+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 35

Temat: Pomocy!!! Problem Z Monitorem Crv Firmy Lg!!!

Kill Bill Gates!!! masaman ma szanse Avatar masaman

Exclamation Pomocy!!! Problem Z Monitorem Crv Firmy Lg!!!

Witam wszystkich tu obecnych. Mam taki problem: Od jakiś 5 miesięcy mój monitor crv LG Studioworks E700B zaczą szwankować . Zaczyna się tak że podczas pracy "gubi kolory " powiem tak że przenikają przez obraz np. strony www.cdrlab.pl kolory tęczowe. Wiem że to troszkę stary monitor ( ma tylko 3 lata ale mój kumpel ma identyczny tylko można tak powiedzieć że z innym softem w monitorze. Jego monitor chodzi pięknie chciaż to już staruszek ( ma 6 - 7 lat) niewiem co się dzieje z moim monitorem.Czy te "falowanie kolorów " może być spowodowane nikłym bardzo lekkim otarciem o ściane tylną częścią monitora Proszę pomóżcie mi co ja mam zrobić z tym chłamem! Czy znalazła by się jakaś inna opcja niż wymienienie monitora

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Już wiele razy widziałem taki objaw. Okazało się, że we wszystkich monitorach był uszkodzony kabel łączący monitor z k. graficzną. Jak będziesz miał "tęczę kolorów" to porusz kablem, a przede wszystkim skup się przy wtyczkach.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

SEBAW a może to być spowodowane tym co napisałem powyżej?

Domyślnie

Musiałbyś zrobić fotkę temu uszkodzeniu.

Weź porusz tym kablem tak, jak Ci wcześniej pisałem. Warto jeszcze spr. gniazdo wyjścia 'obrazu' z k. graficznej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

ale patrz. na obudowie tego monitoru nic niema .. no moża jakaś rysa. mógłby port niełapać ale to nie jego wina... zapomniałem napisać że to się robi gdzieś po 14 godz pracy...

=F= Fantomas zero jak zero

Domyślnie

Jeśli przyczyną nie jest to, o czym pisze Sebew, no to może jakieś pojemności pasożytnicze, chociaż bardziej bym obstawał przy nagromadzonym kurzu wewnątrz monitora. Zatem wpierw proponuję przeczyścić wnętrze z kurzu - niekoniecznie zaraz sztotką drucianą
    Ostatnio edytowane przez Fantomas ; 08.Jul.2006 o 12:00
    Pozdrawiam
    Fantomas

Muzyka dawna - persona grata Arte dei Suonatori
    Bach Radio

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Co to znaczy nikłe otarcie, może spadł? Jeśli przebarwienia występują po wielu godzinach pracy to świadczyć to może raczej o przegrzewaniu się jakiegoś elementu. Faktycznie możesz odkurzyć środek, bo może to on hamuje oddawanie ciepła (ale sprawdź czy ten monitor na gwarancji jeszcze nie jest) jeśli to nie kurz to oddaj do naprawy może to błahostka np. jakiś wysuszony kondensator.

Domyślnie

Wiecie co tylko że ja niewiem jak się zabrać za " odkurzanie" tego monitora:-/

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał masaman
    Wiecie co tylko że ja niewiem jak się zabrać za " odkurzanie" tego monitora:-/
    To dupa z Ciebie nie pułkownik.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wiem co prawdopodobnie się stało - koleś miał to samo - jest gdzieś zimny lut na kondesatorze, w skutek czego niema odpowiedniego napięcia. Jak się uderzyło lekko w monitor to kolory były - a tak szarówa Oddał do serwisu i zwrócili mu sprawny w ten sam dzień! Jak niemasz już gwarancji i się troche znasz to sobie poradzisz.. A jak nie to za naprawę niepowinieneś dać więcej niż 50 złotych.
    PS. Ciekawa jest jakość produktów tej firmy - dla mnie zimny lut jest nie do pomyślenia - ja wszystko co LG omijam szerokim

Domyślnie

Rycho qwa nie będę tolerował takiej wypowiedzi , jaką ty udzieliłeś... hmm. zimny lut Zobacze co da się zrobić polatam po kumplach którzy mają monitory w małym palcu to zobaczą... A jak jeszcze im postawię piwko to napewno to nareperują THX za wszystkie wypowiedzi... jak wszystko załatwię to dam wszystkim znać

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał masaman
    Rycho qwa nie będę tolerował takiej wypowiedzi , jaką ty udzieliłeś... hmm. zimny lut Zobacze co da się zrobić polatam po kumplach którzy mają monitory w małym palcu to zobaczą... A jak jeszcze im postawię piwko to napewno to nareperują THX za wszystkie wypowiedzi... jak wszystko załatwię to dam wszystkim znać
    Wybacz, ale odkurzanie to chyba jest czynnpośc prostsza od p.....nia.
    No chyba, że masz problemy z dostępem do wkrętaków, aby "rozpołowić" obudowę monitora.
    Przepraszam Cię jeśli uraziłem.
    Wyczyść ten stojący kurz wewnątrz.

Domyślnie

OK Rychu teraz jest spooko. Wiesz ja sam się boję dotykac do wnętrza monitoru... każdy monitor , telewizor jaki dotykałem odrazu lazł na śmietnik ... wiecie o co chodzi.. o kompa sie nie boję ale mam sentyment do monitora

spoko nic sie niestało Rychu

Edycja SEBAW: posty 2w1.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 08.Jul.2006 o 23:45

Domyślnie

Kupić powietrze w sparayu, odkręcić obudowę, przdmuchać płytkę montażową, cewki lampy, i niczego nie dotykać. Skręcić - zobaczymy co dalej. Może trzeba - jak koledzy sugerują - pozbyć się zmnych lutów.
    Pozdrawiam
    Fantomas

Bach Radio

Domyślnie

Ja bym nie dmuchał w rozkręcony monitor, no chyba że lubisz kurz.

PS.
    @masaman to jest twój kot?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

nie dmuchać? to co, ma go pędzelkiem czyścić albo ściereczką
    Ostatnio edytowane przez Fantomas ; 08.Jul.2006 o 23:55
    Pozdrawiam
    Fantomas

Bach Radio

Domyślnie

To może tak. Dmuchaj ale nie w pokoju. Ja bym najpierw pobawił się odkurzaczem - zasysanie a potem dmuchanie.

Już miałem przykre doświadczenia z czyszczeniem wnętrza obudowy kompa i wiem co to jest kurz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Tak, zdecydowanie należy to zrobić na świeżym powietrzu, ale zasysanie odkurzaczem jest mało efektywne, a może być niebezpieczne dla monitora, dlatego proponuję przedmuchać, a nie zasysać. Probowałem obu sposobów - spray lub sprężarka o wiele lepiej zadziała.
    Pozdrawiam
    Fantomas

Bach Radio

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Potwierdzam że odkurzanie przy pomocy zwykłego odkurzacza może być po prostu zabójcze dla podzespołów, przecież tam zbierają się ładunki statyczne... Rura będzie za blisko lamiantu czy masy i przeskoczy iskra...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Sunna
    Gość

Domyślnie

Mialem kiedys zimne luty a CTX - to bylo kiedys cudo, a teraz w kacie stoi bo sie spierniczyla ostrosc.

Podepne sie do tematu:
    Czy mozliwe jest uszkodzenie monitora po zalaniu ? Tzn tak: monitor zostal lekko zalany nie podczas pracy, nastepnie osuszony suszarka i jakis czas o dziwo chodzil bez zajakniecia. Az nagle przestal. Mozliwe, ze od zalania cos zardzewiao czy cokolwiek, lub raczej cos innego nawalilo. A monitor jakzeby inaczej LG

Domyślnie

Hehe SEBAW na tej focie jest właśnie moja kocica... Fantomas jak już go przedmuchać to tylkoo jakimś sprayem , a nie tak jak mówicie aby zasysać ten kurz odkurzaczem , , , w kompie właśnie tak robiłem i mi się kurde Karta graficzna spierdol..... co do wydmuchania kurzu to też sądze że na świerzym powietrzu .... w domu by było baaardzo brudno i 0% czystego powietrza... ale jak mówie ja mam sentyment do tego monitora i nie zrobie tego sam... bo jak pisałem kazdy monitor do jakiego się dotknąłem padł całkowicie. No mechanikiem to chyba niebędę ... może i nawet dlatego wszystko psuję bo mam 14 lat... wiecie jak znacie się to sugerujcie mi coś . Wezme kota dam mu spray i mi wszystk0o wydmucha

Więc prosze o dalsze odpowiedzi

Edycja SEBAW: posty 2w1.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 09.Jul.2006 o 10:10
    Good bye Cruel World... See you later I be back... POZDROWIENIA DLA SEBAW , SoBal , I CAŁEJ REDAKCJI CDRLAB.PL

Sunna
    Gość

Domyślnie

Troche przesadzasz z ta ostroznoscia. A jak nie to moze ktos z rodzicow.
    Odkurzacz twoj przyjaciel.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ??

Cytat Napisał Sunna
    Mialem kiedys zimne luty a CTX - to bylo kiedys cudo, a teraz w kacie stoi bo sie spierniczyla ostrosc.

Podepne sie do tematu:
    Czy mozliwe jest uszkodzenie monitora po zalaniu ? Tzn tak: monitor zostal lekko zalany nie podczas pracy, nastepnie osuszony suszarka i jakis czas o dziwo chodzil bez zajakniecia. Az nagle przestal. Mozliwe, ze od zalania cos zardzewiao czy cokolwiek, lub raczej cos innego nawalilo. A monitor jakzeby inaczej LG
    Powiedz, że żartujesz z tym zalaniem Ciesz się naprawdę, że wogóle odpalił - a że teraz niedziała, to może być tego przyczyną, że coś w środku skorodowało - choćby jakieś styki i zbyt duży opór, sprawia, że "traci" się jakiś sygnał..

Co do CTX - to ostrość można wyregulować i cieszyć się nadal monitorem. Czasami jest konieczna wymiana jakiś kondesatorów, ale zazwyczaj wystarczy odpowiendnia regulacja paru potencjometró (dosłownie 5 minut roboty!).

Domyślnie

Jak sprężonym powietrzem nie podziała, to może zostanie tylko Kärcher

" No mechanikiem to chyba niebędę ... może i nawet dlatego wszystko psuję"
    Nie martw się Jak byłem w Twoim wieku to jak budzik rozłożyłem, to go zegarmistrz nie mógł poskładać, choć wszystkie części dałem w woreczku
    Ostatnio edytowane przez Fantomas ; 09.Jul.2006 o 11:03
    Pozdrawiam
    Fantomas

Bach Radio

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Widzę, że ten monitor wiele przeszedł. Pewnie spadł, potem był zalany....co jeszcze?
    Zanieś go do jakiegoś gościa co naprawia telewizory, raz dwa ci powie co z nim da się zrobić. Jak już go ewentualnie naprawi to i od razu odda odkurzony. Trzeba będzie zapłacić, ale teraz przed naprawą szacują jaki może być koszt, więc sam zdecydujesz co z nim robić.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)