe przecierz obojetnie iel bedzie to usniesz ....

i zrob reinstal MBR i tak bedzienadpisane prez ntladera

Mozna etz wyedytowac plik w partcji aktywnej windowsa o nazwei boot.ini i tam zminie sie numer partycji na ktorej jest windows czyli aktywan partcyje bo tak dzila winows ntlader laduje system z aktywnej partycjina ktorej zawsze sa config.sys itd

edytowac ..mozna tylko hmm przydalby sie linux live cd bo inaczej to nie wiem jak to wyedytowac

---zawartosc pliku boot.ini
    [boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)<- nr. partycji z win \WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Skoro to jest laptop to moze problem tkwi w tym ze w nich bios jest w pierwszym sektorze i to moze robic chaos

najlpiej by bylo jakbys podal mape partycjina tym hdd

ale teraz radze zrobic partycje w instlatorze win xp

PS. W koncu i na tym forum pojawila sie nutka linuksa ....

Domyślnie

Jeszcze jedno ...

Piszesz , ze to dzieje sie podczas instaalcji win xp .. ten błąd z tego co zrozumialem ... terazy czy po partycji czy przed partycjonowaniem ... moze to byc wina zle sformatowanych partycji bo robiles je w dos ...w takim razie najlepiej by bylo usunąc wszytsko co jest na dysku (partycje)

tylko fdisk tak jak mowie ma ogarniczenia do 80 gb chyba

wiec labo Partition magic albo .. przydal by sie linux w nim usunelo by sie partycje bez instalacji w instalatorze

ja mysle ze tutaj o to chodzi ze winda kopiuje na dysk wazne pliki potrzbne do instaalcji apozniej sie wysypuje bo partcyje sa bledne -moze zle naliczane

Domyślnie

Cytat Napisał komputerek
    Jeszcze jedno ...
    ja mysle ze tutaj o to chodzi ze winda kopiuje na dysk wazne pliki potrzbne do instaalcji apozniej sie wysypuje bo partcyje sa bledne -moze zle naliczane
    nie baw się dosem, xp i tak nie jest w 100% do tego przystosowany, a te partycje po przerobieniu przez ciebie są jakie? faty czy ntfsy?

Domyślnie

Cytat Napisał najdmen
    nie baw się dosem, xp i tak nie jest w 100% do tego przystosowany, a te partycje po przerobieniu przez ciebie są jakie? faty czy ntfsy?
    Przerobił na fat32, ale obecnie wchodzę do fdiska i pokazuje, że na dysku są 2 partycje, podstawowa i rozszerzona, w rozszerzonej jest dysk logiczny, który nie da się usunąć bo dysku logicznego nie na (dokładnie tak brzmią komendy dos). Poza tym partycja podstawowa zajmuje 75% dysku a rozszerzona 84%. Pewnie padła tablica partycji a ja nie mam pojęcia jak ją naprawić.

Gdybym oddał komuś ten laptop do zrobienia (gdzieś do firmy) ile by kosztowała instalacja tej windy?

Arrow

no stary, robiłeś tak jak ci napisaliśmy instalacja windy będzie kosztować od 30-50 plnów (niepotrzebny wydatek), TO JEST NAPEWNO DO ZROBIENIA.jasut musisz się skupić, ten laptop ma stację dyskietek? jak ma to wrzuć w googlach ranish partition manager, naucz się go obsługiwać, wsadź go na fdd i po kłopocie. CZYTAĆ, CZYTAĆ, CZYTAĆ

Domyślnie

Cytat Napisał najdmen
    no stary, robiłeś tak jak ci napisaliśmy instalacja windy będzie kosztować od 30-50 pln&#243;w (niepotrzebny wydatek), TO JEST NAPEWNO DO ZROBIENIA.jasut musisz się skupić, ten laptop ma stację dyskietek? jak ma to wrzuć w googlach ranish partition manager, naucz się go obsługiwać, wsadź go na fdd i po kłopocie. CZYTAĆ, CZYTAĆ, CZYTAĆ
    Niestety nie ma stacji dyskietek.
    Cytat Napisał komputerek
    Uruchom instalke XP tam w liscie partycji były pewnie " partycje nieokreslone dla win " czyli te ext3 ...

wiec nawet jezlei strworzyles partcyjce w dosie .. zrob je jeszcze raz win xp instalatorze tam tez sie usuwa .. potem restet i dopiero stworzysz nowe przecierz obojetnie iel bedzie to usniesz ....
    Instalka winXP nie dochodzi do listy partycji, błąd pojawia się wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez jasut ; 29.Aug.2005 o 18:11

Arrow

heh, no wiec nie może wgrac plik&#243;w...
    a mbr jest wywalony tzn czy lilo sięuruchamia jest jeszcze jedno wyjście odpal bootowalną najlepiej oryginalną płytę z windą 98se i odpal fdiska, zr&#243;b co trzeba od nowa, tylko dokładnie. wywal wszystko.
    Ostatnio edytowane przez najdmen ; 29.Aug.2005 o 21:44

Domyślnie

Hmm , moze w fdisk usuna najpierw rozszerzona a pozniej logiczna ci usunie ... pozatym tutaj nie bylo by problemu jezlei milabys jakas dystrybucje linuksa bootwalna z plyty w tedy w niej byc usuna prtycje i zrobic sobie jedna na FAT 32 ...

niema co serwisowac bo zaplacisz za nic .. ktos kliknie 2 razy a ty za to dasz 50 zl ..
    Ubuntu 7.04

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)