+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: HDD problem

Szeregowy KarolluZ zero jak zero Avatar KarolluZ

Domyślnie

Przez cały dzień komputer u mnie chodzi non stop. Od rana do wieczora. Ostatnio jednak zaniepokoił mnie fakt, że raz dziennie słyszę jakieś tajemnicze pyknięcie i wszystko się nagle wiesza. Podejrzewam o to twardy, który mam na stałe w kompie MAXTOR 80 GB UDMA 133. Dzisiaj rano jak włączyłem kompa to dysk ten został niewykryty. Wyłączyłem kompa, odpiąłem zasilanie, podłączyłem zasilanie i wszystko jest [jak narazie] w porządku. Podejrzewałem, że mogę mieć jakieś BAD SECTORY, więc uruchomiłem HDD REGENERATOR, ale myślałem że mnie krew zaleje jak w czasie około 2 godzin przeskanowane zostało 19 GB. I żadnych bad sektorów nie było. Nie wiem co jest grane i nie wiem jak sprawdzić czy to rzeczywiście dysk a nie jakiś wirus !? Oczywiście łatke zapobiegawczą sasserowi zainstalowałem wiec go wykluczam. A wy na co stawiacie !?

P.s. Kolega zaproponował mi zainstalowanie CPU IDLE, bo wtedy temperatura w kompie spadła mi o 10 stopni. Czy warto ?
    KarolluZ RuleZ

Laser
    Gość

Domyślnie

Moze poprostu spróbuj ten hdd czyms schłodzic ? / zaczyna sie robic coraz cieplej / zamiast bawic sie w softowe obnizanie temperatury / moze i dziala w przypadku CPU / to daj jakis najprostrzy wentylatorek na niego - na próbe. Raz miałem przypadek - ze po zawieszeniu kompa / moja głupota odpaliłem program diagnostyczny od WDC pod windowsem / komp nie wykrył hdd - z dochodzenia wynikało ze kontroler sie zawiesił... co ciekawe po pewnym czasie od tego zdarzenia z dyskiem zaczeły sie dziac cuda....

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Z dyskiem i pykaniem. Kiedyś miałem identyczną sytuację. Dysk pracuje, pyk-pyk i wszystko wisi. Okazało się, że taśma IDE była yuszkodzona i przy drganiach rozłączała się i łączyłą, jak łatwo rpzewidzieć skończyło się to szybkim uszkodzeniem fizycznym dysku. Powód był prosty - do taśmy bardzo często podłączałem różne dyski, tasma została uszkodzona, rpawie niedostrzeglanie przy samej wtyczce. I kropka.

Druga sprawa, stabilność zasilania. Kilka razy miałem na serwisie komputery w których dyski zachowywały się dziwnie, też się pukały Wszystko rozbijało sie o zasilacz.

Szeregowy KarolluZ zero jak zero Avatar KarolluZ

Domyślnie

Ja jak podłączyłem twardy na stałe to jest on na stałe. Nie odłączam od niego tasiemki. Ponadto nowego kompa mam dopiero od grudnia zeszłego roku. Co prawda UPS'a nie mam więc nie wiem czy są jakieś skoki napięcia czy tym podobne. Ale i tek bym to wyeliminował bo takie cyrki z pykaniem mam od kilku dni. System od nowa reanimowałem z ghosta i to samo. A pro po wentylatorka do hdd. To są jakieś specjalne !? I jak je się podłącza !? Czy jakoś mocuje na twardym !?
    KarolluZ RuleZ

Laser
    Gość

Domyślnie

Mozesz zainwestowac w specjalny wentylatorek / a raczej moduł chłodzący / do hdd który sie przykreca pod elektronike wykorzystujac gwinty pod hdd - cos takiego dostepne jest np tutaj http://www.cooling.pl/product_info.p...roducts_id=320 - albo kupic jak najprostrzy wentylatorek na próbe i uzyc inwencji twórczej gumek recepturek i innych patentow i zrobic na próbe cos co by dmuchało na niego

Co do sugesti sobala - UPS nic Ci nie pomoże gdy masz słaby lub niskiej jakosci zasilacz, nie zachwiania napięcia w sieci sa przyczyną ale skoki napięc które wytwarza zasilacz który albo jest od poczatku lipny i nie potrafi podac stabilnych napiec, albo był dobry z tym ze jak to bywa przy Codegenach za 80pln cos mu wyschło i juz nie podaje napiec jakie podawał

Szeregowy Inferno zero jak zero Avatar Inferno

Domyślnie

KarolluZ mam to samo co Ty (także przy włączonym systemie), tylko że u mnie komp nie chodzi cały dzień . Także żeby mi ponownie wykrył dysk Seagate Barracuda IV odłączam kable i dopiero po ponownym podłączeniu i włączeniu kompa dysk jest widziany. Zdarza mi się to rzadko, ja na pozcątek u siebie zmienie zasilacz, bo mam do niego podejrzenia, choć problem z dyskiem nie jest wykluczony.
    Możesz spróbowac z wiatraczkeim może coś da, wkońcu trochę gorąco tam ma

Szeregowy Inferno zero jak zero Avatar Inferno

Domyślnie

Warto zainstalować CPU IDLE jeśli komp chodzi cały dzień (np. jako serwer lub zasysacz danych ), lecz nie graj w gry przy włączonym chłodzeniu programowym bo możesz mieć zwiechy.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)