+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 21 z 21

Temat: matura - potega sieci...

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

"Spośród 11 tysięcy zdających na Opolszczyźnie dwa ujawnione wcześniej tematy pisało aż 97 proc."

do momentu kiedy to przeczytalem nie wiedzialem czemu odwolano mature, przecieki zawsze byly, mniejsze, wieksze i swiat sie nie walil

ale teraz? przeciez to jest skandal i olbrzymia arogancja

z jednej strony tematy wyciekly - a podobno zajmowalo sie tym 6 osob - latwo chyba dojsc co i jak - czekam osobiscie na wyjasnienie tej zagadki

z drugiej - uczniowie, ktorzy oszukiwali, i ktorzy wiedza ze inni wiedza w bialy dzien ida w zaparte i rzucaja jajami...

egzamin dojrzalosci zdali - z 'cfaniactwa'
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,2077405.html
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Szeregowy Weron zero jak zero Avatar Weron

Domyślnie

Z cwaniactwa to by zdali jak by sie nikt nie dowiedzial.
    Dawno juz takiego przekretu nie widzialem jesli chodzi o szkolnictwo.Jak sie dowiedzialem o tej aferze to zaraz wlazlem na ten portal sciaga.pl patrze a tam z matmy na zywca sa zadania podane.Normalnie bezczelnosc.
    A najlepsze jest to, ze chca zbojkotowac ta mature.Smiech na sali.A kogo to obchodzi?
    Jak chca to niech bojkotuja. Glaby.Ci co zbojkotuja to tylko sobie zaszkodza.Wiadomo matura=studia.
    Na tym protescie to najwiecej pewnie szaleja ci co mieli gotowce.
    Hehe.

Nol
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z Weronem. Nic nie zdziałają, a tylko sobie zaszkodzą. Założę się, że co najmniej 70% maturzystów miało te tematy, a w takiej sytuacji wszelkie protesty i chuligańskie wybryki zasługują na konsekwencje prawne. Jestem ciekaw jaka była średnia ocen - to by wiele powiedziało na temat ilości osób znających tematy.

Szeregowy Weron zero jak zero Avatar Weron

Domyślnie

Pokazywali w tv oceny a raczej taki maly fragment arkusza z ocenami to ponizej db nie widzialem.(zapewne z wybranej placowki)
    Kurator zas sie wypowiadal ,ze oceny nie roznia sie zbytnio od tych z poprzednich lat.
    Jesli tak to tez o czyms swiadczy.Nie umieli nawet gotowcow zrobic.
    Oczywiscie najgorzej maja ci co uczciwie pisali i tych to mozna zrozumiec.
    Ale napewno poradza sobie.
    W kazdym razie za tych to nalezy trzymac kciuki.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Nol - ja mysle ze tak naprawde wszyscy znali te tematy albo co najmniej wiedzieli o tym wycieku, ten nieliczny odsetek co pisal pozostale moze wykazal sie przyzwoitoscia. Inna sprawa ze co roku byly jakies tam przecieki, ale bylo ich na tyle duzo roznych ze nikt nie wiedzial ktore beda naprawde i dalo sie to puscic w niepamiec.

Teraz jednak zrobili przegiecie na maxa. Sluchalem wypowiedzi jednej z nauczycielek, ktora oceniala prace z j. polskiego i mowila ze miala kilka identycznych prac nie rozniacych sie nawet jednym slowem ani przecinkiem i to od ludzi siedzacych na sali daleko od siebie wiec oczywiste jest ze podlozyli gotowce. Szczyt lenistwa.
    Mowila tez ze jednej z kolezanek (od matmy) uczniowie na 2 dni przed matura przyniesli zadania do rozwiazania - te maturalne jak sie okazalo Nawet nie wysilili sie zeby samym je rozwiazac, tylko wyreczyli sie belfrem. To juz jest szczytem bezczelnosci. No wiec powiedzcie sami, to juz nie jest zwyczajne sciaganie czy inne tam male machlojki - to juz jest bezczelne osmieszenie calego systemu oswiaty i matury jako egzaminu. Przeciez ta cala matura to jest maly pikus w porownaniu z egzaminami na uczelniach, az tyle wysilku nie trzeba zeby go zdac.
    Teraz protestuja - a niech sobie protestuja, jak nie chca zdawac powtornie to niech nie zdaja, w koncu komu jak nie im jest potrzebna ta matura? Decyzja kuratora i pozniej ministra jak najbardziej sluszna, moze na przyszlosc cos da. Oby.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

czego sie ci ludzie spodziewali? dobrze, niech bojkotuja (na pewno zrobia to ci, dla ktorych decyzja kuratora jest niekorzystna, czyli ci ktorzy oszukiwali) - wtedy nawet jesli beda mogli w innym terminie podejsc do matury, to o studiowaniu na panstwowej uczelni w tym roku moga zapomniec - i to jest chyba jedyny plus
    zdanie matury w Polsce zawsze bylo smieszne, ale tym razem przegieli; dobrze ze za rok juz ma byc nowa matura oceniana niezaleznie - oby

Nol
    Gość

Domyślnie

Nimal - moja matka jest nauczycielką i powiem Ci, że mijasz się z prawdą, jeśli myślisz, że nowa matura jest OK. Sytuacja wygląda w ten sposób, że ta reforma ropierd* system szkolnictwa zupełnie. Zacznijmy od Gimnazjum. Jest to po prostu przechowalnia, takie przedłużenie podstawówki z nauczycielami na tym samym poziomie. W takiej sytuacji gównażeria czując się mocna (bo są najstarsi i znają nauczycieli na wylot) pozwala sobie na coraz więcej i jest generalnie kryminogenna, a nauczyciele przyzwyczajeni do uczenia w podstawówce traktują gości jak trzecioklasistów i nie są w stanie się im skutecznie postawić. A co do tego żałosnego programu nauczania w gimnazjach, to się nawet nie wypowiadam. Rezultat tego wszystkiego jest taki, że idzie klient do liceum i myśli że co on to nie jest, bo jest po GIMNAZJUM. A w liceum to wygląda tak (przykład mojej byłej szkoły po rozmowach ze znajomymi nauczycielami) - gówno (dosłownie) na dzień dobry taki uczeń wie, a nauczyciele w liceum mają takiego delikwenta nauczyć wszystkiego, ale uwaga, w 3 lata... Parodia. Jak to moja mama stwierdziła - rok zajmie upiłowanie takiego gościa i danie mu do zrozumienia, że tu się czegoś wymaga. No to zostają dwa lata - w jeden rok coś zrobią, ale w ten trzeci już nic, bo są matury. Każdy licealista wie jak to wygląda. A jaklby tego było mało, to jeszcze przez te 3 lata dopierdzielą takimi pojeb* przedmiotami, że flakami przewraca. Rezultat? A proszę bardzo - większość programu nie zrealizowana, a sama matura została przez tych imbecyli z ministerstwa sprowadzona do egzaminu, w którym nie trzeba w ogóle myśleć. Dowód? Opinie środowiska nauczycielskiego i to, że prawdopodobnie egzaminatorzy dostaną prikaz, żeby ta matura ładnie wypadła. Ok, to była sama matura, a teraz najlepsze - taki niczemu winny uczeń po liceum idzie na studia, dajmy na to że techniczne (bo tam będzie najtrudniej). I co się dzieje? Odpada na egzaminach, bo nie ma prawa ich zdać na podstawie zgromadzonej wiedzy tylko w liceum. Zatem jak ludzie będą zdawać? Ano tak, że będą z dużych miast, gdzie są dobre szkoły i ich przytną lub też w ten sposób, że będą rodzice mieli dużo pieniędzy aby ładować w kosztowne korepetycje. A co z tymi, którzy są ze wsi lub nie mają za wesoło w portfelu? Ano nic, nie będą mieli szans konkurować. I tak wygląda równy dostęp do nauki w Polsce. No OK, ktoś już zdał, no to co teraz? Anop zajadą ich na śmierć na uczelni. Bo nikt nie obniży wymagań - są podstawowe rzeczy, które student musi opanować na pierwszym roku żeby iść dalej. Muszę przyznać, że mnie uczelnia powoli zajeżdża (przypominam - AGH Kraków, Elektronika i Telekomunikacja), dlatego też nie wyobrażam sobie jak uczniowie wychodzący z reformowanej szkoły poradzą sobie wobec takich wymagań, do których nie będą przyzwyczajeni. Po prostu znajomym współczuję.

Generalnie moim zdaniem reforma powinna polegać na wprowadzeniu zmian głównie w zawodówkach i technikach, gdzie program nauczania wymagał unowocześnienia, a szkoły dofinansowania na zakup sprzętu itp. Liceum powinno zostać tak, jak jest, z tym że polecałbym go jeszcze bardziej sprofilować, a co za tym idzie - wypierdzielić pewne niepotrzebne przedmioty. A gimnazjum to w ogóle nie powinno być.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

nie wiem Nol jak wyglada matura nowa, stara dla mnie to byla smieszna formalnosc i uwazam ze jej wyniki byly o kant dupy
    skoro nowa ma tak wygladac jak piszesz to cofamy sie znowu w rozwoju i przestaje sie dziwic rozmowa rektorow uczleni o sposobie interpretacji ich wynikow (pracuje na uczelni)
    generalnie paranoja - nie pierwsza i nie jedyna
    rozpi....ili lecznictwo w Polsce, teraz chca udupic edukacje - gratulacje dla nam milosciwie panujacych, grrrr...
    kiedy w koncu spoleczenstwo w wyborach zacznie rozliczac tych &^%@*$*@%

Domyślnie

a efekty naszego szkolnictwa sa BARDZO wysoko cenione zagranica... kurde - zeby nasz jedyny towar eksportowy [poza wyborowa] tak zjebac to trzeba byc naszym rzadem
    ta cala reforma jest o kant dupy - ujednolicenie przyjec na uczelnie? to przeciez promuje cwaniaczkow - do tej pory mogly sie bronic przez niedoedukowanymi tumanami - robiac egzaminy wstepne [na moj wydzial 6tys chetnych, przyjeto 700 osob - i to tych co dobrze napisali egzam z tego co jest potem potrzebne a nie maturke z polskiego] - co bedzie teraz? odsiewus gigantus? nol dobrze gada ze jest ciezko - a i tak nie ma najtrudniejszego wydzialu - z tych elitarnych wylatuje do konca drugiego roku 70% zawodnikow
    a to jest elita inteeltualna!
    czy skonczy sie tak ze uczelnie beda musialy zanizyc [bardziej niz obecnie] poziom ksztalcenia zeby wykladowcy nie gadali do pustych sal? bo ci naprawde zdolni nie przepchna sie przez wyscig w lizaniu po dupie [jak teraz mozna nazwac mature] i nie dostana sie tam gdzie wszsytkie miejsca zajma pajace z 6tkami od gory do dolu [zalatwionymi bac wyzebranymi]
    zal dupe sciska
    emigruje stad i z daleka bede ogladal pierwsza republike ludowa marszalka rolnego leppera
    Hit Me, If You Can...

γεια σου woitas zero jak zero Avatar woitas

Domyślnie

obecnie szkolnictwo w polsce nie stoi na najwyższym poziomie (poza niektórymi wyjątkami).
    szczególnie studia wieczorowe i zaoczne kończone w różnego rodziaju "filiach", gdzie wykładowca przyjeżdża raz na miesiąc, a całą resztę odwalają za niego asystenci.

cholera mnie bierze, gdy przypomnę sobie męki, jakie musiałem przejść przez pierwsze 3 lata.
    a teraz wystarczy odwalić w 1,5 roku szkołę średnią i 3 lata tych "studiów" (które u nas określa się szkółką niedzielną), żeby mieć takie samo jak ja.

tak jak sid, też wyp...lam stąd przy najbliższej okazji.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Woitas ma racje - te wszystkie prywatne filie niby znanych uczelni zajmuja sie tylko robieniem kasy, poziom nauczania jest zalosny. Porzadni wykladowcy albo zjawiaja sie czasami albo wcale, a tylko ich nazwiska figuruja jako przyneta albo w celach formalnych zeby placowka mogla miec status wyzszej uczelni. Ludzie tam ida bo wiedza ze to najlatwiejszy sposob zdobycia papierka, a starzy placa wiec nie problemu. Na porzadna panstwowa uczelnie nie jest latwo sie dostac a jeszcze trudniej utrzymac i wszyscy to wiedza.

Ja swoja uczelnie konczylem juz dawno temu i teraz moge sie smiac z tego co sie dzieje w tym kraju. Jak siegam pamiecia juz wtedy studia zaoczne czy wieczorowe byly przez wykladowcow traktowane jako produkcja matolow, przeciez tam nie ma mozliwosci poswiecenia studentom czasu ani sposobu na wyegzekwowanie wiedzy. Zapisywali sie tam ludzie z reguly delegowani przez zaklady czy organizacje partyjne i z odpowiednim poparciem, egzaminy czy zaliczenia byly jakos tam zalatwiane. A co sie dziala na tych zjazdach zaoczniakow to legendy krazyly. Wyjatkami byli ludzie ktorzy chcieli sie uczyc a ich praca wymuszala taki sposob studiowania. Nie jest to dobry sposob na podniesienie poziomu wyksztalcenia narodu, ale coz....skoro nie moze byc dobrze to niech chociaz jest smiesznie. No i jest.

Z tymi reformami szkolnictwa to macie racje, przeciez tak naprawde przybyl tylko kolejny szczebel administracji szkolnej. Kolejne dyrekcje, kolejne sekretariaty itp itd - cos jak w wojsku, nie wazne co sie dzieje i po co wazne zeby bylo zamieszanie. Jak gadam z belframi to za glowe sie lapie jak mi mowia ze np juz na miesiac przed koncem semestru oni maja miec wystawione oceny (zeby z papierkami zdazyc), dzieciarnia o tym dobrze wie i formalnie olewa lekcje i czesc z nich w ogole nie przychodzi do budy. To niby jak i kiedy oni maja sie czegokolwiek nauczyc? Normalnie noz w kieszeni sie otwiera.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał nimal
    i przestaje sie dziwic rozmowa rektorow uczleni o sposobie interpretacji ich wynikow (pracuje na uczelni)
    generalnie paranoja - nie pierwsza i nie jedyna
    Nimal, dobre uczelnie nie zrezygnują z egzaminów wewnętrznych - w życiu! Tak, jak to nam babka na probalu mówiła:
    "Jesteście tu, bo zdaliście egzaminy i byliście najlepsi. A prawdę mówiąc, to tych egzaminów nie byłoby, gdyby nie ludzka głupota. Bo jest taka sytuacja, że ja uczę na kursach przygotowawczych dzieci, które ukończyły technikum ogrodnicze, mają komputer, podoba im się to i chcą iść na AGH na informatykę albo elektronikę i telekomunikację. Gdyby ludzie byli rozsądni, to egzaminy byłyby niepotrzebne..."

W myśl powyższego uczelnie nie zrezygnują z egzaminów.

@Sid - co miałeś na myśli pisząc, że nie jestem na najtrudniejszym wydziale? EAIE (Elektrotechnika, Automatyka, Informatyka i Elektronika), IMIR (Inżynieria Materiałowa i Robotyka), WMS (Wydział Matematyki Stosowanej), WFTiJ (Wydział Fizyki i Techniki Jądrowej) to najcięższe wydziały na AGH i najbardziej prestiżowe... Tak dla info o AGH To właśnie z tych placówek ta uczelnia żyje i prosperuje dobrze. Poza tym, to dobra jest też Geologia, ale oni mają lżej - nie ma takiej kupy materiału na raz.

Domyślnie

egzaminy maja sens - ale w starej postaci - eliminuja ludzi ktorzy I TAK sobie nie poradza - bo co innego to lubic bawic sie komputerem i czuc do tego jakis pociag - a co innego byc w stanie zrozumiec matematyke [bez niej ani rusz] na pewnym poziomie abstrakcji
    przynajmniej na moim wydziale [i calej uczelni] egzamin odsiewa ludzi ktorzy i tak z tej cuzelni by wylecieli - bo prawda jest brutalna, ze informatyk ktory nie jest w stanie zrozumiec czegos na poziomie slynnego rownania falowego shredingera [czy jak sie tego pana pisze] nie bedzie w stanie zrozumiec zagadnien niezbednych mu do pracy zawodowej i tacy srodowisku nie sa potrzebni

dlatego tez pozniej na studiach np. informatycznych sa przedmioty ktore merytorycznie niewiele wnosza a sa bardzo trudne - teoria obwodow, rachunek prawdopodobienstwa, matematyka dyskretna - te przedmioty maja odsiac [i robia to bardzo skutecznie] ludzi ktorzy sie do zawodu nie nadaja
    jesli teraz na moj wydzial [a wiem ze dziekan robi wszsytko zeby do tego nie dopuscic] beda przyjmowani ludzie po wynikach z matury to te przedmioty trzeba bedzie ustawic na pierwszym semestrze i uczynic z nich prawdziwe sito rekrutacyjne

niedobrze mi sie robi na mysl to tym 'zabawnym' swiecie
    Hit Me, If You Can...

Nol
    Gość

Domyślnie

Ad 1 - równanie Schroedingera jest banalne Niedawno nas z tego męczyli

A tak na poważnie, to przedmioty, o których wspomniałeś, u nas są właśnie na początku: analiza cały pierwszy rok (największy hardcore), algebra - pierwszy semestr (akurat lubiłem i żadnych problemów nie było), probabilistyka i statystyka stosowana (II semestr - właśnie się odkułem po pierwszej porażce i dzięki temu odzyskałem humor), no i teoria obwodów (II i III semestr), tego to nie komentuję, bo siwy dym po prostu... Oprócz tego to standard - fizyki i laborki. Drugi rok u nas jest ponoć najbardzioej odsiewczy - wpadają m.in. sławne półprzewodniki - tu dużo ludzi leci. No a poza tym, to egz. z teorii obwodów. Jak się ludzie dostaną przez przypadek, to tutaj odpadną.

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    dlatego tez pozniej na studiach np. informatycznych sa przedmioty ktore merytorycznie niewiele wnosza a sa bardzo trudne - teoria obwodow, rachunek prawdopodobienstwa, matematyka dyskretna - te przedmioty maja odsiac [i robia to bardzo skutecznie] ludzi ktorzy sie do zawodu nie nadaja
    Hehe - ja mam prowdopodobienstwo na mat dyskretnej na pierwszym roku i 1 sem zaliczylem ale teraz sobie przekladam egzam na wrzesien
    Ale jeszcze lepszym przedmiotem byl Wstep do Teorii Mnogosci (wszystko jest zbiorem) - to byla jazda ...
    Co do poziomu, to ogolnie sie z wami zgadzam, ale uwazam ze nie jest jeszcze tak zle ...
    poziom ksztalcenia zawdzieczamy w 25% Liceum i w 75% Uczelniom. Niestety skrocenie edukacji w LO to jest duzy blad bo tam sie czlowiek 'naprostowywal', ale 3 lata to mam nadzieje ze nie bedzie tragedia. Bedzie po prostu gorzej.
    Matura nie bedzie egzaminem. MIMUW przyjmuje 2% z konkursu matur - reszta - zasady jak zwykle, czyli ok polowa olimpijczykow + GIGA odsiew na CEWM.
    Co do matura w opolu - rzeczywiscie, jezeli kilka osob oddawalo ta sama prace to przegiecie, ale ze 2 tematy pisalo 97% to nic nie znaczy. Zawsze jest tak ze temat krotkie wypracowanie + test pisze ok 80% arbiturientow, wiec to chyba nie jest do konca dobry argument.
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Domyślnie

temat+test to byl bodajze 3 temat... i to jest najwiekszy sęk w tym wszsytkim

taa.. cewm byl zabawny - mialem 3 wynik od konca na liscie przyjetych ale juz piszac egzam wiedzialem ze tam nie chce [matematyka NIE moja milosc - a tam tego ZA DUZO!] - ale olowek gratis - uzywam do dzis

edek - z twojego wydzialu sie nie wylatuje - to taki troche ewenement [tak jak i SGH] wiec to troche inaczej - pogadaj ze studentami z mojego wydzialu - bywa zabawnie [choc ostatnie zmiany programowe obnizyly znacznie poziom]
    a co do matury to sie zastanawiam czy i teraz tematy wyciekly - tylko ze szczesliwcy zachowali je dla siebie
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    edek - z twojego wydzialu sie nie wylatuje - to taki troche ewenement [tak jak i SGH] wiec to troche inaczej - pogadaj ze studentami z mojego wydzialu - bywa zabawnie [choc ostatnie zmiany programowe obnizyly znacznie poziom]...
    Hmm - moja grupa po I sem sie wyraznie odchudzila. Na 70 osob na kierunku informatyka (JSIMu nie licze bo to jednostki szczegolne) ok 30 ma zaliczenie warunkowe z WTMu, z MD ok 20, z analizy ok 10. Czesc miala ze wszystkich tych przemiotow i wlasnie oni nas pozeganali ...
    Ale teraz to bedzie pogrom ... Jak ktos mial warunek w I sem to w II ma noz na gardle, a jak mial 2 na I sem juz moze sie uczyc do egzaminu, ale wstepnego. Mi sie przyfarcilo i cudem uniknalem warunku z analizy (mimo ze mialem wpisana poprawke poszedlem na ustny i sie obronilem :] - na poprawce oblal wszystkich) i WTMu (15/40 zaliczalo - mialem 16 - na poprawce :] ).

W kazdym razie te rzeczy wydaja mi sie gleboko nietrywialne.

Powiem szczerze ze jak spotykam ludzi co mowia ze studia to najpiekniejszy okres w ich zyciu to mam ochote im zajeb** !

W LO to mialem sielanke, ale teraz to jest prawie tragicznie ...
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Domyślnie

1 rok to nie studia - to zapiernicz
    potem jest studiowanie - a juz od trzeciego w gore - to jest po prostu raj
    Hit Me, If You Can...

Nol
    Gość

Domyślnie

Z relacji kolegów EiT to samo wynika - po trzecim roku zaczyna się robić z górki, ale przeżyć pierwszy, a u nas zwłaszcza drugi, to sztuka, której zresztą właśnie próbuję podołać.

Domyślnie

No dobra - wczoraj mialem najlatwiejsze kolokwium jakie kiedykolwiek sobie wyobrazalem (ono bylo bezczelnie trywialne). No ale dzisiaj byly wyniki z analizy. 2 osoby z grupy zaliczyly kolosa ...
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Domyślnie

wiecie co to jest tartak?
    to jest rzniecie tak beszczelne ze prowadzacy odwraca sie plecami...
    Hit Me, If You Can...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)