+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: RAID + nagrywarka

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie RAID + nagrywarka

Jutro spodziewam się nowej nagrywarki LiteON CDRW SOHR-5239V. Wszystko jest fajnie, gdyby nie dodatkowe 2 napędy optyczne. Muszę jakoś do płyty głównej ASUS A8V Deluxe wsadzić 3 napędy optyczne oraz 1 twardziel. Problem polega na tym, że moja płyta owszem obsługuje RAID, ale tylko dla dysków twardych. Raida dla optyków nie ma. Nawet w instr. wyczytałem, że nie obsłuży dodatkowych napędów optycznych. Jednym wyjściem jest podłączenie twardziela razem z nagrywarką, ale to wiąże się z obniżeniem wydajności twardego do poziomu CD-RW.
    Zastanawia mnie, czy na pewno nie pójdzie nagrywarka na raidzie? A jak już będzie OK to czy transfer nie spadnie? Jeszcze innym wyjściem z tej sytuacji, jest pozybcie się napędu DVD-ROM - ale mi szkoda.
    Zna się ktoś na tym?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

hmm ja bym zaryzykowal podlaczenie optyki pod kontroler raid (zakladajac ze nie masz hdd polaczonych w raid). mialem tak pod jednym kontrolerkiem i bylo oki. na drugim nie testowalem

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Próbowałem na różne sposoby. Udało mi się wystartować kompa z dyskiem twardym na raidzie w ustawieniu IDE MODE oraz nagrywarce na Primary Master. Wszystko było OK, do póki nie wyskoczył błąd, że jest coś nie tam, tuż przed ładowaniem pulpitu. Wydaje mi się, że należy ponownie zainstalować system, ale szkoda mi danych.
    Jutro idę do sklepu zakupić jakiś kontroler IDE obsługujący do 4 napędów optycznych. Patrząc na ceny, to nie powinien przekroczyć 100zł. Bardzo przydałby mi się nowy kontroler, bo w niedługim czasie będę posiadał nowe napędy optyczne.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Po skonsultowaniu się ze sprzedawcami doszliśmy do wniosku, że nie opłaca się kupować kontrolera IDE, bo to może zakłócić, bądź też zwolnić pracę komputera. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup dysk twardego na SATA, ale trochę mi się to nie opłaca, bo posiadam 120GB z gwarancją jeszcze na 2 lata.
    Innym rozwiązaniem jest podłączenie twardziela na RAID’zie jako IDE MODE, a pozostałe napędy optyczne na kanale Primary. Tu też jest problem, bo trzeba instalować od nowa Windowsa i jeszcze nie wiem, czy podczas instalacji wykryje dysk, a potem czy komp będzie się poprawnie uruchamiał.
    Gdy otrzymam nagrywareczkę, to będę na dzień dzisiejszy zmuszony odpiąć LG DVD-ROM, a potem pomyśle nad kolejnymi krokami.
    Może jednak warto zainstalować system, bo już ma ok. 14 miesięcy?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Po skonsultowaniu się ze sprzedawcami doszliśmy do wniosku, że nie opłaca się kupować kontrolera IDE, bo to może zakłócić, bądź też zwolnić pracę komputera. ..........

pierdolenie kotka za pomoca mlotka.
    mialem abita ata66 (hpt366) - przyspieszyl prace kompa.
    mam nmc/epox na hpt370a i smiga w domciu szybciej niz jakbym wpial hdd do mobo bo kieszen i hdd + nagra i cdrom to za duzo.
    teraz tutaj mam promise ata100 - za 20 zl z allegro i dziala szybciej.

czy spowoduje konflikt? jak masz cos creativa z soundblaserkow to moze tak. zalezy co masz upchane w kompie.
    ja nigdy nie mialem probleow z kontrolerkami - trza bylo czasem dobrac odpowiednie biosy w kontrolerze i mobo i smigalo jak trzeba. a kontrolerka nowego nie ma sensu brac - poszukaj na allegro.pl - za 40-55 zl mozna wyrwac naprawde dobre rzeczy bo 100 zl to imho za to co jest na rynku to stanowczo za duzo a 40-50 to jeden maly wypad na piwko.

pzdrwm Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Po skonsultowaniu się ze sprzedawcami doszliśmy do wniosku, że nie opłaca się kupować kontrolera IDE, bo to może zakłócić, bądź też zwolnić pracę komputera. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup dysk twardego na SATA, ale trochę mi się to nie opłaca, bo posiadam 120GB z gwarancją jeszcze na 2 lata.
    Innym rozwiązaniem jest podłączenie twardziela na RAID’zie jako IDE MODE, a pozostałe napędy optyczne na kanale Primary. Tu też jest problem, bo trzeba instalować od nowa Windowsa i jeszcze nie wiem, czy podczas instalacji wykryje dysk, a potem czy komp będzie się poprawnie uruchamiał.
    Gdy otrzymam nagrywareczkę, to będę na dzień dzisiejszy zmuszony odpiąć LG DVD-ROM, a potem pomyśle nad kolejnymi krokami.
    Może jednak warto zainstalować system, bo już ma ok. 14 miesięcy?
    Kilkanaście dni temu miałem podobny dylemat chciałem kupic oddzielny kontroler EIDE ale o zgrozo nie ma tych kart od ręki w sklepach, ponieważ popyt na nie jest znikomy. Poza tym faktycznie bywają problemy z obsługą napędów optycznych. Dlatego Sebaw proponuję kup sobie taką przejścióweczkę EIDE -- >USB, mam to i Plextor PX230A śmiga na tym czymś aż miło. Transfer przy USB1.1 rzędu 6x ale po podłaczeniu do USB2 ciągnie aż do 52x. Ważne (choć sam nie sprawdzałem) napęd tak podłaczony do kompa podobno należy ustawić na master. Patrz tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72507920
    Rozwiązanie uniwersalne i tańsze.

Domyślnie

sam mialem to kupic o czym pisze czechoj. fajna sprawa. mialem to tyle ze wyjete z kieszeni od hdd ale imho to prowizorka

@SEBAW
    "Może jednak warto zainstalować system, bo już ma ok. 14 miesięcy?"

no to co - kumpel mial mileniu przez ponad 2 lata i mu dzialal. choc trzeciego roku mu nie wytrzymal. czasem wystarczy przeczysc rejestr, powywalac co nie potrzebne, czasem niestety jest potrzebna reinstalka
    Sir A C. Clarke

Palacz Iwo_ ma szanse Avatar Iwo_

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    kumpel mial mileniu przez ponad 2 lata i mu dzialal. choc trzeciego roku mu nie wytrzymal
    moj juz trzyma prawie 4 lata i ma sie dobrze
    Pozdrawiam
    Iwo

Domyślnie

Chciałem jeszcze zainstalować system na dysku podpiętem do RAID jako IDE MODE, ale podczas uruchamiania instalki XP nie wykrywał dysku. Podczas odpalania kompa, twardziel był widziany w ładowaniu ustawień. Instalowałem również jakieś sterowniki z płytki od pł. głów. podczas instalki systemu, ale i tak go potem nie wykrywał.
    Chyba będą zmuszony do zakupu kontrolera IDE, bo w przyszłości spodziewam się jeszcze kolejnego napędu optycznego. Zastanawia mnie jedno, czy kontrolery pozwolą obsłużyć ATAPI, bo słyszałem, że z tym mają problemy, natomaist dyski twarde śmigają aż miło.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    .........Zastanawia mnie jedno, czy kontrolery pozwolą obsłużyć ATAPI, bo słyszałem, że z tym mają problemy, natomaist dyski twarde śmigają aż miło.

mi cdrom obsluguje ale dvdr moze bede mial na dniach od kumpla to sprawdze o ile nie zapomni mi przywiezc.

tak wogle. dvdr pojdzie na kompie pIII 866, 128 ramu, hdd baska 7200 200 GB podppiete oczywiscie do kontrolerka bo chipset BX bedzie ciutke sie plul jak znam zycie.
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Co myślicie nad kupnem tej karty? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75932308
    Nie obsługuje RAID, ale mi to nie potrzebne, bo mam w płycie gł.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Zakupiłem sobie tą kartę. Żeby obsługiwała napędy optyczne niezbędna jest zmiana BIOS z obsługą ATAPI. Cały proces odbywa się spod DOS'a, ale gdy odpalam program do flashowania wszystko stoi w miejscu, choć kość jest rozpoznana. Przyciski na klawiaturze nie reagują.

EDIT: W tej chwili podpiąłem twardziela pod kontroler, a napędy pod gniazda w płycie głównej. Chodzi bardzo dobrze. Zauważyłem również, że dysk szybciej reaguje na otwierania dysków/folderów.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 08.Dec.2005 o 17:43
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Zakupiłem sobie tą kartę. Żeby obsługiwała napędy optyczne niezbędna jest zmiana BIOS z obsługą ATAPI. Cały proces odbywa się spod DOS'a, ale gdy odpalam program do flashowania wszystko stoi w miejscu, choć kość jest rozpoznana. Przyciski na klawiaturze nie reagują.

EDIT: W tej chwili podpiąłem twardziela pod kontroler, a napędy pod gniazda w płycie głównej. Chodzi bardzo dobrze. Zauważyłem również, że dysk szybciej reaguje na otwierania dysków/folderów.
    czyli jednak konflikt istnieje............ a miło być tak pięknie

Domyślnie

Konflikt polega na tym, że nie da się wgrać BIOS Atapi. W tej chwili siedzi BIOS Raid i dlatego musiałem podpiąć w taki sposób napędy. Napisałem do sklepu w tej sprawie i zobaczymy co mi odpiszą. Może przeniosę kartę do innego kompa i sprawdzę, czy uda się wgrać BIOS Atapi.
    Czytałem wypowiedzi odnośnie tej karty i pisali, że po wgraniu Bios Atapi wszystko ładnie chodzi, tylko u mnie nie da się tego wykonać.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Wink

Cytat Napisał SEBAW
    ......... Cały proces odbywa się spod DOS'a, ale gdy odpalam program do flashowania wszystko stoi w miejscu, choć kość jest rozpoznana. Przyciski na klawiaturze nie reagują.
    wypnij wszystkie urządzenia. wylacz wszystkie dodatki z mobo
    poprzekladaj karte do roznych slotow.
    musi pojsc
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    wypnij wszystkie urządzenia. wylacz wszystkie dodatki z mobo
    poprzekladaj karte do roznych slotow.
    musi pojsc
    Udało mi sie wystartować jakoś flashera, ale po chwili pokazuje się okno, że nie może zapisać BIOS z karty na dysku C.
    Jeszcze nie wykonywałem tego: "wypnij wszystkie urządzenia. wylacz wszystkie dodatki z mobo
    poprzekladaj karte do roznych slotow."
    ale to jutro zrobię. Jeszcze mam zamiar sprawdzić na innym kompie.
    Gadał ze sprzedawcą i też się ździwił, że u mnie się nie da tej operacji wykonać. Jestem pierwszym przypadkiem. Powiedział, że jak się nie uda, to mam wysłać im kartę.

Taka jest procedura:
    The update procedures are as follows:
    a. Use BIOS update utility in pure DOS mode
    b. Execute "iteflash"
    c. Execute “INT13.bin” when the prompt shows "PLEASE INPUT NAME TO PROGRAM:"
    d. BIOS update utility backups old BIOS to BACKUP.bin
    e. BIOS update utility will program new BIOS to IT8212 ROM after backuping old BIOS.
    f. Restart the system.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Podpiąłem kartę do innego kompa i nic nie dało. Pisze, że nie może zapisać kopii BIOS z karty na dysku lub dyskietce, choć widać, że dioda dyskietki się świeci. Wyczytałem również, że do flashowania potrzeby jest program producenta karty, a nie chipsetu. Problem jest w tym, że na stronie Xpower go nie ma, a cały czas próbowałem flashera ITE (bo mam taką kość). Napisałem liścik do Powera i zobaczymy co mi odpowiedzą. Jakby co to bez problemu mogę wysłać kartę do sprzedawcy. Szkoda tylko, że zmarnowałem tyle czasu.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

dobra maly update.
    mam promise'a kontrolerek ulta 100 tx chyba - nie kce mi sie sprawdzac.
    potrzebowalem go do barracudy 200 GB bo plyta z bx'em i pIII@866 i dzis majac chwile podpielem piecyk pod ten kontorler, pozyczony bo sam nie wiem co sobie kupic. komp wystartowal, wykryl wsio jak trzeba. pod winda to samo.instaluje nero v6 cos tam. poszlo - bez resetu wrzucam dvdrw - nie wiem czy "+" czy "-", nowa kompilacja, zebralem jakies 4 GB danychi nagrywam - 2,4 x bylo dostepne no to trudno mowie. ale nagranie poszlo bez zarzutu, dane udalo zgrac sie na lapiku bez problemu.
    za kontroler dalem 25 zl - gosc znaleziony na allegro sprzedaz poza allegro.pl
    teraz widzialem je po 30 zl chyba

---------------------------
    co do flashownia - czysty dos mam nadzieje bez zadnych himemsysow itp
    i serio wywal jak najwiecej sprzetu ze slotow pci - szczegolnie karty sb live czy audigy i najlepiej na bardzo ubogiej plycie glownej to robic bez bajerow i dobrym zasilaczu a i nie rob tego na mobo epoxa - mam do nich jakis uraz - musialem robic hottflash przez jedna taka plytke (plyta super ale nie do flashowania) i to nie sam uklad ale cala karte wkladac do slotu pci przy wlaczonym kompie.

poza tym zawsze mozna wyjac uklad i na programator i pojdzie ale tu trza lutowac

a i znalazlem taki jak moj na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77964747

poza tym jest jeszcze fajny: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78958102 ale to juz calkiem inna bajka i jakos mam mieszane uczucia co do tego adapteca, jest na dobrym ukladzie ale ten pierwszy jest imho lepszy do twoich celow
    Ostatnio edytowane przez Nikita_Bennet ; 26.Dec.2005 o 15:11
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)