+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: CD-ROM Lite-On x52

Szeregowy Proton zero jak zero

Domyślnie

Mam pytanie do posiadaczy lub osób które coś wiedzą na temat CD-ROM'u Lite-On x52.
    Mam zamiar kupić wspomniany CD-ROM (ze względów finansowych), jednakże nigdzie nie znalazłem żadnego testu z jego udziałem.
    Chciałbym poznać opinie, jak napęd radzi sobie z odczytem płyt, czy jest głośny, awaryjny i czy radzi sobie zabezpieczeniami.
    Ewentualnie, może lepiej wybrać coś innego i co Chociaż w tej cenie jest tylko Lite-On i LG.
    Za wszelkie rady i wskazówki wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Tak, jest głony, jest to zdecydowanie jeden z najgłośniejszych napędów tego typu na rynku. Ale ma jeden ogromny plus, mianowicie długość, jest jednym z najkrótszych napędów na rynku, co w przypadku wielu płyt głównych czy obudów - jest nieuniknione - bo innych sprzęt może się nie zmieścić.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

CDrom to raczej tylko do czytania normalnych plytek, sluchania muzy czy gierek. Glosnosc raczej na wysokim (ale do wytrzymania) poziomie, w koncu to 52x a w tej cenie zadnych wyciszajacych bajerow nie ma. Co tu duzo mowic - tyle jest wart ile kosztuje.
    O kopiowaniu zabezpieczonych plyt raczej zapomnij, teraz to sie robi obrazy nagrywarkami, ale zwykle plytki w locie chyba szybciej zrobi niz cdrom LG. Gdybym sam mial wybierac, to jednak wolalbym tego litka nic LG, a cena raczej nie kaze sie wielce rozczulac nad czytnikiem - teraz chyba 80-90zl? Rozumiem ze roznica rzedu 50zl doplaty do dvd nie wchodzi w rachube? Heh dolozenie dalszych 30zl to juz masz nagrywarke cdrw...

A testy - chyba aktualnych nie ma, bo malo kto teraz kupuje cdrom wiec i testow nie chce sie robic.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy szeregowy Adixo zero jak zero Avatar Adixo

Domyślnie

Cdrom to przeżytek - nie lepiej dołożyć szufelkę drobnych i kupić DVD np. Litka również jest krótki, no chyba że każda złotówka na wagę złota
    Co do głośności to chyba wszystkie cedeki x 52 są głośne

Domyślnie

Przede wszystkim, dzięki za wszelkie wskazówki.
    Nie interesuje mnie długość napędu (choć wskazówka wielce cenna dla większości), bo niedawno stałem się wreszcie szczęśliwym posiadaczem dobrej obudowy, dobrze zaprojektowanej (na marginesie ModeCom ProStation - polecam wszystkim).
    Wiem, że obecnie CD-ROM, to przeżytek.... ale na to tylko chyba mnie stać obecnie Miałem do niedawna DVD-ROM LG x12, ale skończył żywot po niecałych 3 latach. Natomiast szkoda mi nadmiernie eksploatować nagrywarkę (nieśmiertelny TEACx16) do ripowania płyt audio do MP3, dlatego zainteresowałem się jakimś tanim napędem.
    U mnie akurat CD-ROM Lite-On kosztuje 70zł, a DVD-ROM niestety już prawie dwa razy więcej Zresztą, nawet posiadając napęd DVD nie wykorzystywałem go prawie w ogóle do oglądania filmów DVD.
    W CD-ROM'ie zależy mi przede wszystkim na szybkim i bezproblemowym czytaniu zabezpieczonych płyt audio (ostatnio prawie wszystkie są zabezpieczone jakimś paskudztwem, z którym nagrywarka strasznie się męczy wydobywając z siebie zgrzyty)

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

I tutaj właśnie jest kruczke, nagrywarki w większości przypadków mają znaczną przewagę nad standardowymi CD-ROMami pod względem czasu odczytu zabezpieczonych płyt.

Domyślnie

No właśnie nie do końca chyba nagrywarki sobie dobrze radzą z zabezpieczonymi płytkami, bo DVD (który skończył żywot) znacznie lepiej sobie radził z zabezpieczonymi płytami, niż posiadana przeze mnie nagrywarka TEAC x16

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)