+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Zakup minitora LCD

Szeregowy Zuczek1987 ma szanse

Exclamation Zakup minitora LCD

Witam wszystkich! Jestem posiadaczem zasłużonego 5 letniego Samsunga SyncMastera 753 DF i postanowiłem ostanio zakup nowego monitora. Musze przyznac że monitor ten przez 5 lat urzytkowania nie sprawił najmniejszych problemów poprostu nic Wygląda i chodzi jak nówka praktycznie przy codziennym urzytkowaniu około 16 godzin 7 dni w tygodniu pomimo żarzącej się końcówki od zasilania od 3 lat - porostu nic żadnych problemów. Zawsze sie zastanawiałem ile taki monitor pożera prądu i czy jest duża różnica pomiędzy monitorami LCD - ale to tak na marginesie. Planuje zakup monitora LCD przede wszystkim do oglądania filmów i grania w gry. Na zakup mam przeznaczone około 1200 zł ale nie ukrywam że fajnie by było jakby coś sie znalazło do 1000 zł godnego uwagi. Moja propozycja to: http://sklep.benchmark.pl/pelny_22300.html . Co o tym sądzicie? Czy wejscie DVI znacząco poprawia jakośc obrazu? Jak z gwarancją na martwe piksele? Czy ma ktoś do czynienia z tymi monitorami - jak sie sprawują Dziękuje z góry za odpowiedzi Życze miłego dnia

P.S Przed chwilą chyba znalazłem monitor dla siebie : http://www.lcd4you.pl/monitor/hyunda...?kat=39&sort=7 przychylam sie do tego ponieważ jest tańszy i czas reakcji matrycy wynosi zaledwie 8 W tamtym powyżej 20 :/ A więc teraz mam pytanie odnośni tej firmy jak się sprawuje na rynku

P.S 2 -> Szukając jeszcze głębiej zauważyłem dwie błędne informacje a mianowicie na tej stronie http://www.sklep.desire.pc.pl/produc...oducts_id=1477 czas reakcji wynosi 4 - dlaczego Odnalazłem jeszcze jeden produkt według mnie godny uwagi a mianowicie http://allegro.pl/item108082860_sams...r_samtron.html lecz znowu tu jasnosc wynosi 250 cd/m2 Mam jeszcze pytanie na czym polega te "smużenie obrazu" A więc co w końcu polecicie Dzięki z góry
    Ostatnio edytowane przez Zuczek1987 ; 05.Jun.2006 o 02:33

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

pelna gwarancje nie posiadanie martywch pikseli maja te monitory, ktore norma ISO-13406 maja w klasie 1 (wszystkie podane przez Ciebie maja klase 2)
    wyjatkiem sa wybrane modele samsunga, philipsa i kogos tam jeszcze - ktore oferuja w klasie 2 wymaine w ciagu miesiaca od zakupu przy martych pikselach (jesli w ciagu miesiaca deady sie nie pojawia to raczej juz ich nie bedzie), ale dotyczy to modeli topowych, czyli nie ta plka cenowa
    w dodatku nie patrz na czas reakcji bo to paramert mocno naciagany (podawany najktorotszy z miezonych, tymczasem najwazniejszy jest najdluzszy - chodzi o czasy przejscia od czerni do bieli, od czerni do niebieskiego, pozostale kolory, potem odwrotnie...)
    w dodatku najlepsze czasu osiagaja monitory o matrycach TN (wszystkie podane przez Ciebie z wyjatkiem Belinei), ktora to jest najgorsza mozliwa matryca - z powodu tak koszmarnych katow widzenia ze patrzac na jeden naroznik ekranu kolory w innym juz sa przeklamane!)
    odradzam wszystko co jest na TN

Domyślnie

no to nic taniego i pożądnego nie kupie Czekam na reszte odpowiedzi na moje pytania i jakies sugestie (A ten samsung tez odpada on ma weyswietlacz TFT )
    Ostatnio edytowane przez Zuczek1987 ; 05.Jun.2006 o 10:50

