+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Temat: Darmowy SERVER FTP - program.

Laser
    Gość

Domyślnie

Znacie może jakieś godne uwagi programy, do "postawienia" okazjonalnego serwera ftp ? nie chodzi mi o jakies rozbudowane molochy z masa opcji ktore nie wiadomo do czego sluza ale jakas prosta DARMOWA aplikacje.

Narazie uzywam Cerberus'a ale moze jest cos innego ?

Pozdrawiam

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

cerberus - prosty tani wygodny - chyba nie ma co dalej szukac
    a klient to bezapelacyjnie smartftp
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Ja polece jeszcze GuildFTP.

Szeregowy ThanatoS zero jak zero Avatar ThanatoS

Domyślnie

A ja FileZilla Serwer, a klienta to np. UltraFXP tez freeware
    Pozdrówka
    ThanatoS
    Opcja Szukaj jest za darmo, ale nie na darmo

Szeregowy przemas zero jak zero Avatar przemas

Domyślnie

bardzo prosty [banalny] jest typsoft ftp serwer, a mimo to funkcjonalny
    natomist jako klient zdecydowanie flashfxp

BebeK
    Gość

Domyślnie

Tak nieśmiało zaproponuję... Linux i ProFTPD ?

Laser
    Gość

Domyślnie

@przemas - kurcze juz chyba prosciej byc nie moze ale kazdemu wedlug potrzeb

@BebeK - w wolnym czasie czemu nie tylko musze znalesc w szafie starego kompa i moze sie w wakacje pobawie narazie tylko potrzebuje czegos do okazjonalnych zastosowan

Dzieki wszystkim za sugestie

Domyślnie

@laser,
    sam korzystam z bardziej zaawansowanego serwera. a dla kogos kto dopiero co sie dowiedzial ze ftp to klient i serwer polecam wlasnie typsoft. a i w pytaniu bylo ze ma byc darmowy. typsoft taki jest [poprawcie mnie jesli sie myle]. a flash to jedynie kwestia uproszczenia sobie zycia i sposob na efektywne korzystanie z ftp

Laser
    Gość

Domyślnie

@przemas - ja sie z Tobą zgadzam dla zastosowan "niedzielnych" i na sam poczatek programik w sam raz

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

flash nie jest freeware i jest mniej user friendly niz smart ftp.
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Domyślnie

nie jest darmowy, ale jest na tyle dobry i funkcjonalny ze bez niego jak bez reki...
    oczywiscie, za namowami Sida dalem szanse smartowi, w koncu referencji lamer nie wytawil, i z reszta jakiez to sa referencje
    ale nie przekonalem sie. nawet jesli ma przewage nad flashem [ktorej nie zauwazylem] to nie jest to powod zeby zmieniac przyzwyczajenia. nie przyjal sie po prostu...
    a co do userfriendly: jak juz jestesmy przy ftp: czy taki raiden ftpd jest userfriendly... userfriendly nie znaczy najlepszy. a na pewnym poziomie zaawansowania to juz przestaje miec znaczenie.

Domyślnie

hehe - milo ze ja nie lamer to zabrzmialo jak komplement

co do flasha - dostalem na starym forum kiedys ciekawego priva od jednego z uzytkownikow - w nim byl link do artykulu nt flasha - przeczytalem i natychmiast wywalilem ten program - flash wysyla loginy/hasla wszystkich serwow na ktore sie laczysz do jakiegos dziwnego serwera, a ten po chwili loguje sie na ten ftp... zrobilem test, postawilem cerberusa, zalogowalem sie z flasha i po kilkudziesieciu sekundach puk puk... uninstal, kill debil - mozliwe ze w nowych wersjach tego nie ma - ja uzywalem akurat takiej jaka byla opisana - poszukalem potem sam i znalazlem drugi taki art - zreszta nie musialem nawet szukac bo widzialem to na wlasne galy - wiec dlatego flash nie...

a czemu smart tak? jest darmowy ma bardzo przystepny system ulubionych i mozliwosc importu z kilku innych programow [flash, ws i tcmd tez], bardzo przyjemny system kolejek, GENIALNA opcje copy url [full customizacja] no i jakos od razu przypadl mi do gustu - niektorym nie podoba sie windowsowo exploratorowy interfejs - wola taki jak w tcmd - ale da sie zyc - w koncu ile sie po takim ftpie lazi [naturalnie jest cache'owanie struktury ftpa]
    Hit Me, If You Can...

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Tylko FlashFXP - jako klient - reszta się nie sprawdza. SpyFixy załatwiają sprawę, wygodniejszego nie znalazłem i szukać zaprzestałem. Jeżeli chodzi o windowsowe ftp - to jak musze to korzystam z ServU, ale generalnie staram się wystawiać pliki poprzez apacha.

BebeK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    @BebeK - w wolnym czasie czemu nie tylko musze znalesc w szafie starego kompa i moze sie w wakacje pobawie narazie tylko potrzebuje czegos do okazjonalnych zastosowan
    No masz racje. Do Linuksa potrzeba troszke czasu, samozaparcia i checi
    Co do darmowego serwera FTP na Win32 to baaaaardzo dlugo (w sumie 4 lata) uzywalem WarFTP 1.6 (spaczowanego na 1x66). Mialo to-to swoje wady ale tez i zalety. Darmowy. Teraz chyba juz sa jakies wyzsze wersje. Kilka dni temu zainstalowalem do szybkiego testu FileZilla Server. Jak dla mnie na szybkie postawienie serwerka ten produkt w zupelnosci spelnia swoje zadanie
    Co do klienta to FlashFXP rządzi
    Czy w SmartFTP jest mozliwe ustanowienie transferu FXP po SSL/TLS pomiedzy dwoma serwerami ? Nie wiem dlatego pytam... moze ktos wie

Domyślnie

z tego co patrzylem to mozna - choc nie mam jak sprawdzic czy to dziala
    Hit Me, If You Can...

shuma02
    Gość

Domyślnie

mam szybkie pytanko,
    czy wszystkie te programy dzialaja mimo sprzetowego firewallu w routerze
    czy tez musze odblokowac ktorys port, i jesli tak, w jaki sposob dziala to na bezpieczenstwo mojego kompa

Cyceq
    Gość

Domyślnie

Mam takie pytanie, jestem w tym zupełnie zielony, więc mam pytanie... Jeśli postawisz server ftp, to robisz to po to żeby udostepnić swoje pliki itp? Mi chodzi o to żeby postawić server do gry, bo na moim łączu są ****owe lagi i potrzebuje jakiegoś darmowego servera. Mógłby mi ktoś coś polecić?

Szeregowy jackoo2 ma szanse

Domyślnie

a zna ktoś taki bezpłatny server ftp żeby można było wejść na niego podając dowolny login i hasło ? w G6 FTP SERVER (shareware) jest taka możliwość ale w innych ( wymienionych powyżej ) nie mogłem tak ustawić żeby się dało

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Na routerz'e trzeba odblokować dwa porty: 21 oraz 23 - no chyba, ze w naszym serwerze przydzielimy inne porty.. A co do darmowego FTP to świetny jest oczywiście ProFTP - a jego administracja nienastręcza problemów - dla mniej obeznanych z linuxem polecam Webmin'a i wszystko stanie się łatwe, a przy okazji nasz serwer mozemy konfiguorac bezposrednio z innego kompa w sieci

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)