+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 32

Temat: pytanie do MS freak'ow - powazne

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

a wlasciwie dwa pytania:

a) aktywacja
    do tej pory udawalo mi sie uniknac sytuacji reinstalacji po dokonaniu aktywacji [disc image..] - ale poniewazod dwoch dni mam legalnego win 2003 full chce to wszystko zalatwic tip top - aktywacji juz dokonalem [telefonocznie bo moj sprzet wymaga sterow ktorych system nie ma w efaulcie] i jest git
    teraz wlasciwie pytanie - co bedzie przy reinstalacji? system ponownie zazada aktywacji - czy jest mozliwosc ze mi powie ze cos jest nieteges? ktos juz przezywal takie cos? [ja wielokrotnie reinstalowalem win2k ale tam aktywacji nie ma...]

b) czy ktos dokonywal operacji dzielenia partycji na 'zywca'? postanowilem zmniejszyc partycje systemowa z 20gb na 5gb - akurat sys i swap - z tym ze wolalbym nie bawic sie formatem - czy jest jakies [najlepiej darmowe] narzedzie ktore pozwala na takie czary?

pytanie pomocnicze - czemu kod aktywacyjny ma 42 znaki? powalilo?
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

a - i jeszcze jedno pytanie - windows update
    pewnie dosc popularny temat - ale i tak zapytam
    uzywacie tego? ja do tej pory bylem 'lekkim' przeciwnikiem [na win2k zatrzymalem sie po instalacji sp4 i latki na blastera a triala 2k3 wogole nie updateowalem] a teraz sie zastanawiam.. z jednej strony fajnie byc na biezaco, i miec latane dziury - z drugiej strony, tego jest MASA, spora czesc dotyczy IE6 ktorego nie uzywam [wiem wiem jest czescia systemu, ale ja go sukcesywnie z firewala wycinam i unikam generalnie jak ognia], jest tego MASA, w latkach sa kolejne, bonusowe dziury itp - generalnie przewaza sceptycyzm - ale wole posluchac opinii innych - zwlaszca tych ktorzy jednak sie skusili

pytanie pomocnicze - na lewych serialach win update dziala?
    Hit Me, If You Can...

BebeK
    Gość

Domyślnie

Ad. (a) Przy reinstalacji (czyli formacik i ponowna instalacja) zażąda aktywacji. Po prostu będziesz musiał na nowo wykonać telefon i to wszystko. Nie wiem co miałeś na myśli mówiąc że "powie mi że coś jest nieteges"

Ad. (b) Taaaaa... robiłem to Partition Magic'em. Wcześniej trzeba przeprowadzić defragmentację. Co prawda nie wykonywałem tego na serwerze tylko na stacji roboczej ale może też pójdzie bez bólu (w Win32 nawet jak wykasujesz swap'a to przy ponownym uruchomieniu systemu powinien sobie to dziadostwo odtworzyć).

Ad. (pytanie pomocnicze) Bo ich tam powaliło

Ad. (jeszcze jedno pytanie) Używam na stacjach roboczych. Na serwerach z Windows 2000 Server zaaplikowane mam SP3 i to w zupełności wystarcza. Pracują od listopada tamtego roku i na razie nie zamierzam robić żadnego restartu.
    Co do lewych seriali to nie wiem

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

wiec ...
    A
    pierwsza musisz zrobic w ciagu 30dni, trzy nastepne aktywacje/reinstalacje nie ma problemu (tak jest w przypadku XP)
    nastepne mozesz robic co 120-150 dni bez problemu (czesciej ... od 8-18 w dni powszednie działu obsługi klienta) ... wszystko jest na MSDN'ie
    mozesz tez po udanej aktywacji systemu wykonać kopie pliku wpa.dbl jest on w katalogu WINDOWS\SYSTEM32 a po przeinstalowaniu systemu trzeba z powrotem go tam umieścić.
    najlepiej robic obrazy DiscImage'm ... i grac im na prostym
    daje sie ... juz przywracalem image systemu ze stripa na singla ... no problemos

B
    nie wiem nie uzywalem darmowych ... czasem warto za taki dobry tool zaplacic

"czemu kod aktywacyjny ma 42 znaki? powalilo?"
    poniewaz ... wiecej nie mozna wpisac
    pozdr
    The Pain is killing me ...

Domyślnie

dla mnie windows update to podstawa ... BHP higieny
    no comments
    pozdr

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Ad pytanie pomocnicze - dziala o ile serial nie jest blacklistowany
    Pozdrawiam/ Grzeniu

BebeK
    Gość

Domyślnie

Tak mi się przypomniało... z darmowych rzeczy do rozciągania/uszczuplania partycji to może tak Linux + Part ? (ewentualnie w okienkach QPart)
    Odpalasz jakiegoś Knoppix'a albo Aurox'a CD-Live i jazda

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Było kiedyś coś takiego, jak Ranish Partition Manager. Podobno nieźle działało, ale jak zobaczyłem interfejs, to stwierdziłem, że linuxowe narzędzia do partycjonowania są dużo prostsze w obsłudze. Nawet, jeśli trzeba użyć kalkulatora czasami.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

ten aurox ma fatalna renome... jak juz to polecaja mi po prostu zrobic na 850mb trupie debiana i wtedy powalczyc jak czlowiek

a co do win update - dowiedzialem sie juz ze dziala na lewiznie [podziwiam odwage uzytkownikow] - teraz pytanie do uzywajacych - ile to miejsca zajmuje? bo w full integracje znajac poprzednie dokonania MS nie chce mi sie wierzyc - czyli czy jesli dam 5gb partycje na sys i swap to mi nagle nie zabraknie? czy da sie ustawic jakos poziom sciaganych poprawek? [tzn zeby ssal tylko najwazniejsze? albo najwazniejsze z super-krytycznie-waznych - bo chyba tylko takie robia] no i czy nie dzieja sie jazdy takie jak utrata ustawien w sterownikach itp...
    Hit Me, If You Can...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

5 GB to przy XP czy 2k3 raczej minimum. Dodatkowy gigabajt chyba nie zaszkodziłby.

A co do Windows Update - możesz sobie ręcznie wybrać, które poprawki chcesz zainstalować - powyłączaj tylko całą automatykę.

Utrata ustawień w sterownikach ? Możesz jaśniej ?

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

ano przeinstalowalem mojego triala 2k3 na full 2k3 [w rzeczywistosci jest to kwestia zmiany doslownie kilku plikow] i gdyby wszystkie ustawienia mi poznikaly- to ja bym sie nie zdziwil - cho ms twierdzi ze nic nie powinno sie stac z kontami i ustawieniami sprzetu - ale mi popadaly drobiazgi - czesto bardzo odlegle - no i naturalnei zniknal mi monitor z systemu, pozatym mialem przez chwiel 10mbit karte sieciowa w jakims dziwnym trybie, powrocil tryumfalnie sterownik fdd ktory wywalilem od razu po instalce i kilka takich rzeczy
    jesli to robi sie w sytuacji gdzie ms twierdzi ze nic sie nie powinno dziac to ja wole sie zapytac o dzialania przy ktorych ms nie daje zadnych gwarancji

pom 5 a 6 zadna roznica - bo jeszcze nie podzielilem - moze faktycznie wrzuce sobie 6gb - skoro mowisz ze moze byc ciasno - swap bedzie cos kolo 768mb [choc kupuje wreszcie ram - 1024mb kingmax 466mhz ] ew. pozniej troche mniej - zobacze co moj system lubi
    sys zajmuje 1.4gb - tak z gruba liczac - wychodzi maksymalnie 3-4gb - nie wiem co wepchne na te pozostale 2 - ale juz niech bedzie - nadmiar wolnego miejsca na hdd to to na co choruja inni

nie ma klas poprawek? trzeba kazda recznie oceniac? albo wszystkie hurtem? szkoda...
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

SidTheRat@ ... stary ale kombinujesz (jak pies do jeza ... jak by cie ktos na wojne z windoza w plecaku wysyla?!
    poprawki to jakie zroba to chIw ... kiedys sciagalem wszystkie na dysk i zapodawalem z batch'a na update'owanych kompach
    do XP'ka home i profesional'a bylo 500-800MB UPDATE! ... cala windoze podmieniali
    teraz mam squid'a na linux'sie i mam z dynki, sciaga sie z predkoascia 10/100

a co do partycji tez niezla kombinatoryka ... dziel dysk na 1/3 lub 1/4 wszystko zalezy od twardziela
    5GB mym skromnym zdaniem to zamalo min 10-20 ... ale jak stryjenka sobie winszuje
    pozdr

Domyślnie

jasne ze jak pies do jeza - do hura optymizmu i 'ms ja cie kocham' oraz 'zrobicie mi gacie z logo longhorna' mi daleko - z jednej strony co mi szkodzi latac dziury i robic sobie nowe - a z drugiej strony to sciaganie setek mb zeby system byl i tak tak samo dziurawy jak przedtem mi sie specjalnie nie podoba... wszsytko kwestia gustu
    odpalilem w koncu tego update - ale na pewno nie bedzie mi ten szpieg wisial w tle i 'automatic' - zrobi swoje i do domu

dyski juz podziele po swojemu - na system to 10-20 to LEKKA przesada, anwet po doinstalowaniu progsow ktore sa essential [fw, av, opera, tcmd, foo] to tam mozna 4 razy system z przyleglosciami zmienic
    a nawet net framwork daje sie zalozyc gdzie indziej niz c:
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

domyslam sie ze jestes mlodym wiekiem ... a ja jednym z koncowej ery pionierow IT
    nie mam gaci ani koszulek, naklejki 'kocham m$' ... 'TuX' czy tez nadgryzionych jablek

musisz zrozumiec ze wirusy i wlamania na serwery/komputery dochodza przez luki (tkz dziury)
    nie zrobiono jeszcze dotad nic co by nie posiadalo ich mniej czy wiecej wiec nalezy byc stay-tune
    wiedziec co sie dzieje .... chyba nik nie lubi miec nie kotrolowanych wlamof czy tez nowej troi w PieCu
    i jesli mowisz "a - i jeszcze jedno pytanie - windows update ... uzywacie tego?..." wlos sie na glowie jezy
    czy to windoza czy linux (przedewszystkim) trzeba update'owac i trzymac reke na pulsie ... dobry antivir/firewire to nie wszystko
    za duzo mialem wswej pracy przykrosci wlasnie z tego typu zaniedbania

jesli chodzi o dzielenie ... kazdy dzieli na ile go stac
    ja dziele na rowno ... 320GB->120/200 ... 160GB->60/100
    moze to nie etyczne ale ...
    pozdr

Domyślnie

lat mam sporo i pewni moje produkty beda odpalane na niektorych kompach - w tym tych ktore decyduja o zyciu i smierci pacjentow - z tym ze tam cos takeigo jak windows/linuks nie istnieje - pisze sie system od zera na konkretny sprzet, konkretne zastosowanie - bo to ma miec 100% bezawaryjnosci a nie 'zabawne niedopatrzenia' - zaden rozsadny czlowiek nie wstawi kompa pod kontrola dowolnych windowsow do nadzoru nad tomografem rentgenowskim, owszem - ten komp bedzie odbieral dane [czyli zajmowal sie de facto praca biurkowa - do czego sei nadaje], ale tylko jako robol
    to jest troche inna dzialka niz casual computer science w jakim wielu z nas sie specjalizuje - mi to niepotrzebne i przejawiam wielka ignorancje w niektorych sprawach - min w tzw. zabezpieczeniach sieciowych - to nie moj biznes jak dziala siec w szpitalu/uczelni - to dzialka admina, a jemu z kolei wara od mojej dzialki - przez wiele lat tak beztroskiej przygody z kompem nie spotkalo mnie ze strony 'atakow i wlaman' nic przykrego, nie zlapalem blastera czy sasera [choc latki na to nie mialem do dnia dzisiejszego!] przestrzegalem zasad higieny, unikalem jak ognia uzywania z narzedzi wbudowanych w system jako skazonych miernota [IE, OE] i jakos to bylo - dialery trojany wirusy? to nie ja - choc skanera monitorujacego non stop nie mam - opera syfu nie sciaga i ja syfu nie sciagam
    jedyne co dbam do firewall - a i on sluzy mi do zabijania programow WYCHODZACYCH z mojego kompa [glownie dziwaczne uslugi w stylu time.windows] niz obrony przed niewidzialnymi, niszczycielskimi hakerami ktorzy moga mi naskoczyc - bo mam tu straaasznie wazne rzeczy, naprawde, swiat by sie zawalil jakbym to stracil [tylko jak wlamac sie na te pare dvdrw ktore robia mi za backup?]

kontynuujac - znacznie wiecej systemowi zrobilem sam, eksperymentujac z wciaz wadliwymi sterownikami do alc650 na nf2, instalujac dziesiatki buildow wczesnych wersji catow zeby sprawdzic czy w ktorejs dziala poprawnie wbuffer czy tylko ja slepy jestem - ci z ktorymi rozmawiam przez gg znaja te boje [i wiele porazek, bardzo wiele - konczonych czesto reinstalacja i kolejna obietnica nie grzebania w czyms co juz i tak jest rozgrzebane]

najsmieszniejsze jest to - ze taki poziom ignorancji [nie zawsze celowej] przezentuje wielu samozwanczych ekspertow - poznaje sie ich po skrajnych wypowiedziach - 'dalej na prawo tylko sciana' i tym podobnych

teraz chyba rozumiesz moje wahania co do win update - to mi jest generalnie na grzyb - za to roznica w predkosci odpalania kolejnej instancji .net juz nie - dlatego wybralem 2k3 na ktorym odpala sie to po prostu szybciej [zwlaszcza na smiesznej dosc ilosci ramu - 256 - ale to juz niedlugo]
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

jestes programista gaget'ow? ... mam do czynienia z programistami software'owymi (Ewka, Polka) wiec wiem jakie cuda potrafia wyczyniac ze sprzetem w zlym tego slowa znaczeniu ... sorry, kolesie ktorzy pokonuja super o'esy nie znaja sie na mechanice ... to co nas uratuje to wiedza/znajomosc (niestety) ale tylko wybiorcza ... umiesz robic dobre markowe skrzypce zostaw granie innym ...

a jesli chodzi o samozwanczych ekspertof ... byli, beda i powinni byc

ty nastepny wiezysz w cuda ze zrobia cos szybszego?! ... nastepne stery "sa lepsze", "sa szybsze" ... wiecej markowania swych bledof, czy czarof z mleka ... nic szybciej nie bedzie - chyba ze wylacza servis ktory nie powinien sie tak wczesnie zalaczac - bujda na resorach
    update'y trzeba traktowac jako porprawki tego czego nie poprawili przed wypuszczeniem w swiat

swoja droga jesli potrafili zrobic system ktory ma dla niektorych zalety w uruchamianiu sie w 10sec na slabym sprzecie ... to troche im to zajelo powiedzmy od 95 roku ...
    nie mylilem sie ... jednak teoria spisku istnieje!

Domyślnie

nie szybsze - ale jak widze ze 'dzialanie' np w-buffera dodajacego w realu np. efekt drgajacego powietrza czy kurzu tutaj wyglada jak stawianie losowo czarnych kropek to ja szukam takiej wersji w ktorej tego idiotyzmu nie ma [3.4 omega, albo od 4.3 w gore] albo malutki bledzik powodujacy ze predkosc d3d przy zastosowaniu alternatywnego centrum pikseli to nic innego tylko czasy 386sx... trafialem na takie rzeczy i szukalem, szukalem i instalowalem, instalowalem i reinstalowalem - podobnie z alc650 ktory niesamowicie gryzie sie z ide kiedy nf2 uzywa standardowych sterow - tez dziala u mnie tylko jedna wersja inaczej mam dziwactwa na i/o i jakies zabawne 100% cpu po nacisnieciu klawisza - nf2 to dziwny chipset, zwlaszcza jak producent mobo mu dolozyl jeszcze cos od siebie [szkoda ze od 7 miesiecy nie dolozyl nowych sterownikow - tu by sie akurat update przydal jak cholera]

ja glownie altera - .net mecze na projekt z sieci neuronowych - musze odkryc na nowo ameryke i splodzic wlasna wersje alg wstecznej propagacji - srednio to idzie, a sieci komp? to zabawa dla innych - choc o'reilego czytalem dla przyjemnosci i nawet co nieco wiem na poziomie teoretycznym - ale praktyczne implementacje? w zyciu
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

ostatnie stery z nVidia (10.05) nie pasuja do NF2 na XP/W2K3 ... bo nie wiadomo do czego to dopisac
    "mam kilka piecow w domu na NF2 Asus'ie (dokladnie te dwa -E -X Delux'e) null problemo

i znof cos gadasz ze 'podobno' ... nie sprawdzis z nie bedziesz wiedzial

masz 100% na CPU ... moze zmien klawiature, albo procesor bo nie wyrabia

sorry, dude ... ale nie nadazam, nie wiem co widzisz za 'dzialanie' ... musisz rozumiec moj wiek i juz nie moge jak dawniej ... juz po 2,5 litrze wina musze isc spac %)
    jedno jest pewne ... jendrek zbiera znaczki a kry$ka zoledzie a'la kasztany

Domyślnie

to po pijaku nie pisz
    Hit Me, If You Can...

Szeregowy Franc zero jak zero

Domyślnie

Zmniejszenie partycji "na żywca" można przeprowadzić Partition Magic, w jakimś czasopiśmie komputerowym była dołączona jego wcześniejsza wersja (chyba 7), muszę poszperać u kumpla i zobaczyć w jakim
    P.S. Jakiej wersji sterowników używasz do Ati?

Domyślnie

teraz 4.5 omega - ale glownie dlatego ze przestalem w cokolwiek grac - jak probowlaem walczyc z painkillerem ktory sie notorycznie wieszal i nadal wiesza to polowiczny sukces [tzn znalezienie wersji w miare stabilnej na painie] odnioslem instalujac 3.1... czyli sterowniki majace poltora roku - ale niestety konsekwencja byl dosc znaczny spadek wydajnosci
    jakis czas jechalem na sterach DNA, ale zniechecil mnie do tego sam autor - poczytalem troche jego forum i zrezygnowalem - strasznie napuszony 'tworca' sterownikow, wiele razy 'zapomnialo' mu sie powiedziec ze on je tylko zmodyfikowal a nie napisal od zera... wiec wrocilem do omeg, jakos nie mialem zaufania do dziela kogos kto w tak oczywistej sprawie mataczy
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

moze to nie stery tylko pecek
    mi na 4.5 referencyjnych PK hula ze az milo ...

Domyślnie

za wszelka cene chcesz ze mnie balona zrobic - jakbys czytal forum, ktore wiem ze czytales to bys wiedzial ze karty na r200/r250 maja klopot z painem wynikajacy z bledow w painie ale TEZ z bledow w sterach do ati, ktore to ati przestalo zwracac na tanie karty uwage
    napisz mi jeszcze ze jestem smiec bo mam slaby sprzet...
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

czyli jednak sprzet ...
    robic balona!? ... nie skad, mi sie poprostu by nie chcialo... czas jest niekiedy cenniejszy od mamony
    ... ale sam wiesz, kazdy ma to na co zasluzyl

Domyślnie

no to teraz kolejne pytanie do znawcow windy - w katalogu windy pojawily mi sie katalogi z dziwnymi nazwami stworzone przez instalatory poprawek - jest ich kilkanascie [tyle ile bylo poprawek] i zajmuja 'troche' miejsca, dodatkowo pojawil sie katalog o objetosci rownej mniejwiecej sumie wszysktich poprawek [tez posiadajacy dziwna nazwe]
    razem to ejst calkiem sporo MB
    pytanie - mozna to wywalic? w jakiej sytuacji winda moze potrzebowac tych plikow? [jak sie domyslam pojedyncze katalogi to instalki a ten duzy to backup podmienionych plikow] bo z radoscia bym to wywalil
    Hit Me, If You Can...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)