+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: OpenSRC w artykułach, próba I

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie OpenSRC w artykułach, próba I

Witam, siedzę sobie w zaciszu domowym i tak sobie jakaś myśl zaświatała
    Piszę właśnie artkuł dotyczący zakupu nagrywarki jej poprawnym montażu i odpowiedniej konfiguracji systemu. Tego typu artykuł może być nieoceniony dla początkujących użytkowników. Początek artykułu napisałem w jakieś pół godziny, ale leży na dysku już z miesiąc. A szkoda marnować ciekawy temat.
    Stąd też myśl. Stworzenia artykułu w formie open source Czyli do czasu publikacji każdy może zgłaszac własne uwagi i poprawki. Jako podpis pod artykułem będzie "Praca zbiorowa Forum CDRlab.pl", oczywiście zakładając że kogoś to zainteresuje

Zasada, w następnym poście umieszczam wszystko to co napisałem do tej pory. Wraz z kolejnymi uwagami w następnych postach drugi post będzie "polerowany" aż do czasu gdy uznam że jest wystarczająco dobry by zostać umieszczonym na stronie.

Jeżeli chcesz dodać coś od siebie to nie może to być mniej niż jeden akapit. Nie musimy dodawać zdjęć, wystarczy w nawiasie kwadratowym wpisac co ma przedstawiać dany obrazek.

Jeżeli Wam się spodoba taka forma przygotowywania publikacji to będziemy ten temat rozwijać.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Nowa nagrywarka

Artykuł ten ma za zadanie pomoc początkującym użytkownikom w pierwszych krokach – od zakupu nagrywarki aż do nagrania pierwszej płyty. Jeżeli nie wiesz jak podłączyć czy skonfigurować napęd, nie wiesz co to jest firmware i jak dokonać aktualizacji, jakie płyty wybrać, to tego wszystkiego dowiesz się właśnie tutaj.

Nagrywarka to obecnie jedno z najpopularniejszych akcesoriów komputerowych. Jeszcze rok temu nagrywarki DVD kosztowały ponad 500 złotych. Obecnie konkurencja i postęp techniczny sprawiły, że można kupić dużo wydajniejsze napędy za mniej niż połowę wymienionej sumy.
    Korzystając z możliwości tego sprzętu można podzielić się z rodziną zdjęciami, skomponować własną płytę z muzyką czy przygotować film. Oczywiście są to tylko przykładowe zastosowania, takie przykłady można by mnożyć w nieskończoność. Mimo iż obsługa nagrywarki jest bardzo prosta to większość użytkowników popełnia większe lub mniejsze błędy w czasie instalacji sprzętu, które są przyczyną błędnego funkcjonowania napędu, problemów z zapisem i wielu innych dziwnych zachowań komputera.
    Poradnik ten ma na celu kompleksowe omówienie krok po kroku każdego etapu, od wyboru nagrywarki, poprzez jej podłączenie do komputera, do instalacji dołączonego oprogramowania. To wszystko naprawdę nie jest trudne i na pewno dojdziesz do takiego samego wniosku po przeczytaniu tego poradnika.

Wybór nagrywarki

To zadanie nie jest łatwe, na rynku jest bardzo wiele modeli napędów i wiele ich wersji. Jak w takiej sytuacji poprawnie dokonać wyboru?
    Po pierwsze musisz wiedzieć czego chcesz. Zapoznaj się z naszymi testami sprzętu. To w tej chwili najpewniejsze źródło informacji o nagrywarkach w Polsce. Gdy już wybierzesz napęd sprawdź jego cenę w którymś ze sklepów internetowych:

• Komputronik
    • Sirius
    • Barwkomp

Teraz możesz sprawdzić ceny napędu w pobliskich sklepach komputerowych, prawdopodobnie będą odrobinę wyższe od tych które proponowały sklepy internetowe. Pamiętaj jednak że w sklepach internetowych płacisz również za przesyłkę.
    Teraz dochodzimy do sedna sprawy. Największym problemem są tutaj sprzedawcy. Zazwyczaj w cenniku wymieniona jest pełna lista nagrywarek, jednak gdy już pójdziesz po upatrzony napęd to możliwe że sprzedawca zacznie Ci go odradzać. W zależności od sklepu usłyszeć możesz całą gamę wymówek: „To napęd bardzo słabej jakości”, „Bardzo awaryjny”, „Nie ma tego towaru w hurtowni” itd.. W momencie gdy „łykniesz” taką przynętę sprzedawca ma pole do popisu. Czemu tak się dzieje? To proste. Większość producentów napędów ma swoje programy partnerskie, poprzez które stara się promować tylko swoje produkty. Niektóre firmy nawet dopłacają sprzedawcom byle by to właśnie ich sprzęt znalazł się w Twoim komputerze.
    Tego typu sytuacje zdarzają się zazwyczaj w mniejszych sklepach komputerowych, gdzie obrót towaru jest mały a co za tym idzie, nie zamawia się pełnej gamy towaru a tylko najpopularniejsze napędy. Pamiętaj że nie zawsze to co najpopularniejsze jest najlepsze. Owo „Najlepsze” tworzy się reklamą wytwarzając podaż, szkoleniami dla sprzedawców czy w końcu programami partnerskimi.
    Szczególnie uważać musisz kupując nagrywarkę w dużych sieciach handlowych typu Media Markt czy Elektro World. Promocja naprawdę bardzo rzadko jest promocją. Zazwyczaj płacisz znacznie więcej niż przypuszczasz. Tutaj naprawdę musisz sprawdzić ceny w różnych sklepach żeby nie tracić bezsensownie pieniędzy. I zachowaj szczególną czujność w rozmowie z obsługą. Będą Cię przekonywać, kusić i robić wszystko byle by sprzedać konkretny towar. To nie jest zła wola, to po prostu kwestia tego że masz pieniądze które oni chcą Inna kwestia jest taka, że napędy w takich sklepach mogą leżeć nawet kilka miesięcy, co sprawia że to już przestarzałe modele, wycofane ze sprzedaży.. nie dość że przepłacisz to kupisz starocia.
    Podsumowując. Musisz wiedzieć czego chcesz. Nie daj się urabiać sprzedawcom. Szkoda kupić coś z czym męczyć się będziesz przez rok czy dłużej… W wielu sklepach jeżeli nie ma konkretnego towaru, to można go zamówić. Poczekasz dzień lub dwa, ale kupisz dokładnie to czego chcesz.

Montaż

Napęd już kupiony. Leży na stole czy biurku i nie do końca wiesz co z nim zrobić. Bez obaw, nie ugryzie. Kolejny krok jest naprawdę bardzo prosty. Sprawdź zawartość pudełka lub woreczka w który zapakowany jest napęd. Najlepiej jeżeli będzie tam poza napędem zestaw śrubek (cztery sztuki) i płyta z oprogramowaniem. Do kolejnego kroku przygotuj sobie śrubokręt krzyżakowy. Przystąpimy do montażu napędu. Postępuj krok po kroku a wszystko pójdzie łatwo i szybko..

1) Wyłącz komputer. Odłącz go od sieci [zdjęcie wtyczki czarnej], najlepiej wyciągając wtyczkę z zasilacza. Jeżeli widzisz z tyłu komputera galimatias kabli i przewodów i czujesz trwogę, to nie przejmuj się. Nie jest źle. Dobrze by było jeżeli masz do dyspozycji aparat cyfrowy. Zrób kilka zdjęć, tak żeby wiedzieć gdzie podłączony jest każdy kabelek. Jeżeli nie masz „cyfraka” to skorzystaj ze sprawdzonej metody. Taśma klejąca, marker, kartka i długopis. Narysuj sobie schemat wyjść z tyłu komputera. Teraz od góry, odłącz pierwszy kabel i z taśmy klejącej zrób etykietę np. z numerem i przyklej ją do wyjętego kabla. Nie martw się, większość z tych kabli pasuje tylko do jednego konkretnego gniazda. Jeżeli jest inaczej i pasuje do kilku gniazd, to znaczy że można je podłączyć do dowolnego z nich. Ta zasada nie dotyczy słuchawek i głośników. Jeżeli się pomylisz, to po prostu głośniki nie będą odtwarzały dźwięku, wtedy po prostu przekładasz wtyk do innego gniazda obok i sprawdzasz np. odtwarzając cały czas muzykę, czy dźwięk pojawia się w głośnikach. Najczęściej kolor kabli do głośników jest taki sam jak gniazda z tyłu komputera. Dla głośników jest to zazwyczaj kolor zielony.

2) Dobrze, krok następny. Odłączamy wszystkie kable, podnosimy „skrzynkę” i stawiamy w najwygodniejszym miejscu. Najlepiej jeżeli jest to stół lub biurko z bardzo dobrym oświetleniem. Chodzi o to żeby dokładnie widzieć co się robi. Jak nabierzesz wprawy przy drugiej czy trzeciej operacji montażu, to operację tę przeprowadzisz po ciemku i z zamkniętymi oczami. Jednak teraz po prostu uważaj co robisz.

3) Odkręć śruby z tyłu komputera. Musisz dostać się do środka owej „skrzynki”. W zależności od typu obudowy może być kilka możliwości. Jeżeli jest to obudowa typu „desktop”, to śruby umiejscowione są zazwyczaj w tych miejscach:

[zdjęcie typowego desktopa od tyły, strzałkami zaznaczone miejsca gdzie znajdują się śruby]

4) Ustawienia zworek. Zazwyczaj wielu początkujących użytkowników czuje pot na plecach zastanawiając się „jak to ugryźć”. Jak wszystko, również to jest bardzo proste. Zacznę od odrobiny teorii. Na większości płyt głównych znajdziemy jeden kontroler IDE, który oferuje dwa tzw. kanały IDE. Na każdym z kanałów mogą pracować maksymalnie dwa urządzenia.

[rysunek na którym pokazany jest schemat podłączenia do płyty głównej urządzeń IDE]
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Tak na szybko. Sklepu Barwkomp nie ma już. Albo jest, tylko pod inną postacią.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Tak na szybko. Sklepu Barwkomp nie ma już. Albo jest, tylko pod inną postacią.
    Patrzac po dacie tematu, to rzeczywiscie "na szybko" ...
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał pawelblu
    Patrzac po dacie tematu, to rzeczywiscie "na szybko" ...
    Napisałem ten post "na szybko" bo otrzymałem linka od Sobala. Więc tylko zobaczyłem na szybkiego i natrafiłem na Barwkomp.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

Pomysł mi się podoba. Widzę że bardzo szczegółowo podchodzisz do tematu i dobrze. Jak ten artykuł powstanie to nawet moja babcia będzie mogła sama sobie zainstalować nagrywarkę. I to jest super. Nie potrafię pisać artykułów więc będę tylko sugerował na co można jeszcze zwrócić uwagę.
    A więc:
    W rozdziale "wybór nagrywarki" wspomniałbym jeszcze o wersjach bulk i BOX czym się różnią i którą warto kupić, zalety obu wersji i wady, np zaletą wg mnie wersji BOX jest to że po 3 latach użytkowania można taki napęd łatwiej sprzedać na allegro a wersji bulk to cena. Warto wspomnieć że różnią się oprogramowaniem ale to nie problem bo na stronie cdrlab.pl można znaleźć linki skąd można pobrać oprogramowanie. I jak ktoś kupuje nagrywarkę bulk to może nie być śrubek więc niech sie zaopatrzy zanim wróci do domu. Takie błachostki ale warto to opisać.
    Co do ciągu dalszego artykułu myślę że nie trzeba pisać aż tak szczegółowo o tych kablach żeby wiedzieć później jak który podłączyć spowrotem. Wystarczy napisać "...należy zapamiętać lub zaznaczyć sobie który kabel jest gdzie połączony." Rozumiem sens tego artykułu i wiem że powinno być to prowadzenie za rączkę ale bez rozciągania bo to tylko wynudzi czytającego. ale ogólnie jest ok! Jak napiszesz kolejne rozdziały to daj je tu na forum i zawsze jakieś sugestie się znajdą. Jak coś mi jeszcze się nasunie do tej części to napiszę. pozdrawiam

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

zaletą wg mnie wersji BOX jest to że po 3 latach użytkowania można taki napęd łatwiej sprzedać

Oczywiście jeśli po tych 3 latach będziemy mieć jeszcze to pudełko

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Napisałem ten post "na szybko" bo otrzymałem linka od Sobala. Więc tylko zobaczyłem na szybkiego i natrafiłem na Barwkomp.
    No to teraz na wolno jakies bardziej merytoryczne uwagi

Cytat Napisał SoBal
    Teraz dochodzimy do sedna sprawy.
    Mozna jeszcze napisac zeby poczytac opinie NA FORUM. Bo sporo rzeczy ktore sa w testach wychodzi lepiej na forum w opiniach userow (choc do tego tez nalezy miec pewien dystans). Oprocz tego napisalbym ze nie nalezy zbytnio przywiazywac wagi do niby-nowoczesnych tecgnologi o jakis magicznych nazwach, bo 80% z nich to tylko chwyty marketingowe.

Oprocz tego warto jest kupowac u sprzedawcy ktory nie zniknie za moment, bo jezeli jest gwarancja realizowana przez resellera to mozemy narobic sobie problemow. I koniecznie brac DOWOD ZAKUPU I NIE WYRZUCAC - TRZYMAC RAZEM Z GWARANCJA.

Montaz

Dobrze jest tez "odelektryzowac sie", bo ladunek na nas zgromadzony np. od pocierania swetra moze sie wyladowac na dysku twardym gdy wsadzimy reke do srodka. Takze prewencyjnie dobrze jest jest sie uziemic na kilka chwil i pozbyc sie zgromadzonego ladunku (dobrze jest tez djac elektryzujacy sweter ).

To tyle do obecnego fragmentu. Niestety dalszej czesci nie uloze bo czekaja jeszcze sprawy "na dzisiaj".
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia