+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 26

Temat: Desktop 3D

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Razem z wprowadzeniem Longhorna zmieni sie wizerunek dzisiejszych desktopow ... koniec z zwyklym GUI czas na Open GL ale czy tylko windows ... chyba nie Firma Sun Microsystem wprowadzi chyba pod koniec 2004 roku 3d DEsktop w 100% przestrzenny (nie to co w longhorn) ten nowy z longhorna bedzie sie mogł schowac Sun wykona go dla linuxsa jako konkurencja dla kde i gnome .... szczególy tutaj :http://wwws.sun.com/software/looking_glass/details.html

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Podaje link bo mi sie dwukropek wpisal wyzej w poscie

http://wwws.sun.com/software/looking_glass/details.html

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

patrze tak na te fotki, patrze na to jak teraz wyglada pulpit - i zastanawiam sie czy jest sie czym ekscytowac
    przyda sie to tylko luzakom i 'power-lamerom' ktorzy uzywanie komputera utozsamiaja z nieustannym instalowaniem nowych programow ktyrych nie uzywaja

bo taki plaski desktop jest wystarczajacy do wygodnej obslugi 3-4 programow

jedyna rzecz ktora poprawia od pewnego poziomu wygode pracy to dodanie dodatkowego monitora [ew. kilka pulpitow jak w unixach] - a nie jakies 3d bajery
    jestem sceptyczny i tyle
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Szeregowy KarolluZ zero jak zero Avatar KarolluZ

Domyślnie

A pro po longhorna to czy zaglądaliście tutaj http://www.it-faq.pl/EditModule.aspx...mp;ItemId=6309 w sumie za longhornem już wiem, że zbytnio chyba nie będę przepadał, ale chyba zasysne sobie nowy build i przetestuje ten 3d desktop .
    KarolluZ RuleZ

Domyślnie

przyjrzalem sie obrazkom... i dwa spostrzezenia:
    a) oba screny sa robione przy rozdzialce 1280*1024 - tylko wtedy widac cokolwiek przy tak wielkim naladowaniu smiecia
    b) jest to tak cudownie niepraktyczne jak malowanie pokoju w ktorym nie ma nic a nic swiatla

kazdy ten bajer zre zasoby, zre makabryczne ilosci zasobow - skalowanie filmu z rozdzialki 584*380 na 1024*1024 metoda lanczosa praktycznie zatyka 2ghz procesor.. jesli ten 3d desktop mialby wygladac jako tako to nie moglby uzywac innych metod obrobki grafiki 2d niz m.in. lanczos do skalowania [a karty graficzne nie maja wcale dobrej obslugi akceleracji 2d, wrecz przeciwnie, kuleja w tym punkcie - i wszystko spadnie na procesor]
    zaplacimy czkawka systemu
    a za co? za przekrzywione okna, idiotyczne cienie na oknach [pogarszajace widocznosc] pewnie beda jeszcze animowane ikonki i orkiestra symfoniczna w tle - nie mozna zjesc ciastka i miec ciastka - a tak staraja sie nas przekonac o zaletach 3d desktopu niektorzy entuzjasci [czego oni sie najedli?]

przejscie na 100% grafike wektorowa jak gdzies kiedys o longhornie przeczytalem tez jest utopia - moze i ikonki sie daloby [w bolach] zamienic na wektorki ale ja sobie jakos nie moge niektorych rzeczy wektorowo wyobrazic - a obsluga hybrydy zawsze kosztuje wiecej niz jednolitego rozwiazania
    Hit Me, If You Can...

Nol
    Gość

Domyślnie

Mam podobne zdanie, co Sid. Zaprezentowane screeny w podanych przez Ciebie linkach zawierają w zasadzie tylko nowy "krzyk" mody, a nie funkcjonalność jako taką. Osobiście twierdzę, że tego typu bajery to czysty chwyt reklamowy, który ma przyciągnąć ludzi interfejsem rodem z jakiegoś Matrixa czy innych filmów gatunku sci-fiction, w których to bohaterzy używają maszyn wyświetlających podobne obrazki. Ja na przykład używam Windowsa XP i dla dobra wydajności mojego sprzętu wyłączam tą całą Lunę, wsadzam standardowy windowsowy desktop i dodatkowo wywalam praktycznie wszystkie dostępne efekty. I robię tak wcale nie z powodu posiadania słabego sprzętu, który by tego nie uciągnął - po prostu cenię sobie funkcjonalność i wydajność. A bajerki temu nie służą.

A co do grafy wektorowej - ikonki to pewnie by się dało faktycznie zrobić w wektorze, ale większych obrazów to sobie nie wyobrażam. Ja kiedyś trasowałem duużą bitmapę (rysunek kreską w formacie A4) na wektor (oczywiście wiem, że to nie to samo, co tworzenie obrazu od początku w wektorze), po czym otworzenie takiego obrazka zajmowało mojemu sprzętowi, że ho ho. Niektóre grafiki zawierałyby po prostu zbyt dużo obiektów i ich wygenerowanie zajęłoby masę czasu.

Laser
    Gość

Domyślnie

Jedno mnie zastanawia - czemu to ma słuzyc ? bo ja nie widze praktycznego zastosowania takiego patentu, poukladac ładnie okna moge sobie na pasku i bedzie to praktyczniejsze niz takie ulozenie, juz nie wspomne o tym ile to zezre zasobów.

Dla mnie to cos na poziomie luny i tym podobnych ładnie wyglada ale juz ramu na wiecej nie starczy ... no ale jak ktos lubi

Nol
    Gość

Domyślnie

Czemu to ma służyć? Zgodnie z tym, co pisałem - modzie i marketingu No chyba że ktoś wymyśli coś rewolucyjnego, co zapewni efektowność i efektywność zarazem. W co wątpię, ale czemu kibicuję

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

pewnie to samo mowili IT guy'e jak sie pojawila pierwsza mysz i systemowe okna ...
    pozdr
    The Pain is killing me ...

Szeregowy KarolluZ zero jak zero Avatar KarolluZ

Domyślnie

Oj chyba Ci kolesie z M$ to spece od efektywnego zapychania ramu. Co prawda ja niedawno zmieniałem sprzęt na ciutke lepszy i nadal jak instaluje XP to sporo rzeczy wyłączam, bo wtedy naprawdę komp lepiej działa. Co do tego desktopa3d to zapewne każdy się podnieci i już po samych screenach zapragnie mieć taki pulpit i nie będzie go obchodziło, że wszystko inne mu skacze. Jednak może zasysne tego longhorna tylko po to, aby przekonać się co to naprawdę jest i czy od ostatniego buildu jaki mam [4051] zmieniło się coś na lepsze. Co prawda na swoim łączu nie ściągnę tego aż tak szybko, ale kiedyś napewno . A czy wiecie coś na temat systemu jak M$ wyda przed Longhornem ?
    KarolluZ RuleZ

Laser
    Gość

Domyślnie

Ja tam czekam na pulpity 4D i monitory 80' za 999pln brutto

A tak na serio - to ze Polska to kraj kompów pokroju raczej z przed epoki / niestety / to nikomu nie trzeba uswiadamiac, w stanach jak maja po 4GB ramu to im to róznicy nie robi... z reszta mi to do gustu nie przypadło

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    ... A tak na serio - to ze Polska to kraj kompów pokroju raczej z przed epoki / niestety / to nikomu nie trzeba uswiadamiac, w stanach jak maja po 4GB ramu to im to róznicy nie robi... z reszta mi to do gustu nie przypadło
    nie no bez przesady w USa (jesli miales ten stan na mysli) to ich pecki po tyle nie maj ... oczywisci sa wyjatki ... tak jak u nas chlopcy ktorzy mondraluja sie na temat predkosci pracy systemu windy 2003 server VS windoza XP na sprzetach pokroju celeron 300 i 400MX ... dla mnie to jest dopiero przegiecie
    pozdr

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AleX69

...tak jak u nas chlopcy ktorzy mondraluja sie na temat predkosci pracy systemu windy 2003 server VS windoza XP na sprzetach pokroju celeron 300 i 400MX ... dla mnie to jest dopiero przegiecie
    pozdr

Domyślnie

roznice w predkosci miedzy 2003 a XP sa - i jest o czym mowic - szkoda tylko ze wypowiadaja sie o tym osoby ktore jednego z tych systemow nie widzialy na oczy
    a pojazd jak pojazd - mi kumpel pokazal ruski czolg zapierniczajacy ponad 90kmh po poligonie i strzelajacy w locie.. to robi wrazenie a nie jakis lamerski samochodzik [dot tego tematu http://cdrlab.pl/index.php?name=PNph...opic&t=445 ]
    Hit Me, If You Can...

Laser
    Gość

Domyślnie

hehe sid a w która strone strzelał ten czołg ?

bo z opowiadan poligonowych wynika ze stare czołgi nie zabardzo mogły strzelac w kierunku jazdy, podczas jazdy / no chyba ze ten Twój przypadek dosłownie lecial w powietrzu to nie ma o czym gadac / z prozaicznej przyczyny - brak systemu neutralizujacego odrzut - wynik zerwanie całego układu napędowego spowodowane odrzutem / tak słyszałem nie bede sie kłucił ze tak na 100% jest /

inna sprawa ze strzelaniem w bok - ale zycie czesto pokazuje ze jest inaczej niz nakazuje teoria

pozdro

-----

edit: super zaczelismy od wynalazku pulpitu 3d a skonczymy na "Bomba atomowa zrób to sam"

Domyślnie

w przod - jesli ten iflm nie jest fake to tego czolgu nawet nie cofnelo - dodatkowo spadl z wysokosci prawie 2 metrow na glebe, podskoczyl i pojechal dalej
    zasysam teraz z akademca ten film i postaram sie go gdzies wwalic w cywilizowane miejsce [testsid]
    Hit Me, If You Can...

Laser
    Gość

Domyślnie

z przyjemnoscia obejrze

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    roznice w predkosci miedzy 2003 a XP sa - i jest o czym mowic - szkoda tylko ze wypowiadaja sie o tym osoby ktore jednego z tych systemow nie widzialy na oczy
    a pojazd jak pojazd - mi kumpel pokazal ruski czolg zapierniczajacy ponad 90kmh po poligonie i strzelajacy w locie.. to robi wrazenie a nie jakis lamerski samochodzik [dot tego tematu http://cdrlab.pl/index.php?name=PNph...opic&t=445 ]
    SidTheRat@ ... ale namieszales topic'ki ... dostaniesz medal

2003vsXP ... no pewnie ze roznica w systemie to jest ogromna, prze ogromna ... to workstacja a to serwer ... tak jak by stawic XP jako serwer ... lekka pomylka
    pozdr

Domyślnie

hehe - 2k3 to jest xp... [skrot myslowy] obciety do granic mozliwosci [a nawet bardziej - min dzwiek i acc 3d], ktory po odpowienim tuningu doskonale sie nadaje na stacje heavy-robocza w sytuacji gdy komp jest wpiety do rozbudowanej sieci lokalnej [min serw drukarek]
    na dodatek gry pod tym biegaja mi szybciej niz pod xp [od 3 dni jestem legalnym posiadaczem 2000, xp i 2003 - moge sobie testowac do woli ]
    choc i tak bym z 2k nie rezygnowal gdyby posiadaly prozaiczna obsluge skor... - tego mi jednak bardzo brak
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    hehe - 2k3 to jest xp... [skrot myslowy] obciety do granic mozliwosci [a nawet bardziej - min dzwiek i acc 3d], ktory po odpowienim tuningu doskonale sie nadaje na stacje heavy-robocza w sytuacji gdy komp jest wpiety do rozbudowanej sieci lokalnej [min serw drukarek]
    na dodatek gry pod tym biegaja mi szybciej niz pod xp [od 3 dni jestem legalnym posiadaczem 2000, xp i 2003 - moge sobie testowac do woli ]
    choc i tak bym z 2k nie rezygnowal gdyby posiadaly prozaiczna obsluge skor... - tego mi jednak bardzo brak
    SidTheRat@ ... i tu właśnie pojawiają sie funkcje serverowe - rozbuchane na max'a w w2k3 - które trzeba ograniczać/kastrować (aby zrobić ten 'Heavy-Workstation') i wrócić do genezy (czyli XP) <- i gdzie tu sens ... z tego co sie orientuje organizacja pamięci (te niby zalety) to nic innego jak zoptymalizowanie/tuning pod katem większej ich ilości (podstawa na instalke <512) ... a czemu jak można, nie zrobic tego w XP'ekach (taniej) ... nigdzie na sieci nie spotkałem sie z porównaniem wydajności XPvsW2K3 ... czy tylko polacy sa tak rozrzutni i w akademikach instaluja sobie W2K3 na koncofkach robiac z ich workstation (heavy)? ... jak przesiadles sie z 2K (ktory mial oczywisty blad z mapowaniem pamieci) roznice bedziesz widzial ogromna ... ale na twe testy (chłodne oko) oczekuje z utęsknieniem
    pozdr

Domyślnie

powiem brutalnie - testow robic mi sie nie chce obserwacje wyjda w praniu [a raczej wyszly bo na 2k3 jade juz pol roku] kiedy zmuszony sytuacja zainstaluje xp
    funkcje serwerowe w postaci IIS z przyleglosciami i tak sa w xp, wiec niewielki tu zysk - a wylaczyc tego nie bardzo mozna bo wtedy przestaje dzialac np drukowanie po IP co u mnie jest niedopuszczalne - wole miec to od razu dobrze ustawione w 2k3 niz grzebac [jak moj ojciec ktory tez przesiadl sie na 2k3] w xp'kach

dla mnie wazny jest np czas startu systemu - polroczny xp wstawal ponad minute, 2k3 - kolo 10 sekund.. a softu [min testowe wersje programow typu kprobe czy cdspeed] instaluje ostatnio duzo wiecej
    dodatkowo powiem ze mam 256 ramu [tak, wiem, zenada ale nie mam na wiecej] i o ile pod xp bylo to WYRAZNIE czuc - to pod 2k3 - nie...

to tez jest argument - choc i tak najmilej wspominam 2k [z dziura czy bez] ktore nad 256 ramu przechodzilo do porzadku dziennego bez najmniejszych zgrzytow [mam kumpla ktory uzywa 2k na laptopie p2@200mmx 64ram - i dziala...]

jeden z filmow o t-80 juz jest na ftpie, ale idzie tak zalosnie ze laser szuka mirrora - z reszta bedzie klopot, bo moj stawiany w napredce ftp wysiadl [choc nic nie ruszalem] i za nic nie moga mi wladowac pozostalych odcinkow [min jazdy na jednej gasienicy czy skokow na plasko z prawie 2 metrow...]

co do tego ze studenci sobie instaluja - poczytaj sobie o MSDNAA - bedziesz wiedzial czemu moga - ja z tego programu mam 2k, 2k3 ent i xp prof - i wszsytko legal, dziwie sie ze czesc moich kumpli wiedzac o tym projekcie z niego nie korzysta
    Hit Me, If You Can...

Laser
    Gość

Domyślnie

zrobimy to moze na czesci - ja max moge zahostowac 40 - 45mb - T80 ma ~23MB czyli jakies dwa filmy moze wejda...

za pare chwil zaczne UL moze jeszcze dzis to bedzie

----------

edit

T 80 w akcji
    /http://www.taz40.host.sk/laser/T80.zip ~20MB
    /http://www.taz40.host.sk/laser/T802.zip ~1.5MB

sie nam serwis militarny robi

Domyślnie

może sprostuje IIS to nie jedne funkcje serwerowe W2K3 :] ... nie wiem co wy z tym drukowaniem miałem ok. 100 komputerów do zarządzania w sieci >mieszanej< i żadnych ‘takich’ problemów nie miałem (+5 serwerów na NT4.0) … gdyby nie Exchange i praw uzyszkodnikow do plikow wyglebil bym je i postawil linux’a

wiadomo jak go uruchomisz bez bazy danych, serwera plikow, exchanga bedzie szybki ... to tak jak z ciagnikiem tir'a bez naczpy ... ale tu sie liczy bardziej czas bezawaryjnosci ... ale dla jakiego administratora ważny jest czas uruchamiania serwera
    bez licytacji mi XP'ki wstają w 6sec (tgz. dwa paski) 512mb, na drugim 13sec (siedem pasków ) 1024mb … ale jak to mówią jaki pan taki kram

akurat miałem poważne jazdy z w2k ... maxymalny uptime to tylko 1 tydzień ... szybko kończące sie zasoby systemowe ... nie wspominam go najmilej

studenci mieszkający w akademikach - nie zrozumiałeś ... nie chodzi o prawa autorskie tylko ich sprzęt ... wolal bym jakiegos Tux'a z KDE, ale to ich sprawa
    pozdr

Szeregowy Jacoob zero jak zero Avatar Jacoob

Domyślnie

Co do czołgów to swego czasu na discovery był programik o targach broni na świecie i pokazywali takie targi w arabii saudyjskiej i ruski t-8... nie pamiętam numerka ale to było wyżej niż t-80 robił takie cuda że wszelakie amerykańkie czołgi to ślamazarne niezdary oczywiście wyposażenie w stylu: francuski system laserowego naprowadzania itp. , itd
    Pozdrawiam Jacoob

Domyślnie

ten drugi ... po optymalizacji rejestru i defragu na stripie uruchamia sie juz z siedemiu pasków ... w cztery

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia