+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: akcyza w dol...

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

dzis z najwiekszym zdumieniem przeczytalem ze w Polsce, kraju nad Wisła obnizono podatki... a wlasciwie jeden podatek na jeden towar
    akcyza na benzyne spada o jakies niewielkie procenty

jestem w szoku - czyzby nasz resort finansow [a raczej fajansow] przejrzal na oczy?
    moze to zbyt odlegly przyklad ale kiedy zlikwidowano [a wlasciwie troche obizono] akcyze na alkohole - przemyt przestal sie oplacac, wzrosly obroty a przy okazji dochody [glownie posrednie]

ciekawe co bedzie sie musialo dziac zeby w polsce obnizono reszte podatkow - patrze z zazdorscia na czechow, naprawde zazdroszcze im, ze potrafia, jako jeden narod zadbac o swoj kraj...
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

To fakt, ponoc zmniejszaja te akcyze o 5 gr na litrze, wczesniej zapowiadali ze obniza o 10% co by dalo ok 15 groszy. Tak sobie mysle ze te pare grosikow zagarna do kabzy ce-pe-eniarze i beda sie smiac, przeciez i tak nikt sie nie polapie przy tej ciaglej wariacji cenowej. A to swiatowe ceny w gore, a to kursy walut w gore, a to OPEC zapowiada ze...itd itp

Niemniej dobra i taka pierwsza jaskolka, znaczy ze jednak mozna cos takiego zrobic.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Laser
    Gość

Domyślnie

Hmm no tak 5gr na litrze - lepsze to niz nic, przynajmniej sie jakas inicjatywa wykazali.
    Ale co to znaczy dla normalnego standardowego uzytkownika, który tankuje na raz 20 - 30l ? co innego jak podjedzie ktos czyms co ma zbiornik 300L
    Pewnie ze w skali czasu grosz do grosza - ale ja cały czas mam widok stacji benzynowych z przed paru lat gdy 1litr bezołowiowej 95 kosztował w granicach 1.70 - 1.80 ehh.

Moze i byc tak jak mowi grzeniu - obniza ceny "hurtowe" a nalewaczki sobie wyrownaja - w koncu chyba jest wolna amerykanka w ustalaniu cen ...

BebeK
    Gość

Domyślnie

Żeby tak jeszcze za tymi cenami szła jakość ale... od pewnego czasu tankuję tylko w stacjach dużego koncernu (niestety nie będę udawał że jestem patriotą) a przy tym wszystkim i tak mocno zastanawiam się nad założeniem gazu.

Laser
    Gość

Domyślnie

No wlasnie cos w tym jest - tata ostatnio tankuje tylko w takich i mówił ze dziwnie spalanie sie poprawiło, jakby silnik inaczej pracowal ...
    No własnie gaz - ciekawe czy tutaj nie zwesza zródła zysku - nagle im sie przypomni ze cena gazu jest za niska i klops....

BebeK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    No wlasnie cos w tym jest - tata ostatnio tankuje tylko w takich i mówił ze dziwnie spalanie sie poprawiło, jakby silnik inaczej pracowal ...
    No własnie gaz - ciekawe czy tutaj nie zwesza zródła zysku - nagle im sie przypomni ze cena gazu jest za niska i klops....
    Bardzo dobry przykład:
    tankowanie w stacji prywatnego 'nalewacza' - na jednym litrze mogę przejechać 13-15 km
    tankowanie w stacji koncernu - na jednym litrze mogę przejechać 18-19 km
    [wskazania z komputera w samochodzie]
    A gaz pewnie też pójdzie do góry... to kwestia czasu

Nol
    Gość

Domyślnie

Hmm, Laser - obniżka o 5 gr na litrze to jest ogromna obniżka. Nawet jak ktoś tankuje 20-30 litrów. Ja na przykład jak bym miał nalać do swojego Diesla np. na dojazd do Krakowa jakieś 18 litrów, to poczuję już znaczną różnicę. Kiedyś mieściłem się w 50 zł, teraz bym się w życiu nie wyrobił. Dlatego ja poluję na paliwo załatwiane od pracowników firm, np. banków, którzy odlewają od samochodów i sprzedają innym. Ostatnio kupiłem taki karnister 25 litrowy ropy, za którego zapłaciłem 35 zł. Normalnie zapłaciłbym o wieeeele więcej. Z góry mówię, że kupione prze ze mnie paliwo jest dobre - podpieram to tym, że mało ludzi ma takiego świra na punkcie samochodu, jak ja, więc dbam o to, żeby mu krzywdy nie robić.

Air
    Gość

Domyślnie

obniżka akcyzy nic i tak nie zmieni. Właściciele stacji i tak najpierw sprzedadzą wszystkie zapasy po starych cenach, a jak przyjdzie czas na zakup po nowych cenach to będzie jeszcze drożej z racji tego że baryłka ropy kosztuje już 41 $. Tak znikoma obniżka akcyzy nic nie znaczy jeżeli cena baryłki podskoczyła w ciągu dwóch dni o 1 $.

Postuluję za podniesieniem płac

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

podniesienie plac [czyli sterowanie gospodarka centralnie] odpada z powodow raczej oczywistych - pozatym jest najlatwiejszym krokiem do nakrecenia inflacji, ktora zniszczyla by 'cud gospodarczy nad wisla' jaki teraz przezywamy [cud to jest tez dlatego ze wszystkie wskazniki mowia ze jest dobrze - tylko ludziom coraz gorzej :/]
    opec stwierdzil ze zwiekszy wydobycie - problemem jest irak w ktorym juz 80% uwaza armie wyzwolencza za armie okupacyjna
    jesli buszmen naprawde 1 czerwca umyje rece i przekaze wladze irakijczykom to czeka nas pewnie wojna domowa, ktorej zaczatki juz widzielismy, co za tym idzie kompletna destabilizacja kraju a potem regionu
    a to przeciez w tych plonacych wciaz szybach jest najwiecej ropy, a kraje opec w sumie maja ledwo troche wiecej niz irak i nie sa w stanie az tak bardzo zwiekszyc wydobycia - zreszta im sie to nie oplaca, z tych samych powodow nie oplaca im sie stabilizacja iraku ktorej pewnie potajemnie przeszkadzaja
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia