+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: Takie zagadnienie - co lepiej player divx czy komp do divx ?

Szeregowy Jabba_the_Hutt zero jak zero

Domyślnie

Zastanawiam się co może być lepsze - kupowanie playera stacjonarnego do divx czy też złożenie kompa w cenie do 500 zł (płyta Intel BX, Pentium III 450, 128 MB RAM, HDD 10 GB, video np Riva TNT2 z TV Out albo jakieś ATI z TV OUT, CD ROM i jakiś SB LIVE z Digi Out) bez monitora i postawienie go przy Telewizorze. Podłączamy grafike do TV albo magnetowidu (SCART albo CINCH bo S-Video brak), przewód krótki, więc może mory i zakłóceń nie będzie albo będą niskie...
    Jak patrzyłem w starych Compakach zasilacze są ciche, jedynie szumi wentylator na procku. Co o tym sadzicie ?

Pozdrawiam

Jabba

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Masz do wyboru wygodę stacjonarnego odtwarzacza, który dodatkowo powinien dekodować DVD i ze dwie inne rzeczy, versus wiecznie_sprawiający_kłopoty_komputer, który jednak potrafi odtworzyć jakieś dwadzieścia razy więcej różnych kombinacji kodeków, co nie jest bez znaczenia. Przynajmniej dla mnie. Wątpię, aby jakiś odtwarzacz stacjonarny potrafił poradzić sobie z:

- plikami MKV lub MP4
    - dźwiękiem w formacie OGG Vorbis (podobno niektóre jednak łapią), WMA (DivX Audio) czy AAC
    - podobnymi rzeczami, które są coraz popularniejsze, ale prawdopodobnie nie trafią do stacjonarnych odtwarzaczy, przynajmniej nie szybko i nie większość z nich

Pomyśl i zdecyduj sam, czego najbardziej potrzebujesz. Obawiam się, że żadne rozwiązanie nie będzie idealne. A jestem niemal pewien, że PIII 450 MHz to za mało, aby odtworzyć niektóre nowsze filmy w pełni płynnie. Z drugiej strony, odtwarzacz stacjonarny prawdopodobnie w ogóle nie ruszy polowy z nich ze względu na brak kompatybilności z np. GMC XviDa czy czymś takim.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

ja bym stawial na kompa z dobra jakosciowo grafika i wyjsciem na telewizor - moze kiedys 40' beda tanie...
    komp nie bedzie tani, przy zabawach z ffdshow i postprocessingiem wyszlo mi ze jesli chce otrzymac naprawde dobra jakosc obrazu [przy tym, ze film jest dobrze zakodowany] to uzycie postprocessingu na max, odszumienie [wg mnie konieczne po postprocessingu - obraz jest znacznie przyjemniejszy dla mojego oka] a na koniec resize do 1280*1024 [metoda lanczos'a] to moj antek @2300mhz idzie sie kochac - a ktos kto juz raz zobaczyl tak przygotowany do obejrzenia film nie moze spokojnie wrocic do standardowych ustawien
    moze kiedys, za gorami za lasami pojawia sie karty graficzne ktore zajma sie na serio akceleracja 2D - bo zadna nie obsluguje w przyzwoity sposob i w pelnym zakresie podstawowych wydawaloby sie operacji takich jak chocby resize - wszystko idzie na proca [choc moze popatrzec na starenkiego matroxa g450 - to zawsze byly karty do 2D]

ale jednym zdaniem - komp, zdecydowanie komp
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Wiecie kochani jak jest... DVD to ja juz mam - Pionka 444 i jest OK. A tak myślę nad tym kompem jednak. Bo teraz to mam kabel z 15 metrów do pokoju z kompem i na obrazie mam lekką morę.

Co do divx/xvid to raczej sam ich nie robię tylko "spadają z hiperprzestrzeni" czy jak to tam oględnie nazwiemy. Oglądam więc to co inni zrobili. Martwi mnie stwierdzenie,że Pentium III 450 nie wystarczy . Poważnie ?

A może w zwykłym kompie zmienić kartę na ATI (9200) z TV Out i spróbować znaleźć lepszy (choć nadal długi) kabel ? Ma ktoś doświadczenia z długimi kablami S-Video ?

Pozdrawiam

Jabba

Domyślnie

jesli chcesz robic cokolwiek poza odpalaniem, nie liczac sie z jakoscia to p3 450 i tak ledwo uciagnie - musialbys bawic sie w cinemixy i inne takie - zeby uwolnic komp od koniecnzosci noszenia na barkach windy - coraz wiecej filmow [patrze po trailerach z gier] robi sie w rozdzialkach 640 albo i wiekszych - tego 450 nie uciagnie w zaden sposob [niektore q3movie jakie ogladam namietnie sa juz w 800*600...]
    poszukalbym na gieldzie starego matroxa g450 i na nim poprobowal - jesli moje przypuszczenia sa slusznie to on ma pare sprzetowych opcji ktore odciaza procesor - pytanie czy do tego robia jeszcze sterowniki...

co do divx/xvid - ja nie mowie o kodowaniu.. tylko odpowiednim i swiadomym odtwarzaniu - do tego te wszystkie postprocessingi itp - to sie robi w real time w czasei ogladania - niestety trzeba miec rakiete zeby byl to rzeczywiscie realtime - ja ogladam glownie q3 movie - filmy krotkie [~6min] zajmujace po 180mb czy nawet 300 - to sa produkcje naprawde wysokojakosciowe - ale i tak po zastosowaniu kilku filtrow i efektow wygladaja jeszcze lepiej - tego zaden p3 450 nie pociagnie - a ogladanie bez efektow jest juz dla mnie nie do wobrazenia
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Ja oglądam normalne divx/xvid dvdrip... Ale mnie zmartwiliście, szczególnie Sid. Cóż, trzeba będzie szukać dobrego kabla video chyba.... A mowili,ze "tylko dziewczyny to kłopoty" . Jak się okazuje filmy też.

Ponawiam pytanie o doświadczeniach z długimi kablami SVHS ..Użyywa ktoś, ma jakieś obserwacje, proszę niech napisze.

Pozdrawiam

Jabba

Domyślnie

ogladam wszsytko na monitorze - wiec ci nie pomoge - nie wiem czy nie zaopatrzyc sie w duzy monitor zamiast telewozora - tv ma nizsza rozdziale i rozne zabawne rzeczy z kablami i szumami - monitor niewiele mniejszy potrafi jednak pokazac obraz duzo ladniej - chyba ze ktos ma jakiegos wypasionego 40'
    wada takiego rozwiazania jest szum z kompa - ja swoj w najblizszym czasie rozwiaze wstawiajac Wcooling - mam juz serwerowa obudowe gdzie zmiesci sie cala moja obecna buda i baniak z woda... bedzie dobrze
    Hit Me, If You Can...

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

na twym miejscu nie bawil bym sie w dlugie kable, pecki po 500,- chyba ze na linux'owy router ...
    barebone, do sypialni ... moze chyba ze ktos bardzo to lubi i to juz nie za ta kwote
    kup stacjonarny odtwarzac i z dynki zakup NA LATA! - odwiedz swoj ulubiony sklep audio/video ze swymi ulubionymi filmami potestowac
    tez mam pionka 444 - wiec wiesz co robisz

a pieca lacze zwyklym 7m chinch'em (R9800PRO) w S-Video nie chcialo mi sie bawic ... kablowka tak mi sieje ze nie wiem czy to wina kabla
    na upartego mozesz zaryzykowac polaczyc - widzialem w MM - zestawem bezprzewodowym nie pamietam do ilu metrow
    The Pain is killing me ...

Laser
    Gość

Domyślnie

Zdaje sie ze widziałem ostatnio 10m kabel S-Video za jakies 75pln, w sumie miałem i go nabyc ale pamietam ze na starej karcie mialem małe problemy z połaczeniem TV / Sony 29' / nie chciało mi sie bawic wiec, zaprzestałem na zwykłym kablu koncentrycznym / kabel antenowy z ekranem / na koncach dobrej jakosci chinch'e i jest ok / obecnie Radek 9800Pro /

Inna sprawa ze przy kablach powyzej tych 10m zaczyna juz siac

Nie wiem czy zakup najtanszego radka 9200 bedzie dobrym pomyslem - czesto ludzie narzekaja na marna jakosc wyjscia TV na tych kartach / chyba tutaj w klasie niskiej lepiej wypada nv /

co do stacjonarnych sie nie wypowiem bo nie mam zadnego doswiadczenia w tej dziedzinie

Domyślnie

trailer ktory z niejednego kompa poty wycisnie - http://www.gamershell.com/download_5997.shtml - 720*540 rozdziala, dobry dzwiek - polecam sprawdzic czy to sie wogole da ogladac na procach ponizej 1ghz [juz na zupelnym zero efektow]

pod ff z 14 maja, po zaaplikowaniu tylko resize lanczosem i postprocessing na full mam przycinki na antku 2184mhz - a jeszcze noise reduction nie jest wlaczone... nie wiem jak sa kodowane filmy teraz - ale na pewno duzo wiecej wymagaja niz te z czasow divxa 3.xx ktore mozna i na p2 odpalic [tylko jak one wygladaja]
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

moze nie samym procesorem masz mozliwosc ogladac ... obejrzalem (e3_2004_rometotalwar.zip) i nie mam zadnych drop'ow, zajakniec czy migniec
    w FFD mam wlaczony postprocessing i noise

zjade zaraz z prockiem na mozliwy minimum (teraz 2500@3200) ... to sie podziele wrazeniami

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

spokojnie - aplikowanie efektow na film ktory wypuszczony zostanie na tv czy nie, nie robi takiej roznicy jak na monitorze
    tam sa zupelnie inne uklady, obraz jest po prostu inaczej wyswieltany i wyglada po prostu lepiej niz na monitorze (tylko filmy, o apl nie wspominam, bo to inna historia), tv maja wyzsza jasnosc, filtry grzebieniowe zoptymalizowane odpowiednio, nizsza rozdzialke
    imo wystarczy taki komp, tylko mozna by karte wymienic na jakas uzywana matroxa czy ati z demobilu - tylko ze wzgledu na jakosc wyjscia video, na nic innego

Domyślnie

resize - ustaw lanczos i postprocessing na full, suwaczek na maks w prawo - jak chcesz extreme to zaznacz sobie spp deblocking -warto pamietac o tym ze filtr trzeba wlaczyc a nie tylko skonfigurowac
    ps. resize robie do 1280*1024...
    Hit Me, If You Can...

Laser
    Gość

Domyślnie

narazie ogladnąłem trailerek przy takich ustawieniach jak na screenie i mimo wzmozonego zuzycia CPU jest gites /wyraznie widac gdzie był film właczony

/ zaraz zapodam ffdshow wg proponowanych ustawien ciekawe

PS:Moze nie zeby sie w komplexy nie wpedzac
    Załączone obrazki Załączone obrazki Takie zagadnienie - co lepiej player divx czy komp do divx ?-film.png  

Laser
    Gość

Domyślnie

przy takich ustawieniach jak proponuje sid jest gites / rozdziałka 1280x1024 wmp 6.4 classic lanchos / nic nie tnie

SPP deblocking - uzywasz na własna odpowiedzialnosc u mnie porażka

Bonusowe zaznaczenie opcji Nic'c i Nic's first dodatkowo wygrzewa proca o pare procent

Domyślnie

FFD tak jak wyzej (codecs<Multiple ffdshow instances: no limitations)
    przy 1100 (11x100 nizej nie moge) po 1sec odpalenia 1sec podkniecia - dalej frrrunie
    przy defoult'owych ustawieniach (A7N8X-E Deluxe 2500@3200) "zero" problemof

sprawdzalem na drugim piecu ... podobna konfiguracja (Asus A7N8X-Deluxe) tylko inny (teoszke szybszy-&gt RAID i mniej pamieci 512
    ocena wizualna bez zmian

a ustawienia >spp deblocking< sam sobie nstaf

Szeregowy Smartek zero jak zero Avatar Smartek

Domyślnie

No wiec tak - ja zawsze uzywalem kompa + TV 29"... i sie filmiki spoko ogladalo, od niedlugiego czasu - zakupilem sobie DVD + nagrywarke (stacjonarna) SONY (komplecik kina domowego) za ok 7000zl... - spodobalo mi sie DVD, ale wkurzalo mnie to, ze nie moge ogladac divxow (ktorych mam o WIELE wiecej od DVD - wiadomo skad) w moim telewizorku SONY i w glosniczkach od kina domowego.. zakupilem, wiec stacjonarny odtwarzacz HITEKER - po tygodniowym testowaniu okazal sie kompletna kicha..., brak polskich liter w napisach, mala, zolta, w ogole nieczytelna czcionka itp., oprocz tego wszystko chodzilo OKEJ - czyli : jpg, mp3, dvd, wma, divx (oprocz napisow) itp. Sprzedalem go wiec na allegro... pozniej byla tygodniowa przerwa, az znalazlem BELLWOOD'a (sa tez o wiele lepsze KISS'y, na ktore mnie nie stac - ok. 2000zl) i od tamtej chwili z wielkim nadal zadowoleniem ogladam sobie filmiki WSZYSTKIE w jednym pokoju i na jednym telewizorku i na jednych glosniczkach . POLECAM ten odtwarzacz..., wiecej szczegolow na http://napisy.org/sklep/opis.php?id=1 i www.napisy.org - forum
    pozdro

Domyślnie

Cytat Napisał Jabba_the_Hutt
    Martwi mnie stwierdzenie,że Pentium III 450 nie wystarczy . Poważnie ?
    DivX 3 nie miał właściwie nic - to był MPEG-4 (powiedzmy) Simple Profile.

Najnowsze rozwiązania, to MPEG 4 Advanced Simple Profile, czyli:

- klatki typu B, zjadające sporo czasu procesora
    - GMC (Global Motion Compensation), patrz wyżej
    - QPEL, jak wyżej

Do tego często dochodzi dźwięk w formacie OGG Vorbis czy AAC (oba wymagają znacznie więcej czasu procesora przy dekodowaniu, niż MP3) i wyższa, niż kiedyś, rozdzielczość.

Mam Athlona XP 1700+ z pamięcią DDR, i o ile filmy w rozdielczości np. 7xx na 3xx chodzą ok, to 640x480 (ilość pikseli na ekranie) to mniej więcej maksimum tego, co można wyciągnąć z mojego sprzętu i mieć jakąś pewność, że będzie płynnie.

A właśnie pojawiają się powoli sensowne implementacje H.264, nowego wcielenie kompresji wideo, które, niestety, potrzebuje znacznie więcej cykli procesora do kompresji i dekompresji.

W stacjonarnym odtwarzaczu nie odtworzysz wszystkich filmów, ale będą chodziły płynnie (powinny). W przypadku komputera - nie da się powiedzieć, jak będzie to wyglądało, oprócz tego, że nie każdy film będzie działał z sensowną prędkością. A na pewno nie pod Windowsem.

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marius-the-Mad
    DivX 3 nie miał właściwie nic - to był MPEG-4 (powiedzmy) Simple Profile.
    W przypadku komputera - nie da się powiedzieć, jak będzie to wyglądało, oprócz tego, że nie każdy film będzie działał z sensowną prędkością.
    Ty sie bardziej Marius orietujesz ale z moich doswiadczen wynika ze DivX 3 ktory dobre sobie radził na tej klasy sprzecie / 4.12 tez chodził optymalnie / nie obsłuzy filmów zakodowanych 5... chcial nie chciał kodek w wersji 5 musi byc.

Wiec jaki jest sens instalowania 3 - no chyba ze tylko do starszych produkcji

Domyślnie

[sarkazm]ale przeciez filmy chodza i na p233[/sarkazm]
    co z tego ze chodza - pytanie JAKIE filmy - kodowane 3-4 lata temu MOZE tak, i JAK te filmy sie odpala - czy chce sie obejrzec film czy pikseloze z niewyraznymi krawedziami i dziwnymi kolorami - jesli kogos zadowala ten ostatni wariant to prosze bardzo - p300 spokojnie do tego styknie - ale tak ogladanego filmu lepiej wogole nie ogladac

wiele w dekodowaniu pomagaja zestawy instrukcji typu sse czy 3dnow - tego stare procki nie mialy - to argument przeciwko przeliczaniu mocy dzisiejszego, odkreconego proca do starego

jesli ktos chce obejrzec te filmy w przyzwoity sposob to niestety ponizej 2ghz [na windzie] nie zejdzie - bo tyle wymaga ffd z filtrami odpalony na NOWYM filmie - a nic dajacego taka jakosc przy tak NIEWIELKICH kosztach mocy poza ffd jeszcze nie wymyslono - i biorac pod uwage zapotrzebowanie rynku to dlugo nie powstanie, rynek potrzebuje masowki i guzik go jakosc obchodzi - to ma: wmp9 i inne wynalazki

jestem ciekaw jak sobie cinemix radzi z najnowszymi xvidami - jesli sobie radzi to jest to dobre rozwiazanie bo spadnie balast windy, pytanie drugie co ten cinemix poza odtwarzaniem potrafi i czy potrafi obsluzyc co dziwniejszy sprzet w stylu plyty nf2 z nie-calkiem-oryginalnym soundstromem
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Cytat Napisał Laser
    Wiec jaki jest sens instalowania 3 - no chyba ze tylko do starszych produkcji

Ależ żaden. Chodziło mi o to, że filmy skompresowane DivXem 3 są, z punktu widzenia dekodera, znacznie mniej skomplikowane, niż te nowe.

BTW, 4.12 to była porażka. Miałem wtedy Celerona 300A@450 i coś o tym wiem... ffdshow jest znacznie od tego szybsze.

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marius-the-Mad
    BTW, 4.12 to była porażka. Miałem wtedy Celerona 300A@450 i coś o tym wiem... ffdshow jest znacznie od tego szybsze.
    wczoraj nawet bawiac sie ffdshowem i divx 5.11 było odczuc roznice / tzn cpu odczuł /

Domyślnie

"Dziwnym nie jest"

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.

Domyślnie

P.S. Z testów wynika, że DivX 5 posiada najwolniejszy dekoder MPEG 4 ze wszystkich kodeków. Nawet XviD okazuje się być szybszy na tym polu. Po prostu czary.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia