Witajcie
Czy ktoś doradziłby mi wybór aparatu cyfrowego? Mogę przeznaczyć na to 1200 (max 1500 ) zł. Jeśli ktoś się zna to chętnie zapoznam się z opiniami i wskazówkami.
Czy minolta Z6 to dobry wybór?
Miłego wieczoru
Witajcie
Czy ktoś doradziłby mi wybór aparatu cyfrowego? Mogę przeznaczyć na to 1200 (max 1500 ) zł. Jeśli ktoś się zna to chętnie zapoznam się z opiniami i wskazówkami.
Czy minolta Z6 to dobry wybór?
Miłego wieczoru
Ja polecam Canon Digital IXUS 700. Od miesiąda posiada go mój brat. Bardzo dobrze robi fotki, płynne, jak na aparat, robi filmy w formacie AVI, bardzo szybki jest (kopiowanie, wykonywanie fotek, ładowanie lampy) i łatwy w użyciu. Dodatkowym plusem jest polski menu, co jest rzadkością.
Minus jaki zauważyłem, to trochę słaba lampa błyskowa.
Zobacz tu: http://rankingi.chip.pl/ranking_139239.html
Na innych stronach ten aparat był również w czołówce.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
równiez polecam Canona ale np. A620. Z kompletem baterii i ładowarka w 1200 powinien się zmieścic![]()
A jak jest z abberacją chromatyczną w tych Canonach? - Minolta ma redukcję tego zjawiska
Jak mi wyjaśnisz o co biega, to sprawdzę u siebie.Napisał Fantomas
Sory, ale na funkcjach/opcjach/cechach w aparacie to się mało znam.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Redukcja jest programowa i raczej to tylko chwyt reklamowy. Polecam również Canona A620. Przy wyborze aparatu zwróć uwagę na rodzaj zasilania. Według mnie najlepsze są aparaty na popularne paluszki. Za kilka lat nie będziesz musiał szukać akumulatora do swojego aparatu, gdyż paluszki będą zawsze.Napisał Fantomas
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Widzę że jednak na forum cyberfoto każą zapomnieć o Minolcie i brać Fuji S5600
Fantomas - napisz dokladnie co zamiezasz fotografowac i w jakich warunkach (robale na lace w dzien czy moze imprezy w domu, czy krajobrazy, itd.)
zastosowanie glowne determinuje wybor sprzetu
porownywanie minolty z (czyli klasa tzw UltraZoomow) do IXUSa (czyli kieszonkowe miniaturki) to jak porownywanie Ferrari do LandRovera - to po prostu sprzet do totalnie roznych zastosowan
Właśnie tu leży problem - do czego ma to służyć. Dotąd korzystałem z Praktiki i FEDa - zdjęcia rodziny, krajobrazu, czasem seria na allegro. Korzystałem też z aparatu, który miał dobra makro - wtedy takie miniaturowe przedmioty też fotografowałem. Wychodzi że ma być do wszystkiego. Jednak wiadomo jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Pewnie potrzeba wtedy posiadać dwa albo jeden z obszernym osprzętem. Lubię psatrykać, ale nie jestem maniakiem ani profesjonalistą. Zresztą rodzinka znów się powiększa więc będą ważniejsze wydatki. Może na początek dobry byłby Fuji S5600 lub Olympus SP-500UZ ? Szkoda że S7000 już nie ma - czytałem że całkiem udany model Fuji wydało. A do typowych kompaktów jakoś nie mam przekonania - myliłby mi się z telefonem - takie małe toto![]()
Fuji ma stosunkowo wolny AF (za to wygodny manual focus) i niestety slabiutkie dedykowane aku (kolega posiadajacy 4? zali sie ze wytrzymuja okolo 300 zdjec max... jesli mu wiezyc i nie jest to przypadek to faktycznie malutko)
pozatym to bardzo dobre aparaty o swietnych mozliwosciach
Olympus - wiadomo swietny sprzet, niestety nie znam zadnego uzytkownika wiec tylko moge do testow odeslac
z UltraZoomow najtansza jest minolta serii z (za cene niezbyt wygodnego manualfocus), ale to aparat dla tych, ktorzy auto szybko pozucaja i jada na trybach manualnych albo polmanualnych - wtedy wyniki sa sweitne
niewatpliwa zaleta minolty jest cena i wyjatkowo tanie akcesoria
kolejnym UZ wartym uwagi jest Canon IS czy jakos tak
proponuje testy z stevedigicams albo dpreview
sam moge poprzegladac dopiero wieczorem - wlasnie wrocilem z biegow i jestem wykonczony (ale medal do kolekcji jest)
edit:
chyba bylem przemeczony bo myslac o Fuji napisalem numer modelu Nikona... eh...
w kazdym razie - polecam Ci cos z klasy UltraZoomow - sa to najbardziej uniwersalne aparaty i calkiem niezle maja optyki - oczywiscie jak na swoje ceny
ich najwieksza wada jest stosunkowo maly zakres przyslon (ale to jeden z najdrozszych i najbardziej skomplikowanych ukadow w obiektywie...) i przewaznie nieciekawy szeroki kat (zawsze mozna kupic konwerter x0,5 - koszt to okolo 200pln), ale i tak te paramerty maja lepsze niz kompakty
Ostatnio edytowane przez nimal ; 03.Jun.2006 o 20:37
Byłem w MM obejrzałem sobie aparaty - zdecydowałem sie na Olympusa SP-500 UZ. Zgrabny, zebrał dobre opinie na forach tematycznych, dla mnie w zupełności wystarczy.
Dziękuję za pomoc.
Miłego dnia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)