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

W tej kwocie jeśli myślisz o monitorze do grania to raczej zastanów się nad dobrą 17" a nie 19" - na większą sensowną opcję potrzebowałbyś przynajmniejsz 300-400 zeta więcej.. Monitory Belinea można sobie spokojnie darować - to jest najniższa półka, niewiele więcej wyżej stoi zresztą Huindai.
    W tej kwocie do 1 tys. polecam Samsunga 740N, a w wyższej opcji jego droższy model 760BF. Co do matryc TN Wide Angle - to owszem i fajnie, ale trzeba się zastnawić czy naprawdę jest potrzebny nam tak szeroki kąt widzenia.. bo kosztują one dość więcej! (Popatrz na monitory IIyama). Co do poboru mocy to jest oczywiste (monitory CRT pobierają średnio 90-110Watt mocy- zależnie od rozdzieczości oraz odświeżania poziomego i trochę w mniejszym stopniu koloru (jeśli zajmuje cały ekran); natomiast LCD - średnio 30-40 W - więc korzyści są spore Co do wyjścia DVI to niejest ono koniecznym wymogiem - niepolepsza już obrazu tak jak kiedyś w początkowej fazie wchodzenia tych monitorów na szerszą skalę - i poprawa jakości dotyczyła jedynie gorszych firm. Z tego co się orientuję to Philips jako jedyny oferuje klasę I, choć szczerze mówiąc sam mam w domu już od 2,5 roku najtańszego Samsunga 710V i żaden się niewypalił A Samsunga polecam dlatego, gdyż wg. mnie te monitory mają opłacalny stosunek możliwości do ceny, a poza tym przyzwyczajenie do tej marki (ale jako monitorów - oprócz tego mam od 6 lat kiedyś baardzo świetny model 757 DFX):>

Domyślnie

anabolo - kat widzenia nie jest moze bardzo wazny, ale w monitorach TN wystarczy glowa pokiwac zeby kolory zaczely na monitorze falowac! i abslolutnie mozna zapomniec o obejzeniu np filmu z kumplem (chyba ze jeden drugiemu na kolanach usiadzie )
    DVI - poprawia jakosc, ale D-Sub wystarczy

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ??

Cytat Napisał nimal
    anabolo - kat widzenia nie jest moze bardzo wazny, ale w monitorach TN wystarczy glowa pokiwac zeby kolory zaczely na monitorze falowac! i abslolutnie mozna zapomniec o obejzeniu np filmu z kumplem (chyba ze jeden drugiemu na kolanach usiadzie )
    DVI - poprawia jakosc, ale D-Sub wystarczy
    Ja pisałem o TN Wide Angle A co do DVI to ja jeszcze osobiście niezauważyłem różnicy między D-SUB a DVI (no może poza tym, że DVI były/są troszkę droższe). Wybór za wersją DVI jest oczywisty, gdyż w przyszłości będą zapewne karty graficzne tylko na to złącze.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Bardziej niz DVI przydaja sie 2 wyjscia w monitorze
    przykladowo: zewnetrzny tuner TV z przelotka VGA lub
    drugi komputer.
    Jesli czesto ogladasz wielostronicowe dokumenty w PDF
    to przydaje sie pivot ale wtedy to raczej matryca PVA.
    Do ogladania filmow przydaje sie PVA jesli filmy oglada sie
    z innego miejsca niz fotel przy biurku z komputerem.
    Nie do wszystkich gier tania matryca PVA sie nadaje
    ze wzgledu na dlugi czas zmiany barwy piksela.
    Jasnosc 250 to nie jest malo. Wiele osob po przesiadce
    z monitora kineskopowego na LCD narzeka na zbyt duza
    jasnosc i brak mozliwosci jej zmniejszenia.
    Przypuszczam ze za miesiac lub 1,5 kupisz taniej i przy
    wiekszej ofercie.

Domyślnie

a po co ladowac sie w TN skoro jest do dupy?
    po co ladowac sie w TN WA jesli jest drogo?
    nie lepiej kupic cos innego? jakas litera i VA
    a Iiyama... z takim serwisem jaki oferuja to moga furore robic na bialorusi, w dodatku ceny lekko przegiete (owszem - maja dobra jakosc, ale to nie Eizo, a serwis to porazka)

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Pomiedzy matrycami TN sa spore roznice.
    Kupilem najtansza 17 LCD IBM i jestem zadowolony.

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Sam posiadam LCD LG L1730P od około 1,5 roku. Na ówczesne czasy model z wyższej półki. Włąsnie wtedy LG jako pierwsza firma wprowadziła gwarancje 30dniowej "pełnej" gwarancji na panel. O dziwo po ok. 20 dniach pracy posypały się subpiksele, które usiane były po całym ekranie. Wymiana monitora na nowy odbyła sie w sposób szybki i sprawny. Obecnie chba tylko Philips wprowadził ofertę zero wad matrycy przez cały okres gwearancyjny.
    Ja ze swojego LCD jestem bardzo zadowolony (mimo szybkiej wpadki). Zero smużenia w szybkich grach, niezły kontast, odwzorowanie kolorów.
    EIZO taaaa to jest wzór sam dla siebie. Miałem w domku CRT EIZO zajeb....a maszynka

Domyślnie

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i porady. Zdecydowałem się poczekac aż obraz w tych monitorach poprawi się do takiej wartości która w pełni bedzie mnie zadawalac a ceny jeszcze troche spadną (albo ja przez ten czas więcej pieniążków nazbieram). Bardzo dziękuje i pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia