+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 29

Temat: Najgorsze banki, przestroga

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Najgorsze banki, przestroga

Witam,
    Nie mogę się nie podzielić moimi uwagami co do dwóch banków, przed których usługiami BARDZO przestrzegam. Zapewne wiele osób je zna - ale cóż, niektórzy mogą się naciąć.

Pierwszy to oczywiście PKO. Bank dla cierpliwych. Masz za dużo czasu? Załóż konto w PKO. Takiego braku organizacji nie widziałem nawet w śmietniku.
    Kolejki przed ich bankomatami na pewno każdy widział.

Przykład. Realizacja czeku z google adsense. Grosze, ale zawsze grosze
    Złożyłem incaso jakieś 9 TYGODNI temu... teoretycznie bank załatwia to w ciągu 4-5 tygodni... DZIEWIĘĆ. Cóż. Wczoraj dzwoni do mnie miła Pani i mówi:
    "Mamy Pana $$$, kiedy chce Pan odebrac?"
    Mialem do wyboru piatek (wczoraj) i sobote. wiec powiedzialem ze sobota po 12.
    "Dobrze, przekaze dyspozycje do kasy"
    Za 15 minut telefon. Ta sama Pani.
    "Jezeli to Panu nie przeszkadza to prosze odebrac jednak dzisiaj..."
    Zgodzilem sie i pojechalem do banku (tam gdzie zlozylem dyspozycje).
    Postalem 30 minut, w koncu jakas pani piłujaca wczesniej paznokcie przez kwadrans zapytala co moze dla mnie zrobic...
    Pokazalem dyspozycje, powiedzialem ze chce kase. Kobieta prostodusznie powiedziala ze nie ma zadnego potwierdzenia ze kasa jest i nikt z banku do mnie nie dzownil.
    "ale prosze sie dowiedziec w TYM oddziale".
    No dobra, jechalem tyle pojade jeszcze ten kilometr... Znowu 30 minut czekania, paznokcie wyschły, znajome obdzwonione - mozna przyjac klienta. Podchodze, pokazuje zlecenie i mowie "kasa". A kobite mowi ze nie ma potwierdzenia, dokument jest z tej 1 placowki i wogole zadne dokumenty tutaj nie dotarly".
    Jakbym chwycil za łeb i jeb*** o lade moze by mi ulzylo, ale mialem dobry humor i po prostu wysmialem kobiete w twarz, informujac ją w jak dobrze zorganizowanym banku pracuje
    Przychodze do domu, chwytam telefon, wybralem liste dzwoniacych i zadzownilem do tej laski co mi dała Zn ze kasa jest. Poprosilem o imie i nazwisko zebym wiedzial co pisac w ksiedze skarg i zapytalem co teraz zrobimy. Kobieta zapytala
    "To byyyl pan dzisiaj u nas (ta druga palcowka)?" TAK
    "I Pani w okienku powiedziala ze nie ma kasy?" TAK
    "To dziwne" TAK
    "Wie Pan co, prosze przyjsc w poniedzialek, ja wysle zaraz ten dokument do palcowki gdzie Pan skladal zlecenie (kilometr odleglosci), ale na sobote nie dojdzie, wiec prosze w poniedzialek przyjsc tam po 12...."
    No more comments...

A co do BPH - Olsztyński oddział to prawdziwa kompromitacja - za całokształt. Bez wyjątku, nic w tym banku nie jest na miejscu - prawie tak źle jak PKO...

A jakie są Wasze doswiadczenia z bankami, ktos zna gorszy od PKO i BPH?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Ja narazie nie mialem takich przemaksow. Mam konto w mbanku i w Millenium, w mbanku wiadomo wszystko przez net i bankomaty euronetu sa prawie wszedzie. A w Millenium nie spotkalem sie jeszcze zeby obsluga byla taka beznadziejna. Mila obsluge maja takze w BGŻ ale nie mam tam konta rozmawialem tam tylko z mila pania w loczkach
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Palacz Iwo_ ma szanse Avatar Iwo_

Domyślnie

Na BPH zlego slowa nie moge powiedziec (oddzial Rybnik i centrala Warszawa). Swego czasu w 15 minut naprawili od ręki to co BGŻ spaprał, ale to inna historia.
    mBank z kolei ma "świetną" pomoc techniczna mLinia, gdzie pewnego razu powiedzieli mi, ze nie maja pomocy technicznej do Opery i polecili mi używać IE
    Pozdrawiam
    Iwo

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

W PKO BP chyba wszedzie tak jest, masa ludzi i zawsze kolejki. Osobiscie unikam jak ognia.

Co do innych to kiedys podobnie bylo u nas w WBK (Wielkopolski Bank Kredytowy), pisze kiedys bo od jakichs 10 lat moja noga tam nie postala. Za swoimi pieniedzmi trzeba bylo stac w 3 kolejkach - raz zeby przy jednym stanowisku powiedziec ze chcesz swoja forse, dwa zeby z jakims kwitkiem isc zatwierdzic te dyspozycje, a trzy to przy kasie - gdzie taka pani jeszcze gdzies dzwonila i pytala czy ma wyplacic te forse co stoi jak byk na kwitku. Normalnie kpina w zywe oczy. Budynek taki ze chyba cale ministerstwo finansow by sie tam zmiescilo - po oddziale NBP za komuny, a dla normalnych ludzi kawalek jednej kondygnacji. Juz dawno temu zapowiedzialem ze moimi pieniedzmi ONI zywic sie nie beda.

Bank Slaski - horendalne prowizje i koszty prowadzenia rachunkow. Chyba wiecej pisac nie trzeba? Co ciekawe, u nas urzedy samorzadowe usilnie naklaniaja ludzi (z reguly nieswiadomych) do zakladania rachunkow w BŚ w celu np przelewania swiadczen spolecznych typu zasilek rodzinny itp, trzeba twardo stawac okoniem, zeby nie dac sie wpuscic w te maliny i zadac przelewania na konto w innym banku.

Tak juz na marginesie, to nalezy zwracac uwage na mozliwosc dojechania autem do banku i zaparkowania. Oczywiscie mam na uwadze 'normalne banki' poza tymi wymienionymi powyzej. No i jak najmniej ludzi, zeby bankowe formalnosci nie zajmowaly za duzo czasu.
    Okazuje sie, ze chcac to wszystko pogodzic trudno znalesc taki bank.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Vice-szeryf Zetoxa zero jak zero Avatar Zetoxa

Domyślnie

grzeniu, nie dam złego słowa powiedzieć na Bank Śląski, mam konto od 7 lat, solidny debet, prowizja 5 zł/m-c, przelewy internetowe za darmo, jeszcze sie nie zawiodłem. Zgubioną kartę bankomatową unieruchomili po pół godzinie od mojego telefonu (w niedzielę !).
    c'est la vie !
    zetoxa[małpka]gazeta.pl

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

PKO to jeden z najgorszych banków w Polsce. Wiele ludzi ma z nim problemy. Ja korzystam z mBanku i jeszcze nie miałem przykrych niespodzianek.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Mam jeszcze konto w multibanku (BRE, podobnie jak mbank). Jestem bardzo zawdowolony, ale nie obyło się bez zgrzytu.

Połowa miesiąca - wypłacam w bankomacie 200 PLN. Przy okazji sprawdzam przez siec operacje i nie widze tej. OK, pewnie nalicza pozniej. Przychodzi koniec miesiaca, na koncie mam jakies 150 pln. Patrze nastepnego dnia rano i naliczyli opłate. Cóż, widocznie bankomat miał problem z połączeniem z serwerem. Patrzę na listę dalej i mnie walnęło w łeb. "KARA ZA NIEDOZWOLONY DEBET". chyba z 7PLN. Niby mała kasa, ale pytanie jest jakim prawem mnie obciążyli za błąd ICH systemu?
    Od tamtej pory szukam innego banku, ale trudno jest znaleźć coś równie dobrego.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał Zetoxa
    grzeniu, nie dam złego słowa powiedzieć na Bank Śląski, mam konto od 7 lat, solidny debet, prowizja 5 zł/m-c, przelewy internetowe za darmo, jeszcze sie nie zawiodłem. Zgubioną kartę bankomatową unieruchomili po pół godzinie od mojego telefonu (w niedzielę !).
    Masz na mysli rachunki internetowe? Mozliwe ze masz racje ze tu sie poprawili, ja pisalem o zwyklych kontach, przelewach np do ZUS itp
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Witam,
    Nie mogę się nie podzielić moimi uwagami co do dwóch banków, przed których usługiami BARDZO przestrzegam. Zapewne wiele osób je zna - ale cóż, niektórzy mogą się naciąć.

Pierwszy to oczywiście PKO. Bank dla cierpliwych. Masz za dużo czasu? Załóż konto w PKO. Takiego braku organizacji nie widziałem nawet w śmietniku.
    ..................
    cierpliwosc czy masochizm (tak to sie pisze bo nie mam slownika pod reka)

PKO - najgorszy bank w pl.
    a kolejki w olsztynie przed bankomatem to pikus - pojedz do kętrzyna - bankomat kolo ronda JP2.

co do olsztyna jest jeszcze jeden ale nie pamietam nazwy. kumpela wrocila z uk i reszte wyplaty dostala czekiem ktory mogla zrealizowac w kilku bankach w pl. poszla chyba do bzk cos tam. a na czeku bylo max 800zl w przeliczniu na nasze - babka w kasie - przepraszam ale nie mamy tyle w kasie.
    parodia

osobiscie mam w bgz'cie. superowo nie jest ale zostaje w nim.
    kiedys np potrzebowalem kasy. ide z karta maestro do bankomatu i biore 1k zl.
    a ze potrzebowalem jakos pozniej drugie 1k zl to ide do nastepnego bankomatu i biore. lacznie 2 kola wziete w max 2 godziny. dla porownania w uk w banku barclay mam limit na karcie visaelectron 300 futnow (~1,7k zl). zreszta musze go juz chyba zdjac.

co do placenia karta to jak sprawdzalem ostanio w necie to dopisuja po 3-4 dniach. a i jakos od 2 lat nie mam stalych wplywow na konto a pozostal mi debet (90 dni do splacenia bez odsetek).

jedyne czego do szczescia by mi brakowalo to to mozliwosc podpiecia konta walutowego pod moje obecne konto.

pzrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

bgn
    bgn jest nieaktywny
    . bgn zero jak zero Avatar bgn

Domyślnie

co do BPH - to masz racje, zostalem tam kiedys z "urzedu" zapisany przez moja firme i cale szczescie, ze sie z niego wynioslem. Jest to bank zorientowany na duzego klienta, detalisci tacy jak my zupelnie ich nie interesuja. Do tego ich wlasny system autozyzacji dziala wolni jak żółw i nie daj boże placic karta "elektron" gdzies daleko, gdzie laczność jest po modemie ( pamietam jak spedzilem 45 minut w stacji benzynowej na granicy z Czechami - benzyna w baku, gotowki w kieszeni nie mialem, a autozyzacja karty trawala i trwala...PKO omijam z daleka , na szczescie juz nie musze u nich niczego zalatwic.
    A co do ksiegowania operacji - tzn. monitorowanie tego co na koncie. Nie zalezy to tylko od banku. Zalezy od tego jak sprzedawca przesyla dane do centrów rozliczeniowych, od czasu transferu danych przez centra do poszczegolnych bankow i od ilosci sesji rozliczeniowych w bankach. Dlatego zdarza sie,ze po przeciagnieciu karty nie zawsze odpowiednia kwota jest blokowana na koncie do momentu rozliczenia.
    Omijam egzotyczne firmy typu skok, a reszta w miare dostepna jest w ofercie przecietnego obywatela III/Iv RP podobna- to wybieram jak Grzeniu mozliwosc dojazdu i zaparkowania auta pod bankomatem. I tu bezprzecznie króluje chyba BRE ( m- i multibank) bo kombinacja bezprowizyjnych bankomatów Euronetu i WBK/Banku Zachodniego jest chyba po PKO najgestsza ( no moze z wyjatkiem Mazur i sciany wschodniej

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Witam,

Przykład. Realizacja czeku z google adsense. Grosze, ale zawsze grosze
    Złożyłem incaso jakieś 9 TYGODNI temu... teoretycznie bank załatwia to w ciągu 4-5 tygodni... DZIEWIĘĆ. Cóż. Wczoraj dzwoni do mnie miła Pani i mówi:
    "Mamy Pana $$$, kiedy chce Pan odebrac?"
    Mialem do wyboru piatek (wczoraj) i sobote. wiec powiedzialem ze sobota po 12.
    "Dobrze, przekaze dyspozycje do kasy"
    Za 15 minut telefon. Ta sama Pani.
    "Jezeli to Panu nie przeszkadza to prosze odebrac jednak dzisiaj..."
    Zgodzilem sie i pojechalem do banku (tam gdzie zlozylem dyspozycje).
    Postalem 30 minut, w koncu jakas pani piłujaca wczesniej paznokcie przez kwadrans zapytala co moze dla mnie zrobic...
    Pokazalem dyspozycje, powiedzialem ze chce kase. Kobieta prostodusznie powiedziala ze nie ma zadnego potwierdzenia ze kasa jest i nikt z banku do mnie nie dzownil.
    "ale prosze sie dowiedziec w TYM oddziale".
    No dobra, jechalem tyle pojade jeszcze ten kilometr... Znowu 30 minut czekania, paznokcie wyschły, znajome obdzwonione - mozna przyjac klienta. Podchodze, pokazuje zlecenie i mowie "kasa". A kobite mowi ze nie ma potwierdzenia, dokument jest z tej 1 placowki i wogole zadne dokumenty tutaj nie dotarly".
    Jakbym chwycil za łeb i jeb*** o lade moze by mi ulzylo, ale mialem dobry humor i po prostu wysmialem kobiete w twarz, informujac ją w jak dobrze zorganizowanym banku pracuje
    Przychodze do domu, chwytam telefon, wybralem liste dzwoniacych i zadzownilem do tej laski co mi dała Zn ze kasa jest. Poprosilem o imie i nazwisko zebym wiedzial co pisac w ksiedze skarg i zapytalem co teraz zrobimy. Kobieta zapytala
    "To byyyl pan dzisiaj u nas (ta druga palcowka)?" TAK
    "I Pani w okienku powiedziala ze nie ma kasy?" TAK
    "To dziwne" TAK
    "Wie Pan co, prosze przyjsc w poniedzialek, ja wysle zaraz ten dokument do palcowki gdzie Pan skladal zlecenie (kilometr odleglosci), ale na sobote nie dojdzie, wiec prosze w poniedzialek przyjsc tam po 12...."
    No more comments...

A co do BPH - Olsztyński oddział to prawdziwa kompromitacja - za całokształt. Bez wyjątku, nic w tym banku nie jest na miejscu - prawie tak źle jak PKO...

A jakie są Wasze doswiadczenia z bankami, ktos zna gorszy od PKO i BPH?
    zapewne piszesz o PKO s.a. , miałem tam konto i wykopałem się z tego banku jak najprędzej , teraz testuję PKO BP , jak na razie nie narzekam , najciekawsze że w poprzednim czyli PKO s.a. chciałem wziąć kredyt 15000 i usłyszłem śmiech więc też się uśmiałem i odszedłem a w PKO BP dostałem od ręki i dlatego zostałem w tym banku , jakby coś się zmieniło dam znać
    pozdro

Palacz Iwo_ ma szanse Avatar Iwo_

Domyślnie

gwoli ścisłości jest PKO BP i Pekao S.A.
    Pozdrawiam
    Iwo

Domyślnie

panowie i panie a moze wiecie ktore banki prowadzą konta walutowe w funcie brytyjskim? bo przydalaby mi sie walutowka i to taka z obsluga przez neta najlepiej.
    wiem ze ktorej pko ma ale to odpada.nordea ma chyba ale moze wiecie kto jeszcze prowadzi takie konta.

inna bajka - co sądzicie o allekarcie z allegro.pl (bank zachodni wbk)

a i ot: warto bawic sie w punkty payback?
    Sir A C. Clarke

bgn
    bgn jest nieaktywny
    . bgn zero jak zero Avatar bgn

Domyślnie

np Multibank, ale funt w Europie jest zabytkowa waluta, tylko dolar i euro,
    zreszta sam zobacz
    http://www.multibank.pl/oferta/rwalutowe.jhtml

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Ja założyłem ostatnio konto w BZ WBK,
    oferta z Allegro czyli allekarta, wniosek złożyłem przez internet, po dwóch dniach zadzwonił do mnie pracownik BZ WBK i zaprosił do podpisania umowy, umówiłem się na konkretny dzień i godzinę w oddziale nabliżej mojego miejsca zamieszkania.
    W wyznaczonym terminie przychodzę mówię że jestem umówiony i chcę podpisać umowę, Pan wiedział o co chodzi otwiera dla mnie osobne okienko, załatwiam wszystko w 10min, konto otwarte. Brawo !
    Dostałem wszytkie pin-y, nik-i (dostęp przez net, gsm, telefon stacjonarny) następnego dnia w skrzynce mam list z kartą Visa.

+ przelew elektroniczny 0,50zł
    + darmowe prowadzenie konta, warunek - obrót bezgotówkowy w ciągu 3 m-cy min. 500zł
    + 5 darmowych sms-kodów (telefon gsm jako token)
    + punkty PayBACK
    + nie trzeba deklarować stałych wpływów

- niestety konto nieoprocentowane, ale coś za coś

Teraz jakich banków unikam z doświadczenia własnego i znajomych :

PKO S.A - mało elastyczni, tragiczne warunki prowadzenia konta, żona miała na koncie 9000zł i odsetki nie pokrywały kosztów prowadzenia konta, ROR przy takim stanie konta i lokacie (5000zł) 1500zł "śmiech na sali".
    Przeniosła konto do PKO BP 4000zł na konce wystarcza do pokrycia kosztów prowadzenia konta. Fakt kolejki, ale za to największa sieć bankomatów.

City Bank - jednym słowem lichwa, przestrzegam przed kartą kredytową !

γεια σου woitas zero jak zero Avatar woitas

Domyślnie

mam konto w inteligo (eh... należące do pko bp sa) i nie narzekam.
    przelewy dochodzą na konto, kasę mogę wybierać w bankomatach pko bp oraz w placówkach w/w banku.

natomiast sam pko bp sa pozostawia wiele do zyczenia.

Domyślnie

Woitas, czy Ty przypadkiem nie masz troche starego banerka w podpisie? Bo ja nic nie chce mowic, ale opera doczekala się już wersji 8.5xx

Domyślnie

Cytat Napisał bgn
    np Multibank, ale funt w Europie jest zabytkowa waluta, tylko dolar i euro,
    zreszta sam zobacz
    http://www.multibank.pl/oferta/rwalutowe.jhtml

no wlasnie brak funta.
    jak bede w pl to bede musial obaczyc ten BZ WBK o ktorym mowil melag.
    potrzebne mi tanie konto do przelewow a nie do trzymania kasy. no i przyda mi sie 2 karta
    Sir A C. Clarke

Szeregowy Przestrzegając zero jak zero

Exclamation Przestrzegam przed Lukas Bankiem

Do listy najgorszych banków powinno się jeszcze dodać Lukas Bank!

Posiadając kredyt hipoteczny w tym właśnie banku, mogę podzielić się własnym doświadczeniem:

W oddziałach, zasłaniają się brakiem kompetencji, bo decyduje o wszystkim centrala. Z centralą ni jak nie da się porozmawiać, pokorespondować, bo telefony nie przechodzą muru pań z coll center, które de facto nic nie wiedzą, nic nie mogą powiedzieć, przełączają do koleżanek, które zajmują się tym segmentem klientów, by finalnie od koleżanki dowiedzieć się, że one same nic nie mogą powiedzieć, i nie są upoważnione do przełączenia z osobami kompetentnymi... Na oficjalnie przesłane pisma, centrala nie odpowiada.

Umowa kredytu była podpisana ponad dwa lata temu, "w szczycie" najbardziej dla Kredytobiorców niekorzystnych warunków. Dzisiaj jej zapisy są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Mimo to jednak, po ponad dwóch latach od udzielenia kredytu, a w tym: zakończonym kryzysie, i całkowitej zmianie zapisów umów na rynku, nie sposób z nimi renegocjować warunków kredytu. Pierwsze pismo w tej sprawie wpłynęło do tego banku 5 m-cy temu, drugie, przypominające się, 3 m-ce temu. Do tej pory oba pozostają bez odpowiedzi.

W rozpaczy poproszono o pomoc jednego z doradców, tzw. opiekuna, nie kryjąc przy tym (również w korespondencji mailowej, która odsyłana była do centrali), że decyzję o przeniesieniu kredytu do innego banku podejmie się, jeśli LB nie wyrazi zgody na urealnienie zapisów umowy kredytowej. I co?
    Najpierw: "proszę o jeszcze chwile cierpliwości, w maju jest zmiana personalna w centrali, osoba która do tej pory nadzorowała departament kredytów hipotecznych przechodzi wyżej, być może zwłoka w odpowiedzi wynika z tego, że nie ma kto tych decyzji podpisać"...
    W tym czasie, mówi się o drugiej zwyżce stóp procentowych...

Druga podwyżka stóp procentowych staje się faktem. Przez kolejne tygodnie telefonów i maili, wreszcie straszakiem, że o całej sytuacji powiadomiony zostanie KNF i UOKiK, dowiaduję się tylko tyle, że "decyzja została podjęta w marcu, nie wiem, dlaczego do tej pory nie przyszła odpowiedź"... Następnie przez telefon info, że generalnie jest zgoda na wnioskowane przeze mnie zmiany, ale...
    "Ale" pojawia się, kiedy próbuję doprecyzować, na co bank się zgodził. I okazuje się, że analityk chyba nie dość dokładnie (o zgrozo, przez tyle miesięcy?!) doczytał wniosek, bo zamiast proponowanej przeze mnie zmiany zapisu, zgodną z bieżącą ofertą banku, by po 3-ech latach można było kredyt w całości lub częściowo spłacić bez prowizji banku, analityk wydaje zgodę na jednorazową częściową spłatę. Denerwuje się, bo pierwotnie w umowie mam zapis mówiący o tym, że dopiero po 9 latach (!) można ten kredyt spłacić bez prowizji. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, w odpowiedzi słyszę, że "to pewnie tylko skrót myślowy analityka", po czym następuje pytanie, czy "zamawiać aneks?" (koszt 100zł), i obietnica, że "oczywiście postaram się tę wątpliwość wyjaśnić".

Okazuje się, że to żaden skrót, tylko faktycznie analityk z wrocławskiej centrali, uznał, że z łaski to może się zgodzić na jednorazową częściową spłatę kredytu, by nie trzeba było ponosić ponownie kosztu niskiego wkładu własnego. (Uwaga, bank nie bierze pod uwagę, że wykupione mieszkanie w stanie deweloperskim, zwiększa swą wartość po jego wykończeniu, więc niski wkład własny trzeba ponosić, bo liczony jest bez uwzględnienia takiego niuansu jak kilkadziesięczno tysięczny koszt własny, włożony w wykończenie mieszkania!).

Następują kolejne tygodnie nerwowej wymiany maili z opiekunem, który w końcu informuje, że decyzja z centrali została wysłana 26 maja b.r. (wow, po trzech miesiącach od wpłynięcia pierwszego wniosku dot. zmiany zapisów umowy!).

Jak napisano wcześniej, do dnia dzisiejszego korespondencja z wrocławskiej centrali do miasta stołecznego Warszawy nie dotarła. Najwyraźniej korzystają z gołębi pocztowych, które po drodze gubią cel swojego lotu...

Trzecia podwyżka stóp procentowych staje się faktem, a opiekun "nie wie co się mogło stać, że odpowiedź jeszcze nie dotarła, i postara się to wyjaśnić", czego oczywiście nie czyni.

Podjęto decyzję o zmianie banku, który kredytowałby zakup mieszkania.
    Im szybciej się z tym bankiem pożegnam, tym lepiej dla mnie, pod każdym względem!

I jeszcze informacja dla tych, którzy podobnie jak ja, nie wiedzieli jak prosić o przygotowanie opinii banku o kredycie... Nie można złożyć tej prośby mailowo u doradcy. Można za pomocą info linii, w której zostanie nagrana zgoda, na pobranie 100 zł za przygotowanie opinii - co odradzam, bo LB napisze tylko to, o co klient poprosi. Jeśli zapomni powiedzieć, że np.: w opinii powinna się znajdować jeszcze informacja nt.: zwolnienia zabezpieczeń, z całą pewnością tej informacji nie będzie miał. Pozostaje zatem iść do oddziału, do doradcy i poprosić z pełną stanowczością, jaka może towarzyszyć pogłębiającej się pogardzie do tej instytucji, że prosi się o przygotowanie opinii KOMPLEKSOWEJ, zawierającej wszelkie przydatne dla konkurencyjnego banku informacje! Uwaga, dla jeszcze niewprawionych... Pójście do oddziału też oczywiście niesie ze sobą niespodziankę. Na miejscu trzeba napisać prośbę samemu, odręcznie, bo bank nie ma do tego przygotowanych druków. Sposób jest ten o tyle lepszy, że można skontaktować się z bankiem konkurencyjnym, do którego przenosi się kredyt, i dokładnie wypytać (literalnie), co Lukas Bank ma w tej opinii napisać.

Podsumowując: wszystkim, którzy noszą się z zamiarem kupna własnego mieszkanka lub domu radzę, by Lukas Bank omijali szerokim łukiem. Wystarczy podpisać z nimi umowę i chcieć coś w niej później zmienić, a okaże się, że cyrograf podpisany, więc odpier... się kliencie drogi. Wolą stracić klienta, niż jeść z niego dalej, tyle że "mniejszą łyżeczką".

Do swoich strat (koncentrując się na wyłącznie finansowych), przez współpracę z Lukas Bankiem wliczam: zapłaconą prowizję za udzielenie kredytu (która dalej jest wyższa niż suma spłaconego do tej pory kapitału), prawie 1.000 zł ubezpieczenia niskiego wkładu własnego, ponad 7.000 zł prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu, comiesięczny koszt za prowadzenie konta (6 zł. + 3 za multipakiet (nikt Cię nie pyta, czy rzeczywiście go chcesz) + kolejne 3 zł. -jeśli nie wydasz w miesiącu odpowiednio wysokiej kwoty w płatnościach kartą płatniczą).

Powtarzam: OMIJAJCIE LUKAS BANK SZEROKIM ŁUKIEM.

Szeregowy malik zero jak zero Avatar malik

Domyślnie

Ja strasznie sparzyłem się m-bankiem. Kiedyś przysłali mi umowę kredytową, pomimo tego, że konsultatntowi, który do mnie dzwonił wyraźnie powiedziałem, że nie chce żadnego kredytu.
    Per aspera ad astra!

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

malik...przysłać przysłali....ale co z tego skoro taką umowę przysyłają a TY musisz ją podpisać i odesłać...ja z kolei zastanawiam się nad kredytem odnawialnym w m-banku...korzysta ktoś? opłaca się?
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

m-bank omijam szerokim łukiem , syn miał tam konto bo potrzebował do pracy , szybko mu założyli i niby miało być cacy , lecz później okazało się że pobierają opłaty za jakiekolwiek ruchy na koncie , porażka , już zmienił bank , obecnie ING i jest ok, ja też korzystam z ING i jestem zadowolony
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy Aniusia21 zero jak zero

Domyślnie

Godny polecenia- mbank, a przestrzegałabym przed polbankiem

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    m-bank omijam szerokim łukiem , syn miał tam konto bo potrzebował do pracy , szybko mu założyli i niby miało być cacy , lecz później okazało się że pobierają opłaty za jakiekolwiek ruchy na koncie , porażka , już zmienił bank , obecnie ING i jest ok, ja też korzystam z ING i jestem zadowolony
    Widocznie nie przestudiowal tabeli oplat i prowizji do ww. konta. Ja mam w mbanku od samego poczatku ekonto i zadnych oplat jeszcze mi nie pobrali. Jak wprowadzili oplate za karte platnicza to ja zablokowalem, bo nie tak mial mbank wygladac.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

w zasadzie zdziwiony jestem bo posiadam mbankowe konto niemal od początku...kiedyś konto było oprocentowanie - nieznacznie ale zawsze coś - i była oplata teraz procentów brak ale i op[lat także ...co do kart posiadam dwie - visa i mastercard z paypasem ... teoretycznie opłaty za karty są jednakże nic nie place ponieważ miesięcznie z konta schodzi mi minimum 100 złotych...co raczej problemem nie jest :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia