+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Jaki komputer na Studia???

Burzyciel Światów xerc ma szanse Avatar xerc

Domyślnie Jaki komputer na Studia???

Witam wszystkich piszę ponieważ chciałbym żebyście mi poradzili jaki komputer wybrać na studia. Od października zaczynam studia na Politechnice Warszawskiej na wydziale Mechatroniki i chcę kupić komputer który pomoże mi w nauce. Tu zaczynają się schody. Ogólnie chodzi mi o to czy potrzebny będzie mi mocny komp czy wystarczy taki trochę powyżej średniej? Na razie nie chcę rozmawiać o konkretnych przedziałach cenowych bo zajmę się tym później. Chcę również poznać waszą opinię czy kupować zagracacza czy laptopa? Mieszkam z dwoma kumplami w dość małym mieszkaniu i to pcha mnie w stronę kupna lapka. Poza tym trochę zalży mi na mobilności sprzętu. Nie wykluczam oczywiście kupna kompa stacjonarego (oczywiście jeśli przekonacie mnie jakimiś rozsądnymi argumentami). Nie chcę kupować czegoś czego nie będę w stanie wykorzystać i wyrzucak kasę tylko po to żeby inni robili oczy widząc parametry mojego kompa. Pomóżcie wybrać jakąś rozsądną konfigurację. Zależy mi na sporym dysku (ok 100GB) i nagraywarce DVD. Jeśli ma to być laptop to dobrze gdyby miał Wi-fi i Bluetooth. Piszcie pozdrawiam

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Z tego co pamietam na pierwszym roku Politechniki nie byl mi potrzebny komputer a bardzo duzo zeszytow w ktorych moglbym stukac zadania z matmy i fizy. Takze radze przeznaczyc ta kase na jak najtanszy komputer na ktorym bedzie chodzil dobrze internet i filmy.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Burzyciel Światów xerc ma szanse Avatar xerc

Domyślnie

Miło że już jest jakiś odzew:] Piszcie dalej:]

ejo
    ejo jest nieaktywny
    Szeregowy ejo ma szanse

Domyślnie

z tego co sie orientuje w tym momecie najleprze sa sonyvajo ,dlatego ze w porownaniu z innymi markami podzespoly wbudowane w nim sa bardziej zywotne , tutaj gdzie jestem 70% studentow preferuje ta wlasnie marke.pozdro.

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domyślnie

dokladnie do nauki nie jest potrzebny potężny komp byle przeglądarka internetowa sie szybko otwierała mysle ze dobrze by bylo gdybys mial 1,5 ghz procek i 512 ram no chyba ze chciałbys miec np linuxa to ja np mam celerona 1 ghz i 256 ram i na linuxie bardzo dobrze mi chodzi wszystko i do nauki ten moj komp wystarczy a jak dla windowsa xp to komp ciut słaby bo jak doinstalować antywiry itp to bedzie mulić

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Moja podpowiedź. Nie kupuj bardzo dobrej maszyny, bo ktoś może na nią zapolować.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Moja podpowiedź. Nie kupuj bardzo dobrej maszyny, bo ktoś może na nią zapolować.
    Nie tylko zapolować.
    Po prostu za dużo ludzi będzie go maglować. Im słabszy będzie, tym więcej będziesz go miał dla siebie
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Nie ma się co napalać na nie wiadomo jakiego kompa jezeli ma być to sprzęt "do studiowania". Moim zdaniem powinieneś skupić się na tym aby zakupić sprzęt oparty na markowych podzespołach nie zwracając większej uwagi na kosmiczność ich osiągów. Jeżeli komp nie ma służyć do grania, to bierz Athlona 64 na płycie np. ASUSa (AM2) do tego 512MB DDR2 - markowe, grafike dobrej firmy - może być jakiś GeForce 7300 ale karte spokojnie możesz braćsłabsza, jeżeli nie zakładasz w ogóle grania, dyski są tanie więc bardziej opłaca się kupić np. 250GB bo cena jak za 160 (polecam WD Caviar ale Sygate baracuda też bedzie OK). Do tego panel LCD 17" i za zaoszczędzone na grafice do gier, RAMie, wypasionym dwurdzeniowym procku, dodatkowych 200GB i kilku innym gadżetom pieniądze kup drukarkę laserową HP (HP z uwagi na tanie zamienniki eksploatacyjne), byle skaner ale na tyle dobry, żeby jakiś OCR się dobrze sprawował (wiele to nie będzie kosztowało) i górę papieru

No i nie zapomnij o nagrywarce DVD

Z całym takim zestawem zmieścisz się w 3000 jak dobrze zakombinujesz, policzysz, porównasz i przemyślisz. Pamiętaj, na studiach drukarka to podstawa a ze skanerem zaoszczędzisz duuuuuuuuuuuuużo czasu, który zapewne spędzisz na piciu, baletach i nocnych konsultacjach ze studentkami

Domyślnie

Morkowe drogi Panie po to, a żeby nie wylądować zbyt szybko w serwisie Lepszy ASUS niż No-name a i pamięci lepiej kupić TwinMos (tańsze) lub Geil (droższe) niż Goodramy. O to chodzi.

Domyślnie

Zintegrowana GF6100 OK, ale Celerona odradzam z uwagi na jego "grzejnicze" zapędy - lepiej już Semprona, ale cena A64 jest w miarę przystępna do taniego kompa więc nie widzę powodów dla których nie można by właśnie w A64 zainwestować. Celeron wydziela za dużo ciepła, co wiąże się z wydajniejszym chłodzeniem, a to zaś z szybszym wentylatorem - ten zaś, jak wszyscy wiedzą, nie jest cichy

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

rany... ludzie.... po co zadawać takie pytania na forum? przecież to temat rzeka. "chcę kupić komputer. pomóżcie mi wybrać." a sam głowy nie masz? poczytaj na necie i sam się zastanów a nie proś innych żeby za ciebie wybierali. szczególnie że parametrów i kombinacji jest tysiące. to jedno z naj..... zapytań jakie spotkałem na tym forum
    wysilił byś się chociaż trochę i wybrał 3 do 10 konkretnych przykładów (parametrów: procek, płyta itp) i wtedy zadaj pytanie który komputer. ja ci doradzę tyle - kup używany, około 3-5 letni pozdro
    Ostatnio edytowane przez Hosaka ; 14.Oct.2006 o 00:13

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)