Zastanawiam się, czy lepiej zakupic sobie pare części do komputera przed czy po wejściu do Unia? Może ktoś wie jak to będzie z cenami podzespłów komputerowych? Droższe, czy tańsze?
Zastanawiam się, czy lepiej zakupic sobie pare części do komputera przed czy po wejściu do Unia? Może ktoś wie jak to będzie z cenami podzespłów komputerowych? Droższe, czy tańsze?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Nikt tego nie wie, a wlasciwie Ci ktorzy to wiedza pewnie nie zagladaja na to forum ... my mozemy tylko sobie postrzelac na zasadzie 'na dwoje babka wrozyla'
pozdroovy
NO OFFENSE
Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...
A ja myślę że nawet jeśli części zdrożeją to nie na tyle żeby zamrażać kasę i robić zapasy
Prędzej jest to zalezne od kursów walut![]()
ja ryzykuje i czekam do momentu oficjalnego przystapienia do unii
no chyba ze nasi (p)oslowie cos wymysla, moze jakis dodatkowy VAT bo nie maja czym latac dziurek
ryzykuje![]()
ja czekam - czesciowo z przymusu bo sianko na slub odkladam, ale mysle iz elektronika stanieje - cla zniesiona, zloty raczej sie umocni do euro (albo i nie)... zreszta za 3 miechy i tak ceny beda nizsze bo nowosci to wymuszaja...
Nimal obyJa próbuję uzbierać na monitor LCD... Staram się dbać o oczy... CRT mi je wkrótce wypali...
@Nol, LCDek to dobra sprawa.. mam i jest super - oczka w ogole nie bola
pozdro![]()
pisalem to wczoraj - ale wcielo - wg mnie stanieja - w tej chwili czesci na zachodzie, ba! nawet cale monitory sa tansze - to czemu maja nagle zdrozec?
juz teraz mozna bez wiekszych problemow sprowadzic z niemiec sprzet za czasami 50% ceny - i on jest legalny, nawet z clem
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
To ja się wstrzymam. Chciałem kupić LCD, markową obudowę i zasilacz. Dotąd w inne rzeczy inwestowałem, oprócz tych trzech. Wstrzymuję się, wytrzymałem rok, to wytrzymam jeszcze![]()
No a ja wlasnie tez powoli mysle nad monitorkiem LCD. Co prawda szkoda mi troche pieniedzy, ale moj stary (juz chyba z 6 - 7 letni) 17" IBM sprawia mi coraz wieksze problemy.Napisał Monter
Na razie takie podstawowe pytanie. Ile minimum trzeba wydac na jakis przyzwoity (czyli przede wszystkim bez martwych pikseli i dosc dobrej jakosci obraz) 15" LCD? I jakie ewentualnie byscie polecali?
Ja mam 17" NEC MultiSync i wymiata(ł) póki mu geometria nie strzeliła... Z LCD oglądałem się tylko za 17" i w tej grupie prowadzi SONY ale koszt 5000zł to nie na moją kieszeń. Zostaje popularny LG za około 2300 lub rzeczy bardziej egzotyczne (dla mnie) ale z super obrazem, np Eizo za 2700zł. (ceny z poznańskiego MediaMarkt). Chętnie posłuchał bym rad kogoś kto ma już LCD, w kwestii na co tak naprawdę zwracać uwagę przy zakupie (poza obrazem rzecz jasna). Wiadomo nie od dziś, że parametry w instrukcji swoje, a urządzenie swoje.
Eizo to generalnie całkiem bardzo marka dla hardcore'owców (pod wzgl czasu spędzanego na patrzeniu w ekran), i w pewnym stopniu wyznacznik jakości. Polecam www.monitor.pl
Już od jakiegoś czasu gnębię wszelkie strony poświęcone temu tematowi. Zainteresowął mnie właśnie Eizo L550-K i ViewSonic 171s. ViewSonic to oczywiście 17", czas reakcji 16ms, odświeżanie w pionie do 85Hz, złącze DVI-D, cena ok 2500zł. Eizo, do którego się bardziej skłaniam, kosztuje ok. 2600zł i oferuje w sumie te same możliwości co ViewSonic. Jedynie odświeżanie max 75Hz. Ale w LCD nie odgrywa ono chyba takiej roli.
Eizo moim mazeniem, pierwsze lcd ktore z powodzeniem mozna polecic grafikom (i do dzis jedyne) jest wladnie marki Eizo (tylko cena kolo 9000 pln za 19" troche nie teges), na Twoim miejscu nie patrzylbym na soniaczaja jeszce musze poczekac...
![]()
No właśnie przymierzam się do tego Eizo. Ale trochę wody jeszcze upłynie, zanim uzbieram kasę na takie cudo.
Hm, w Media jest ta zaleta, że mają naprawdę dużo monitorów, są one wszystkie włączone na jedeni ten sam obraz... Oglądając wszystkie stwierdziłem, iż najlepszy obraz miał Eizo L550-K (moja subiektywna ocena, proszę się nie sugerować). Jeżeli rzeczywiście Eizo są takie dobre, to czy ten również? Posiada złącze DVI-D, kontrast 450, jasność 300, ale lamp jest 16 (norma to 25szt). Poza tym standard + czarna obudowa. Poczekam na Unię, może stanieje?
Stronka monitor.pl kiedyś była pomocna. Teraz to właściwie sklep internetowy. Testy od chyba 2002 roku nie są aktualizowane, a szkoda...
Nol, przymierzasz sie do tego Eizo za ta gore szmalu? kurde gratulacje!tez bym chcial moc
jednak za te pieniadze bym kupil dwa inne lcd i lepsza karte grafy (co by dwa sensownie uciagnela) i w tym kierunku sie rozbudowywal
mimo zapedow graficznych nie potrzebuje az takiej kontroli nad kolorem, zeby wydawac takie siano na monitor![]()
Nimal - ze względu na charakter mojego kierunku studiów i obecną pracę na rzecz cdrlabu spędzam przed kompem 80% czasu dnia. Pozostałe 20% to zajęcia. Większość prac, jakie muszę wykonać na uczelnie, robię na kompie. W takim tempie najdalej za rok wysiądą mi całkowicie oczy. A one mają mi się przydać na całe życie. Mimo studenckiej bidy staram się oszczędzać (głównie na żarciu), a poza tym, to też liczę na wsparcie rodzinki - w lipcu stuknie mi 20Mam również nadzieję łapnąć jakąś pracę w wakacje. W takim wypadku mógłbym sobie pozwolić na dobry monitor, który oszczędzi mi oczu.
Widze ze temat aktualny, tez z lekka przypatruje sie elcedekom. Na razie za 17 cali trza wybulic ponad 2 tys zeta, qrde tyle co za przyzwoitego kompa. Oczka moje tez wolaja o litosc, trzeba bedzie cos kupic ale poki co tez poczekam jeszcze troche na ruchy cenowe w dol. A Unia - nie wiem czy w jakis sposob spowoduje obnizenie cen sprzetu, na wiele bym nie liczyl.
PS Nikt tu nie wymienil IIjamy, one sa gorsze od tych co pisaliscie wyzej?
Pozdrawiam/ Grzeniu
Nie wiem nic na temat IIamyWiem tylko, że Eizo to dobra marka. A jak już mam kupować coś za taką kasę (> 2 tys. zł), to wolę dołożyć i dostać produkt b. dobrej jakości, który mi przez lata będzie służył. Moim zdaniem nie opłaca się (to odnośnie ost. wypowiedzi Nimala) kupować monitora LCD, który nie będzie wyposażony w złącze DVI, będzie mi smużył (czas reakcji tanich LCDków jest większy od 35 ms) itd. Dostawałbym chyba qrwicy patrząc w taki monitor podczas grania lub oglądania filmów i myślałbym - wydałem na niego jakieś 1,5 tys. zł a on mi smuży!
Wolę poczekać, dołożyć i kupić coś porządnego. A najprędzej wybiorę się do sklepu na wrzesień
Jak dostanę jakąś pracę na wakacje
Do których muszę dożyć na tej uczelni, ale to już zupełnie inna historia...
![]()
mam samsunga 171p - niby samsung to samsung - ale po pracy z kilkoma lcdkami u kumpli [ostro sie mozna dorobic prowadzac mete w akademiku] musze przyznac ze nie jest on taki najgorszy - 17 cali, swietny obraz [bardzo dobry kontrast, doooskonale czasy odswiezania - gralem na tym w q3! i loilem wszystkich jak popadlo], do tego bardzo sprytny motyw z obracaniem ekranu [jak sie genialnie czyta na tym teksty! a www to poezja po prostu]
generalnie bylem zaskoczony ze polecane przez innych eizo [naprawde mozna sporo zarobic w akademcu] nie przypadlo mi kompletnie do gustu.. jakies ciemne, nieruchawe, a film na tym to byla porazka
teraz w ramach dowartowasciowania sie podlaczylem do kompa dwa monity i mam tu matrixa![]()
Hit Me, If You Can...
Ja dzisiaj napisałem kolosa i zaliczyłem 2 laborki. Też się dowartościowałem. Ale nie na długo-jutro mam jeszcze gorzej.
Co do prowadzenia mety-tez nad tym myślałem z racji tego, że mieszkam na południowej granicy. Ale ostatnio słyszałem, że ukraińska mafia się tu dostaje, przychodzi do gości i "prosi" o 4 tys. zł albo o kończenie interesu... Wielu rezygnuje...
nie mowie o takiej mecie - bo to nielegalne i faktyczni ryzykowne - ale o sprzedazy legalnie, hurtowo kupionego piwa w akademikach - przebicie sie robi zalosne - 10gr na butelce czy jakos tak - ale dziennie schodzi np 150 butelek - a jak jest impreza [bankowo co dwa tygodnie taka ze pol akademca sie zlazi] to idzie i 600 - moi kumple dorobili sie na tym kokosow - nawet 4 takie ksiegarnie moga funkcjonowac na terenie akademca z 4 pietrami i 40 pokojami na kazdym i i tak konkurencji prawie nie ma
wyglada to teoretycznie slabo - ale w praktyce - jesli doliczyc tez okazjonalne pol litra, czy jakies wina na special zamowienie [prochow nie ma, nie ten wydzial - brak popytu] - to nie dziwi mnie ze wymieniaja monitory, kompy na nowe co chwila - a zanim zaczeli nie mieli nawet na imprezy
Hit Me, If You Can...
Nol, zle mnie zrozumiales chybanie pisze zeby kupowac monitorki po 1500pln z czasem reakcji 35 i przekatna 15, tylko jak juz to 17' NEC, Eizo lub Iiyamy (swieta trojca dla mnie w lcd)
zrozumialem ze palisz sie na topowy model Eizo, ktory, jak juz wspomnialem, kosztuje kolo 9000pln, a za ta cene mozna kupic dwa swietne lcd 17" o zajeb...ych parametrach i jeszcze najszybsza karte grafy na rynku (i pewnie na uchlanie sie z radosci tez starczy)
ten Eizo to faktycznie mazenie - oddaje kolory rownie wiernie jak topowe modele crt (przed jednym takim topem, ale sprzed 3 lat, wlasnie siedze - do dzis malo co mnie w monitorach moze powalic na kolana, faktycznie warto bylo sie z kasa wylozyc...)
Nimal->ten Eizo wg. pewnego cennika kosztuje 2600 zł ...
Pewnie Cie źle zrozumiałem. Ostatnio tak mam - uczelnia mnie dobija.
To ten monitor, w ktory celuje:
http://www.monitor.pl/bxa/?action=sh...d_kategorii=34
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)