+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Czy to wina dysku ?

Starszy szeregowy Adixo zero jak zero Avatar Adixo

Domyślnie

Otóż nie mogę odpalić kompa
    mianowicie aby uruchomić kompa muszę kilka razy włączyć go i wyłączyć aż za którymś razem odpala, w czasie startu dysk nie daje znaku życia tylko mrygają diody od dvd i cdrw
    jak już się odpali to nawet po wyłączeniu go i ponownym włączeniu jest dobrze.
    A następnego dnia to samo
    podejrzewam że to chyba wina dysku
    Może ktoś z was spotkał się z czymś takim ? co jest przyczyną ?

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Adixo
    jak już się odpali to nawet po wyłączeniu go i ponownym włączeniu jest dobrze.
    A następnego dnia to samo
    ?
    Nasuwa mi to na myśl rozładowaną baterię... Sprawdź ją.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Weź przywróć ustawienai fabryczne biosu płyty głównej za pomocą Clear CMOS. Wiesz jak to się robi?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

RiT2
    Gość

Domyślnie

Jezeli masz procek AMD to moze go ostatnio podkrecales? Zmien ustawienia na deflautowe jak radzi Seba.

Domyślnie

Płytam ma 9 miesięcy i raczej bateria odpada

co do biosu to ostatniu zmieniałem go na wersje niższą bo miałem problem z zamykaniem XP zamykał się około 5 minut i myślałem że to wina nowego biosu i poprawionego sterownika do SATA ale to nie to i powróciłem do najnowszego a XP przeinstalowałem od nowa i OK.
    takie cyrki zaczeły mi się robić po wgraniu najnowszych łatek od Microszitu
    jeszcze raz spróbuje na nowym biosie zrobić clear cmos zworką na płycie i ustawić bios od nowa ale wątpie aby to było to ale warto sprawdzić to tylko parę minut

Athlona nie podkręcałem mam Bartona 2500 i nie ma takiej konieczności

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Ostatnio siedziałem troche w temacie zasilaczy i zasilania PC - i w jednym z testow zasilaczy była wzmianka o takim samym przypadku.
    Po przyłaczeniu testowanego zestawu do zasilacza ten wogóle nie chciał sie uruchomic - dopiero odlaczenie dwóch czy jednego dysku z 3 które były podłaczone pomogło - komp sie uruchomił.

Co ciekawe - po rozgrzaniu sie redaktor postanowił ponownie podłaczyc hdd - co ciekawe na ciepłym zasilaczu komputer sie uruchomił normalnie.

Nie podałeś jaka masz konfiguracje, ale jesli masz jakis "nieciekawy zasilacz" / codegen, itp itd / to mysle ze warto sprawdzic inny - najlepiej juz sprawdzony markowy zasilacz - okazuje się ze wiele dziwnych problemów z komputerami mozna rozwiazac przez wstawienie zasilacza - podzespołu który wg mnie jest najwazniejszym elementem w kompie a tak wielu ludzi traktuje go po macoszemu

Jesli nie masz możliwości skołowania zasilacza do testów - podepnij tylko najbardziej wymagane podzespoły - oganicz sie do minumum / mobo, hdd, cpu, ram, grafika poodłaczaj zbedne napedy i wyjmij karty pci.

Możliwe ze w tym tkwi przyczyna.

co do rozładowanej baterii - IMHO to nie ma nic do rzeczy - w koncu ona podtrzymuje ustawienia, przy braku podtrzymywania bios po odłaczeniu zasilania sie zresetuje do ustawien domyslych co nie powinno miec wpływu na start PC - komp sie powinien uruchomic z domyslnymi lub ustawieniami biosu oraz skasowanym zegarem datą itp. / ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby i ja sprawdzic

Pozdrawiam

Domyślnie

Mój config to:
    ABIT NF7S-V2
    Athlon barton 2500 bez podkręcania
    2 x 256 ddr 333 kingston
    DVD i CDRW 52327S liteon
    HDD 120 MB SEAGATE SATA
    GF 4 TI 4200
    Karta TV winfast 2000 expert
    no i zasilacz który 3 miesiące temu zmieniłem na 350 W (wcześniej 300 W)niestety codegen
    może faktycznie czas zmienić go na markowy - co polecacie i ile oriętacyjnie kosztuje

Laser
    Gość

Domyślnie

Ogólnie najlepiej cena jakosc jest kupic Chiefteca 360W kosztuje ok 200pln i jest naprawde godny polecenia - zabezpieczenia działaja znakomicie, sam miałem sie okazje o tym przekonac gdy w lato sie przegrzał i wyłaczył a po wlaczeniu napiecie 12V skakało 9 - 12V - na szczescie a nie 12 - 15
    Drugi test jaki miałem okazje przeprowadzic / moja głupota ale cóz na szczescie chieftec ja wybacza / podłączalem wentylatory na chodzacym kompie i jeden z kabelków zasilajacych 12V uciekł mi i zwarł sie z buda - zasilacz wyłaczył kompa - i nic sie na szczescie nie stało

Aktualnie mojego potwora utrzymuje Chieftec / Sirtec 420W Dual Fan / w poniedziałek jeszcze mu sie po tyłku dostanie bo dochodzi kolejny pradozerca /

Jesli masz o 100pln za ciezko w kieszeni to Ci go szczerze polecam - w sieci znajdziesz liczne recenzje zarówno 360 jak i 420

Sklep Chiefteca - http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67

Testy:

http://www.sirius.pl/art.php?id=142&...st&aid=110
    http://www.sirius.pl/art.php?id=113&...est&aid=84

http://www.tomshardware.pl/howto/20040122/index.html - w tym tescie sa to zasilacze High Power HPC-360-302 DF oraz High Power HPC-420-302 DF firmy Sirtec / Sirtec Chieftec to jedno i to samo tylko pudełka i naklejki inne

http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/index.html

Jesli chcesz wiecej to googlarka Twoim przyjacielem
    -------------
    Pozdrawiam

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    co do rozładowanej baterii - IMHO to nie ma nic do rzeczy - w koncu ona podtrzymuje ustawienia, przy braku podtrzymywania bios po odłaczeniu zasilania sie zresetuje do ustawien domyslych co nie powinno miec wpływu na start PC - komp sie powinien uruchomic z domyslnymi lub ustawieniami biosu oraz skasowanym zegarem datą itp. / ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby i ja sprawdzic

Pozdrawiam
    No właśnie kiedyś byłem świadkiem różnych cyrków (podobnych do wyżej omawianych) i była to wina baterii. Na przykład u mnie, kiedy wysiadła, pojawiał się komunikat CMOS checksum error. U kolegów wychodziły jeszcze inne kwiatki.

Kurde, miałem tu coś jeszcze napisać ważnego, ale zapomniałem Jak mi się przypomni, to dopiszę

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

tylko sie nie smiac - proponuje sie upewnic ze wtyczki molex - te 4 zylowe - od zasilania dyskow masz sprawne
    ja w swoim chieftecu dostalem jedna uszkodzona - dopoki sie nie zorientowalem to mialem straszne problmey - a mi dysk sie wylaczal w srodku pracy, a to przy starcie nie wykrywal mi dysku itp - a zwis windy w takim momencie jest twardy i czesto sie wiele rzeczy traci

wymienilem - ale sadze ze nie tylko ja mialem takie jazdy - zwlaszcza ze wtyczke latwo urwac wyciagajac z ciasnych gniazd
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    tylko sie nie smiac - proponuje sie upewnic ze wtyczki molex - te 4 zylowe - od zasilania dyskow masz sprawne
    ja w swoim chieftecu dostalem jedna uszkodzona - dopoki sie nie zorientowalem to mialem straszne problmey - a mi dysk sie wylaczal w srodku pracy, a to przy starcie nie wykrywal mi dysku itp - a zwis windy w takim momencie jest twardy i czesto sie wiele rzeczy traci

wymienilem - ale sadze ze nie tylko ja mialem takie jazdy - zwlaszcza ze wtyczke latwo urwac wyciagajac z ciasnych gniazd
    Wcale nie zamierzam się śmiać tak czasami się zdarza ale już to sprawdziłem podczas clear cmos jest ok.
    w swoim życiu nie przesadzę jak napiszę że złożyłem ok. 50 kompów i spotykałem się z bardziej prozaicznymi przypadkami hehe człowiek raczej szuka żeczy skomplikowany a czasem są to drobnostki tak oczywiste że potem śmiać się chce hehe

Bios ustawiony od nowa na razie chodzi ale jak jutro znowu będzie to samo to w poniedziałek czas zamówić sobie zasilacz z hurtowni - mam duże upusty od cen hurtowych a że nieźle zarabiam to wezmę ten 420 gorzej jak i to nie pomoże to chyba zacznę archiwizować dane na płyty i pożyczę inny dysk do testów

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Jedyna mozliwosć jest jedna skoro twardy nie rusza to widac nie dostaje produ podlacz wtyczke z cd do hdd bo mowiesz ce cd zawsze rusza wina moze byc w wlasnie danej wtyczce produ ktora masz do hdd podlaczona ...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Hmm... Chieftec, Sirtec... Ja dodam: Antec.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Laser
    Gość

Domyślnie

Antec - to juz klasa

Wg mnie ciekawa jest seria True Power - NIE posiada ona kombinowanych układów dla danego napiecia / nie potrafie tego fachowo okreslic / chodzi oto ze kazde z napiec wychodzi na czysto z zasilacza i nie jest współdzielone z innym ...

Domyślnie

A co myślicie o zaslaczach firmy Q-Tec?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy Proton zero jak zero

Domyślnie

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić zasilacze ModeCom. W sumie oni je tylko markują, bo właściwym producentem jest CHANNEL WELL (dobra firma).
    Zasilacze mają w ofercie niedrogie a bardzo dobre. Szczególnie godnym polecenia jest zasilacz ModeCom ISO-450P. Jego moc to 350W i cena jest niezwykle atrakcyjna, bo w zależności gdzie kupisz, oscyluje ona w okolicach 140zł.
    Posiada aktywne PFC, zabezpieczenie przed przeciążeniem, przed spadkiem napięcia, regulowane obroty wentylatora w zależności od obciążenia zasilacza.
    Używam takiego właśnie zasilacza i sprawuje się na razie bardzo dobrze. Stosunkowo cichy, dobrze "trzyma" napięcia.....
    Więcej możesz poczytać o nim w teście zasilaczy na www.benchmark.pl

Pozdrawiam

Domyślnie

Ale Q-Tec też jest tani w stosunku do ceny. Ja słyszałem, że oprócz mocy całkowitej również jakaś rzecz jest istotna.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Szeregowy Anonymous zero jak zero

Domyślnie

Ja się zastanawiam nad zasilaczem CHIEFTEC HPC-420-302-DF + obudowa CHIEFTEC AX-01-SLD-U.
    Wie ktoś moze gdzie najpewniej to kupić, no i najtaniej? Ceny na Angela.pl to odpowiednio 309,- i 599,-

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

sebaw - wazna jest obciazalnosc [prad maksymalny] linii +12v - na tym jedzie wiekszosc komponentów kompa

oraz to czy przy danym obciazeniu zasilacz zachowuje sie tak jak powinien - to znaczy zmiana pobieranego pradu nie zmienia oferowanego nam na danej linii napiecia ktore powinno byc STALE! [zrodlo napieciowe]
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

he he pare godzin byłem na zakrapianej imprezie wracam i myślę sobie że jeszcze zerknę na odpowiedzi na mój topic
    dzięki wam za zainteresowanie i wszystkie sugestie
    Wydaje mi się że jednak "LASER" jest najbliższy prawdy - cytuję:

"Co ciekawe - po rozgrzaniu sie redaktor postanowił ponownie podłaczyc hdd - co ciekawe na ciepłym zasilaczu komputer sie uruchomił normalnie"

zrobiłem następujący test: po przyjściu z imprezki odpalam kompa i znowu to samo i zamiast kilkakrotnie go włączać i wyłączać zostawiłem go chodzącego i poszedłem na piwko, wyrzucić śmieci i zapalić ok.15 minut.
    wracam i wciskam reset i odpala się normalnie
    także wnioskuje że wystarczy go (zasilacz lub co innego ? stawiam tym razem na zasilacz) podgrzać i jest ok.

jeśli jeszcze ktoś z was mnie w tym upewni do niedzieli rano to jadę na giełdę i kupuje zasilacz.
    Z tego co sugerujecie odnoszę przypuszczenie że po prostu należy kupić zasilacz markowy np. chieftec i chyba większych różnic po między nimi nie ma - czekam na ostateczne opinie

Jak pod tym względem dobrze mieszkać w Warszawie gdzie giełda pod bokiem i firma u kturej kupuje zestawy od 7 lat i mam upusty
    do poniedziałku nie będę czekał na zakup w hurtowni bo i tak cenę dostanę niewiele niższą

Ale się rozpisałem - sorry trochę za dużo piwka

ps. jak sądzicie jeśli to zasilacz to czy tego codegena 350 W wstawie do jakiegoś cienkiego (mało urządzeń) zestawu to będzie działał czy już go na złom ?

Laser
    Gość

Domyślnie

Zasilacze Chiefteca/Sirteca różnia się miedzy soba mocą, amperarzem na konkretna linie 3.3V, 5V, 12V, oraz iloscia wentylatorów.
    Sa po dwie wersje kazdego z nich - tansze z rególy o jakies 50pln z jednym wentylatorem oraz DUAL FAN z dwoma wentylami zamontowanymi na "spodzie" oraz tylnej sciance.

Powiem tylko ze na zasilce nie wolno oszczedzac - skutki awari NoName 300W moga byc takie ze zostaniemy z okopcona obudowa i sterta scalaków ... / niestety /

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Monter
    Ja się zastanawiam nad zasilaczem CHIEFTEC HPC-420-302-DF + obudowa CHIEFTEC AX-01-SLD-U.
    Wie ktoś moze gdzie najpewniej to kupić, no i najtaniej? Ceny na Angela.pl to odpowiednio 309,- i 599,-
    Ja na Twoim miejscu nie kombinowałbym dla 30pln, sam zamawiałem swojego Chiefteca Apollo i zasilacz u Angeli i musze Ci powiedziec ze jakosc usług jakie oni oferuja jest na najwyzszym poziomie - przed zakupem wypytalem sie o wszystko, na ich czacie - bardzo mile osoby i znaja sie na rzeczy. / otrzymywałem odpowiedzi na wszystkie moje czasami dziwne pytania bez problemu

Jesli chodzi o reklamacje i obsługe klienta to jest to poprostu maximum profesjonalizmu i kultury - polecam z całego serca.

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    Zasilacze Chiefteca/Sirteca różnia się miedzy soba mocą, amperarzem na konkretna linie 3.3V, 5V, 12V, oraz iloscia wentylatorów.
    Sa po dwie wersje kazdego z nich - tansze z rególy o jakies 50pln z jednym wentylatorem oraz DUAL FAN z dwoma wentylami zamontowanymi na "spodzie" oraz tylnej sciance.

Powiem tylko ze na zasilce nie wolno oszczedzac - skutki awari NoName 300W moga byc takie ze zostaniemy z okopcona obudowa i sterta scalaków ... / niestety /
    To wiem że nie można oszczędzać sam widziałem kilka spalonych kompów(na szczęście nie ja je składałem)
    Zresztą zbierałem się do kupienia sobie dobrego zasilacza od dłuższego czasu ale jak to mówią "szewc w dziurawych butach chodzi"
    zaproponuj mi zasilacz do mojej konfiguracji(podana gdzieś powyżej)

i czy sądzisz że to jest wina napewno zasilacza(ja chyba już w 85 %)
    a jeszcze jedno zerknij na moje ps. w moim poprzednim poscie

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Adixo
    ...

ps. jak sądzicie jeśli to zasilacz to czy tego codegena 350 W wstawie do jakiegoś cienkiego (mało urządzeń) zestawu to będzie działał czy już go na złom ?
    Hmm jak narazie wszystko wskazuje na to ze ten Codegen nie jest w stanie podac na tyle duzego prądu "rozruchowego" / ze sie tak wyraze / zeby na raz uruchomic wszystkie uzadzenia - taka juz przypadłosc zasilaczy za 69pln

Jesli nie jest uszkodzony, tylko cierpi na niedobór mocy to z kompem typu PIII 500Mhz powinien dac rade - w kocu kiedys wiekszosc ludu jechala na tym co siedziało std w obudowie - u mnie jakas Promedia 235W / ale chyba tylko na etykietce bo w srodku praktycznie pustki / i szło toto bez problemu

Mysle ze dopóki nie sprawdzisz nie przekonasz sie...

Pozdrawiam

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Adixo

zaproponuj mi zasilacz do mojej konfiguracji(podana gdzieś powyżej)

i czy sądzisz że to jest wina napewno zasilacza(ja chyba już w 85 %)
    a jeszcze jedno zerknij na moje ps. w moim poprzednim poscie
    Głowy sobie nie dam urwać ze to napewno zasilacz ale ja bym od zasilacza zaczął - jesli to nie jakis egzotyczny przypadek / poluzowany kabelek od zasilania czy tez od przycisku power - w kompach wszystko moze sie zdarzyc

Do Twojej konfiguracji wystarczyła by wspomniana 360 od chiefteca - 420W będzie juz z marginesem np zmienisz karte albo wezmie Cię na O/C to moze sie on przydac

Popatrz z reszta na te dwa watki na forum nVision oraz Tweak'u - na 360W ludzie wieszaja wiele wiecej i daje rade

http://www.nvision.pl/forum/index.php?showtopic=9026

http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=47796

Na koniec powiem ze majac solidny zasilacz spie spokojniej

Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)