+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z bezpieczeństwem

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie Problem z bezpieczeństwem

Mam prośbę dotyczącą doboru oprogramowania zabezpieczającego. Ostatnio na jednym z moich kompów zaczęły dziać się dziwne niepokojące rzeczy-przy najmniejszym ruchu myszą kursor zaczyna wariować, lata po całym pulpicie, otwierają się różne okna i menu start, włączają się różne aplikacje np Word, zmieniają się ustawienia widoku w folderach, kopiują się pliki itp, itd i w ogóle wariuje wszystko. Używam Kaspersky Anti-Virus Personal Pro ale nie wystarczył. Najpierw chciałem wyeliminować różne podejrzenia-wirusy, kolidujące sterowniki itp. posprawdzałem wszystko, przeskanowałem zaktualizowanym antywirusem kasperskiego i nic nie znalazłem. Teraz wiem że jest to po prostu chamski hacking, bo gdy odłączę PC od sieci problem znika. Dzieje się tak dosyć często, co 10-15 minut i już mnie to nieźle wnerwiło. Na szczęście nie mam połączonych razem komputerów, każdy ma osobne podłączenie do netu. Szukam teraz jakiegoś dobrego, darmowego programu który pomógłby mi jakoś z tym szajsem. Sam już się rozglądałem w sieci ale nie wiem co wybrać, zresztą jak coś zainstaluję to się okaże że to tylko wersja 30 dniowa albo coś, więc wolę najpierw popytać. Myślę o Zone Alarm-darmowej wersji, gdzieś na cd mam wersję pełną 90 dniową. Tu moja prośba o doradzenie.

Szeregowy młody15 ma szanse Avatar młody15

Domyślnie

Wszystkie ponizsze programy są darmowe.
    Zainstaluj i przeskanuj system programem Ad-aware SE Personal (pamiętaj o aktualizacji) link niżej.
    http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=107&t=82
    możesz rozniez zainstalowac podobny program jakim jest Spybot Search & Destroy 1.4
    http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=188&t=82
    obowiazkowo zainstaluj firewalla i zablokuj polaczenia z internetem programom ktorych nie używasz.
    polecam darmowego firewalla Outpost 1.0.1 PL
    http://www.pctips.pl/ftp/pc_1138/Out....0.1%20PL.html
    w opcjach wtyczki "wykrywanie ataku" pozaznaczaj wszystko co się da.
    Ostatnio edytowane przez młody15 ; 17.Oct.2006 o 00:27

Domyślnie

Właśnie testuję tego Spybota Search & Destroy i zainstalowałem ZoneAlarm Pro na próbę potem pewnie zostanę przy darmowej wersji firewalla Zone Alarm bo podobno jest najlepszą zaporą dostępną za free obecnie w sieci. Ale w między czasie siedzę sobie na necie i szukam kluczy do Zone Alarm i kasperskyego pełnych pakietów ochronnych bo dla chcącego nic trudnego

Domyślnie

Wystarczyło poświęcić 2h i mam pełną wersję Kaspersky Internet Security 6.0 na rok czasu za free i przy okazji znalazłem key do Zone Alarm Security Suite... zdecydowałem się na kasperka, z przyzwyczajenia bo używałem takiego antywira do tej pory. internet rulez! nie sądziłem że tak łatwo mi pójdzie
    A ten spybot s&d nie ciekawy za bardzo, pobawiłem się nim trochę ale wrażenia nie zrobił żadnego. ot taki prosty programik ale pomocny. Zone Alarm'a polecam bo już kiedyś go używałem w pełnej wersji przez 90 dni i naprawdę skuteczny drań. Ten nowy kasperek bardzo mi go przypomina w zachowaniu a że ładniejszy to pozostanę przy nim.
    Ostatnio edytowane przez Hosaka ; 17.Oct.2006 o 02:02

Szeregowy młody15 ma szanse Avatar młody15

Domyślnie

czego ty oczekujesz od programu przed spyware? Ma wykryć i usunąc cały syf, nic wiecej. Ja polecam miec w systemie dwa programy przed spyware Spybota Search & Destroy i Ad-aware SE personal, po pierwszym napewno cos zostanie, wiec skanujesz drugim i masz 99% pewnosci ze system jest czysty
    Pozdro.

Domyślnie

No właśnie chodziło mi o to że nie jest skuteczny w 100% co sam napisałeś. Nie chcę instalować kilku programów bo to trochę utrudnia życie, za każdym razem jak pracuję z innym muszę robić kopię bezpieczeństwa, więc to jest taka zabawa w kotka i myszkę czego nie chce mi się robić. Te darmowe programy nie dają takiej skuteczności pełne wersje komercyjne a o wygodzie używnia już nie wspomnę. Wypróbowałem te dwa o których wspomniałeś + jeszcze Spyware Blaster, ale same te programiki nie usunęły mojego problemu, potrzebowałem jeszcze porządnej zapory bo ta systemowa jest niewystarczająca i antihackera. Zauważyłem że w ustawieniach internetowych miałem dziwne zmiany których sam by na pewno nie zrobił, np udostępnianie plików i drukarek lub pomoc zdalna i inne podejrzane. Jeśli jakiś program który instalowałem sam mi to zmienił to ja dziękuję za taką zaporę systemową która nawet nie poinformowała że coś próbuje się połączyć, a już na pewno nie zablokowała. Wszystkim którzy korzystają z systemowej zapory windows polecam żeby co jakiś czas sprawdzali swoje opcje internetowe w szczególności ustawienia połączeń lokalnych w zaporze windy. Tam zastałem coś czego się nie spodziewałem.

Domyślnie

Cholera znowu to samo. Dalej mam kłopoty na tym kompie. Nadal wszystko mi wariuje... była chwila spokoju a teraz znowu to samo. Odinstalowałem już większość programów i nawet sterowniki (ATI Catalyst) bo podejrzewałem że to może jakiś konflikt sterów ale nic to nie pomogło.
    Ale dowiedziałem się dzisiaj że na tym dysku którego używam w tym pc winda została zainstalowana na poprzednią windę, nie było formatu tylko jedna na drugą została zainstalowana. Głupie pytanie, ale czy ktoś może mi potwierdzić że to właśnie przez to tak się dzieje? Bo zastanawiam się czy zerowanie dysku i instalowanie wszystkiego od początku jest konieczne. Miał ktoś już podobną sytuację?
    aha... jak odłączam kabel sieciowy to jednak nic nie zmienia, bo pisałem wcześniej że tak.

Domyślnie

okazało się że wszystkiemu winna była mała i niepozorna myszka po rozkręceniu myszy zauważyłem że ma wykrzywione czujniki ruchu i kiedy je wyprostowałem problem zniknął na jakiś czas, potem znowu się pojawił. Ale już wiedziałem że to przez myszkę. Wymieniłem ją na nową i jest ok. Kurde tyle zamieszania i włosów z głowy z powodu głupiej myszki.... myślałem że to ataki hackerów :] buhahahaha
    Ostatnio edytowane przez Hosaka ; 24.Nov.2006 o 12:02

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)