+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: temperatury HDD

Szeregowy Alinoe zero jak zero

Domyślnie

witam
    mam takie pytanie - jakie pownny być temperatury hdd tak mniej więcej - zarówno tych 7200 jak i 5400 rpm

pozdrawiam, Marcin

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

ponizej 40st
    niektorzy juz przy 38 mowia ze jest za cieplo
    nie jestem w stanie sprawdzic ile ma moj bo pokazuje 390 stopni... ale raczej jest na granicy bycia zbyt cieplym zeby go w reku trzymac
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Szeregowy Alinoe zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    ponizej 40st
    nie jestem w stanie sprawdzic ile ma moj bo pokazuje 390 stopni... ale raczej jest na granicy bycia zbyt cieplym zeby go w reku trzymac
    a jeśli jest to ok 43 stopnie to należy się martwić
    problem mam z obudową - dyski sa jeden nad drugim w odległości mniej-więcej 0,5cm bo inaczej mi nie pozwala bud niestety..
    więc martwić się i kombinowąc czy..jakoś to bedzie

pozdrawiam, MArcin

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

jakos to bedzie
    ja o dysli nie dbam, jeden, wiszacy na kabalch juz dwa razy z tych kabli ei urwal, drugi co jakis czas dostaje w glowe przy wkladaniu nowego napedu cd/dvd, i jakos zyja
    tu sie liczy - tak jak napisal laset - fart
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Szeregowy Proton zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał Alinoe
    Cytat Napisał SidTheRat
    ponizej 40st
    a jeśli jest to ok 43 stopnie to należy się martwić
    problem mam z obudową - dyski sa jeden nad drugim w odległości mniej-więcej 0,5cm bo inaczej mi nie pozwala bud niestety..
    więc martwić się i kombinowąc czy..jakoś to bedzie

pozdrawiam, MArcin
    Nie wiem, jaka jest dopuszczalna temperatura pracy dla dysku, ale 43 stopnie wydaje być troszkę wysoką temperaturą, choć na pewno nie niebezpieczną do tego stopnia, że dyskowi grozi szybka śmierć.
    Niestety, układ dysków w Twojej obudowie jest dość nieszczęśliwy. Ogólnie zrobiła się jedna wielka grzałka. Pewnie nie masz innej możliwości montażu dysków, bo większość obudów komputerowych ma koszyk na dwa dyski (jeden na drugim właśnie).
    Na Twoim miejscu pomyślałbym o jakimś wentylatorze, który by dmuchał wprost na dyski. Choć przy tak małym prześwicie między dyskami będzie utrudniony przepływ powietrza i chyba niewiele to pomoże... Najlepszym, a zarazem najtańszym rozwiązaniem byłby montaż jednego dysku w kieszeni 5 1/4" (są w sklepach specjalne prowadnice do montażu dysków w tej kieszeni w cenie paru złotych), a drugi pozostawić w kieszeni 3.5".
    Dla przykładu mogę Ci podać temp. swojego dysku, żebyś miał jakiś pkt. odniesienia:
    IBM 40GB, 7200rpm, 2MB Cache - temperatura waha się w zakresie od 32 do 34 stopni. Dysk nie jest w żaden sposób dodatkowo chłodzony. Poza tym FSB komputera jest lekko przetaktowana do 140MHz (ze znamionowych 133MHz). To też może się przekładac na ciut większą temp. dysku.

Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia