+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: eh te hdd..

Szeregowy Alinoe zero jak zero

Domyślnie

witam

mam juz kręćka - szukam dysku i nie wiem już jaki, byłem zdecydowany na maxtora 60GB z 8MB buforem 7200rpm i okazało się że nie ma ich już więc zacząłem grzebać i..dupa nie wiem bo:
    1. MAXTOR - niby ok ale nigdy go nie miałem i nie wiem ale kumple chwalą choc znalazłem głosy twierdzące że im maxtor starszy to tym głośniej "pierdzi" no i jak pada to nie bady ale już kompletnie.. i ta gwarancja...1 rok
    2. SAMSUNG - też nie miałem ale ma gwarancje 36 miecha, jest cichy i jak pada to głównie bady więc to i owo można odzyskać... ale to samsung i jakoś zaufania nie mam
    3. SEAGATE - mam, miałem i nie jest źle a raczej nie było - u kumpli padł (2 sztuki) lub dziwnie sie wszystko zachowuje, nie ma buforka 8MB i jakoś się zniechęciłem (w serwisie mówią że najwięcej wraca ale na sklepie mówią że pewnie dlatego że dużo sprzedają)
    4. I BĄDŹ TU MĄDRY

dodam że wszystkie uwagi to efekt czytania w sieci, wizyt w zaprzyjaźnionych sklepach i dotyczą 80GB....może jakies rady, lub cokolwiek co sprawi ŻĘ WRESZCIE SIĘ ZDECYDUJĘ dodam że spięty będzie na jednej taśmie ze seagatem 40GB 5400rpm..
    dzięki za cokolwiek i POZDRAWIAM, Marcin

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Jesli o mnie chodzi to posiadam Seagate B7 120GB 8Mb cache, z 3 letnia gwarancja i jestem zadowolony, moze demonem predkosci nie jest ale nie ma z nim zadnych problemów / znajomy ma 3 takie same hdd i tez jest ok - nie ma co im zarzucić.

Jesli chodzi o maxtory - sa szybkie, ale cos za cos, z opini wiem ze to "pierdzenie" wystepuje tylko przy zapisie i odczycie, czyli jest spowodowane głosna praca glowic i innych dupereli

Co do awaryjnosci dysków - to jest loteria, nie sugeruj się tym co pisza bo to czy dysk padnie czy nie w duzej mierze zalezy od sposobu jak sie z nim obchodzili przed dostarczeniem go do Ciebie.

Słyszałem rózne rzeczy - od takich ze kontener z dyskami został upuszczony w porcie i cała seria poszla na gwarancji, po takie ze sklepikarz woził zamówione hdd z hurtowni do sklepu starym polonezem - i sie wytrzesły, wszystkie padały jak muchy, po tym jak zrobił specjalny pojemnik do ich przewozenia - problem zniknał

Co do gwaracji - szukaj hdd raczej 120GB z 8MB cachem - te z regóły wszystkie maja 3 letnia gwarancje

Jak widzisz ile uzytkowników tyle opini, sam miałem ostre boje z 80GB Caviarem JB, który nie dosc ze po miesiacu zrobił sie strasznie głosny / łozyska kulkowe / to zaczał swirowac - z wielkim niepokojem zdecydowałem sie na Seagate i powiem Ci ze był to dobry wybór.
    Polecajac Ci seagate nie moge Ci obiecac ze np dysk po dwóch dniach nie padnie - jak juz wspominałem - w duzej mierze to zalezy jak go traktowali wczesniej...a na to nie masz wpływu

Mam nadzieje ze Ci jeszcze bardziej nie zamieszałem

Pozdrawiam

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

mam takie:
    - dwa dyski 7K250 Hitachi/IBM 80GB
    - szesc WD1200JB
    - dwa WD1200JD (wymienione z WD800JB)
    - dwa ST3160023AS
    1xWD800JB, 1xWD800BB, 1xSV4002H, 1xSV8004H, 1xST380013AS
    1xST340014A, 1xST340823A, 1xMK2018GAS

powiem ci jedno ... bierz seagate, hitachi wzbudza w drgania moja aluminiowa obudowe ale jest wydajniejszy od baracudy (po za obudowa IBM/Hitachi jest cichszy ... ne "pierdzi" tak przy odczycie/zapisie)

WDC to juz dziadek wydajnosc juz nie wali na kolana jak 2-3 lata temu ...
    Nowymi Samsung'ami (sata) sie nie bawilem ... ale stare 80 ciche nie byly (SP i SV) wydajnosca tez nie zachwycaly

Maxtor'ow nie mialem
    pozdr
    The Pain is killing me ...

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Ja mam Samsunga 160 GB ATA 133 8MB Cache, bardzo cichy (porównując do Seagate B7 80 GB) i co najważniejsze, mimo wyższej od tego SG wydaności - jest znacznie chłodniejszy.

Laser
    Gość

Domyślnie

własnie w mojej kszyneczce mailowej przyszła kolejna dawka wiadomosci z sieci a tam :

Mega Roundup 2: Twenty Two Hard Disk Drives with 120GB Storage Capacity

http://www.xbitlabs.com/articles/sto...22hdd-120.html

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Ja mam westerna 120Gb 8mbcacheu i powiem jedno, zawiodlem sie na tym dysku, co do awaryjnosci to nic z nim nie jest chodzi bez zarzutu, tylko ze glowica glosno pierdzi przy odczycie/zapisie i wydaje z siebie taki cichy pisk, do ktorego sie juz przyzwyczailem ale mnie wkurza. Niestety jak kupowalem nie mieli na stanie Samsung`a, dwa miechy pozniej skladalem kompa ciotce i wzialem jej Samsunga, dysk jest naprawde cichutki i chodzi tez bez zarzutu.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Po tym jak tydzien temu, po poltora roku uzytkowania barracuda sie ugotowala (miala rok gwarancji :/ ) sporo interesowalem sie dyskami. Kupilem samsunga z trzyletnia gwarancja ... narazie jest - zobaczymy jak bedzie. Podobno sa w tym przedziale cenowym bezkonkurencyjne.
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Szeregowy Alinoe zero jak zero

Domyślnie

to jeszce pytanie - jakie pownny być temperatury hdd tak mniej więcej - zarówno tych 7200 jak i 5400 rpm

pozdrawiam, Marcin

RiT2
    Gość

Domyślnie

Mam Maxtora 120 GB 8 MB Cache. Kupilem go po tym jak wszyscy zachwalali. A teraz z przyjemnoscia bym wrocil do mojej Baracudy 80 GB. IBMy stracilem 3 szt. Jedynie do tej pory nie mialem klopotow (oprocz Seagate) z Samsungami. I chyba jego bym wybral gdybym dzisiaj kupowal dysk. Oczywiscie min. 160 GB 8 MB Cache. 3 lata gwarancji tez uspokaja dopoki sprzedaca nie zamknie interesu.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia